Dodaj do ulubionych

Budapest czy Praga?

IP: *.150.EUnet.yu 17.11.04, 22:06
Gdzie spedzic trzy miesiace (III-V) - w Budapeszcie czy w Pradze (praca...)
Obserwuj wątek
    • jedna_z_was Re: Budapest czy Praga? 26.11.04, 21:58
      Budapeszt polecam z calego serca. Zakochalam sie w tym miescie. Ma swoj piekny
      urok. Praga tez jest piekna, ale nie ma tego klimatu co w BUD. Napisz co chcesz
      wiedziec. Pozdrawiam
      • Gość: zorro Re: Budapest czy Praga? IP: *.osk.enformatic.pl 28.12.04, 18:17
        Cześć, czy ktoś z was pracował i może powiedzieć jak jest w Bratysławie?
        Pozdrawiam
    • Gość: Stiwi Re: Budapest czy Praga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 22:29
      Jeśli zależy Ci na oszczędności zarobionych tam pieniędzy, a warunki finansowe
      są identyczne lub zbliżone, to Praga, cokolwiek tańsza. Budapeszt jest
      oczywiście piękny i pod względem turystycznym wybierałbym Węgry, jednak Czechy
      tańsze. Zależy jak na to patrzysz.
      • Gość: zorro Re: Budapest czy Praga czy Bratysława? IP: *.osk.enformatic.pl 29.12.04, 11:58
        cześć.........dzięki za odpowiedż,

to zależy od tego którego języka łatwiej jest się nauczyć ja myślę że
        słowackiego niż czeskiego..........bliżej też do domu - ja jestem z
        Podkarpacia........Bratysława jest bardzuiej kameralna i nie będę tak
        anonimowy.........w sumie mi nie chodzi tylko o pieniądze.....jak się zabrać za
        szukanie pracy - jechać tam , wynając pokój, kupić ich komórkę i wtedy
        szukać...........internetem nie wiem czy ktoś mnie potraktuje na poważnie jak
        tam nie będę....węgry to znowu konieczność nauczenia się języka........
        prawdę mówiąc szukam pracy gdzie językiem byłby angielski.....a potem przecież
        słowackiego czy czeskiego da się szybko nauczyć.......pozdro
        • Gość: Stiwi Re: Budapest czy Praga czy Bratysława? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 18:58
          No niestety Bratysława nie przypadła mi do gustu zupełnie, owszem, może i tanio,
          ale porównywanie jej z Budapesztem nie wychodzi najlepiej. Faktem jest, że na
          Węgrzech przeszkodzą jest język, cokolwiek dziwny język i nie jest on łatwy do
          nauczenia, nawet będąc w tym kraju długi czas, możesz mieć spore problemy. Praga
          wydawałaby się zatem najlepszym rozwiązaniem, jeśli to ja miałbym wybierać :-)
    • Gość: Piotr Re: Budapest czy Praga? IP: 217.153.60.* 03.01.05, 15:17
      Bratysława rzeczywiście jest bardzo "kameralna". Powiedziałbym nawet, że zbyt
      prowincjonalana na szukanie pracy. Twoje szanse dodatkowo zmniejsza fakt, że na
      Słowacji jest wysokie bezrobocie. Praga jest na pewno tańsza od Budapesztu, a
      zarabia się więcej niż na Węgrzech. Budapeszt, to naprawdę drogie miasto.
      • Gość: zorro Re: Budapest czy Praga? IP: *.osk.enformatic.pl 03.01.05, 19:45
        cześć,

dzięki za ciekawe informacje, w moim fachu (inżynier-architekt) ważna jest żeby
        dużo się budowało..................
        wiem że Węgry mają 5% bezrobocie a Czechy chyba z 8%.............
        jeszcze jedna sprawa to kontakty międzyludzkie i osobiste bo jeszcze tą sprawę
        mam nierozwiazaną i nie wiem czy w tym wypadku pchać się tam.....

pozdrawiam.......zorro

pozdrawiam
        • barszczyk75 Re: Budapest czy Praga? 14.02.05, 17:59
          nawet przez chwile bym sie nie zastanawiala... Praga!
          • Gość: Andaluz Re: Budapest czy Praga? IP: *.wall.soneralink.com / *.wall.soneralink.com 15.02.05, 10:27
            Pewnie ze Praga. Jak mozna w ogole porownac ja z Budapesztem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka