Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

warszawiacy to mają dobrze...

25.03.03, 14:41
    ... bo mogą kupić Brunello di Montalcino już za 20 zł, zresztą sprawdźcie
    sami:
    www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1360195.html:-))
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • miszka44 Re: warszawiacy to mają dobrze... 25.03.03, 15:25
        Obawiam się, że kluczowe są słowa "...a kończą się na 200 zł" :-(((
        A tak w ogóle to dość drogi sklep. Villa Puccini (Toskania) w Grand Cru
        (importer) kosztuje 55 zł, a tam - ok 90 zł. Wesołe ludki :-)
        M44
      • kochamwino Re: warszawiacy to mają dobrze... 25.03.03, 16:14
        W Warszawie znane jest powiedzenie: "aszychminizacja cen". Kupuje sie malo znane wino u importera narzuca 70-120% i wystawia na pulke. Tak dzialaja sklepy Chateau .

pzdr
      • Gość: star Re: warszawiacy to mają dobrze... IP: czech:* / 192.168.5.* 25.03.03, 16:40
        Rzeczywiscie kwiatek dosc piekny ( sformulowanie: ceny sa podobne ) :-)!
        Sczerze mowiac to nie sadze zeby nawet Chianti Classico kosztowalo tam 20zl
        - raczej Chianti ( np. Rubentino - pilem kiedys w Zakopanem w knajpie za 19zl
        butelka, i jak za taka cene to bylo przyjemne, owocowe).

pozdrawiam
      • hania_76 Re: warszawiacy to mają dobrze... 25.03.03, 16:47
        Docg, link się nie otwiera i nie wiem, dlaczego mam tak dobrze, a posty moich
        przedmówców jeszcze podsycają ciekawość ;-)
      • hania_76 Już wiem :-) 25.03.03, 16:50
        docg napisał:

> ... bo mogą kupić Brunello di Montalcino już za 20 zł, zresztą sprawdźcie
        > sami:
        > <a href="www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1360195.html:-
        ))"target="_blank
        > ">www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1360195.html:-))</a>
        > pozdrawiam

Trochę daleko, ale może po Brunello i Chianti Classico za 20 PLN warto? Może
        tego Brunello kupić więcej i przesłać np. do Wrocławia paczuszkę? ;-)
        • Gość: docg tylko nie wiem... IP: 212.160.147.* 26.03.03, 08:21
          ... dlaczego już kolejny raz dopisuje mi się coś do linku? Ten obrazek: ":-)"
          napisałem naprawdę w nowym wierszu!
          Hania: dzięki za propozycję, ale jeszcze lepiej, jak będziesz w tym sklepie, a
          nie wątpię że chodzisz tam często choćby po brunello (nie mówię, że to
          najtańsze, za 20 zł), to spróbuj namówić tego pana, żeby otworzył filię we
          Wrocławiu!
          pozdrawiam
          p.s. Magazyn Wino jest dostępny w sieci "Nicolas", więc jeśli ktoś nie
          zaprenumerował to może sobie tam kupować.
          • winoman Re: tylko nie wiem... 26.03.03, 08:40
            > ... dlaczego już kolejny raz dopisuje mi się coś do
            linku? Ten obrazek: ":-)"
            > napisałem naprawdę w nowym wierszu!

Bo jeden pusty wiersz trzeba zostawić, tak to jest mało
            sensownie zaprogramowane.

Pozdrawiam!

• docg dzięki! 26.03.03, 08:43
              sam bym na to nigdy nie wpadł. Jak widać, są takie rzeczy na niebie i na ziemi
              i w internecie....
              pozdrawiam
          • hania_76 Re: tylko nie wiem... 26.03.03, 10:22
            Gość portalu: docg napisał(a):

> Hania: dzięki za propozycję, ale jeszcze lepiej, jak będziesz w tym sklepie,
            a
            > nie wątpię że chodzisz tam często choćby po brunello (nie mówię, że to
            > najtańsze, za 20 zł), to spróbuj namówić tego pana, żeby otworzył filię we
            > Wrocławiu!

Nie, ja tam nigdy nie byłam bo al. KEN to okolice odwiedzane parę razy do roku.
            Ale to brunello po 20 zeta może warte jest wyprawy ;-) Nie omieszkam również
            porozmawiać z panem o filii na Ziemiach Odzyskanych.

> pozdrawiam
            > p.s. Magazyn Wino jest dostępny w sieci "Nicolas", więc jeśli ktoś nie
            > zaprenumerował to może sobie tam kupować.

Chyba w Piwnicach też widziałam i zamierzam tam kupić następny numer, jeżeli
            będzie.

Pozdrawiam wiosennie (nareszcie!!)
      • tytus5 Nowe opakowania 26.03.03, 15:12
        Brunello za 20 PLN. Parwdopodobnie chodzi o nowy typ
        opakowania.
        To sie nazywa naparstek czy jakoś tak. :-)))
        science fiction z przewagą fiction.
        pozdrowienia
        P.S. Tak naprawdę to zazdrośc przeze mnie przemawia bo
        oczyma wyobraźni widze już tłumy mieszkańców W-wy
        ładujących skrzynki Brunello i Chianti do przepastnych
        bagażników swoich aut
        • joe_stru To jak to jest... 26.03.03, 16:22
          ... z tym Magazynem Wino????
          Wolno go sprzedawać normalnie w sklepie , czy nie?? Bo fakt , sam widziałem , w
          Nicolasie leży i czeka. podobno miała sprzedaży zabraniać ustawa , a tu
          proszę...Zna ktoś szczegóły??pzdr.
          • Gość: docg Re: To jak to jest... IP: 212.160.147.* 27.03.03, 08:19
            właśnie przejrzałem sobie ustawę o wychowaniu w trzeźwości i myślę, że ogólnie
            chodzi o artykuł 13:

Art. 13.1. Zabrania się reklamy i promocji na obszarze kraju napojów
            alkoholowych, z wyjątkiem piwa, którego reklama i promocja jest dozwolona, pod
            warunkiem iż nie jest kierowana do małoletnich lub... (...)

... przy czym ktoś pewnie znalazł jakiś kruczek, że w specjalistycznych
            sklepach można. To w ogóle jest jakaś schizofrenia, bo jeśli na ogólnodostępnej
            półce z książkami, np. w supermarkecie czy w empiku, można obejrzeć książki o
            drinkach, whisky, winie itp, to niby dlaczego nie wolno tam umieścić
            czasopisma? W zasadzie przewodnik Parkera też jest w pewnym sensie czasopismem,
            bo wychodzi co jakiś czas na nowo. Może to jest wyjście dla wydawców "Magazynu
            Wino" - niech go wypuszczaja jako książkę co 2 miesiące i wtedy będą mogli
            sprzedawać go nawet w sklepikach szkolnych :-)
            pozdrawiam
            p.s. z kronikarskiego obowiązku - z nowej dostawy w Nicolasie ich firmowe
            Minerwois AOC (19,50) - głęboki atramentowo - buraczany kolor, zapach OK ale
            nikły i szybko się ulatnia, w smaku też takie sobie - sporo garbników i mało co
            poza tym. w sumie nie takie złe, ale nie polecam

joe_stru napisał:

> ... z tym Magazynem Wino????
            > Wolno go sprzedawać normalnie w sklepie , czy nie?? Bo fakt , sam widziałem ,
            w
            >
            > Nicolasie leży i czeka. podobno miała sprzedaży zabraniać ustawa , a tu
            > proszę...Zna ktoś szczegóły??pzdr.
            • Gość: panowca Minervois IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.03, 10:08
              :o)
            • miszka44 Re: To jak to jest... 27.03.03, 11:59
              Gość portalu: docg napisał(a):

> właśnie przejrzałem sobie ustawę o wychowaniu w trzeźwości i myślę, że
              ogólnie
              > chodzi o artykuł 13:
              > Art. 13.1. Zabrania się reklamy i promocji na obszarze kraju napojów
              > alkoholowych, z wyjątkiem piwa...

> To w ogóle jest jakaś schizofrenia...

Schizofrenia maksymalna - bez trudu przecież można kupić Decantera, w którym
              jako żywo reklam jest więcej niż w MagWinie.
              Bo to zła ustawa była...
              M44
              • winoman Re: To jak to jest... 27.03.03, 12:22

> > Art. 13.1. Zabrania się reklamy i promocji na
                obszarze kraju napojów
                > > alkoholowych, z wyjątkiem piwa...

> Schizofrenia maksymalna - bez trudu przecież można
                kupić Decantera, w którym
                > jako żywo reklam jest więcej niż w MagWinie.
                > Bo to zła ustawa była...
                > M44

Myślę, że klucz do sprawy tkwi w sformułowaniu "na
                terenie kraju". Reklamy w "Decanterze" są zapewne
                traktowane jako reklamy adresowane na rynek brytyjski. Z
                książkami jest inna sprawa, nie można ich traktować jako
                reklam konkretnych produktów. Oczywiście zgadzam się z
                tym, że to wszystko jest absurdalne.
                Pozdrawiam!
                • giorgio_primo Re: To jak to jest... 27.03.03, 17:04
                  O tyle to dziwne, ze w polskim Parkerze sa regularne reklamy destrybutorow win
                  (platne) prezentujace wina. Ksiazke mozna kupic w kazdym markecie...
                  • winoman Re: To jak to jest... 27.03.03, 18:35
                    Najciekawsze pod tym względem jest pismo "Kuchnia", gdzie
                    regularnie pan Cybulski poleca wina do potraw omawianych
                    w artykułach. Oczywiście wina dostępne w Polsce, i to w
                    firmie o której nie można chyba powiedzieć, że nie jest
                    związana z polecającym. Może polecać wolno? Marek
                    Bieńczyk w Przekroju też poleca.
                    Pozdrawiam!
                • miszka44 Re: To jak to jest... 27.03.03, 19:12
                  winoman napisał:

> Myślę, że klucz do sprawy tkwi w sformułowaniu "na
                  > terenie kraju". Reklamy w "Decanterze" są zapewne
                  > traktowane jako reklamy adresowane na rynek brytyjski.

"Na terenie kraju" zakazana jest reklama, a nie jej produkowanie. Dlatego
                  reklama wydrukowana w Londynie nie może (zgodnie z ustawą) byc
                  rozpowszechniana w Polsce. Gdyby było inaczej, wystarczyłoby wydrukować
                  MagWino np. w Czechach i byłoby po kłopocie.
                  Ale może wypowiedzą się nasi eksperci-prawnicy :-)?
                  • hania_76 Re: To jak to jest... 28.03.03, 00:11
                    Sprawa jest na tyle ciekawa, że podpytam znajomego eksperta od ustawy o
                    wychowaniu w trzeźwości, ale wyniki ujawnię poza protokołem oficjalnym ;-)
                    • gagapisa Re: To jak to jest... 28.03.03, 09:14
                      Haniu, ustawa o trzezwosci po polnocy, to nie jest ciekawa lektura pod
                      kieliszek slicznie schlodzonego bialasa, lekko frizzante, ktory pachnie
                      stokrotkami, koniczyna i kwiatami jabloni... I tylko ta laka rozgrzana sloncem
                      nie jest w zasiegu reki.
                      Pozdrawiam,
                      Gaga
                      • hania_76 To chyba jest tak 28.03.03, 10:38
                        Chyba znalazłam odpowiedź na pytanie: art. 13 prim ust. 9 ustawy o wychowaniu w
                        trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi - "Zakazy określone w ust. 1-8 nie
                        obejmują reklamy i promocji napojów alkoholowych prowadzonej wewnątrz
                        pomieszczeń hurtowni lub punktów prowadzących wyłącznie sprzedaż napojów
                        alkoholowych oraz wewnątrz punktów prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych
                        do spożycia w miejscu sprzedaży."

To by wyjaśniało obecność magazynu "Wino" w sklepach z alkoholami oraz w pewnej
                        restauracji w Warszawie. W dalej idące dywagacje wolę się nie wdawać :-)

Dodam tylko, że ustawa jest w trakcie zmian.
                        • giorgio_primo Re: To chyba jest tak 28.03.03, 10:52
                          Owszem, ale to nie "rozwiazuje" reklam platnych na ostatnich kilku stronach
                          Parkera, a sa one tam niewatpliwie i od momentu wydania leza sobie spokojnie we
                          wszystkich mozliwych sklepach i ksiegarniach.
                          • Gość: docg Re: To chyba jest tak IP: 212.160.147.* 28.03.03, 10:59
                            a Gorgio dalej się czepia Parkera :-))))))
                            tak przy okazji, czytałem, że niedawno po raz pierwszy Parker przyznał 100 PP
                            winu z Włoch (jakiś supertoskan czy coś)
                            pozdrawiam
                          • hania_76 Re: To chyba jest tak 28.03.03, 11:03
                            Przykro mi GP, nie wiem dlaczego reklamy są umieszczane na ostatnich stronach
                            Parkera, może ma to coś wspólnego z kierowaniem reklamy do oznaczonego kręgu
                            odbiorców - nie znam się na tej ustawie a poza tym nie świadczę usług z zakresu
                            porad prawnych on-line ;-)
                            • ducale Re: To chyba jest tak 28.03.03, 11:22
                              a jak to jest z gazetkami z Makro, bo juz nie widze tam produktów alkoholowych,
                              a w selgrosie dalej są, ciekawe
                              • Gość: docg gazetki z makro IP: 212.160.147.* 28.03.03, 13:45
                                kolega, który pracuje w makro powiedział mi, że takie gazetki są wydawane, ale
                                wysyłają je tylko do niektórych klientów; domyślam się, że do tych, którzy maja
                                koncesję. Z tym, że i selgros i makro to - przynajmniej teoretycznie -
                                hurtownie, więc chyba mogą wysyłać takie gazetki klientom.
                                pozdrawiam
                          • Gość: gaga Re: To chyba jest tak IP: *.27-151.libero.it 28.03.03, 11:51
                            giorgio_primo napisał:

> Owszem, ale to nie "rozwiazuje" reklam platnych na ostatnich kilku stronach
                            > Parkera.

GP, rozumiem, ze te Twoje dywagacje i frustracje zwiazane z
                            reklamami "parkerowskimi" sa czysto teoretyczne i ot, tak, zeby dyskusja nie
                            umarla.
                            Ewentualnie, jesli ta niesprawiedliwosc ustawowa (jedni moga - Parker, inni
                            nie - krucjata na czesc Magazynu Wino) nie pozwala Ci spac po nocach ;);), to
                            zloz sprawe do prokuratury.
                            A generalnie to :o) :o) :o].

Gaga
                            • giorgio_primo Re: To chyba jest tak 28.03.03, 15:25
                              Generalnie, to mi to jest zupelnie obojetne...))) Tak tylko dopisalem, bo
                              wydawca Magazynu Wino i Parkera jest ta sama firma, wiec zastanawia mnie
                              (czysto teoretycznie) jak to w końcu jest. Parker ukazywal sie niemal jak
                              czasopismo (4 tomy w odstepach chyba polrocznych), ma reklamy (a
                              nie "informacje handlowe" - jak to pisza w "gazetkach" Makro) i zblizona tresc
                              do Magazynu. Tym razem nic do Parkera nie mam - to tylko zbieg okolicznosci))).

Czyzby interpretacja ustawy byla az tak "pojemna", ze ten sam wydawca zupelnie
                              inaczej ja traktuje w podobnych sytuacjach?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka