Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nie bedzie Libanskich win z 2006 rocznika....

03.08.06, 15:30
    decanter.com/news/90988.html

Bedzie im trudno zrobic wino w tym roku:(
    Izrael bombarduje////
    Obserwuj wątek
      • rurale Ksara 04.08.06, 21:00
        Fatalny zbieg okolicznosci. Probowalem ostatnio z kolegami pierwsze w moim zyciu czerwone wino z
        Libanu (wczesniej pilem tylko bialy Musar, ktory niestety okazal sie miec tleniona suknie). Prieure Ksara
        z Chateaux Ksara, kupione w sklepie wolnoclowym na lotnisku w Damaszku. Wino z winogron cinsault,
        wsparty syrah i cab sauv. Wiecej ziemi niz owocu. Gleboka, okragla wisnia. Poslugujac sie cudzymi
        slowami charakterne bardzo. Kawal porzadnego wina. Nie znam sie na winach, a szczegolnie tych z
        poludnia Francji, ale wydalo mi sie bardzo podobne do tych pochodzacych znad brzegu Rodanu albo
        Lagwedocji. Ciezko teraz cos sensownego powiedziec, kiedy w Libanie, winnice w dolinie Bekaa stoja w
        ogniu. Trudno uniknac banalu. Naiwnych wyobrazen o swiecie. Pace? Tak. Pace!

pozdrawiam
        • aka-jo Re: Ksara 05.08.06, 02:27
          Liban produkuje dobre wina samo Ch Musar bylo sensacja na wielu degustacjach...
          Szkoda ze w tym roku takie problemy....
          • shogun_smutku Re: Ksara 05.08.06, 13:16
            moge spytać w ogóle o Musar'y?, korzystając z wątku
            jakiś czas temu próbowałem białego Musara, też wydał mi się tleniony ale doszły
            mnie słuchy, że tak ma być, kilka razy wracał do białego i do czerwonego, oba
            wydały mi się co najmniej dziwne?\
            pzdr
            • aka-jo Re: Ksara 06.08.06, 00:51
              To taki styl w bialych kremowe suszone biale owoce,orzechy wloskie,kremowe...
              Massaya jest bardziej nowoczesnym winem swieze smaki "czysciejsze"...

www.massaya.com/wine.htm
              • Gość: ola Re: Ksara IP: *.lns2-c8.dsl.pol.co.uk 07.08.06, 23:02
                Massaya... coz. Samiego poznalam raptem 3 miesiace temu. firma w ktorej pracuje
                organizowala obiad z winem Massaya. swietny wieczor. wierzyc mi sie nie chce, ze
                czlowiek ten i jego winnica sa teraz w srodku wojny.
                polecam massaye gold i silver - silver niezwykla mieszanka chardonnay i sauv
                blanc. ech...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka