Gość: miki68 IP: *.icpnet.pl 01.10.08, 21:20 Co sądzicie o winach z katalogu Makro? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zośka Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro IP: 194.156.48.* 02.10.08, 07:47 Wczoraj miałam okazję robić zakupy w Makro w Poznaniu, pierwsze wrażenie jakie odniosłam to fachowa obsługa, szczególnie ten wysoki Pan :) !?! Za radą tego Doradcy zakupiłam wina: Trapiche Chardonnay Tarido cena ok 40zł - słodkie (wyśmienite !) Rioja Marques de Riscal cena ok 55zł - wytr. (jeszcze nie piłam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ggreg71 Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro 03.10.08, 23:25 Katalogu Makro nie widziałem, ale osobiście przypadł mi do gustu nowy wystrój lubelskiego Makro - zwłaszcza całkowicie przebudowany dział winny. Oferta specjalnie się nie rozrosła, zanotowałem dwie nowe ciekawe propozycje. O pierwszej już wspominałem w innym miejscu - to Beronia Crianza 2004, fajne wino codzienne w dobrej cenie 24 zł. Druga propozycja to seria Azul Portugal (4 czerwone + 1 "zielone" w cenach od 30 do 24 zł). Na razie próbowałem Vinho Regional Alentejano Reserva 2006 - skład: Touriga Nacional, Aragonês; wino dojrzewało przez 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego; alk. 14,5%; ciemny, fioletowo-rubinowy kolor; nos umiarkowanie intensywny, wyczuwalny owoc – porzeczka, sporo aromatów dębiny; usta solidnie zbudowane, zrównoważone, lekka owocowa soczystość, delikatnie szorstkie garbniki, długi posmak przykrywa nieco beczka; wino warto przewietrzyć przez godzinę lub dwie w karafce. Przede mną Vinho Tinto 2004 DOC Bairrada (Baga, Tinta Roriz i Touriga Nacional) i Vinho Verde DOC z 2007 escolha (Arinto, Azal i Trajadura). Odpowiedz Link Zgłoś
ggreg71 Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro 12.12.08, 11:52 Azul Portugal Bairrada D.O.C. 2004 Vinho Tinto Beiras (Baga, Tinta Roriz, Touriga Nacional) - męskie wino z charakterem. Nos może niezbyt ekspresyjny, w moim odczuciu prym wiedzie aromat suchych desek, choć jest też drugie, choć zdecydowanie słabsze, tło – bardziej świeże, owocowe. Pusty kieliszek pachnie rozmarynem, i to jest fajne (ale o "bogactwie aromatów" w tym przypadku mowy być nie może). Usta solidne, zwarte, solidna porcja tanin i kwasowość dobrze się uzupełniają, wino nie jest jednak ostre czy ciężkie, z każdym łykiem pije się coraz lepiej. Cena 24 zł ładnie "domyka" to wino:-) Obecnie w sprzedaży widziałem (i kupiłem) rocznik 2005. O tej butelce możecie przeczytać na blogu A. Daszkiewicza. Azul Portugal Vinho Verde D.O.C. Escolha 2007 (Arinto, Azal, Trajadura) - proste, przyjemne, dobry kompan do owców morza. Nos dyskretny, kwiatowo- roślinny z ziołową nutą. Usta żywe, bardzo świeże, wytrawne, lekko kamienne, dobrze zrównoważone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piar Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro IP: *.chello.pl 15.12.08, 17:26 Azul Portugal Bairrada D.O.C. 2004 Vinho Tinto Beiras byłem niedawno ale chyba nie nadziałem się na nie. Jak wyglada etykieta tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 19:40 www.winesandwinemakers.com/fotos/vinhos/azpbairrada300dpi_1179937237.jpg To jest cała seria z różnych regionów i od różnych winemakerów, pod wspólną nazwą Azul Portugal Odpowiedz Link Zgłoś
ggreg71 Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro 16.12.08, 13:52 W Makro lubelskim Azul Portugal Dao D.O.C. 2005 (Touriga Nacional, Tinta Roriz) i Azul Portugal Douro D.O.C. 2005 (Tinta Roriz, Touriga Franca i Tinta Barroca) przecenili z 25 na 18 zł. Pozostałe pozycje z serii bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
ggreg71 Re: Bogactwo aromatów ( katalog win ) - Makro 30.12.08, 15:56 Azul Portugal Bairrada DOC 2005 to w moim odczuciu bezwzględny numer jeden dostępnej w Makro serii - fajna czystość, dobra równowaga, giętkie usta (poprzednik rocznik, jak zauważyłem, różnił się składem, no i wrażenia zupełnie inne). Azul Portugal Douro DOC 2005 - bardzo przyzwoite (uwzględniając cenę 18 zł nawet doskonałe), podobnie Azul Portugal Dão DOC 2005. Odpowiedz Link Zgłoś