docg 25.03.03, 14:41 ... bo mogą kupić Brunello di Montalcino już za 20 zł, zresztą sprawdźcie sami: www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1360195.html:-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miszka44 Re: warszawiacy to mają dobrze... 25.03.03, 15:25 Obawiam się, że kluczowe są słowa "...a kończą się na 200 zł" :-((( A tak w ogóle to dość drogi sklep. Villa Puccini (Toskania) w Grand Cru (importer) kosztuje 55 zł, a tam - ok 90 zł. Wesołe ludki :-) M44 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamwino Re: warszawiacy to mają dobrze... 25.03.03, 16:14 W Warszawie znane jest powiedzenie: "aszychminizacja cen". Kupuje sie malo znane wino u importera narzuca 70-120% i wystawia na pulke. Tak dzialaja sklepy Chateau . pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: warszawiacy to mają dobrze... IP: czech:* / 192.168.5.* 25.03.03, 16:40 Rzeczywiscie kwiatek dosc piekny ( sformulowanie: ceny sa podobne ) :-)! Sczerze mowiac to nie sadze zeby nawet Chianti Classico kosztowalo tam 20zl - raczej Chianti ( np. Rubentino - pilem kiedys w Zakopanem w knajpie za 19zl butelka, i jak za taka cene to bylo przyjemne, owocowe). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: warszawiacy to mają dobrze... 25.03.03, 16:47 Docg, link się nie otwiera i nie wiem, dlaczego mam tak dobrze, a posty moich przedmówców jeszcze podsycają ciekawość ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Już wiem :-) 25.03.03, 16:50 docg napisał: > ... bo mogą kupić Brunello di Montalcino już za 20 zł, zresztą sprawdźcie > sami: > <a href="www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1360195.html:- ))"target="_blank > ">www1.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1360195.html:-))</a> > pozdrawiam Trochę daleko, ale może po Brunello i Chianti Classico za 20 PLN warto? Może tego Brunello kupić więcej i przesłać np. do Wrocławia paczuszkę? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg tylko nie wiem... IP: 212.160.147.* 26.03.03, 08:21 ... dlaczego już kolejny raz dopisuje mi się coś do linku? Ten obrazek: ":-)" napisałem naprawdę w nowym wierszu! Hania: dzięki za propozycję, ale jeszcze lepiej, jak będziesz w tym sklepie, a nie wątpię że chodzisz tam często choćby po brunello (nie mówię, że to najtańsze, za 20 zł), to spróbuj namówić tego pana, żeby otworzył filię we Wrocławiu! pozdrawiam p.s. Magazyn Wino jest dostępny w sieci "Nicolas", więc jeśli ktoś nie zaprenumerował to może sobie tam kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: tylko nie wiem... 26.03.03, 08:40 > ... dlaczego już kolejny raz dopisuje mi się coś do linku? Ten obrazek: ":-)" > napisałem naprawdę w nowym wierszu! Bo jeden pusty wiersz trzeba zostawić, tak to jest mało sensownie zaprogramowane. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
docg dzięki! 26.03.03, 08:43 sam bym na to nigdy nie wpadł. Jak widać, są takie rzeczy na niebie i na ziemi i w internecie.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: tylko nie wiem... 26.03.03, 10:22 Gość portalu: docg napisał(a): > Hania: dzięki za propozycję, ale jeszcze lepiej, jak będziesz w tym sklepie, a > nie wątpię że chodzisz tam często choćby po brunello (nie mówię, że to > najtańsze, za 20 zł), to spróbuj namówić tego pana, żeby otworzył filię we > Wrocławiu! Nie, ja tam nigdy nie byłam bo al. KEN to okolice odwiedzane parę razy do roku. Ale to brunello po 20 zeta może warte jest wyprawy ;-) Nie omieszkam również porozmawiać z panem o filii na Ziemiach Odzyskanych. > pozdrawiam > p.s. Magazyn Wino jest dostępny w sieci "Nicolas", więc jeśli ktoś nie > zaprenumerował to może sobie tam kupować. Chyba w Piwnicach też widziałam i zamierzam tam kupić następny numer, jeżeli będzie. Pozdrawiam wiosennie (nareszcie!!) Odpowiedz Link Zgłoś
tytus5 Nowe opakowania 26.03.03, 15:12 Brunello za 20 PLN. Parwdopodobnie chodzi o nowy typ opakowania. To sie nazywa naparstek czy jakoś tak. :-))) science fiction z przewagą fiction. pozdrowienia P.S. Tak naprawdę to zazdrośc przeze mnie przemawia bo oczyma wyobraźni widze już tłumy mieszkańców W-wy ładujących skrzynki Brunello i Chianti do przepastnych bagażników swoich aut Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru To jak to jest... 26.03.03, 16:22 ... z tym Magazynem Wino???? Wolno go sprzedawać normalnie w sklepie , czy nie?? Bo fakt , sam widziałem , w Nicolasie leży i czeka. podobno miała sprzedaży zabraniać ustawa , a tu proszę...Zna ktoś szczegóły??pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: To jak to jest... IP: 212.160.147.* 27.03.03, 08:19 właśnie przejrzałem sobie ustawę o wychowaniu w trzeźwości i myślę, że ogólnie chodzi o artykuł 13: Art. 13.1. Zabrania się reklamy i promocji na obszarze kraju napojów alkoholowych, z wyjątkiem piwa, którego reklama i promocja jest dozwolona, pod warunkiem iż nie jest kierowana do małoletnich lub... (...) ... przy czym ktoś pewnie znalazł jakiś kruczek, że w specjalistycznych sklepach można. To w ogóle jest jakaś schizofrenia, bo jeśli na ogólnodostępnej półce z książkami, np. w supermarkecie czy w empiku, można obejrzeć książki o drinkach, whisky, winie itp, to niby dlaczego nie wolno tam umieścić czasopisma? W zasadzie przewodnik Parkera też jest w pewnym sensie czasopismem, bo wychodzi co jakiś czas na nowo. Może to jest wyjście dla wydawców "Magazynu Wino" - niech go wypuszczaja jako książkę co 2 miesiące i wtedy będą mogli sprzedawać go nawet w sklepikach szkolnych :-) pozdrawiam p.s. z kronikarskiego obowiązku - z nowej dostawy w Nicolasie ich firmowe Minerwois AOC (19,50) - głęboki atramentowo - buraczany kolor, zapach OK ale nikły i szybko się ulatnia, w smaku też takie sobie - sporo garbników i mało co poza tym. w sumie nie takie złe, ale nie polecam joe_stru napisał: > ... z tym Magazynem Wino???? > Wolno go sprzedawać normalnie w sklepie , czy nie?? Bo fakt , sam widziałem , w > > Nicolasie leży i czeka. podobno miała sprzedaży zabraniać ustawa , a tu > proszę...Zna ktoś szczegóły??pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: To jak to jest... 27.03.03, 11:59 Gość portalu: docg napisał(a): > właśnie przejrzałem sobie ustawę o wychowaniu w trzeźwości i myślę, że ogólnie > chodzi o artykuł 13: > Art. 13.1. Zabrania się reklamy i promocji na obszarze kraju napojów > alkoholowych, z wyjątkiem piwa... > To w ogóle jest jakaś schizofrenia... Schizofrenia maksymalna - bez trudu przecież można kupić Decantera, w którym jako żywo reklam jest więcej niż w MagWinie. Bo to zła ustawa była... M44 Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: To jak to jest... 27.03.03, 12:22 > > Art. 13.1. Zabrania się reklamy i promocji na obszarze kraju napojów > > alkoholowych, z wyjątkiem piwa... > Schizofrenia maksymalna - bez trudu przecież można kupić Decantera, w którym > jako żywo reklam jest więcej niż w MagWinie. > Bo to zła ustawa była... > M44 Myślę, że klucz do sprawy tkwi w sformułowaniu "na terenie kraju". Reklamy w "Decanterze" są zapewne traktowane jako reklamy adresowane na rynek brytyjski. Z książkami jest inna sprawa, nie można ich traktować jako reklam konkretnych produktów. Oczywiście zgadzam się z tym, że to wszystko jest absurdalne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: To jak to jest... 27.03.03, 17:04 O tyle to dziwne, ze w polskim Parkerze sa regularne reklamy destrybutorow win (platne) prezentujace wina. Ksiazke mozna kupic w kazdym markecie... Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: To jak to jest... 27.03.03, 18:35 Najciekawsze pod tym względem jest pismo "Kuchnia", gdzie regularnie pan Cybulski poleca wina do potraw omawianych w artykułach. Oczywiście wina dostępne w Polsce, i to w firmie o której nie można chyba powiedzieć, że nie jest związana z polecającym. Może polecać wolno? Marek Bieńczyk w Przekroju też poleca. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: To jak to jest... 27.03.03, 19:12 winoman napisał: > Myślę, że klucz do sprawy tkwi w sformułowaniu "na > terenie kraju". Reklamy w "Decanterze" są zapewne > traktowane jako reklamy adresowane na rynek brytyjski. "Na terenie kraju" zakazana jest reklama, a nie jej produkowanie. Dlatego reklama wydrukowana w Londynie nie może (zgodnie z ustawą) byc rozpowszechniana w Polsce. Gdyby było inaczej, wystarczyłoby wydrukować MagWino np. w Czechach i byłoby po kłopocie. Ale może wypowiedzą się nasi eksperci-prawnicy :-)? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: To jak to jest... 28.03.03, 00:11 Sprawa jest na tyle ciekawa, że podpytam znajomego eksperta od ustawy o wychowaniu w trzeźwości, ale wyniki ujawnię poza protokołem oficjalnym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gagapisa Re: To jak to jest... 28.03.03, 09:14 Haniu, ustawa o trzezwosci po polnocy, to nie jest ciekawa lektura pod kieliszek slicznie schlodzonego bialasa, lekko frizzante, ktory pachnie stokrotkami, koniczyna i kwiatami jabloni... I tylko ta laka rozgrzana sloncem nie jest w zasiegu reki. Pozdrawiam, Gaga Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 To chyba jest tak 28.03.03, 10:38 Chyba znalazłam odpowiedź na pytanie: art. 13 prim ust. 9 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi - "Zakazy określone w ust. 1-8 nie obejmują reklamy i promocji napojów alkoholowych prowadzonej wewnątrz pomieszczeń hurtowni lub punktów prowadzących wyłącznie sprzedaż napojów alkoholowych oraz wewnątrz punktów prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia w miejscu sprzedaży." To by wyjaśniało obecność magazynu "Wino" w sklepach z alkoholami oraz w pewnej restauracji w Warszawie. W dalej idące dywagacje wolę się nie wdawać :-) Dodam tylko, że ustawa jest w trakcie zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: To chyba jest tak 28.03.03, 10:52 Owszem, ale to nie "rozwiazuje" reklam platnych na ostatnich kilku stronach Parkera, a sa one tam niewatpliwie i od momentu wydania leza sobie spokojnie we wszystkich mozliwych sklepach i ksiegarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: To chyba jest tak IP: 212.160.147.* 28.03.03, 10:59 a Gorgio dalej się czepia Parkera :-)))))) tak przy okazji, czytałem, że niedawno po raz pierwszy Parker przyznał 100 PP winu z Włoch (jakiś supertoskan czy coś) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: To chyba jest tak 28.03.03, 11:03 Przykro mi GP, nie wiem dlaczego reklamy są umieszczane na ostatnich stronach Parkera, może ma to coś wspólnego z kierowaniem reklamy do oznaczonego kręgu odbiorców - nie znam się na tej ustawie a poza tym nie świadczę usług z zakresu porad prawnych on-line ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: To chyba jest tak 28.03.03, 11:22 a jak to jest z gazetkami z Makro, bo juz nie widze tam produktów alkoholowych, a w selgrosie dalej są, ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg gazetki z makro IP: 212.160.147.* 28.03.03, 13:45 kolega, który pracuje w makro powiedział mi, że takie gazetki są wydawane, ale wysyłają je tylko do niektórych klientów; domyślam się, że do tych, którzy maja koncesję. Z tym, że i selgros i makro to - przynajmniej teoretycznie - hurtownie, więc chyba mogą wysyłać takie gazetki klientom. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: To chyba jest tak IP: *.27-151.libero.it 28.03.03, 11:51 giorgio_primo napisał: > Owszem, ale to nie "rozwiazuje" reklam platnych na ostatnich kilku stronach > Parkera. GP, rozumiem, ze te Twoje dywagacje i frustracje zwiazane z reklamami "parkerowskimi" sa czysto teoretyczne i ot, tak, zeby dyskusja nie umarla. Ewentualnie, jesli ta niesprawiedliwosc ustawowa (jedni moga - Parker, inni nie - krucjata na czesc Magazynu Wino) nie pozwala Ci spac po nocach ;);), to zloz sprawe do prokuratury. A generalnie to :o) :o) :o]. Gaga Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: To chyba jest tak 28.03.03, 15:25 Generalnie, to mi to jest zupelnie obojetne...))) Tak tylko dopisalem, bo wydawca Magazynu Wino i Parkera jest ta sama firma, wiec zastanawia mnie (czysto teoretycznie) jak to w końcu jest. Parker ukazywal sie niemal jak czasopismo (4 tomy w odstepach chyba polrocznych), ma reklamy (a nie "informacje handlowe" - jak to pisza w "gazetkach" Makro) i zblizona tresc do Magazynu. Tym razem nic do Parkera nie mam - to tylko zbieg okolicznosci))). Czyzby interpretacja ustawy byla az tak "pojemna", ze ten sam wydawca zupelnie inaczej ja traktuje w podobnych sytuacjach? Odpowiedz Link Zgłoś