armelle.pois 18.04.08, 09:40 Jakie wino podać do sushi, oprócz tych sprzedawanych z napisem na etykiecie "wino do sushi" ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manonthemon Re: Wino do sushi 18.04.08, 11:16 Niedwno do sushi piliśmy ze znajomymi Reslinga i Gewurtztraminera z Alzacji. Sprawdziło się świetnie. Marki win nie pamiętam ale to kierunek, który warto rozważyć. www.iwines.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa.89 Re: Wino do sushi 30.10.15, 13:06 Sushi -uwielbiam! czy w knajpie czy jak mi dowiozą :) Dostałam wino od przyjaciółki Labyrinth - czerwone. Zdecydowanie polecam winko i nie tylko do suhi - firma nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: Wino do sushi 18.04.08, 14:14 > Jakie wino podać do sushi, oprócz tych sprzedawanych z napisem na etykiecie > "wino do sushi" ??? Nie znam "win do sushi", ale niemal zawsze do sushi z żoną pijemy wina musujące (Champagne, Cava, Prosecco) - w wersjach najbardziej wytrawnych (czyli brut, czy też spumante w przypadku włoskich). Jest to jedna z moich ulubionych kombinacji jedzeniowo-winnych, choć przyznaję, że nie znam obowiązującej winofilskiej wykładni w tym zakresie Odpowiedz Link Zgłoś
malavida Re: Wino do sushi 19.04.08, 10:00 Pewnie będę mało oryginalna, ale wydaje mi się, że sake byłoby najodpowiedniejszym trunkiem do sushi. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
green_news Re: Wino do sushi 05.05.08, 15:56 sake....?? sake ma bardzo mydlany smak i wydaje mi sie, ze raczej by zabil pyszny smak (z kolei) sushi ! ..wino nada swietny stan euforii, po sake czujemy sie bardziej ostrozni i ma zupelnie inne dzialanie niz pozostale alkohole.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Re: Wino do sushi IP: *.broadband.pl 23.04.08, 09:58 francuskie wino SUSHIWINE dostępne w sieci www.winestory.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Wino do sushi 30.04.08, 14:34 Z tym Rieslingiem i Gewurztaminerem to prawda , warto poeksperymentować , z tymże ten ostatni dobrze smakuje w tym zestawieniu bardziej wytrawny . Odpowiedz Link Zgłoś
green_news Re: Wino do sushi 05.05.08, 15:58 ..i tu rowniez sie zgadzam, do sushi tylko wytrawne, a jakie to juz zalezy od gustu.. Odpowiedz Link Zgłoś
bacchus1 Re: Wino do sushi 25.05.08, 16:01 Osobiście jestem zdania, że można obrać kilka dróg w wyborze wina do Sushi. 1. Jednym sposobem, mało wymagającym, jest podanie do sushi po prostu wytrawnego białego wina, najlepiej takiego co nie zaznało beczki, żeby było lekkie, rześkie i jak to można z grubsza ująć - z kręgosłupem 2. Drugim sposobem jest konkretnie podanie Grunera Veltlinera - wino austriackie, sprowadzane m.in. przez Sushi Sakana 3. Można też podać wino śliwkowe słodkie. Są dwie wersje - wino japońskie dostępne za około 90zł wytwarzane z jasnych śliwek, albo mołdawskie z ciemnych śliwek za 20zł :) Decyzja należy do Ciebie Ps. Oczywiście Wasze typy odnośnie win musujących też są godne polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
anneau Re: Wino do sushi 27.05.08, 23:53 Ja jestem fanką mocno oziębionego wina śliwkowego. W kilku warszawskich sushi barach serwują wino CHOYA SILVER (z kostką lodu). Do sushi pasuje mi idealnie :) W sklepach typu "kuchnie świata" można je kupić za ok 30 pln. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joma24 Re: Wino do sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 22:50 zgadzam się, do sushi sliwkowe wino japońskie ! Odpowiedz Link Zgłoś
canus12 Re: Wino do sushi 09.09.08, 16:36 do Sushi to tylko winko śliwkowe tak zwana Choya z lodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinaria Re: Wino do sushi 02.11.08, 13:37 uwielbiam choya silver z lodem, lub na cieplo , zalezy od pory roku:) ja kupuje kartonami w winiarni przy pulawskiej obok przychodni medycznej enel med , cena ponizej 20 zł! idealne do sushi i bez sushi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zośka Re: Wino do sushi IP: 194.156.48.* 02.10.08, 07:36 My z mężem zawsze do sushi podajemy "pluma" chińskie wino śliwkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Wino do sushi IP: *.chello.pl 29.09.08, 20:17 na pewno nie te z etykietą 'do sushi' sauvignon blanc np z chille ja piję Montesa polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Mała Re: Wino do sushi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 14:23 Wino do sushi, każdy lubi inne, teraz nie ma reguły czy białe czy czerwone, jadałam i jem w wielu miejscach w warszawie, maja śliwkowe i jakies inne, jedynym miejscem jest Yamato na oboźnej gdzie mają kartę win - własnie tak powinno być w każdym sushi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Wino do sushi IP: *.aster.pl 13.11.08, 22:09 dla mnie najlepsze do sushi jest portugalskie "Vnho Verde". Lekkie, kwaskowe, często lekko naturalnie nasycone Co2 - według mnie to połączenie idealnie pasuje do delikatnej potrawy, jaką jest sushi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmm Re: Wino do sushi IP: 178.218.229.* 08.04.13, 15:47 jeśli chodzi o wino do sushi to przede wszystkim należy szukać w bardziej kwaskowych trunkach, może być podany Gruner veltliner, albo coś podobnego. ale nie wiem czy w ogóle jest potrzeba zapijać sushi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wino do sushi IP: 212.160.172.* 22.08.13, 10:17 Ja polecam Choye lub argentyńskie Las perdices (czy jakoś tak się piszę :) ) Zawsze kupuje je w piaseczyńskiej Karafce. www.karafka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek b. polecam to IP: *.static.ip.netia.com.pl 13.10.15, 18:52 winakonesera.pl/index.php?act=3&&id=906 Sushi Sparkling od Astoria Odpowiedz Link Zgłoś
marudna42 Re: Wino do sushi 08.01.16, 12:39 Duży wybór dobrych win jest w Polomarkecie. Na każdą okazję i w różnych przedziałach cenowych :) Odpowiedz Link Zgłoś