shogun_smutku 07.08.06, 18:29 witam, ktoś wie ile butli wina można przetransportować z tego pięknego kraju do Polski? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morelino Re: Chorwacja 09.08.06, 00:24 Nie znam win chorwackich.Pod koniec sierpnia wyjeżdżamy do Chorwacji.Prośba o poradę jakie dobre i b. dobre wina można spróbować w tamtym rejonie i co przywieść do Polski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Chorwacja 09.08.06, 16:49 witam raz jeszcze to ja się podepne pod porady. Moje wici docieraja aż do Dalmacji, to pewne a gdzie jeszcze to nie wiem. Polecam też Magazyn Wino, w którymś z nich było podanych kilka typów. Ale licze też na Pana Panie Winersch;> no i powtarzam pytanie, ile? ide, może w googlach znajde Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Chorwacja 10.08.06, 18:19 to jak, nikt nie wie? googluje i nic:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Chorwacja IP: *.aster.pl 10.08.06, 19:56 w bagaznk nikt nie zaglada wiec mozna chyba duzo;) w chorwacji 99% win to wina wytrawne,sredni koszt butli to ok 25kun(ok.15zł) zdecydowanie bardziej polecam kulnac sie przez wegry i tam zakupic wino taniej i nie tylko wytrawne ja przywiozlem sobie kilka butelek egri polslodkie wychodzi po 5zł Odpowiedz Link Zgłoś
morelino Re: Chorwacja 12.08.06, 15:02 winersch napisał: > A gdzie w Chorwacji będziesz? Będę w okolicach Splitu i w rejonie Szybeniku (Śibenik). Prośba o poradę w temacie win i jeżeli można skorzystac z Pana wiedzy jakie regionalne potrawy godne są polecenia a w szczególności ryby i owoce morza. Pozdrawiam Morelino Odpowiedz Link Zgłoś
winersch Re: Chorwacja 13.08.06, 02:27 Część wybrzeża Chorwacji od Splitu do Dubrownika, zdecydowanie najładniejsza. Jeśli chodzi o wina białe, dominują tu pošip oraz graševina czyli welschriesling i pinot sivi, czyli oczywiście pinot gris. Na wyspach Korčula i Hvar dość popularny jest biały rukatac, ale wszystko co z tego szczepu piłem, nawet u tak dobrych producentów jak Bartulovič było dramatycznie złe. Nie udało mi się spróbować endemicznej, występującej na Korčuli odmiany Grk, choć się starałem. Znalazłem ją tylko w karcie jednej z restauracji od bardzo dobrego producenta Cebalo, ale cena była astronomiczna. W ogóle ceny win w restauracjach zdecydowanie wysokie. Znacznie lepiej kupować owoce morza i ryby, gotować samemu popijając niezłym winem. Przede wszystkim pošip, podobno spokrewniony z furmintem daje wina lekkie, o niezłej kwasowości, mineralne, czasami z wyczuwalnym kredowym posmakiem i wyraźnie pikantnym, często pieprznym finiszem. Doskonałe do muli. Najlepszy pošip pochodzi z wyspy Korčula, szczególnie z okolic Smokvicy. W kategorii kvalitetno vino, można kupić litrową butelke za ok. 20 kun czyli 12 zł i jest bardzo przyzwoite. Poważniejszy bardzo dobry ze Smokvicy, klasy vrhunsko vino kosztował ok. 50 kun za 0,75. To porządne wina. Aha, nie warto kupować najtańszych win stołowych (stolno wino) bo na ogół są marne. Drugim niezłym białym jest graševina, dająca wina bardziej miękkie i tłuste, też w granicach 20 kun za litr. Warto ponadto rozglądać się w sklepach typu dyskont, gdyż bardzo często mają tam niezły zestaw win także z odległej od morza Krajiny. Tak kupiłem za ok. 60 kun graševinę Krauthakera oceniona przez B&B na trzy serca, rzeczywiście swietną. Tak kupiłem za ok. 30 kun dobry riesling ze spółdzielni Kutjevo itd. Jeśli chodzi o wina czerwone to w tym rejonie króluje plavac mali, dający wina gęste, potężne, 15% alkoholu nie jest niczym nadzwyczajnym, garbnikowe, o sporej kwasowości. Wina wiejskie, czasami nieco prymitywne, potrafią pokazać siłę złożoność, potencjał starzenia. Dojrzewający powoli plavac rozwija w swym bukiecie aromaty wiśniowe, pestkowe, z czasem dochodzą nuty balsamiczne. Najlepsze wina z plavaca znaleźć można na półwyspie Pelješac – warto zwrócić uwagę na crus Dingač i Poštup oraz na wyspach Korčula i Hvar. Problem z plavacem polega na tym, że obecnie produkowane z tej odmiany wina są zdecydowanie drogie, przy czym ceny idą w górę raczej szybko. Najlepsi producenci plavaca, tacy jak Miloš Frano i inni, oblegani są, przynajmniej w sezonie przez turystów i amatorów wina, którym sprzedają swoje butelki po 25 i więcej euro. Z mody na plavac korzystają także inni, mniej znani winiarze i również podnoszą ceny. Stosunkowo niedrogo można kupić bardzo dobry podstawowy plavac z bieżących roczników u Teo Bartuloviča na półwyspie Peljesac (w zeszłym roku 60 kun), choć Winoman skarżył się na forum, że zakupione u Bartuloviča butelki ponownie mu sfermentowały. Nie byłem u najbardziej znanego poza Chorwacją Grgica, natomiast odwiedziłem kilku małych producentów, czasami dosłownie garażowych, którzy bezwstydnie za byle jaki plavac żądali po 100 kun. Pełno tam także często z trudem pijalnego słodkiego proška w wersji białej i czerwonej. W sumie najlepsze co piłem to Stagnum od Milosa Frano (wielkie wino ale bardzo drogie), Bartulovič (świetne i umiarkowana cena) oraz paradoksalnie bardzo turystyczny, marketingowy, nieco wykpiwany Matouska – dobry Dingač za około 80 kun. Raz też udało mi się kupić dobry plavac w dyskoncie za 40 kun, ale to loteria. Dużym rozczarowaniem był za to polecany w przewodnikach Zlatan Plenkovič. Zarówno jego plavac jak i biały rukatac dość słabe. Bardzo tanio kupić można świeże małże i ostrygi, szczególnie w okolicach Stonu, u nasady półwyspu Peljesač. W zeszłym roku kilogram wyłowiony przy mnie kosztował ok. 5 zł (8 kun), a ostrygi około 3 zł za sztukę. Droższe są ryby, zwłaszcza w sklepach, ale i u rybaków w portach nie są tanie. Za kilogram barweny wychodziło cos koło 35 – 40 zł. Co mnie jeszcze ujęło ? Dużo dobrej oliwy i chorwacka chyba specjalność, olej tłoczony z orzechów bukowych (bučino ulje). Ciemnobrązowy, bardzo aromatyczny, doskonały do sałatek. W tym roku kupię więcej To tyle. Pozdrawiam Winersch PS Jadąc ze Słowenii na Zagrzeb warto zatrzymać się kilkaset metrów za przejściem granicznym. Po prawej stronie stoi tam taki barak – pawilon, dawniej chyba wolnocłowy, gdzie jest spory przegląd dobrych win słoweńskich w niezłych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: Chorwacja 13.08.06, 11:55 wow :O :> jeśli moge to po prostu prześle ten wpis znajomym do Chorwacji;> dziękuje bardzo, pozdrawiam i moje uszanowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
morelino Re: Chorwacja 13.08.06, 20:25 Bardzo dziękuję za tyle tak pożytecznych informacji i dobrych rad. Pozdrowienia i podziękowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia Re: Chorwacja IP: *.centertel.pl 25.07.13, 15:11 W ramach UE to chyba nie ma teraz znaczenia btw. Chorwacja i wyspy są piękne :-D www.wykop.pl/link/1595039/straz-gminna-ustawia-fotoradar-niezgodnie-z-przepisami/?sR=595870395951454842523878 Odpowiedz Link Zgłoś