alanta1 03.04.12, 13:37 Widziałyście tą okładkę? Jakie miałyście skojarzenie, takie natychmiastowe www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/56,109835,11447871,w_numerze_z_31_marca.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ginny22 Re: Siła stereotypu 03.04.12, 14:21 Pierwsze skojarzenie miałam marynistyczne (o, żeglarzyk). Dopiero potem popatrzyłam na ułożenie... Odpowiedz Link
alanta1 Re: Siła stereotypu 03.04.12, 14:25 Mi się od razu przypomniało dlaczego nie znoszę spać z dziećmi. Bo właśnie tak dostawałam z liścia w twarz, jak rozrzucały ręce w naszym łóżku Ale na forum pod zdjęciem od razu grzmią ofkors Odpowiedz Link
godiva1 Re: Siła stereotypu 03.04.12, 15:24 Ja nie lubie dzieci, wiec moj odruch byl - rany, jaki brzydki bachor. Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Siła stereotypu 03.04.12, 15:43 > Jakie miałyście skojarzenie, takie natychmiastowe Słaba prowokacja. Słaba, bo na kogo oni liczą, że będzie się czepiał, że dzieciak na dywanie wygląda jak Jezus na krzyżu z ikonografii chrześcijańskiej? Na jakichś frondystów? Nawet nie wiem, czy zauważą. Po drugie słaba, bo ten "jezusek" to jedynie wizualne odwołanie, które nie ma związku z niczym. Brak przesłania, oprócz: ot, połóżmy dziecko, żeby wyglądało jak jezusek na krzyżu, a zdenerwujemy paru moherów. Jeśli nikt się nie zdenerwuje, to będzie porażka na całej linii. Odpowiedz Link
pavvka Re: Siła stereotypu 03.04.12, 15:53 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > na kogo oni liczą, że będzie się czepiał, że dzieciak na dywanie wygl > ąda jak Jezus na krzyżu z ikonografii chrześcijańskiej? Na jakichś frondystów? > Nawet nie wiem, czy zauważą. Wiesz, frondopodobni profanacji krzyża dopatrywali się już w tak dziwnych miejscach (pamiętam logo towarzystwa ubezpieczeniowego i zdjęcia z jakiejś kampanii reklamowej gdzie rzekomo cienie postaci przypominały ukrzyżowanego - ja nawet przeczytawszy o sprawie nie potrafiłem się tam niczego dopatrzeć), że mocno bym się zdziwił gdyby przeoczyli coś tak oczywistego. Odpowiedz Link
alanta1 Re: Siła stereotypu 03.04.12, 15:59 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > ot, połóżmy dziecko, żeby wyglądało jak jezusek na krzyżu, a zdenerwujemy paru moherów Z góry zakładasz złą wolę? To dziecko nie jest upozowane, zasnęło z czymś w buzi, rozrzucone ręce i skrzyżowane nogi są bardzo naturalne, moje dzieci też tak spały jak były młodsze. W połączeniu z tytułem widzę tu małe przymrużenie oka... Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Siła stereotypu 03.04.12, 16:12 > Z góry zakładasz złą wolę? Złą to nie. Ale wolę tak. Przecież te zabawki są tak poukładane, żeby kompozycyjnie wyglądało jak typowa ikona Ukrzyżowania. Widzę w tym zabawę formą, ale co do treści zupełnie pustą. Odpowiedz Link
alanta1 Re: Siła stereotypu 03.04.12, 17:44 Jeszcze nie wiem, bo nie ma go w necie. To chyba zapowiedź cyklu artykułów o wychowaniu Odpowiedz Link
slotna Re: Siła stereotypu 03.04.12, 18:00 Pytalam Anuszki, no bo w sumie od tresci artykulu zalezy, czy okladka jest pusta prowokacja, nie? Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Siła stereotypu 03.04.12, 20:37 OK, jak ten artykuł będzie o drodze krzyżowej dzieci udręczonych ambicjami wychowawczymi rodziców, to wejdę pod stół i ci odszczekam. Odpowiedz Link
slotna Re: Siła stereotypu 03.04.12, 17:32 Okladka jak okladka, mnie trzasnela sila stereotypu personalnie ostatnio, znaczy sama sie jej poddalam. Okropnie mi skrzypialy drzwi od pokoju i lazienki, wkurzalo mnie to na maksa i co jakis czas marudzilam domowemu mezczyznie, zeby naoliwil. Oczywiscie przypominalam sobie w zlych momentach, kiedy akurat nie mogl tego zrobic i tak to sie ciagnelo buk wie ile. Pare dni temu nastapilo olsnienie, poszlam i naoliwilam sama, co za filozofia w koncu. Ale z jakiegos powodu nie wpadlo mi to do glowy od razu. Wstydze sie Odpowiedz Link
ambivalent Re: Siła stereotypu 03.04.12, 21:10 Doczytalam do ktoregos tam postu zanim sie zorientowalam o co cho? Ale artykul ma byc chyba o drodze krzyzowej dzieci - projektow wiec niby mogloby pasowac. Ale zupelnie bym na to sama nie wpadla... Odpowiedz Link
ananke666 Re: Siła stereotypu 03.04.12, 22:10 alanta1 napisała: > Widziałyście tą okładkę? > Jakie miałyście skojarzenie, takie natychmiastowe Pierwsze skojarzenie: moje dziecko podobnie sypia. O ile akurat się nie wierci. Odpowiedz Link