Dodaj do ulubionych

LONDYN-GRANICA

IP: *.chomiczowka.net.pl 08.04.04, 22:37
wybieram się pod koniec kwietnia do Anglii w celach towarzyskich. Słyszałam,
że czasem są problemy na granicy, ze celnicy moga mnie nawet nie wpóścić .
Czy ktoś mógłby mi napisać o co najczęściej pytają celnicy?Co powinnam ze
sobą mieć, aby mnie nie zaskoczyli?
Obserwuj wątek
    • Gość: camel Re: LONDYN-GRANICA IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.04, 09:25
      ile masz pieniedzy,
      gdzie sie zatrzymasz,
      cel podrozy,
      najlepiej zebyc miala numer telfonu osoby znajomej, lub rezerwacje w hotelu
      bilet powrotny.

camel
    • Gość: Lil Re: LONDYN-GRANICA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.04, 14:41
      I bądź przygotowana, że jak powiesz, że chcesz np. zwiedzać muzea, to cię
      urzędnik spyta jakie i lepiej jest znać ze dwie nazwy ;)
      • Gość: camel Re: LONDYN-GRANICA IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.04, 15:09
        e az tak zle nie jest... ja nie mialem przy sobie ani funta, ani
        zarazerwowanego hotelu, ani znajomych. i nie mam nigdy problemu:))) wystarczy
        znac dobrze angielski i bys szczerym i dobrze wygladac:))) tzn nie jak kandydat
        do poszukiwania pracy:)

camel
        • Gość: lola Re: LONDYN-GRANICA IP: *.chomiczowka.net.pl 10.04.04, 14:58
          I o to będę się modlić!!!!dzięki za wszystkie wskazówki!
      • Gość: Zenek Re: LONDYN-GRANICA IP: *.acn.pl 12.04.04, 14:11
        Polecam Tate Gallery. Przynajmniej mieli kilka lat temu mieli tak niesamowite
        bezplatne oprowadzanie z przewodnikiem, ze zostalem caly dzien!

A ja ze sztuka zawsze bylem na bakier...
    • Gość: Pucaty Re: LONDYN-GRANICA IP: *.marketscore.com / 66.119.33.* 12.04.04, 01:39
      jak chcesz sie lajadaczyc (czytaj dawac dupy) to cie nie wpuszcza...
      • Gość: lola Re: LONDYN-GRANICA IP: *.chomiczowka.net.pl 12.04.04, 10:41
        Tak, tak. Za dużo jajek na Świeta!
    • Gość: AA Re: LONDYN-GRANICA IP: *.LKSnet.org / *.LKSnet.org 13.04.04, 12:27
      www.ukvisas.gov.uk/
      European Economic Area (EEA) citizens - the 15 EU countries plus Iceland,
      Liechtenstein and Norway - and Swiss nationals have the right of free movement
      and residence throughout the EEA. and Switzerland.

There will be only a brief passport or identity card check on arrival in the
      United Kingdom.

If you stay in the UK other than as a short-term visitor, you can apply for a
      Residence Permit from the Immigration and Nationality Directorate of the Home
      Office. This is normally valid for 5 years, confirms your right to live in the
      UK under European Community Law and allows you to apply for residence documents
      for any eligible family members with you who are not EEA citizens

LUDZIE PO WEJSCIU DO UNII NIE BEDZIE ZADNYTC H PROBLEMOW
      CO WY PIEPRZYCIE JAKIES WATKI W STYLU LONDYN GRANICA
      KIEDYS TAK BYLO
      • nurek99 Re: LONDYN-GRANICA 15.04.04, 21:33
        Zauważ, że Lola jedzie do Londynu pod koniec kwietnia. Polska jeszcze wtedy nie
        bedzie w Unii, co innego, gdyby leciała po 1 maja.
      • Gość: Lil Re: LONDYN-GRANICA IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.04.04, 23:00
        Dokładnie tak, jak pisze Nurek99, więc weź głębszy oddech i przestań krzyczeć ;)
      • Gość: cs Re: LONDYN-GRANICA IP: 195.215.5.* 20.04.04, 11:59
        AA
        sam pieprzysz dupku, naucz sie czytac zamiast wydzierac morde na ludzi
    • papegoja Re: LONDYN-GRANICA 17.04.04, 12:10
      pojechalam do Angli pod koniec listopada rowniez w celu towarzyskim, odwiedzic
      kumpla Anglika, poprosilam by wczesniej mi napisal list i wyslal do Polski
      poczta, napisal gzie mnie poznal ,ze mnie dobrze zna , gdzie bede mieszkac jak
      dlugo zostane , namiary tel i adr na siebie i ze wie ze ja nie zamierzam tam
      pracowac ani korzystac z uslug wsparcia socjalnego ,ze migwarantuje dach nad
      glowa i wyzerke...no i na granicy w Dover, celnik sie bardzo ucieszyl jak mu
      ten list pokazalam, przeczytal, spytal gzie pracuje ,czy znam dobrze angielski
      i powiedzial zebym sie dobrze bawila:)...moja odprawa trwala 5minut
      • Gość: m-ka Re: LONDYN-GRANICA IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 23:03
        Nie wiadomo czy to tak pieknie po tym maju bedzie.
        Moja ciotka jest wlascicielka restauracji w Londynie i wlasnie dostala list z
        Home Office o tym ze jak bedzie po maju chciala zatrudniac osoby z "nowych"
        panstw EU bedzie musiala takiej osobie napisac list ze chce ja zatrudnic,po
        czym ta osoba bedzie sie musiala starac w Home Office o pozwolenie pracy.
        Dodam ze jest napisane ze pozwolenie pracy nie musi byc wydane,a jezeli zlapia
        taka osobe na pracy bez pozwolenia,pracodawca placi kare £5.000.
        Ciekawe jak to bedzie z przekraczaniem granicy???,wszedzie pisza co innego.

• Gość: Travel Re: LONDYN-GRANICA IP: *.acn.waw.pl 18.04.04, 15:46
          Polak bedzie przekraczal brytyjska granicę na tych samych warunkach co Francuz,
          Włoch, Niemiec, Holender...
    • ajlawik Re: LONDYN-GRANICA 18.04.04, 17:47
      ja pojechalam z wycieczka - wiedzialam ze sa problemy,cofneli 17 osob.
      • Gość: niunia Re: LONDYN-GRANICA IP: *.proxy.aol.com 20.04.04, 11:23
        Slyszalam ze po 1 maja ma byc "najazd" polakow na Anglie,70 autokarow ma tu
        przyjechac pierwszego i podobno nie mozna juz dostac biletow autokarowych na
        reszte tego "upragnionego" miesiaca.
        Czy jak wybiore sie do Polski w czerwcu to beda tam jeszcze jacys
        ludzie????,nie bardzo chce jechac na bezludzie!!!
      • Gość: Qubak Re: LONDYN-GRANICA IP: *.tau.com.pl 20.04.04, 12:46
        Co by się nie stało, zawsze będą lepsi i gorsi pogranicznicy brytyjscy, jedni
        będą robić problemy, inni nie. Home Office ma teoretycznie gwarantować sprawną
        obsługę podróżnych oraz odsiewać potencjalnych nielegalnych pracowników. IMHO
        po 1.05 Polacy będą mieli generalnie łatwiej, ale wcale bym się nie zdzwił, gdy
        na granicy podniesie się na początku maja krzyk, że sporo osób jadących do raju
        jest zawracanych, bo np.
        1. nie mają forsy na deklarowany pobyt ( a nie będą mieć, to przecież pewne)
        2. nie mają gdzie się zatrzymać (a cześć z nich jedzie w ciemno i nie jest na
        tyle sprytna, by zełgać coś na poczekaniu tak by wyglądało wiarygodnie).

No więc będą kłopoty i jakaś część na pewno szybko wróci po obejrzeniu białych
        klifów Dover... Home Office na pewno dobrze będzie wykonywać swoją pracę.
        • Gość: XXX Re: LONDYN-GRANICA IP: 217.96.29.* 20.04.04, 18:18

Cała rzecz w tym, że Wielka Brytania nie podpisała układu z Schengen i nadal ma
          prawo maglować ludzi na granicach. Podobnie z Iralndią. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka