miastaswiata.com.pl Wielka Brytania - piekło czy raj? 06.07.09, 12:16 Ciekawe informacje o życiu na wyspach na miastaswiata.com.pl/ Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny beGood Do 'ch...a' nie podobna! IP: 91.108.122.* 11.08.09, 16:07 Do 'ch...a' nie podobna. Oto moja odpowiedz. Nie widze specjalnej roznicy niz w polsce. Zapie...m w jakiejs zaplutej fabryce od dwoch lat. zrobilem na wlasna reke setki tysiecy kursow na widlaki, koparki, ch...arki i glebogryzarki. biegam po tych wszystkich jobcentrach jak palant i gowno dla mnie maja. wynajmuje jakis zaszczany pokoj i ledwo stac mnie na bulke z maslem. slysze jak znajomi znajomych chwala sie, ze licencji nie maja a pracuja na maszynach... to ja juz nie rozumiem, albo jestem jakims cieciem i niedorajda, albo poprostu nie mam szczescia do znalezienia roboty. pozatym przeludnony kraj. nawet na tym zadupiu, gdzie mieszkam nie mam gdzie mojego zloma zaparkowac zaparkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ropuch Wielka Brytania - piekło czy raj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 14:44 Tutaj młody chłopak opisuje w kilku częściach bardzo dokładnie swoje życie na emigracji w Wielkiej Brytanii. Bardzo ciekawa i zarazem przydatna lektura bo można traktować jako poradnik. Podsyłam link starachowice-net.pl/informator/poczytalnia Polecam wszystkim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraj jak kraj ale. maga IP: *.chello.pl 22.03.10, 18:55 Dokladnie! Co to za bujdy ze w UK jest bezpiecznie, nie ma chamstwa...no ludzie!!! To chyba najniebezpieczniejszy kraj w EU. Poza centrum Londynu naprawde warto na siebie uwazac wieczorami. Bandy gowniarzy, masa nieletnich ktorzy maja dzieciaki sami bedac dziecmi (taki system), spoleczenstwo w wiekszosci roboli, niedouczonych i faktycznie majacych taki akcent, ze latwo zaklasyfikowac ich do odpowiedniej grupy spolecznej po samym brzmieniu. Kto nie byl w UK niech sobie obejrzy film "Harry Brown"; tak wyglada ten kraj w wiekszosci, nic dodac nic ujac. Jasne, posiadajac wysokie kwalifikacje twoj standart zycia bedzie wyzszy niz w Polsce (lekarze, bankowcy, ze nie wspomne o nauczycielach akademickich...!), natomiast mowiac ogolnie to panstwo socjalne, ktore nie potrafi poradzic sobie z bandytyzmem gowniarzy ktorzy ani sie nie ucza, ani nie pracuja bo zyja z zasilkow. Tyle. Zyc mozna wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
keepcalm Re: Wielka Brytania - piekło czy raj? 06.07.10, 20:58 Hej, to może i ja się wypowiem. Jestem tu 3,5 roku i poznałam sporo ludzi. Przyjechalismy z mezem z takim 'pre-intermediate' znajomościa jezyka. Mieszkanie w Polsce zostawilismy na 'w razie czego', a auto sprzedalismy i bylo na start a Anglii. Pierwszy rok to była w moim przypadku praca z agencji za najnizsza krajowa plus inwestycja w angielski w prywatne szkole (przyjchalismy w listopadzie, wiec nie moglismy zaczac w tanszym college'u). Ludzi się pukali w czoło, czy na głowe upadliśmy aby płacić po 100 funtów na osobę za kurs. Czasem były wątpliwości. Nie oszukujmy się, kiedy zaczynasz sie uczyć języka praktycznie od podstaw w wieku 29 lat, nie oczekuj wielkich rezultatów. Ale my twardo. Po roku nauki stwierdziłam, że przyszedł czas na pracę biurową. Moja agencja (byłam etatowym zapierd.czem na liniach fabrycznych0 od razu odmówiła, odmówily też kolejne wymarzonego biurka. Ale w jednej dali szanse. I tak dostałam pracę na 3 miesiące. Potem można było aplikować. Miałam pierwsze interview po którym częśc (nawet Anglików została odrzucona), a potem 2gie interview i dostałam tą pracę. Po 3 latach mam już certyfikat na poziomie advance, plus kilka kursów zawodowych i nadal się uczę. Kupilismy dom na kredyt i na pewno nie czuję sie jak w piekle. Jak w raju się czułam na Malediwach, kiedy byłam tam na wakacjach... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś