Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: 213.134.140.* 17.10.05, 13:33
    Nowe wydanie MW rzeczywiście lepsze od poprzedniego. Jak wspomniał Deo
    korekta cały czas nawala, a jakość niektórych zdjęć, przerażająca. Poza tym
    naprawdę dobrze się czyta.
    Podoba mi się wsparcie mniejszych importerów vide opis węgierskich win
    Taklera (Korkociąg) i włoskiego Zemmera (Dekanter).
    Podoba mi się impresja z Pragi, bo choć wciąż tkwię w przeświadczeniu że nie
    robią w Czechach dobry win, to przynajmniej aura wokół ich spożycia jest dużo
    lepsza niż u nas. Jakoś tak sympatycznie w tym mieście.
    Viniexpo dla mnie trochę abstrakcyjne, ale już wyznanie WB na temat zakupów
    en primeur ma walor edukacyjny. Autor oswaja czytelników z myślą o kupowaniu
    futures, starając się chyba powiedzieć, że jak się chce to można i tak w
    ogóle to nie taki diabeł straszny.
    W panelu degustacyjnym żal, że nie ma butelek z LPdV i Grand Cru. W tym
    pierwszym wypadku, choć ceny okropne (nie wracajmy do tego), to wina od
    szanowanych producentów. W tym drugim, bo polityka sprzedażowa firmy ulega
    zmianie, co warto dostrzec. Wcześniej asortyment Grand Cru był dla mnie
    wielką magmą spod znaku ?no name?. Teraz pojawia się coraz więcej tytułów,
    które już nie są anonimowe. Wystarczy wspomnieć takich producentów jak
    portugalski Cortes de Cima, wenecki Botter, australijski Hollick, urugwajski
    Bruzzone czy Plaisir de Merle z RPA (a może się mylę, bo recenzje już były, a
    ja nie doczytałem?).

Niemniej jednak dobrze że nowy MW już jest.

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: rural MW pazdziernik 05 IP: 213.134.140.* 17.10.05, 13:34
        Wszystko pokręciłem.

pozdrawiam
      • Gość: docg Re: MW IP: 212.160.147.* 20.10.05, 08:37
        kontynuując konstruktywna krytyke ;-): brakuje mi w MW konsekwentnego
        podpisywania notek degustacyjnych przez ich autorów. Dla mnie to ważna
        wskazówka, kto ocenia wino. Przy okazji, skoro mowa o degustacjach - co to za
        punktacja, w której wino uzyskuje np. 453,5 punkta?
        Druga sprawa - albo mi się wydaje, albo MW zbliża się poziomem w niektórych
        działaniach do kolorowych tygodników. Niedawno w degustacji brała udział "znana
        sommelierka" AW, regularnie pojawia się tajemnicza Tessa Capponi Borawska (czy
        to żona Cezarego Pazury???), w najnowszym numerze wśród gości zaproszonych do
        degustacji win obok fachowców z branży pojawiły sie przedstawicielki prasy
        (tutaj było śmiesznie, bo nastąpił podział na "My" - panel degustacyjny MW,
        oceniajacy surowo i poważnie w skali 100 pkt i "oni" - kolorowa prasa i ludzie
        z branży, oceniający w skali pięciogwiazdkowej; "im" smakowały jednak głównie
        wina słodkie, więc podział był uzasadniony :-) ). Chyba dla oszczędzenia stresu
        czytelnikom zrezygnowano z podania składu panelu oceniającego dobór win do
        potraw (czyżby znów AW?). Jeśli MW ma być poważnym pismem o winie, to nie jest
        to dobra droga do budowania wizerunku.
        Chyba zbyt dokładnie czytam ten magazyn :-)
        pozdrawiam
        • Gość: fechu Re: MW IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 20.10.05, 09:01
          Podajcie prosze adresy internetowe sklepów i łajnbarów w Czechach (nie mam
          jeszcze nowego MW a chciałem coś sprawdzić). Z góry dzięki. Pozdrawiam!
          • docg Re: MW 20.10.05, 09:12
            www.moravskavina.cz/
            • Gość: fechu Re: MW IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 20.10.05, 09:17
              Dzieki ale chodzilo mi najbardziej o ten na placu/ulicy (nie pamietam doklad.)
              Karola.PZDR
              • Gość: rural Re: MW IP: 213.134.140.* 20.10.05, 10:00
                Tessa znów taka anonimowa nie jest. Napisała kilka książek o życiu, kulturze,
                jedzeniu i piciu, przede wszystkim w Toskanii, skąd pochodzi (czytałem ?Kuchnię
                pachnącą bazylią?, dobre czytadło, choć mi wydało się nieco infantylne). Jej
                bracia prowadzą winnicę w Chianti - Villa Calcinaia. U Mielżyńskiego można
                kupić ich wina, oprócz chianti, również czyste merlot o nazwie Casarsa (bardzo
                dobre, choć pewnie trochę za drogie - niewiele ponad 100 zł). Czy z tego faktu
                można wysnuć wniosek, że zna się na winach? Niestety nie wiem.

pozdrawiam
        • Gość: winersch Re: MW IP: *.chello.pl 21.10.05, 00:08
          Ja też byłem przedstawicielką prasy, choć winiarskiej, ale prasy i tez
          oceniałem w skali pięciogwiazdkowej, bo swoje zastrzeżemnia do 100 pkt wyrażłem
          wiele razy. Jako przedstawicielka prasy kolorowej (Przegląd Gastronomiczny) i
          czarno białej (Dziennik Łodzki) oceniłem wysoko kilka win słodkich (to przecież
          tamtejsza specjalność, ale także wytrawne, wytrawne mi sie podobały - niektóre.

pozdrawiam
          winersch z prasy kolorowej
          • Gość: docg do przedstawicielki prasy kolorowej i czarnobiałej IP: 212.160.147.* 21.10.05, 07:49
            ja napisałem "wśród gości zaproszonych do degustacji win obok fachowców z
            branży pojawiły sie przedstawicielki prasy..." i Ciebie zaliczałem do
            grupy "fachowców z branży", no ale jak widać każdy z nas ma niejedno oblicze
            :-)))
            pozdrawiam prasę :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka