Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 11:42
    starajac sie zrobic porzadki w notkach dotyczacych win bulgarskich natrafilem
    na ciekawy (choc stary) artykul:
    www.bulgarianwines.org/pages.php?name=vins_3&ParentName=vins&lng=en
    gdzie udzial brala takze rodzynka z Polski (znacie?)

moze ktos zna sie na regionach bulgarii, klasyfikacji win, odmianach (np w
    sophii blanc de blancs jakie wystepuje u roznych producentow?) etc - wszelkie
    sugestie linki mile widziane:-)

pzdr
    star

ps musze sie przyznac ze od kilku lat nie kupilem wina bulgarskiego:-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: willycoyote Jancis Robinson o Bulgaria 1a część IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 11:52
        Artykuł na RA z 2003 roku

Znaleźć własną paletę smaku

Z Jancis Robinson, znawcą wina,
        współautorką „Atlasu win świata”,
        rozmawiała Magdalena Skarżyńska

— Niedawno na polskim rynku wydawniczym ukazał się słynny „Atlas win świata”,
        którego jest Pani współautorką, wraz z Hugh Johnsonem. Jaki był podział prac
        przy powstawaniu tej już piątej edycji atlasu?
        Po raz pierwszy atlas ukazał się w 1971 roku, a Hugh był autorem czterech
        kolejnych wydań. W 1998 roku przy kieliszku wina zaproponował mi przejęcie prac
        nad wydaniem piątym. Jak powiedział, nadszedł czas, aby przekazać atlas w ręce
        kolejnego pokolenia. Z radością przyjęłam to wyróżnienie, choć, prawdę mówiąc,
        dzieli nas może połowa pokolenia.
        Hugh Johnson przez cały czas służył pomocą, wprowadzał w tajniki tej księgi.
        Uczestniczył we wszystkich pracach początkowych, dotyczących kształtu tego
        wydania, sposobu opracowywania nowych map. Samodzielnie zajął się winami
        węgierskimi.
        Każda strona poprzedniego wydania musiała zostać sprawdzona, zaktualizowana.
        Jak wspomniałam, Hugh zajął się Węgrami, a także historią wina aż do dnia
        dzisiejszego. Ale poza tymi wyjątkami wszystko już spoczywało na moich barkach.

— Jakie zmiany nastąpiły w porównaniu z poprzednim wydaniem?
        Właściwie całe poprzednie wydanie zostało zmienione. Choć niektóre części
        bardziej, inne mniej, jak np. rozdziały poświęcone Niemcom oraz tradycyjnym
        regionom Francji, np. Burgundii. Z drugiej strony region St-Emilion zmienił się
        radykalnie w porównaniu z poprzednią edycją. Stąd, o czym wspominamy we
        wstępie, pojawiło się mnóstwo nowych map, podobnie jak i wiele nowych
        rozdziałów, głównie poświęconych krajom Nowego Świata, np. po raz pierwszy
        zostały sporządzone dokładne mapy Argentyny, Nowej Zelandii. Jak wiadomo, wina
        pochodzące z Nowego Świata cały czas umacniają swoją pozycję na rynkach
        światowych, coraz więcej o nich wiemy. Dużo zmieniło się także w przypadku
        Włoch, gdzie doszło do wielu przeobrażeń, pierwszy raz przedstawione zostały
        tamtejsze regiony Barolo, Barbaresco.
        Niektórzy twierdzą, że znów zbyt wiele miejsca poświęciliśmy Francji. Prawdą
        jednak jest, że Francja to symbol wina, jego źródło, stąd tak obszerne
        potraktowanie tego kraju wydaje mi się całkowicie uzasadnione. Australia też
        jest ważnym krajem winiarskim, jednak wiele tamtejszych podregionów zostało
        dopiero po raz pierwszy opracowanych, nie można więc jeszcze tak dokładnie
        wskazać ich cech.

— Czy już myśli Pani o kolejnej edycji atlasu?
        Jeszcze nie. Chociaż z drugiej strony każda moja podróż ma również na celu
        zdobycie nowych informacji. W piątym wydaniu dwie strony poświęciłam Bułgarii.
        Teraz podczas wizyty w tym kraju robię skrzętnie notatki, które na pewno pomogą
        w przygotowaniu szóstej edycji.

— Świat wina ulega ciągłym przeobrażeniom. Czy zmienia się także sposób jego
        opisywania?
        Myślę, że tak. Dlatego w tej edycji atlasu zamieściłam całkowicie nowe
        zestawienie popularnych terminów degustacyjnych. Skoro zmienia się wino, muszą
        się pojawiać nowe słowa je opisujące, terminologia.

— Do kogo kierowane są kolejne edycje „Atlasu win świata”?
        Odbiorcą atlasu może być każdy, kto interesuje się winem i wie, jak ważna w
        jego powstawaniu jest geografia. To ona stanowi o potencjale wina, warunkuje
        jego cechy. Po lekturze atlasu, każdy powinien już wiedzieć, jaki trunek będzie
        dla niego najlepszy.

— A jak mogłaby Pani opisać europejskiego konsumenta win?
        Wydaje mi się, że europejczycy są tradycjonalistami. Otaczają wino szacunkiem,
        za to zdają się zapominać, że jest to produkt pochodzący ze wsi, w dużej mierze
        efekt pracy rolników. Mieszkańcy krajów Nowego Świata traktują wino po prostu
        jako produkt, choć oczywiście, czasami jako produkt luksusowy. Chcą być
        zaskoczeni winem, oczekują wrażeń, niepowtarzalności, podczas gdy Europejczycy
        biorą do ręki kieliszek wina i usiłują je zrozumieć.

— Spotykamy się przy okazji pierwszej edycji Międzynarodowej Degustacji Win
        Bułgarskich w Sofii. Jakie są Pani wrażenia?
        To bardzo ciekawe doświadczenie. Winnice Bułgarii są wielkim skarbem. Widać,
        jak duże zmiany w nich zachodzą, ile nakładów finansowych i energii ludzi cały
        czas się w nie inwestuje. Trzeba jednak dobrze zorganizować całą pracę winnic.
        Dziś w Bułgarii niezbędna jest dobra kadra zarządzająca, posiadająca wiedzę z
        zakresu produkcji wina, rynku sprzedaży itp. To muszą być ludzie, którzy nie
        boją się wyzwań, są gotowi na liczne podróże związane z podpisywaniem setek
        nowych kontraktów z importerami. To bardzo czasochłonne zajęcie, ale na pewno
        przyniesie korzystne efekty. Należy też inwestować w nowe plantacje. Wytwórnie
        wina nie potrzebują aż takich nakładów finansowych, warto więc je przeznaczyć
        na rozwój winnic.

— W krajach centralnej i wschodniej Europy kultura picia wina dopiero się
        kształtuje. Jakich rad mogłaby Pani udzielić, co zrobić, by stać się świadomym
        konsumentem wina?
        Najważniejsze to znaleźć swoją własną paletę smaku, zrozumieć, co mi
        najbardziej w winie odpowiada. Jeśli ktoś mówi, że lubi wino A, wcale to nie
        oznacza, że i mnie będzie ono smakowało. W przypadku wina nie ma sądów tych
        jedynych, właściwych, jak i nie ma tych błędnych. Po prostu trzeba podążać za
        własnymi preferencjami. To one są właściwe.

— Mamy teraz środek lata. Jakie wino poleciłaby Pani na miły wieczór na
        powietrzu w gronie przyjaciół?
        Uwielbiam rieslingi – dobre, prawdziwe, reńskie. Niemcy robią świetne wina,
        idealne na lato, bardzo aromatyczne, o bogatym smaku i niezbyt wysokiej
        zawartości alkoholu. Chłodne nie tracą swych walorów na świeżym powietrzu.
        Jestem miłośnikiem dobrych win niemieckich, ale trzeba uważać, by wybrać
        właściwego producenta, w czym na pewno pomoże „Atlas win świata”.

— Dziękuję za rozmowę

Magdalena Winiarska
        • Gość: star willy podawaj łącza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:10
          zamiast wklejac tekst
          www.rynki.pl/issues/2003-08/n-08_4.htm
          pzdr
          star
      • Gość: star Rosenthaler Kadarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:19
        produkowana przez Slavyantsi nie zawiera wcale Gamzy (Kadarki),
        sklada sie z odmian Pamid i Merlot

pzdr
        star
        • Gość: star Re: Rosenthaler Kadarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:28
          chyba sie zagalopowalem - bo podawalem za Waldipolem,
          strona prod. podaje jednak odmiane Kadarka

pzdr
          star

ps sledctwo trwa
        • Gość: star robi sie ciekawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 12:49
          www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=857.1.3.2.22.2.0.3.htm
          pzdr
          star
      • Gość: star Unia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 13:39
        o winie od str. 33:
        western-balkans.info/upload/docs/Bulgaria_07.pdf
        pzdr
        star
        • willycoyote Jeszcze Jancis 27.03.07, 13:50
          Najlepsze wina wg Pani Jancis są oznakowane grubszymi literami w tym artykule
          www.enotime.it/zoom/default.aspx?id=2616
          (Magdalena Skarżynska jeszcze nie weszła za mąż, dziś jej nazwisko jest
          Winiarska, czyli na pewno w temacie...)
          • willycoyote Re: Jeszcze Jancis (przepraszam za pomyłkę) 27.03.07, 13:51
            www.enotime.it/zoom/default.aspx?id=889

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka