26.04.13, 13:30
gosc.pl/doc/1534268.Reklama-Grzeskow-obraza-rodzine
Argumenty Komisji Etyki Reklamy, że spot jest obraźliwy i trywializuje rodzinę i że „wykorzystuje do promowania produktu zachowania nieakceptowane w sferze publicznej i niezgodne z dobrymi obyczajami” są mocno naciągane, ale mi ta reklama też jakoś się nie podoba. Coś mi zgrzyta, szczególnie w porównaniu z dwiema pozostałymi z tej serii, czyli z bielizną i windą: www.youtube.com/watch?v=WsOxQqjMfwY i www.youtube.com/watch?v=A2zBYT2qzK0, które są nawet zabawne.
Mam może problem z tym, że jakoś mi strasznie żal tego faceta i tych dzieci, taka już wczuwająca się jestemwink No i kompletnie mnie to nie śmieszy. A Was?
Awasbig_grin

Obserwuj wątek
    • verdana Re: Grześki 26.04.13, 13:43
      Strasznie mi się ta reklama nie podobała. Przede wszystkim z tego, że mam się śmiać z autentycznego okrucieństwa. Może, gdyby była pokazywana w porze "tylko dla dorosłych", to jeszcze bym przełknęła. Ale to nie jest reklama dla dzieci, absolutnie.
      • sebalda Re: Grześki 26.04.13, 14:15
        No to, że nie dla dzieci, to wiadomo, ale czemu ona nam się tak nie podoba? Okrucieństwo, fakt, ale coś jeszcze chyba, tylko nie umiem tego wyartykułować. Na pewno natomiast nie to, co podnosi Rada, co skądinąd jest bardzo w konwencji podejścia kościelnego.
        • verdana Re: Grześki 26.04.13, 14:20
          Chyba to, ze pokazuje zachowania skrajnie naganne, które mają być śmieszne. Przecież ta prawdomówna matka, to oszustka, osoba zdradzająca męża i kompletnie nieczuła wobec dzieci. Wyraźnie widać, że prezentuje absolutny szczyt egoizmu i egocentryzmu. A jest kreowana na osobę "szczerą", a więc teoretycznie pozytywną.
    • jhbsk Re: Grześki 26.04.13, 14:51
      Obrzydliwe.
    • ananke666 Re: Grześki 26.04.13, 14:52
      Reklama jest beznadziejna. Widzę w niej nie reklamę produktu, tylko lekką rączką serwowane obojętność, okrucieństwo i skurwysyństwo - pardon my Klatchian, ale żadne słowo mi lepiej nie pasuje. Powinna wylecieć ze środków przekazu na kopach.
      Lubię oglądać na youtube reklamy opatrzone etykietkami "banned", "uncensored" czy co tam jeszcze, ale mam wątpliwości, czy toto nawet tam się nadaje. Ni cholery nie jest śmieszne.
      • iwoniaw Re: Grześki 26.04.13, 16:31
        Mam zdanie identyczne jak Ananke, z klatchiańskim wtrętem włącznie i w zw. z tym nawet uzasadnienie o "zachowaniach nieakceptowalnych w sferze publicznej" wydaje mi się całkiem na miejscu tutaj i nie widzę w tym nic "kościelnego" czy związanego z jakimś konkretnym światopoglądem (no poza nieakceptowaniem nawet nie "obojętności, okrucieństwa i skurwysyństwa", co nieakceptowaniem nazywania rzeczonych coolową szczerością i bezpretensjonalnością).
    • croyance Re: Grześki 26.04.13, 16:01
      Jezu jaka durna reklama surprised
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Grześki 26.04.13, 18:01
      Ta reklama może być śmieszna przy założeniu, że nie interesują nas uczucia dzieci. Że cała akcja dzieje się między dorosłymi, a dzieci są rekwizytem. Możliwe, że u przedstawicieli starszych pokoleń to założenie bywa spełnione. Bo kojarzę jakieś stare komedie czy może książki humorystyczne, gdzie np. bicie dzieci wykorzystywano jako gag komediowy. Teraz przedmiotowe traktowanie dzieci jest mniej akceptowane.

Więc oburz powinien być nie z powodu szargania abstrakcyjnej idei rodziny, tylko z powodu pokazywania bezdusznego traktowania dzieci.
    • mary_ann Re: Grześki 26.04.13, 22:20
      Ta reklama jest wredna i ani trochę śmieszna. A pozostałe (winda, bielizna) - nawet zabawne.
    • szarsz Re: Grześki 05.05.13, 22:22
      Winda i bielizna są lekkie i zabawne, szczypnięcie w tyłek niepoprawne politycznie, ale nie na tyle, żeby się człowiek nie uśmiechnął.

A rodzina jest obrzydliwa. Czy jednak nie taki był cel kampanii? Zeby gadali? Dwa pozostałe nie mają takiej siły nośnej, nie będą żyły własnym życiem.
    • staua Re: Grześki 06.05.13, 02:15
      Mnie się żadna z tych reklam nie podoba, ta o ojcu oczywiście najgorsza, ale każda raczej obrzydziłaby mi te batoniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka