Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Historia wina Hugh Johnsona na "Planete"

05.08.02, 09:20
    czy ktoś może ogląda? Puszczają jakoś nieregularnie, czasem po 1 półgodzinnym
    odcinku, a czasem w ponaddwugodzinnym maratonie. Dużo ciekawych informacji i
    opinii, między innymi dotyczących tematów, o których dyskutujemy. W 12.
    odcinku m. in. było o australijskich winach z kartonów. Hugh bardzo je
    chwalił, no, w każdym razie nie miał nic przeciwko. Oczywiście, jako wina na
    plażę. Przypomniały mi się od tazu pojawiające się na forum teksty w
    stylu: "panowie, rozmawiacie o sikaczach". No pewnie, skoro Hugh może, to my
    chyba też???
    No i z filmu można się dowiedzieć, że Eric de Rotshild woli CH. Lafitte z
    roku 1897 niż z 1898, zawsze to jakaś podpowiedź, jakbym kiedyś musiał
    wybierać :))))
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • hania_76 A kiedy dokladnie? 05.08.02, 11:46
        docg napisał:

> czy ktoś może ogląda? Puszczają jakoś nieregularnie, czasem po 1 półgodzinnym
        > odcinku, a czasem w ponaddwugodzinnym maratonie. Dużo ciekawych informacji i
        > opinii, między innymi dotyczących tematów, o których dyskutujemy. W 12.
        > odcinku m. in. było o australijskich winach z kartonów. Hugh bardzo je
        > chwalił, no, w każdym razie nie miał nic przeciwko. Oczywiście, jako wina na
        > plażę. Przypomniały mi się od tazu pojawiające się na forum teksty w
        > stylu: "panowie, rozmawiacie o sikaczach". No pewnie, skoro Hugh może, to my
        > chyba też???
        > No i z filmu można się dowiedzieć, że Eric de Rotshild woli CH. Lafitte z
        > roku 1897 niż z 1898, zawsze to jakaś podpowiedź, jakbym kiedyś musiał
        > wybierać :))))
        > pozdrawiam

W jakie dni tygodnia i o ktorej mozna na ten program trafic?
        • Gość: docg Re: A kiedy dokladnie? IP: 212.160.147.* 05.08.02, 11:50
          a to różnie, w sobotę było o 10.40 kilka odcinków, w niedzielę o 16.00
          powtórzyli to samo, a w tygodniu puszczają po jednym odcinku, przeważnie rano
          ok. 7.00 i potem ok. 24.00
          pozdrawiam
          • hania_76 Dzieki 05.08.02, 12:03
            Gość portalu: docg napisał(a):

> a to różnie, w sobotę było o 10.40 kilka odcinków, w niedzielę o 16.00
            > powtórzyli to samo, a w tygodniu puszczają po jednym odcinku, przeważnie rano
            > ok. 7.00 i potem ok. 24.00
            > pozdrawiam

Sprobuje wstac o 7 ;)
            Dziekuje!

PS. Swoja droga dlaczego najciekawsze rzeczy sa o najdziwniejszych porach? Ale
            za to koncert Ich Troje w piatek byl o 19:45 w programie II. Za to "Robinson
            Warszawski" w czwartek po 23...
            Ale to temat na inny watek.
          • Gość: GiorgioP Re: A kiedy dokladnie? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.08.02, 12:06
            Tak. To juz kiedys puszczali dawno. To jest niestety bardzo stary film... chyba
            1988. Ale poza tym OK.

A co do TV: czy ktos z Was ma Cyfre+? Tam jest kanal zwany Alice (po wlosku
            niestety). Sa w nim rewelacyjne przepisy na jedzenie (jezyk nie jest przeszkoda)
            i reportaze o roznych kuchniach i winach (tu braki jezykowe wychodza). Poza tym
            wlasciwie nic nie ma innego na tym kanale. Polecam bloki programow: "Taste
            of...", "Bacchus", "Gourmet", "Gran Gourmet", "Il Bianco e il Rosso" a dla
            niektorych))): "Teddy's Beer"

www.alice.tv/
            GP
            • hania_76 Re: A kiedy dokladnie? 05.08.02, 12:13
              Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> Tak. To juz kiedys puszczali dawno. To jest niestety bardzo stary film...
              chyba
              >
              > 1988. Ale poza tym OK.
              >
              > A co do TV: czy ktos z Was ma Cyfre+? Tam jest kanal zwany Alice (po wlosku
              > niestety). Sa w nim rewelacyjne przepisy na jedzenie (jezyk nie jest
              przeszkoda
              > )
              > i reportaze o roznych kuchniach i winach (tu braki jezykowe wychodza). Poza
              tym
              >
              > wlasciwie nic nie ma innego na tym kanale. Polecam bloki programow: "Taste
              > of...", "Bacchus", "Gourmet", "Gran Gourmet", "Il Bianco e il Rosso" a dla
              > niektorych))): "Teddy's Beer"
              >
              > <a href="http://www.alice.tv/"target="_blank">www.alice.tv/</a>
              > GP

Niestety nie mam Cyfry +, ale już żałuję ;)
              Czasami trafiałam na ciekawe programy o kuchniach i winach w Travel, ale
              ostatnio nie miałam szczęścia - może też zmieniono godziny nadawania na np. 2 w
              nocy?
            • walet Alice 05.08.02, 14:02
              Gość portalu: GiorgioP napisał(a):

> A co do TV: czy ktos z Was ma Cyfre+? Tam jest kanal zwany Alice (po wlosku
              > niestety). Sa w nim rewelacyjne przepisy na jedzenie (jezyk nie jest
              przeszkoda

A ktory numerek na Cyfrze ( bom leniwy i nie chce mi sie 200 razy klikac) ?

Pozdr.
              • Gość: GiorgioP Re: Alice IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.08.02, 17:53
                A to akurat nie tak "hop". Zalezy od "nastrojenia" tego cudenka. Najprostsza
                metoda: na ktoryms z podstawowych kanalow (np.tvp1) wduszamy klawisz "e" pilota
                cyfry+ i pojawia sie lista. Kursorem w dol i powinno sie pojawic w okolicach 133

)))GP
      • Gość: Dr.KrisK Sikacze! Lubię! IP: *.eng.fsu.edu 05.08.02, 18:05
        docg napisał:

Oczywiście, jako wina na
        > plażę. Przypomniały mi się od tazu pojawiające się na forum teksty w
        > stylu: "panowie, rozmawiacie o sikaczach". No pewnie, skoro Hugh może, to my
        > chyba też???

Ano właśnie - w moim starym wątku o White Zinfandel spostponowano to
        sympatyczne i bezpretensjonalne wino. Tak to przynajmniej odebrałem.
        Że sikacz i jakieś 3 punkty w jakiejś 10-punktowej skali, i takie tam...
        No a co popijać w upalny wieczór pod parasolikiem na tarasie? Do małej
        przekąski? Burgundy z górnej półki? Przesada...
        Przypomina mi się znakomity na upały włoski zwyczaj, który z powodzeniem
        stosuję - czerwone wino z wodą mineralną. Gasi pragnienie, humor poprawia i w
        ogóle znakomite. Co na upały polecam z całego serca.
        KrisK
        • Gość: GiorgioP Re: Sikacze! Lubię! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.08.02, 18:17
          A ja sie upieram i proponuje na upal Gewurtztraminera z Rieslingiem
          zamiast "blush" (ktory do tego jest drozszy!). Moze byc jakis tani - np. z
          Australii. Mocno schlodzony, ale bez wody.

No i z woda w winie we Wloszech: wszedzie o tym slysze a nigdzie nie widze, a
          bywam tam czesto i pijam wino hektolitrami w roznych miejscach.

GP
          • Gość: Dr.KrisK Re: Sikacze! Lubię! IP: *.eng.fsu.edu 05.08.02, 18:28
            Ciekawe - spróbuję. Tego Gewurztraminera - bo widziałem i faktycznie niedrogi.
            Oczywiście że bez wody!

Co do wina + wody: tak przynajmniej piją w Lombardii. Oczywiście, nie upieram
            się co do powszechności tego zjawiska (nie prowadziłem żadnych badań), ale
            często widziałem w domach moich przyjaciół oraz w restauracjach. Nawet w wersji
            z wodą gazowaną!
            Może faktycznie w innych regionach Włoch sprawa wyglada inaczej? Oj, nieźle
            byłoby przedsięwziąc jakąś wyprawę naukową dla wyjaśnienia tego zjawiska. Tylko
            kto sfinansuje....
            KrisK
        • hania_76 Re: Sikacze! Lubię! 06.08.02, 10:15
          Gość portalu: Dr.KrisK napisaý(a):

> docg napisał:
          >
          > Oczywiście, jako wina na
          > > plażę. Przypomniały mi się od tazu pojawiające się na forum teksty w
          > > stylu: "panowie, rozmawiacie o sikaczach". No pewnie, skoro Hugh może, to
          > my
          > > chyba też???
          >
          > Ano właśnie - w moim starym wątku o White Zinfandel spostponowano to
          > sympatyczne i bezpretensjonalne wino. Tak to przynajmniej odebrałem.
          > Że sikacz i jakieś 3 punkty w jakiejś 10-punktowej skali, i takie tam...
          > No a co popijać w upalny wieczór pod parasolikiem na tarasie? Do małej
          > przekąski? Burgundy z górnej półki? Przesada...
          > Przypomina mi się znakomity na upały włoski zwyczaj, który z powodzeniem
          > stosuję - czerwone wino z wodą mineralną. Gasi pragnienie, humor poprawia i
          w
          > ogóle znakomite. Co na upały polecam z całego serca.
          > KrisK

Ja polecam w wersji biale wino (nie musi byc specjalnie wyrafinowane) z dobrze
          schlodzona woda gazowana. Rewelacja!
          Pozdrawiam z zalanej Warszawy (nie winem, niestety).
          • Gość: Dr.KrisK Próbowałem.. IP: *.eng.fsu.edu 06.08.02, 16:03
            .. ale jakoś mi nie smakowało. Może nie to wino?
            Pani haneczko, przyjemnie tu, na tym forum. Spokojnie, cicho, nikt nie pisze...
            :) Na forum "kraj"; mordownia jak w manieczkach!
            Zgodnie z sugestią GP poszukałem wczoraj Gewurtztraminera - ale chcieli 12
            dolarów (amerykańskich!). Nigdy! Toteż nabyłem droga kupna tani jak barszcz
            merlot braci Gallo za 4 dolary - bardzo dobry! Do tego fałszowane hiszańskie
            (robione w USA) chorizo (taka kiełbacha z papryką). Całość pożarłem wieczorem,
            a teraz głowa mnie boli. Ot skutki...
            KrisK
            • hania_76 Re: Próbowałem.. 06.08.02, 17:20
              Gość portalu: Dr.KrisK napisał(a):

> .. ale jakoś mi nie smakowało. Może nie to wino?
              > Pani haneczko, przyjemnie tu, na tym forum. Spokojnie, cicho, nikt nie
              pisze...
              > :) Na forum "kraj"; mordownia jak w manieczkach!
              > Zgodnie z sugestią GP poszukałem wczoraj Gewurtztraminera - ale chcieli 12
              > dolarów (amerykańskich!). Nigdy! Toteż nabyłem droga kupna tani jak barszcz
              > merlot braci Gallo za 4 dolary - bardzo dobry! Do tego fałszowane hiszańskie
              > (robione w USA) chorizo (taka kiełbacha z papryką). Całość pożarłem
              wieczorem,
              > a teraz głowa mnie boli. Ot skutki...
              > KrisK

Oj zazdroszcze... Ja babcina salatke jarzynowa w majonezie (tzw. russian salad
              w jadlospisach poza granicami III RP) do dzis czuje na watrobie. I zadnego wina
              nie moge sobie wyobrazic. Tzn. pasujacego do salatki.
              Ciekawe, czy ten Gewurtzraminer dostepny nad Wisla?
              A co do wina z woda, to kwestia smaku, ja akurat wole biale z dobrze schlodzona
              babelkowa mineralna.
              Pozdrawiam i zycze szybkiego wyzdrowienia!
              • Gość: Dr.KrisK Gewurtztraminer.. IP: *.eng.fsu.edu 06.08.02, 17:28
                Bardzo nawet dostępny nad Wisła - oczywiście, jak to u mnie, nie pamietam
                marek, jeno kształt tych wysmukłych buteleczek no i etykietki szwabachą ryte.
                Dobre wino i niedrogie. W sam raz na miłe spotkanie wieczorem z przyjaciólmi.
                Krisk
                • hania_76 Re: Gewurtztraminer.. 06.08.02, 17:31
                  Gość portalu: Dr.KrisK napisał(a):

> Bardzo nawet dostępny nad Wisła - oczywiście, jak to u mnie, nie pamietam
                  > marek, jeno kształt tych wysmukłych buteleczek no i etykietki szwabachą ryte.
                  > Dobre wino i niedrogie. W sam raz na miłe spotkanie wieczorem z przyjaciólmi.
                  > Krisk

Rozejrzę się zatem. Ale niestety dopiero w przyszłym tygodniu bo w tym nie dla
                  mnie enologiczne uciechy.
                  • giorgio_primo Re: Gewurtztraminer.. 06.08.02, 18:10
                    hania_76 napisała:

> Gość portalu: Dr.KrisK napisał(a):
                    >
                    > > Bardzo nawet dostępny nad Wisła - oczywiście, jak to u mnie, nie pamietam
                    > > marek, jeno kształt tych wysmukłych buteleczek no i etykietki szwabachą ry
                    > te.
                    > > Dobre wino i niedrogie. W sam raz na miłe spotkanie wieczorem z przyjaciól
                    > mi.
                    > > Krisk
                    >
                    > Rozejrzę się zatem. Ale niestety dopiero w przyszłym tygodniu bo w tym nie
                    dla
                    > mnie enologiczne uciechy.

Akurat nie o takie mi chodzilo... proponuje gewurtztraminera z rieslingiem 2001
                    Hardys (Australia) ze wspanialego sklepu Tesco za 27 zl. Polecam.
                    • hania_76 Re: Gewurtztraminer.. 06.08.02, 18:14
                      giorgio_primo napisał:

> hania_76 napisała:
                      >
                      > > Gość portalu: Dr.KrisK napisał(a):
                      > >
                      > > > Bardzo nawet dostępny nad Wisła - oczywiście, jak to u mnie, nie pami
                      > etam
                      > > > marek, jeno kształt tych wysmukłych buteleczek no i etykietki szwabac
                      > hą ry
                      > > te.
                      > > > Dobre wino i niedrogie. W sam raz na miłe spotkanie wieczorem z przyj
                      > aciól
                      > > mi.
                      > > > Krisk
                      > >
                      > > Rozejrzę się zatem. Ale niestety dopiero w przyszłym tygodniu bo w tym nie
                      >
                      > dla
                      > > mnie enologiczne uciechy.
                      >
                      > Akurat nie o takie mi chodzilo... proponuje gewurtztraminera z rieslingiem
                      2001
                      > Hardys (Australia) ze wspanialego sklepu Tesco za 27 zl. Polecam.

Oj, do Tesco sie wybiore, jak wody w Warszawie opadna, bo tamtejsza trasa ponoc
                      nieprzejezdna. Cena zacna. Chyba sie skusze na wyprawe w przyszlym tygodniu,
                      choc Tesco organicznie nie znosze.
                      • giorgio_primo Re: Gewurtztraminer.. 06.08.02, 18:25
                        Nie gwrantuje dostepnosci ani cenyw Wawie. Gdyby bylo, to radze zrobic zapas,
                        bo Shiraz/Cabernet od tego samego producenta (po wypiciu osobiscie ze 40 but.)
                        u nas sie np. skonczyl. Uwaga! Pojawia sie paskudny produkt rozowy, tez Hardys
                        Stamp of Australia (jak tamte dwa): Grenache/Shiraz 2001.

GP
                    • amsti A propos tesco 06.08.02, 18:20
                      jest tam cuś jeszcze wartego do picia?

widziałem Rosemount Cabernet/Shiraz zdaje się 2000 za 55 zł - jest to pijalne?

Amsterdam

• giorgio_primo Re: A propos tesco 06.08.02, 18:42
                        Tak. Pijalne (calkiem dobre), ale za drogie. Poza tym uwazam osobiscie, ze od
                        tego samego Rosemount'a o klase wyzej stoi czysty Shiraz. Ostatnio dostepny w
                        roczniku 2000 - bardzo dobry i u nas w sklepie spozywczym kosztuje 39 zl. Tyle,
                        ze w tym samym sklepie to o co pytasz, Amsti, tez kosztuje 39 zl ...

GP
                        • amsti Re: A propos tesco 06.08.02, 18:52
                          Tia, zawsze podejrzewałem ,że Tesco jest tanie tylko jeśli chodzi o produkty z
                          napisem Tesco ;)

Zatem poszukam gdzie indziej.

Amsterdam

• giorgio_primo Re: A propos tesco 06.08.02, 19:16
                            Ale nie zdziw sie jak nie trafisz taniej... importer ma jakas promocje teraz,
                            ale mimo niej nie wiem jak sie dogadali z tym sklepem u mnie, bo to jest
                            prawie "po kosztach" sklepu...(((
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka