tomtomclub 08.01.03, 16:08 Czy ktos juz czytal Magazyn WINO, jakie sa Wasze opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winoman Re: Magazyn Wino 08.01.03, 16:24 Wiele opinii na temat Magazynu Wino mozna znalezc w watku "Wachanie korka": www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=18&w=3990676& Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
glassini Re: Magazyn Wino 08.01.03, 16:47 tomtomclub napisał: > Czy ktos juz czytal Magazyn WINO, jakie sa Wasze opinie? Inne pytanie: gdzie ten magazyn mozna kupic? Np. w EMPiKU? Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Magazyn Wino 08.01.03, 18:07 > Inne pytanie: gdzie ten magazyn mozna kupic? Np. w EMPiKU? Jeden z absurdów polskiego prawa uniemozliwia wolna sprzedarz pism poswieconych alkoholom, a wiec niestety tylko prenumerata: www.alejawin.pl Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: Magazyn Wino IP: 212.160.147.* 09.01.03, 09:27 Jak napisał Winoman, wiele opinii o Magazynie Wino pojawiło się w wątku "wąchanie korka". Wczoraj pojawił się w nim nawet post napisany przez Zastępcę Redaktora Naczelnego! (Panie Tomaszu, prosimy częściej!). Żeby sprawę podsumować, krótko o plusach i minusach pisma w mojej opinii po przeczytaniu, strawieniu i jeszcze kilkakrotnym przejrzeniu :) plusy: samo pojawienie się pisma, kompetentny zespół autorów, różnorodna tematyka, dużo ocen win, dużo ciekawych artykułów minusy: niepotrzebne wywiady (panią Torbicką lubię i podziwiam, ale ten wywiad pasuje raczej do pisma w stylu "chwila dla Ciebie"), kilka słabych artykułów - tekst o włoskiej restauracji brzmi jak słabe wypracowanie uczennicy szkoły gastronomicznej, Makłowicz swój artykuł pisał chyba na kolanie w tramwaju... no ale słabe artykuły można po prostu pominąć, tak naprawdę minusem jest brak możliwości kupienia pisma poza prenumeratą i dość wysoka cena. Poziomą degustację Sophii należy traktować chyba jako żart, bo jak inaczej wyjaśnić fakt, że wina, z których większość ma smak i zapach kartonu i kiszonej kapusty, mieści się w kategorii "win od słabych do przeciętnych" (ponad 70 punktów), podczas gdy ewidentnie powinny być zakwalifikowane jako "wina z licznymi wadami". pozdrawiam p.s. jeszcze jeden minus - pod wpływem ocen pana "tpb" zacząłem obwąchiwać korę różnych drzew liściastych, przez co w parku ludzie patrzą na mnie jak na wariata, nie wspominając o kłopotach ze strażą miejską ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Magazyn Wino 09.01.03, 11:30 docg!! kora to jeszcze ok, ale jak zaczniesz wchodzic w niuanse ściółki lesnej i "kocich siusków" w zalezności od rasy kota to chyba Straz Miejska skieruje cie w trybie pilnym do Tworek, Bolesławca, Toszka .... Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Magazyn Wino 09.01.03, 13:19 Gość portalu: docg napisał(a): > Jak napisał Winoman, wiele opinii o Magazynie Wino pojawiło się w > wątku "wąchanie korka". Wczoraj pojawił się w nim nawet post napisany przez > Zastępcę Redaktora Naczelnego! (Panie Tomaszu, prosimy częściej!). Żeby sprawę > podsumować, krótko o plusach i minusach pisma w mojej opinii po przeczytaniu, > strawieniu i jeszcze kilkakrotnym przejrzeniu :) > plusy: samo pojawienie się pisma, kompetentny zespół autorów, różnorodna > tematyka, dużo ocen win, dużo ciekawych artykułów > minusy: niepotrzebne wywiady (panią Torbicką lubię i podziwiam, ale ten wywiad > pasuje raczej do pisma w stylu "chwila dla Ciebie"), kilka słabych artykułów - > tekst o włoskiej restauracji brzmi jak słabe wypracowanie uczennicy szkoły > gastronomicznej, Makłowicz swój artykuł pisał chyba na kolanie w tramwaju... no > > ale słabe artykuły można po prostu pominąć, tak naprawdę minusem jest brak > możliwości kupienia pisma poza prenumeratą i dość wysoka cena. Zgadzam sie w pelni...))) > Poziomą degustację Sophii należy traktować chyba jako żart, bo jak inaczej > wyjaśnić fakt, że wina, z których większość ma smak i zapach kartonu i kiszonej > > kapusty, mieści się w kategorii "win od słabych do przeciętnych" (ponad 70 > punktów), podczas gdy ewidentnie powinny być zakwalifikowane jako "wina z > licznymi wadami". ...byc moze te "smaki i zapachy" nie sa jednak wadami, a my po prostu jestesmy zupelnymi laikami?))) > pozdrawiam > p.s. jeszcze jeden minus - pod wpływem ocen pana "tpb" zacząłem obwąchiwać korę > > różnych drzew liściastych, przez co w parku ludzie patrzą na mnie jak na > wariata, nie wspominając o kłopotach ze strażą miejską ;)))) Obsmialem sie DOCG! Brawo!)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejM Re: Magazyn Wino IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 14:09 > p.s. jeszcze jeden minus - pod wpływem ocen pana "tpb" zacząłem obwąchiwać korę > > różnych drzew liściastych, przez co w parku ludzie patrzą na mnie jak na > wariata, nie wspominając o kłopotach ze strażą miejską ;)))) Obys nie zostal postrachem kotow w Twojej okolicy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Magazyn Wino IP: proxy / 217.153.35.* 09.01.03, 15:34 Panowie, wasz "zachwyt" nad kocimi siuśkami to naprawdę nic w porównaniu z opinią na ten temat pewnego bardzo poważnie (nie żebym traktował Was niepoważnie - wręcz przeciwnie) zawodowo związanego z winem pana. "Kocie siuśki" nie są absolutnie terminem negatywnym i jak bodaj wspomniał Winoman, są klasycznym aromatem win ze szczepu sauvignon blanc. Zainteresowanych odsyłam do ciekawej publikacji w języku angielskim dobrze wpisującej się w klimat dyskusji na ten temat na forum: www.thewineroom.ie/winenotviolets.html Co do sofii i mojej fascynacji kartonem - po to wypiłem to parszywe świństwo, żeby nie przyszło Wam do głowy kupić kiedyś którejś z opisanych butelek. Idąc za ciosem - w numerze 1 spodziewajcie się dwudziestu recenzji "węgrzynów" do 20 złotych. O ile Sofia wydawała się z góry skazana na niepowodzenie, o tyle przy winach węgierskich mieliśmy nadzieję. Efekty...? już wkrótce na papierze. Pamiętajcie proszę, że wina z supermarketów w cenie poniżej 20 złotych to jak sądzę 80% tego, co piją Polacy. Można te wina zignorować - można też walczyć o zmianę warty (a jest na co - byłem ostatnio w winiarniach i w Bułgarii i na Węgrzech, więc wiem co piszę). A poza tym szalenie miło mi się z Panami (Paniami? - marzy mi się rzesza czytelniczek, czy pod którymś z pseudonimów kryje się kobieta????) dyskutuje na forum. oddany TPB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejM Re: Magazyn Wino IP: *.umultowo.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 15:53 Wywolali Pana do tablicy:-) Mimo, ze sie setnie ubawilem przy lekturze magazynu (na temat sofii), jestem pelen uznania. Mam nadzieje, ze w nastepnych numerach bedzie jeszcze ciekawiej i bez pomylek drukarskich. Moze szanowne grono redakcyjne wezmie udzial w naszym kolejnym forumowym spotkaniu (pierwsze odbylo sie 21 XII w Poznaniu) i poprobujemy wtedy wina razem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Magazyn Wino 09.01.03, 16:14 O Macieju super pomysł z tym wspólnym spotkaniem, juz widzę te suto zastawione stoły onym jadłem i przekrapiane sophiją róznej maści a tudzeż węgrzynem ,każdy z biesiadników przywozi zacne trunki do 20 zł w sklepie :)) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Magazyn Wino IP: proxy / 217.153.35.* 09.01.03, 16:45 Z przyjemnością, czekamy na termin TPB Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Magazyn Wino 09.01.03, 16:15 Gość portalu: TPB napisał(a): > Co do sofii i mojej fascynacji kartonem - po to wypiłem to parszywe świństwo, > żeby nie przyszło Wam do głowy kupić kiedyś którejś z opisanych butelek. Mam niejasne przeczucie, że to poświęcenie pójdzie na marne - jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek z recenzujących na forum Magazyn WINO pokusiłby się o taki zakup. > Pamiętajcie proszę, że wina z supermarketów w cenie poniżej 20 złotych to jak > sądzę 80% tego, co piją Polacy. Można te wina zignorować - można też walczyć o > zmianę warty Miałoby sens, gdyby Magazyn był dostępny w każdym kiosku. Radzę uważnie przeczytać Państwa własny tekst, kierowany do reklamodawców, kto jest potencjalnym odbiorcą pisma. Pijący "poniżej 20 zł" tam sie nie załapali. I raczej tych 20 zł na Magazyn też by nie wydali. Niemniej życzę powodzenia. M44 (a jest na co - byłem ostatnio w winiarniach i w Bułgarii i na > Węgrzech, więc wiem co piszę). A poza tym szalenie miło mi się z Panami > (Paniami? - marzy mi się rzesza czytelniczek, czy pod którymś z pseudonimów > kryje się kobieta????) dyskutuje na forum. > > oddany > > TPB Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Magazyn Wino 09.01.03, 17:26 O! To, to, Miszka! Wlasnie! Co z tego, ze 80% (a moze wiecej) pije owa mityczna "Sofie" i inne cuda. Jaki sens pisac to w periodyku, ktorego NIGDY nie dostana w swoje rece??? Poza tym wiele punktacji wskazuje na "pijalnosc" wina, a opis nie! Ten kto w swojej "winnej" desperacji nabedzie drogi i eksluzywny Magazyn Wino raczej nie jest czlonkiem owego 80%... Acha! Te "siuski" to ja tez znam z opisow, ale prosze zdradzic skad sie czerpie wzorce? ))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Magazyn Wino IP: proxy / 217.153.35.* 09.01.03, 18:46 Co do kocich siusków - moja córka zażyczyła sobie kota i pewnie dostanie, więc będę miał wzorce, a poza tym... może jakieś s.b. znad loary dla porównania? Na opisaną białą rioję raczej szkoda pieniędzy (poza tym nie była typowa). Kto stawia...? Może jakaś delikatna zrzutka. Nam w MW się nie przelewa - pracujemy bardziej dla idei, czyli dla Was... ha, ha Drogi kolego z nagrodzonych poznańskich "3 Kieliszków" - kiedyś poznaliśmy się na toskańskiej degustacji w hyacie w w-wie, ale była to niestety znajomość przelotna - czy sklep ma jakąś witrynę www, albo przynajmniej katalog drukowany, który mógłby trafić na adres redakcji????? Z ostatnich skromnych i tanich (w cenie MW) odkryć - Cotes du Rhone Villages 2000 Laudun w Carrfourze. Magia rocznika. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Magazyn Wino 09.01.03, 22:31 Gość portalu: TPB napisał(a): > Drogi kolego z nagrodzonych poznańskich "3 Kieliszków" - kiedyś poznaliśmy się > na toskańskiej degustacji w hyacie w w-wie, ale była to niestety znajomość > przelotna - czy sklep ma jakąś witrynę www, albo przynajmniej katalog > drukowany, który mógłby trafić na adres redakcji????? No Giorgio, to może zorganizujesz dla Redakcji włoską degustację? Będzie ciekawiej czytać niż o demoludach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Magazyn Wino IP: proxy / 217.153.35.* 09.01.03, 22:53 miszka44 napisał: > Gość portalu: TPB napisał(a): > > > Drogi kolego z nagrodzonych poznańskich "3 Kieliszków" - kiedyś poznaliśmy > > się > > na toskańskiej degustacji w hyacie w w-wie, ale była to niestety znajomość > > > przelotna - czy sklep ma jakąś witrynę www, albo przynajmniej katalog > > drukowany, który mógłby trafić na adres redakcji????? > > No Giorgio, to może zorganizujesz dla Redakcji włoską degustację? Będzie > ciekawiej czytać niż o demoludach :-) Oj nie lekceważyłbym naszych braci Słowian.... Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Magazyn Wino - dla kogo? 09.01.03, 23:32 Gość portalu: TPB napisał(a): > miszka44 napisał: > > No Giorgio, to może zorganizujesz dla Redakcji włoską degustację? Będzie > > ciekawiej czytać niż o demoludach :-) > > Oj nie lekceważyłbym naszych braci Słowian.... Nie lekceważę, ale opieram się na degustacjach przeprowadzonych przez Redakcję. O Bułgarii chyba już dużo napisano na forum, zaś o zapowiedzianych węgrzynach też niewiele dobrego można powiedzieć. "Ostatnio odbyła się w redakcji miesięcznika [pomyłka czy zmiana planów? - przyp. mój] "Wino" degustacja 21 win węgierskich do 20 złotych [to Redakcji ulubiona kategoria wagowa?]. Jedno z nich było porządne, dwa można było od biedy wziąć do ust, resztę powinno się wlać na czczo do słoiczków i zanieść do analizy". Napisał te słowa Marek Bieńczyk, w najnowszym numerze "Przekroju". A zatem to nie lekceważenie, ale doświadczenie. Jak widać dość bolesne. Kolejny raz pytam więc, jaki sens ma publikowanie wyników degustacji win, których NIGDY nie kupują czytelnicy, do których kierowane jest pismo? Zaczyna to wyglądać groteskowo. Liczę, że wyjaśnienia Redakcji rozwieją moje wątpliwości. Pozdrawiam M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg 3 x NIE IP: 212.160.147.* 10.01.03, 09:01 nie zgadzam się z lekceważącym podejciem do "win za 20 zł". Pamiętajmy, że po pierwsze 20 zł to jest 5 euro, a np. Gambero rosso poleca nawet wina kosztujące troche ponad 3 euro. Po drugie w Polsce spożycie tych win to zapewne nie 80 %, jak napisał tpb, a przynajmniej 95%. Przypuszczam, że "na świecie" główną masę wypijanych win też stanowią trunki z tej kategorii cenowej. Zresztą oprócz masy badziewia i u nas można w niej znaleźć "perełki", jak choćby merlot barrique d. Boyar, merlot z Gandia czy różne wina 35 paralello (wszystkie za 19,90). Dlatego też po winach węgierskich do 20 zł można było oczekiwać przynajmniej poprawności - skoro więcej niż poprawność uzyskali bułgarzy, włosi i hiszpanie. Nie udało się - trudno, minus dla importerów (no bo przecież nie dla węgierskich win). Wracając do sophii - to nieprawda, że nikt z czytających nie kupuje tych win, nawet jeśli nie do picia, to do gotowania (zupa cebulowa, królik itd), co też wymaga pewnej jakości. Ja ostatnio chciałem kupić sophię CS, która uzyskała w teście 76,5 punkta (pomyślałem, że skoro świetne Faustino VII dostało 81 punktów, to ta sophia z 76,5 powinna być przynajmniej niezła), ale nie znalazłem. Zresztą może i dobrze ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: 3 x NIE 10.01.03, 13:11 Gość portalu: docg napisał(a): > nie zgadzam się z lekceważącym podejciem do "win za 20 zł". Pamiętajmy, że po > pierwsze 20 zł to jest 5 euro, a np. Gambero rosso poleca nawet wina kosztujące > > troche ponad 3 euro. Hmmm... to chyba nie tak. Problem w tym, ze eina ktore ocenia np. G.R. to zwykle wina kosztujace u nas zwykle dobrze powyzej 30 PLN (czesto duzo wiecej). Dlaczego tak jest - wszyscy wiemy. > Po drugie w Polsce spożycie tych win to zapewne nie 80 %, > jak napisał tpb, a przynajmniej 95%. Przypuszczam, że "na świecie" główną masę > wypijanych win też stanowią trunki z tej kategorii cenowej. Zresztą oprócz masy > > badziewia i u nas można w niej znaleźć "perełki", jak choćby merlot barrique d. > > Boyar, merlot z Gandia czy różne wina 35 paralello (wszystkie za 19,90). Nie wiem jak Gandia cenowo gdzis indziej, ale Blueridge i tak jest stanowczo za drogi mimo obciazen podatkowo-celnych. Natomiast 35P i jego cena z Hita jest mniejsza niz importer oferuje w sprzedazy hurtowej, wiec nie wyciagajmy z tego wnioskow. > Dlatego też po winach węgierskich do 20 zł można było oczekiwać przynajmniej > poprawności - skoro więcej niż poprawność uzyskali bułgarzy, włosi i hiszpanie. > > Nie udało się - trudno, minus dla importerów (no bo przecież nie dla > węgierskich win). > Wracając do sophii - to nieprawda, że nikt z czytających nie kupuje tych win, > nawet jeśli nie do picia, to do gotowania (zupa cebulowa, królik itd), co też > wymaga pewnej jakości. Ja ostatnio chciałem kupić sophię CS, która uzyskała w > teście 76,5 punkta (pomyślałem, że skoro świetne Faustino VII dostało 81 > punktów, to ta sophia z 76,5 powinna być przynajmniej niezła), ale nie > znalazłem. Zresztą może i dobrze ;) I to wlasnie jest moim zdaniem problem punktacji... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: 3 x NIE IP: 212.160.147.* 10.01.03, 14:01 co do szczegółów masz dużo racji, chociaż w przypadku cen nadal jest dla mnie zagadką, dlaczego niektóre wina kosztują u nas tyle samo co w kraju, w którym zostały wyprodukowane, a inne - 2 x więcej, no ale może tak ma być (nie zajmuję się zawodowo handlem, więc nie wiem). Ogólny sens mojej wypowiedzi miał być taki, że skoro mieszkańcy całej europy mogą sobie na codzień pijać dobre wina za niecałe 5 euro, to my też powinniśmy móc. Wracając do "Magazynu Wino" - myślę, że te ich masowe porównania mają sens, choć może nieszczęśliwie zaczęli od sophii. Skoro to jest jedyne polskie pismo o winie, to powinni pisać o każdym winie. Może kiedyś się podzielą na dwa periodyki, np. "wino masowe" i "wino ekskluzywne", i wtedy jak ktoś nie będzie chciał czytać o winach za 20 zł, to zaprenumeruje ten drugi tytuł :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Re: 3 x NIE 10.01.03, 14:15 Gość portalu: docg napisał(a): Wracając do "Magazynu Wino" - myślę, że te ich masowe porównania mają > sens, choć może nieszczęśliwie zaczęli od sophii. Skoro to jest jedyne polskie > pismo o winie, to powinni pisać o każdym winie Mają pisać teraz o tanich winach węgierskich. To moja propozycja jest taka. Jeśli w tej kategorii znajdą coś wartego uwagi , niech to opiszą , przedstawią ocenę itd. Domyślam się , że nasza supermarketowa oferta Węgrów po parę złotych za butelkę , zawiera wina -bez owijania w bawełnę - niedobre. Nie widzę powodu ,żeby na dwóch czy trzech stronach opisywać , które pachnie zgniłą korą brzozy , a które obsikanym kartonem. Jednym słowem - jak znajdą perełkę za 5,50 to niech piszą , to oczywiste. Reszta to strata miejsca i trochę ocieranie się o kabaret - vide Sophia.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
docg Hej, Joe :))) 13.01.03, 09:49 ... spójrz na to z drugiej strony, taki magazyn powinien pisać nie tylko o tym, co jest cacy, ale także co jest be. A że u nas "be" jest w przewadze, nie można tego całkowicie przemilczeć. Jak ktoś kupuje na węgrzech jakieś siki czy odpady produkcyjne i sprzedaje w polsce za równowartość 3 - 4 euro pod dumną nazwą "egri bikaver" (na przykład), to niech przynajmniej ma świadomość, że nie wszyscy dają się robić w bambuko. Widzę, że jestem w mniejszości (na szczęście nie seksualnej :), mimo to nadal apeluję do "magazynu wino" o przeszukiwanie niskich półek. Mogę wam nawet zasponsorować nakolanniki :)))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Hej, Joe :))) IP: proxy / 217.153.35.* 13.01.03, 10:36 Dzięki Denominazione! Dla Ciebie będziemy szperać dalej. Dla nie przekonanych przypominam, że to ok. 1,5 % zawartości MW. Miłego tygodnia T. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: 3 x NIE 10.01.03, 15:20 Gość portalu: docg napisał(a): > Ogólny sens mojej wypowiedzi miał być taki, że skoro mieszkańcy całej europy > mogą sobie na codzień pijać dobre wina za niecałe 5 euro, to my też > powinniśmy móc. Może powinniśmy, ale nie możemy. 5 euro tam to wcale nie jest 20 zł tutaj! Nie w towarze! Może raczej należałoby wina za 2 dychy porównywać z winami za 1 euro. > Wracając do "Magazynu Wino" - myślę, że te ich masowe porównania mają > sens, choć może nieszczęśliwie zaczęli od sophii. Skoro to jest jedyne polskie > pismo o winie, to powinni pisać o każdym winie. Może kiedyś się podzielą na dwa > > periodyki, np. "wino masowe" i "wino ekskluzywne", i wtedy jak ktoś nie będzie > chciał czytać o winach za 20 zł, to zaprenumeruje ten drugi tytuł :) Może się podzielą, chociaż szczerze wątpię. Na razie zapowiedzieli pismo dla wielbicieli win - tak twierdzą w materiałach dla reklamodawców. Zmienili zdanie? Nieustająco czekam na odpowiedź Redakcji > pozdrawiam I ja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Magazyn Wino - Węgry 09.01.03, 23:13 > No Giorgio, to może zorganizujesz dla Redakcji włoską degustację? Będzie > ciekawiej czytać niż o demoludach :-) Demoludy demoludami, ale o Węgrzech naprawdę dobrze byłoby coś napisać, bo to obok Austrii najbliższy nam geograficznie kraj winiarski (wiem, Niemcy są za jedną granicą, Węgry za dwiema, ale z takiego Krakowa do Egeru czy Tokaju to naprawdę rzut beretem). A zapewniam Was, jest czego próbować u naszych bratanków! Żeby tylko ich dobre wina częściej do nas trafiały, a jeśli już trafią, żeby nie miały takich astronomicznych cen jak na przykład Cabernet Sauvignon Attili Gere z Villany, w "La passion du vin" (ktoś tu ładnie ich nazwę przerobił :-)) ) kosztujący ponad 100 zł, a w Szombathely równowartość 50 zł! Zresztą może ja się nie znam, może import tyle musi kosztować, ale jeśli rzeczywiście musi, to przecież jeśli wsiądziemy w samochód, pojedziemy do tego Villany, opijemy się tam wina, napełnimy bagażnik, to i tak wyjdziemy na swoje :-)) Obiecałem kiedyś, że zacznę otwierać wakacyjne węgierskie nabytki i wrażenia tu opiszę, czas najwyższy zacząć. Może w przyszłym tygodniu coś się pojawi :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Magazyn Wino IP: *.27-151.libero.it 10.01.03, 09:18 Glosik niewielki, ale kobiecy. Moi koledzy forumowi rozlozyli "Wino" na czynniki pierwsze, wiec trudno cos dodac. Wlasciwie jedno pytanie cisnie mi sie na usta. Do kogo skierowany jest Magazyn? Przecietniak, ktory jakims cudem Magazyn przeczytal, przerazi sie, ze pija takie swinstwo jak Sophia i zacznie szukac wsrod recenzji i artykulow jakiegos wina pijalnego za ta samo cene. Nie znajdzie. Amotor bardziej zorientowany posmieje sie szczerze nad recenzjami Sophii (zasluzone gratulacje dla nosa i jezyka), a pozniej oburzy, ze Magazyn zajmuje sie takimi winami. Branzowiec czyli importer stwierdzi, ze sprowadza badziewie, ale i tak mu rybka, bo poki badziewie sie sprzedaje, to on bedzie sprowadzal. Ja dziekuje za artykul o winach austriackich. Kieruja mna wzgledy osobiste czyli przynajmniej raz na rok pokonywana samochodem trasa "z ziemi wloskiej do polskiej" przez winne regiony Austrii. Czas sie wreszcie zatrzymac i sprobowac. Przy recenzjach restauracji podalabym ceny przecietne posilku, a hotelu cene za nocleg. A ogolnie zycze sukcesow!!! Pozdrawiam, Gaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Magazyn Wino IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 10.01.03, 19:23 Oj kochani, szczerze mowiac to przyczepiliscie sie do tej sofii jak rzep jakby nie bylo 100 innych artykulow dla smakoszy. Czy naprawde nie kupujecie win do 20, 25 zlotych? Ja kupuje. Co drugi dzien. I ciagle wierze, ze uda mi sie trafic na cos pijalnego. Czasem sie udaje, czasem nie. A jak bedziemy degustowac wina z Chile w tym segmencie to nic nie znajdziemy? Bylem na Wegrzech trzy razy w ciagu ostatnich 4 miesiecy. Za kazdym razem wracalem zachwycony. Za rownowartosc 50 zl (ok.3000 forintow) trafialy sie wina zniewalajace. Tansze byly pijalne, niektore nawet bardzo. Mialem gleboka wiare, ze w naszych supermarketach uda sie trafic na cokolwiek lepszego - nie udalo sie. Czy naprawde uwazacie, ze nie nalezy pisac o zlych winach? O przegranych poszukiwaniach? Spojrzcie chocby na Decantera, w ktorych opisuje sie mase win z supermarketow. Zwykle dobrych,zgoda - ale czy nie chcielibyscie kupowac dobrych win w supermarketach. Zachcialo sie nam byc silaczka,to mamy teraz za swoje... Co do wypowiedzi, ze cala Europa pija wina za 5 euro...swiete slowa. Oczywiscie, ze tez trafia mnie szlag gdy kupuje crianze El Coto w Berlinie za 6 euro, a w W-wie chca za to wino 60 zlotych.To jest nawet wiecej niz 100%. Uff, a tak w ogole to milego weekendu. Napiszcie co tam pijecie. Ide do znajomych otworzyc Nipozzano riserva 97. Jak bedzie dobre to napisze, bo o zlych winach nie chcecie sluchac...he, he pozdrawiam TPB Kupilem dwa nieznane wina moldawskie za 12 i 18 zlotych, jeszcze nie pilem, ale wypije!!! Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: Magazyn Wino 11.01.03, 12:32 Gość portalu: TPB napisał(a): > Oj kochani, > > szczerze mowiac to przyczepiliscie sie do tej sofii jak rzep jakby nie bylo 100 > > innych artykulow dla smakoszy. Czy naprawde nie kupujecie win do 20, 25 > zlotych? Ja kupuje. Co drugi dzien. I ciagle wierze, ze uda mi sie trafic na > cos pijalnego. Jasne! I czasem faktycznie sie zdarza, ale okreslenie "zdarza sie" najlepiej oddaje te proby))) > Czasem sie udaje, czasem nie. A jak bedziemy degustowac wina z > Chile w tym segmencie to nic nie znajdziemy? Mysle, ze znajdziemy nie tylko z Chile, ale te wina mnie osobiscie czesto juz nudza. Wzglednie poprawne, ale niewiele sie w nich dzieje. Zbyt czesto sa "bezplciowe". > Bylem na Wegrzech trzy razy w > ciagu ostatnich 4 miesiecy. Za kazdym razem wracalem zachwycony. Za > rownowartosc 50 zl (ok.3000 forintow) trafialy sie wina zniewalajace. Tansze > byly pijalne, niektore nawet bardzo. Tu sie zgodze, bo jakis czas temu sluzbowo bylem w Budapeszcie i bez hamulcow ekonomicznych probowalem wielu win w dobrych knajpach. Bylo kilka rewelacyjnych. Niewiele z tego wynika, bo ich tu nie ma, a gdyby byly to cena pewnie by mnie porazila!))) To co piszesz o Wegrzech dziala prawie w kazdym kraju produkujacym wino - na miejscu jest mas interesujacych, niedrogich i czesto kompletnie nieznanych poza ich ojczyzna win! > Mialem gleboka wiare, ze w naszych > supermarketach uda sie trafic na cokolwiek lepszego - nie udalo sie. Czy > naprawde uwazacie, ze nie nalezy pisac o zlych winach? O przegranych > poszukiwaniach? Spojrzcie chocby na Decantera, w ktorych opisuje sie mase win z > > supermarketow. Zwykle dobrych,zgoda - ale czy nie chcielibyscie kupowac dobrych > > win w supermarketach. No chyba kazdy by chcial! Problem w tym, ze poza nielicznymi wypadkami wina w polskich supermarketach kosztuja czesto tyle samo co w sklepie specjalistycznym... > Zachcialo sie nam byc silaczka,to mamy teraz za swoje... > > Co do wypowiedzi, ze cala Europa pija wina za 5 euro...swiete slowa. > Oczywiscie, ze tez trafia mnie szlag gdy kupuje crianze El Coto w Berlinie za 6 > > euro, a w W-wie chca za to wino 60 zlotych.To jest nawet wiecej niz 100%. La Passion du Prix???))) > > Uff, a tak w ogole to milego weekendu. Napiszcie co tam pijecie. Ide do > znajomych otworzyc Nipozzano riserva 97. Jak bedzie dobre to napisze, bo o > zlych winach nie chcecie sluchac...he, he Pilem to wino i mimo calego mojego uwielbienia dla np. Mormoreto z tej samej posiadlosci, to Chianti nigdy jakos nie przypadlo mi do gustu. Zreszta dotyczy to chyba wszystkich pitych przeze mnie Chianti Rufina (choc wielu ich nie bylo, bo sie zrazilem). > > pozdrawiam > > TPB > > Kupilem dwa nieznane wina moldawskie za 12 i 18 zlotych, jeszcze nie pilem, ale > > wypije!!! Samobojca. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Magazyn Wino 11.01.03, 18:34 giorgio_primo napisał: > Gość portalu: TPB napisał(a): > > Kupilem dwa nieznane wina moldawskie za 12 i 18 zlotych, jeszcze nie pilem > ale wypije!!! > Samobojca. Tiaaa, uczcijmy pamiec naszego Drogiego Kolegi ;-) Ta cena + kraj pochodzenia dobrze nie wroza. Ale moze przezyje :-))) M44 Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Magazyn Wino 11.01.03, 22:36 > Kupilem dwa nieznane wina moldawskie za 12 i 18 zlotych, jeszcze nie pilem, ale > > wypije!!! > Ja zacząłbym od powąchania, może się okazać, że picie nie będzie konieczne :-)) A tak serio, to Mołdawii bym nie lekceważył, potencjał podobno jest ogromny, choć trudności też duże, podobno Penfolds wycofuje się ze swoich mołdawskich inwestycji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPB Re: Magazyn Wino IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 12.01.03, 12:06 Najpierw Nipozzano - no nie bylo to zle - bardzo jedwabiste, gotowe, przyjemne choc nie zwalajace z nog wino. Co do Rufiny - mam dobre doswiadczenia z panelu poziomego na Vin Italy - trzeba tylko pogrzebac - maja np.kilka swietnych vin santo (tak poza konkurencja red dry). Warto poszukac. Gwiazda wieczoru okazala sie jednak Grandarella Apassimento 1999 IGT rosso delle venezie od Masiego. Co to za wino!!!! Jaki kompleks!!! Chcialbym toto wypic za pare ladnych lat. Ktos probowal? GP masz to u siebie w sklepie? Moldawia - eh, jak czytam Wasze posty to odnosze wrazenie, ze nie ma w Was duszy poszukiwaczy. A Purpuriu de Purcari 1989 Milestii Mici (merlot + pinot noir) wcale nie bylo parszywe i do wtorkowego obiadu mozna to smialo wypic. Za te pieniadze... Bardzo lekkie i zdecydowanie bardziej na lato niz na taka mrozna zime. Wiecej odwagi Panowie (i Panie). pozdrawiam T. Generalnie Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Magazyn Wino 12.01.03, 14:03 Gość portalu: TPB napisał(a): > Moldawia - eh, jak czytam Wasze posty to odnosze wrazenie, ze nie ma w Was > duszy poszukiwaczy. To nie kwestia braku odwagi siegania gdzie kubek smakowy nie siega, ale doswiadczenia - po kilkakrotych probach z moldawskimi winami poddalem sie. Za kazdym razem porazka. Nie wyklucza to oczywiscie podniesienia jakosci tych win za jakis czas. Poczekam i sprawdze. Na razie wole sie nie meczyc. M44 Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Grandarella... 14.01.03, 12:21 Mam, a wlasciwie mozna powiedziec, ze mialem...((( Jeszcze jedna flaszka lezy. Moze bedzie jescze, ale to nic pewnego. Ciekawostka jest nietypowy sklad wina z Veneto robionego metoda apssimento: Refosco, Corvina i Carmenere (sic!). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś