Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru 2001

IP: *.piotrkow.net.pl 11.01.07, 15:41
    Ktoś zna może to wino? Proszę o jakąś opinię... We Francji cena ponad 20 euro

Pozdrawiam
    P.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Paweł Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru IP: *.piotrkow.net.pl 11.01.07, 15:43
        Dla uzupełnienia zamieszczam fotkę etykiety
        www.arwil.us.to/petit.jpg
        • Gość: Paweł Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru IP: *.piotrkow.net.pl 13.01.07, 13:25
          To może inaczej... Czy wina z Saint-Emilion, jakościowo powyżej przeciętnej, z
          rocznika 2001 mają jeszcze jakiś potencjał dojrzewania? Czy raczej nic lepszego
          z nich juz nie będzie?

Pozdrawiam
          P.
          • Gość: Paweł Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru IP: *.piotrkow.net.pl 29.01.07, 20:43
            Skoro nikt z wytrawnych forumowiczów nie pił tego wina to chyba jednak nie
            warto dawać za nie ok. 30 euro, bo gdyby było to wino warte tej ceny to pewnie
            ktoś by się o nie, mniej lub bardziej, otarł?

Ale żeby nikt z bywalców tego forum nie pił win podobnej klasy z Saint-Emilion
            z rocznika 2001, to trochę - nie ukrywam - mnie dziwi...

Pozdrawiam
            P
            • Gość: re Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:29
              sklep.dobrewino.pl/product_info.php?products_id=290

o cos takiego chodzi?
              • Gość: Paweł Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru IP: *.piotrkow.net.pl 30.01.07, 14:57
                Tak, tyle że o rocznik 2001
                • marek_101 Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru 30.01.07, 16:51
                  Piłem kilka win z Bordeaux rocznik 2001, wszystkie były doskonałe, m.in. z St.
                  Emilion piłem Angelusa i Fombrauge. Obydwa zaliczały sie do najlepszych win
                  jakie miałem kiedykolwiek przyjemność pić.
                  Według mnie jest to strasznie niedoceniany rocznik, czytając też notki
                  degustacyjne o winach z tego rocznika, na różnych formach internetowych
                  utwierdzam się w tym poglądzie. Aha rozmawiałem z jednym facetem który pił
                  Leoville Poyferre 2001 i też był pod wrażeniem.
                  Sam jestem fanem tego rocznika w Bordeaux.
                  Z tej posiadłości nic nie piłem ale jeśli jest dla ciebie wskazówką moje dobre
                  doświadczenia z innymi winami z tego rocznika to możesz zdecydować się na kupno.
                  Inna sprawa czy 30 euro to właściwa cena z to wino.
                  • ducale Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru 30.01.07, 17:07
                    znam ta mala posiadlosc 1,6 ha ,nalezy do AXA MILLESIEME
                    www.medocaine.com/
                    w ich portfolio raczej dobre wina
                    pamietam iz wino bodajze z rocznika 1996 r. zostalo wykupione przez jakis bank
                    i bylo nie do zdobycia,tzn nie bylo sprzedawane przez posiadlosc
                    pilem 1995 bardzo mi smakowalo ,ostanich rocznikow szczerze nie znam ,ale mam
                    sentyment do petit figeac :)
                    • ducale Re: Chateau Petit-Figeac, Saint-Emilion Grand Cru 30.01.07, 17:09
                      poprawka ,juz nie nalezy do AXA...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka