Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wątek włoski cd.

16.10.02, 17:48
    Czy ktoś z was pił może coś z Fattoria Selvapiana.Słyszałem od samych Włochów
    wiele dobrego, mówili o niej z wielka atencją, ale jakos dostepna mi
    literatura jest dosyc skąpa w rozważaniach
    Obserwuj wątek
      • giorgio_primo Re: Wątek włoski cd. 16.10.02, 20:44
        Niestety nie pilem nic od tego producenta niedrogich Chianti Rufina... Moje
        zrodla sa nieco bardziej "rozpisane" na ich temat, ale trudno sobie
        jakiekolwiek zdanie wyrobic na ich podstawie. Wloskie odnosza sie z duza
        rezerwa do ich win - zwlaszcza tych podstawowych. Natomiast amerykanskie sa
        nieco bardziej entuzjastyczne. Wedlug pierwszych przed tym producentem jest
        duza przyszlosc, ale po dokonaniu zmian w technice winifikacji, natomiast ci
        drudzy wskazuja na nierownosc rocznikow niewspolmierna do roznic obserwowanych
        u sasiednich producentow. Wedlug literatury ich najlepszym produktem jest Vin
        Santo.

Jesli masz pytania o jakies konkretne wina, daj znac.
        • ducale Re: Wątek włoski cd. 17.10.02, 08:46
          najbardziej liczyłem na ciebie,literatura literaturą a wrażenia bezpośrednie to
          zgoła co innego.Interesują mnie dwie pozycje Riserva Bucerchiale i ich Pomimo
          Petrognano , pod którym podpisuje sie ponoc członek rodziny Antiniori
      • Gość: MaciejM Re: Wątek włoski cd. IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 09:22
        ducale napisał:

> Czy ktoś z was pił może coś z Fattoria Selvapiana.Słyszałem od samych Włochów
        > wiele dobrego, mówili o niej z wielka atencją, ale jakos dostepna mi
        > literatura jest dosyc skąpa w rozważaniach

Podaj maila to wysle Ci opisy z Wine Spectatora
        pozdr
        • Gość: Joe_Stru Re: Wątek włoski cd. IP: gil:* / 192.168.0.* 17.10.02, 10:18
          To propozycja z niższej półki , ale bardzo dobra , no , powiedzmy dobra.
          Chardonnay DOC Langhe , Villa Lanata 2000 , 29 złotych. Importowane przez Tim ,
          więc chyba nie będzie kłopotów z zakupem. Nie jest to bardzo typowe Ch. ale na
          pewno warte spróbowania. Trochę miodowe w smaku , ale i wystarczająco kwasowe ,
          pełne , w zapachu trochę cytrusów. Polecam , ale zdaje mi się , że to nie jest
          wino dla wszystkich.
        • ducale Do MaciejaM. 18.10.02, 14:53
          jw. ducale@gazeta.pl :)
          ale chyba obawiam się ze wszystkie te opisy to ja znam, chciałem aby ktoś
          powiedzial mi coś o winie bo punkty ,best buy,parkery....
          ale z góry dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka