Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Piwo i wino w Poznaniu

IP: *.aster.pl 16.12.05, 13:30
    Witajcie!

Gdzie można iść na dobre wino i piwo w Poznaniu? Wybieram się tam w najbliższy
    weekend a nie znam żadnych, godnych polecenia miejsc.Chodzi mi o jakiś browar
    bądź winotekę, natomiast wszelkie puby i restauracje odpadają. Ktoś wie?

E.
    Obserwuj wątek
      • Gość: fechu Piwo IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 16.12.05, 13:36
        Jesli chodzi o piwo to na starym rynku jest browar BROVARIA, waza swoje piwo
        (cos co przypomina niemieckie hefe-weizeny).Warto tam wstapic.Pozdrawiam
        • giorgio_primo Re: Piwo 16.12.05, 13:47
          Gość portalu: fechu napisał(a):

> Jesli chodzi o piwo to na starym rynku jest browar BROVARIA, waza swoje piwo
          > (cos co przypomina niemieckie hefe-weizeny).Warto tam wstapic.Pozdrawiam

Korekta: obecnie w lini własnych piw Brovarii na zimę ten całkiem fajny weizen
          (pszeniczny) zastąpiony został wynalazkiem o nazwie miodowe. Nadal godny
          polecenia podstawowy "pils" - bardzo wytrawny i nie truje. Ciemne "takie" se.

W bardzo mało formalnej atmosferze można wypić kilka niezłych win w Winiarni
          Dominikańskiej na ul. Dominikańskiej (niezła Portugalia w karcie). Bardziej
          charakter pub'u, ale ceny bardziej niż rozsądne i dobre szkło.
          • Gość: fechu Re: Piwo IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 16.12.05, 14:00
            Miodowe mieli zawsze w karcie i bynajmniej nie jest (jakby nazwa wskazywala)
            slodkie.Polecam.Faktycznie, pszeniczne jest okazjonalnie (do wyczerpania
            zapasow)tzw. specjalne. Obecnie jako specjalne sprzedaja ciemne (szczerze
            odradzam). Pamietam ze jak otwierali Brovarie to specjalne
            bylo ....kukurydziano-ryzowe, smierdzialo okrutnie ale mialo naprawde fajny
            smak (inny;), no ale trzeba takie lekkie wynalazki lubic. Pozdrawiam.
            • giorgio_primo Re: Piwo 16.12.05, 14:12
              Gość portalu: fechu napisał(a):

> Miodowe mieli zawsze w karcie i bynajmniej nie jest (jakby nazwa wskazywala)
              > slodkie.Polecam.Faktycznie, pszeniczne jest okazjonalnie (do wyczerpania
              > zapasow)tzw. specjalne. Obecnie jako specjalne sprzedaja ciemne (szczerze
              > odradzam).

Mogłem tak to pomieszać. ;-) Ja albo barman. ;-P

No właśnie ciemne niedobre. Mi miodowe jest zwyczajnie zbyt ciężkie a
              to "podstawowe" w sam raz.
              • Gość: fechu Re: Piwo IP: *.forcom.com.pl / *.forcom.com.pl 16.12.05, 14:20
                Miodowe jedno max.Pils jest najlepszy (jesli nie ma pszenicznego;)i wg mnie
                6pln to uczciwa cena (stary rynek). Jednakze ogolnie knajpa po 1 roku (teraz
                mija 2 lub 3,nie pamietam dokladnie)strasznie obnizyla loty (drinki sama woda,
                porcje o polowe mniejsze i piwo juz nie takie rewelacyjne jak kiedys). Mimo
                wszystko jednak polecam, na piwko warto tam wstapic.

Mam pytanie do Poznaniakow. Byl ktos z Was moze w Fidelio na garbarach?
                Widzialem ich karte win i chyba mieli Costere od Argiolas'a (ostatnio opisywana
                na forum) za 90 PLN.Dania tez smacznie brzmialy;).Pozdrawiam
            • ines1977 Re: Piwo 16.12.05, 14:28
              Tak, miodowe słodkie nie jest, a troche na to liczyłam jak zamawiałam:) Zwykłe
              mi najbardziej smakowało.
              Dodam jeszcze, że jest tam kilka sal różnie urządzonych.
      • Gość: cheeringup Re: Piwo i wino w Poznaniu IP: *.zab.nat.hnet.pl 16.12.05, 19:26
        polecam "Dom Vikingów" Restauracja
        61-772 Poznań, ul. Stary Rynek 62 - woj. wielkopolskie
        tel. 061 852 71 53, fax 061 851 85 64
        na piętrze restauracja, na paterze pub a w piwnicy dyskoteka... zawsze
        odwiedzam kiedy jestem w poznaniu:)
        prowadzone przez duńczyka...
      • Gość: pan.krokodyl Re: Piwo i wino w Poznaniu IP: *.echostar.pl 16.12.05, 22:06
        miało być bez restauracji, ale trudno cos wskazać. WArto do Figaro na ul.
        Ogrodowej - jedzenie bardzo przyzwoite, karta win bogata, ale dość drogo. Za to
        obsługa profesjonalna i niemal bezszelestna - polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka