Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sauternes do fois gras

IP: *.chello.pl 27.11.05, 18:41
    Jaki Sauternes polecacie do fois gras - czyli gęsich wątróbek i dlaczego
    Sauternes tak dobrze sie komponuje z g.wątróbka ???
    Obserwuj wątek
      • Gość: winersch Re: Sauternes do fois gras IP: *.chello.pl 27.11.05, 20:28
        Niekoniecznie sauternes. Wiele innych słodkich win, będzie również pasować.
        Wszystkie one mają podobną strukturę, sporą zawartość cukru i wyrazistą
        goryczkę na finiszu.
        Oprócz sauternes mogą być:
        Pobliskie apelacje dla win słodkich jak: Loupiac, St Croix du Mont oraz inne:
        Jurancon, Vouvray.
        Swietne mogą być również vins doux naturels, a więc: Banyuls, Rivesaltes i Maury
        Inne wina: gewurztraminer lub pinot gris, zwłaszcza vendange tardive
        Niektórzy polecaja także wielkie biale wytrawne wina jak:
        Montrachet, Meursault, Pessac,
        Jeszcze inni proponuja czerwone jak: medoc, st-emilion, pomerol a nawet
        Hermitage.
        Duży wybór
      • Gość: Basia Re: Sauternes do fois gras IP: 212.145.113.* 28.11.05, 09:27
        Najlepszy na swiecie sauternes to Chateau d'Yquem, ale niestety jedna butelka
        o,50 cl kosztuje od 150 € w gore.Nie wiem czy na polskim rynku mozna dostac
        Baronne Philippe de Rothschild, moim zdaniem jakosc i cena trzymaja sie razem.
        Minimalnie trzeba wydac 17 € na butelke, tañsze to podrobki.
        W Hiszpani mamy tañsze obcje win slodkich ktore takze wspaniale sie spelniaja z
        Foie-Gras, Muscatell de Alejandria, Garnacha Dulce z Emporda o z Priorato etc.
        I SMACZNEGO.
        • Gość: Marek Re: Sauternes do fois gras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 11:28

> Najlepszy na swiecie sauternes to Chateau d'Yquem, ale niestety jedna butelka
          > o,50 cl kosztuje od 150 € w gore.Nie wiem czy na polskim rynku mozna dost
          > ac

Tak w Warszawie w Carrefour d'Yquem rocznik 1994 kosztuje chyba 840 zł.
          • Gość: PF Re: Sauternes do fois gras IP: *.autocom.pl 28.11.05, 21:37
            Z własnego doświadczenia - od kilku lat zajmuję się sprzedażą win i doradzaniem
            moim klientom - nie ufałbym winomz z wyższej półki, które długi okres czasu
            spędzają w sieciach handlowych przed nabyciem przez końcowego odbiorcę. Dobrze
            byłoby się zastanowić, co działo się z butelką Sauternes na zapleczu
            hipermarketu, lub w magazynach od czasu nabycia: czy aby na pewno korek nie
            wysechł, gdy butelka długo była przechowywana w pozycji stojącej; czy nie była
            wystawiona na mocne światło - Sauternes nie sprzedaje się w ciemnym, ochronnym
            szkle; w jakiej temperaturze wino było przechowywane?

Konkludując: jeżeli chcecie Państwo wydać kilkaset złotych na butelkę przedniego
            wina i naprawdę poczuć to, czego oczekuje się po takim trunku, szukajcie firm,
            które specjalizują się handlu winem; takich, które potrafią nawet zagwarantować
            wymianę butelki, jeżeli po otwarciu zdarzy się przykra niespodzianka.

Moja sugestia nie jest reklamą jakiejś tajemniczej superfirmy winiarskiej - ot,
            po prostu troszkę doświadczenia w branży i w smakowaniu różnych win...

Pozdrawiam
            • Gość: Marek Re: Sauternes do fois gras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:30
              To d'Yquem przyjechało ze skrzynkami innych Bordeaux do Polski w okolicach
              września. Wcześniej było chyba w Francji więc trudno ustalić w jakich było
              warunkach.
              Ja z tych win wrześniowych wypiłem już 2 butelki i jakość była bez zarzutu.
              Kolega pawelpp też pił kilka butelek i nie pisał że trafił na uszkodzone
              aczkolwiek pracownik sklepu Wine House na przeciwko Carrefour opowiadał o tym
              że jego koledzy z Wine House kupili sporo butelek i okazało się że wszystkie
              otwarte były z uszkodzonymi winami. Faktem jest jednak że w sieci Wine House
              wina są 3 razy droższe niż te z wrześniowej oferty Carrefour więc jest pewien
              podtekst jego wypowiedzi.
              Co do d'Yquem to widziałęm jedynie w sklepach PWW i u nich rocznik 1991
              kosztuje ze 2,5 tys. zł. Przy takiej różnicy w cenie wolałbym jednak
              zaryzykować Carefour.
              • pawelpp Do Marka 29.11.05, 15:44
                Było jedno korkowe wino z Carrefoura - 1999 Gloria. Ponoć można tam reklamować
                takie butelki, ale za póżno się o tym dowiedziałem :-(
                • Gość: Marek Re: Do Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:59
                  TYlko na jakiej zasadzie taka reklamacja???
                  Otwierasz butelkę po paru miesiącach od kupna wieczorem w sobotę i co??
                  Lecisz w niedzielę ze zwietrzałym winem bez rachunku?? a nawet z rachunkeim to
                  zawsze mogą powiedzieć że nalałeś sobie innego wina a tamato wypiłeś bo na
                  drugi dzień po otwarciu nie tak łatwo udowodnić że ma się rację.
                  • Gość: docg reklamacja IP: 212.160.147.* 30.11.05, 08:40
                    wydaje mi się, tak na zdrowy rozsądek, że uznanie czy nie uznanie reklamacji
                    wadliwego wina w sklepie to kwestia podejścia właściciela lub sprzedawcy. W
                    większości sklepów, gdzie jestem rozpoznawany, kiedy wspominam, że jakieś wino
                    było korkowe, spotykam się z reakcją "to trzeba było przynieść,
                    wymienilibyśmy". Za to w jednym, właściciel nie wymienia butelek bo taką ma
                    zasadę, i to jest dla mnie zrozumiałe - uznaję, że możliwość nabycia wadliwej
                    butelki to ryzyko klienta. W supermarkecie bym się nie kłócił, nie widzę się w
                    takiej akcji :-)
                    pozdrawiam
      • Gość: docg Re: Sauternes do fois gras IP: 212.160.147.* 29.11.05, 08:49
        takiego zestawienia próbowałem 2 razy. Za pierwszym razem z prawdziwym
        Sauternes, próba przeprowadzona metodą chałupniczą była nieudana - jakieś to
        wszystko mdłe było. Druga próba, z austriackim słodkim winem, odbyła się przy
        pomocy fachowców - było to w trakcie kolacji, wśród innych win i dań. Wtedy to
        zestawienie wydało się znakomite. Moje wnioski są takie: klasyczne połączenie
        fois gras i słodkiego botrytyzowanego wina jest dobre, ale składników należy
        używać w małych ilościach - kieliszek wina i mała porcja wątróbki. Drugi
        wniosek - nie musi to być Sauternes; Winersch podawał przykłady podobnych win
        francuskich, do tego zestawienia warto byłoby dodać słodkie wina austriackie.
        pozdrawiam
        • Gość: Basia Re: Sauternes do fois gras IP: 212.145.113.* 29.11.05, 09:11
          Zgadzam sie docg, ICE WINE z Austri z foie-gras entier, co za przysmak !!!
      • Gość: rural A tokaj? IP: 213.134.140.* 29.11.05, 16:20
        • Gość: Basia Re: A tokaj? IP: 212.145.113.* 29.11.05, 16:41
          ocziwiscie, Tokaji Aszú z botrytis cirenea,Eszencia,za bardzo dobre i tez za
          bardzo drogie. Oremusz tokaji 450g /l cukru, uff, powyzej 6 puttonyos winogron
          Aszu. Bez slow.
          • Gość: PF Re: A tokaj? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.05, 09:44
            Miałem okazję kupić i pić tokaj od producenta Oremus: 5 puttonyos, rocznik 1983
            - uznawany za wybitny. Piękna, wpadająca w ciemniejący bursztyn barwa - wino,
            które z pełnym przekonaniem polecam - tym naprawdę można się delektować. Jeżeli
            będziecie mieli okazję zawitać do Tokaju na Węgrzech, warto zapłacić - jeżeli
            dobrze pamiętam - ok. 80-90 PLN w przeliczeniu na polską walutę za butelkę tego
            wina.

Oremus, to miejsce, gdzie po raz pierwszy z gron pokrytych pleśnią botrytis
            zrobiono Tokaj Aszu - w 1650 roku dokonał tego ksiądz o nazwisku Szepsy, który
            był kapelanem u rodziny Rakoczych.

Istvan Szepsy, to chyba najznakomitszy dzisiaj producent w Tokaju.

Pozdrawiam,
            PF

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka