Dodaj do ulubionych

Parkiet???

12.12.05, 10:59
Witajcie,

Zastanawiam się nad zakupem parkietu. Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Gdzie we Wrocławiu lub okolicach można kupić dobrej jakości parkiet?

Ile kosztuje ułożenie parkietu za metr?

Czy moglibyście polecic jakiś dobrych fachowców?

Proszę o odpowiedzi na forum lub na maila gazetowego.

Z góry dziekuję.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gk Re: Parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 11:08
      Radzę sobie odpuścić - impreza kosztowna i długotrwała - żałuję, że nie
      położyłem deski barlineckiej - najlepsze wyśrodkowanie między panelami i
      parkietem. Cena sensownego parkietu to przynajmniej 80 zł/m + min. 70 za
      położenie z materiałami. Ponadto w przypadku niewłaściwego położenia po pewnym
      czasie cały parkiet może trafić szlak
      • Gość: gość Re: Parkiet??? IP: 80.50.30.* 12.12.05, 11:36
        Wszystko rzecz gustu i zasobności portfela. Mój przedmówca trochę przesadził za
        80 zł/m można kupić przyzwoity egzotyk nie spotkałem się z parkietem sosnowym
        dechy tak. Chemia i położenie są faktycznie drogie od 60-80 za drewno krajowe
        do 100-120/m za drewno egzotyczne.
        Duży wybór parkietów jest w Castoramie/taniej i DLH/drożej

Pozdrawiam i życzę właściwych wyborów.

• Gość: kamelia21 Re: Parkiet??? IP: 156.17.253.* 12.12.05, 11:51
          A gdzie jest DLH?
        • Gość: P Re: Parkiet??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 11:34
          Wcale nie przesadził. Przyzwoity parkiet dębowy II klasy (najpopularniejszy
          krajowy), który jako tako wygląda, o grubości 22 mm i jest dobrej jakości
          (klepki idealnie pasują do siebie), to wydatek od 80 zł w górę (np. firmy Dąbex
          jednej z najlepszej w kraju). Robocizna z chemią to kolejne 90-130 zł.
          Oczywiście są tańsze parkiety po marketach, ale wyglad i jakość jest gorsza, a
          moim zdaniem w parkiecie o to przede wszystkich chodzi aby wyglądał bardzo
          dobrze. Również parkieciarze pewnie znajdą sie tańsi, ale ja mówię o
          profesjonalnych ekipach dysponujących przyrzadami do pomiaru wilgotności
          podłoża, precyzyjnymi szlifierkami bezpyłowymi itd., które 40 m2 są w stanie
          ułożyć w 1 dzień na gotowo. Takie ekipy nie chcą sie nawet podejmować układania
          parkietu z powierzonego materiału gorszej jakości albo nie dają gwarancji na
          robotę w takim wypadku. Najchetniej robią z materiałów dostarczanych przez
          siebie, bo wiedzą, ze jest to materiał dobry od renomowanego producenta i nie
          bedzie z nim problemów. Dobry parkieciarz zwykle ma przedstawicielstwo dobrych
          producentów parkietu.
          Także trzeba się liczyć z kwotą około 200 zł za m2, bo jak już sie decydujemy
          na parkiet to moim zdaniem nie ma miejsca na kompromisy cenowe, bo oczywiście
          możemy kupić klepkę gorszej klasy małą, brzydką i sękatą za 65-70 zł,
          zaoszczędzimy 25 zł na metrze, koszt robocizna i chemii jednak pozostaje bez
          zmian. Poniżej 160 zł za m2 (nieciekawego) parkietu chyba niedyrydy zrobić.
          Także decydując sie na parkiet trzeba mieć świadomość, że będzie to trochę
          kosztować. To tyle co mogę powiedzieć po 2 miesięcznym wywiadzie we wszystkich
          możliwych firmach związanych z parkietami.
          • Gość: BV Re: Parkiet??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.05, 14:31
            Gość portalu: P napisał(a):

> ja mówię o
            > profesjonalnych ekipach dysponujących przyrzadami do pomiaru wilgotności
            > podłoża

to jest tylko dobre do rozpoczęcia pracy w optymalnych warunkach. Już podczas
            normalnego użytkowania parkietu należy bardzo uważnie przestrzegać warunków:
            temperatura, wilgotność... Kiedy przekroczy sie optymalne wartości, to nawet
            najlepszy parkiet potrafi popłynąć, a wtedy każdy dobry rzeczoznawca będzie
            mógł spokojnie odrzucić ew. reklamację. Na polskie klimaty najlepsze są w
            utrzymaniu drewna rosnące w polsce. Egzotyki potrafią być bardzo niewdzięczne.

> precyzyjnymi szlifierkami bezpyłowymi itd.

raczej nie ma absolutnie bezpyłowych.. :-)

> które 40 m2 są w stanie
            > ułożyć w 1 dzień na gotowo.

szczerze powiedziawszy wolałbym gdyby, układali raczej 2 razy wolniej. Niestety
            standardem takich firm jest robienie raczej na ilość. Ciężko jest wymóc
            dokładne ułożenie parkietu - przecież ewentualne szpary można zawsze
            zafugować...

Co prawda, to prawda - parkiet nie jest tanią zabawą, ale jeśli został dobrze
            położony i z wykorzystaniem dobrej chemii, to wystarczy na dziesiątki lat.
            Panele i deski panelowe niech się spalą :-)

pzdr.
            BV
      • Gość: kamelia7 Re: Parkiet??? IP: 156.17.253.* 12.12.05, 11:49
        Z tą długościa trwania układania to róźnie bywa... bo parkiet mozna i w miarę
        szybko polożyć a i z kładzeniem paneli można się bawić tygodniami...

To fakt parkiet powinien być położony bardzo dobrze,
        dlatego też szukam informacji fachowcach (zarowno tych dobtych jaki i tych
        których lepej unikać)

Drogi jest na pewno, ale podłogi wygladają o wiele ładniej.
        Panele tego efektu nie dają. Są też mniej wytrzymałe.

Cenowo deska barlinecka (lub inne podobne) jest bardzo porównywalna a nawet
        potrafi wychodzić i drożej.

• Gość: BV Re: Parkiet??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.05, 16:11
          Witam,

też miałem ten dylemat - kogo znaleźć we Wrocławiu do położenia parkietu
          (panele i deski barlineckie nie wchodziły w grę). Ostatecznie położyłem sam
          parkiet (miałem już wcześniej doświadczenia w tym temacie), a wykończenie
          parkietu (cyklinowanie, fugowanie i lakierowanie) zleciłem firmie. Generalnie
          jestem zadowolony z finalnego efektu.

Co do firm Wrocławskich, które mógłbym polecić już na etapie kładzenia, to nie
          znam. Słyszałem tylko o Kenio i Wichsol-Parkiet (moi sąsiedzi korzystali z ich
          usług).

pzdr.
          BV
          • Gość: Kamelia7 Re: Parkiet??? IP: *.generacja.pl 12.12.05, 18:58
            BV - a gdzie kupowałeś parkiet?

Ja raczej sama nie położę, bo nie mam w tym względzie doświadczenia

Dziękuję za wszelskie informacje
            • Gość: BV Re: Parkiet??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.05, 08:26
              Parkiet kupiłem w innym mieście... chemię kupiłem w innym mieście.... Z firm,
              które obiły mi się o uszy we Wrocławiu to są tylko te, które podałem wcześniej:
              Wichsol-Parkiet, Kenio i jeszcze DLH-Drewno. Te firmy porównywałem tylko pod
              kątem cyklinowania i lakierowania, a w końcu i tak wybrałem osobę z polecenia.
              Wolałem popatrzeć na gotowy wyrób o kogoś w domu.

Co zaś się tyczy czasu potrzebnego na położenie parkietu (od gruntowania do
              utwardzenia się lakieru), to musisz przyjąć przynajmniej 3-4 tygodnie.

Jeżeli chodzi o ceny, to moja sąsiadka za ok. 40 m2 położenia parkietu (klepka
              dębowa + materiały + chemia + robocizna) zapłaciła około 8.000 pln.

Ja za cyklinowanie + fugowanie + lakierowanie zapłaciłem ok. 24 zł netto/m2.

pzdr.
              BV
              • Gość: Richi Re: Parkiet??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.06, 20:12
                Kamelia?? - i jak się to skończyło??
                • Gość: kamelia7 Re: Parkiet??? IP: 156.17.253.* 23.01.06, 13:33
                  Hej,

Zdecydowaliśmy się na parkiet z tartaku w okolicach Wrocławia.
                  Jeszcze nie kupiliśmy, ale decyzja zapadła. Szczegoly zakupu uzgodnimy wkrotce.

Na razie czekamy aż wybudują mieszkanie.

Parkiet jesionowy, bardzo dobry gatunkowo. Cześć robocza jest grubsza o 2mm -
                  normalnie ma 10 a tutaj 12 mm. Grubośc klepki 22mm.

Na dzień dzisiejszy polecam -
                  • Gość: Richardo Re: Parkiet??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.06, 19:49
                    Napisz do mnie na GG: 2955118 - pogadamy jeszcze :))
    • jado11 Re: Parkiet??? 23.01.06, 19:59
      Witam Polecam Wichsol - Parkiet na pl. Św. macieja 13-15, kładli u moich znajomych i u mnie, mają duży wybór parkietów w naprawde róznych cenach, tradycyjne i nie tylko ja połozyłem jesionowy o grubosci 22 mm rustical (najtańszy) zapłaciłem za około 30 m i listwy tez jesionowe w całym mieszkaniu około 5 tys. Impreza dosyć droga, ale ładny widok. Moge przesłac zdjęcie na maila. Całość zajęła około miesiąca ale naprawdę było warto czekać
      • Gość: laura Re: Parkiet??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.06, 12:03
        A ja polecam firmę PHU BIM/ www.bimparkiety.republika.pl/ - kładli 2 lata temu
        u mnie w mieszkaniu i byłam zadowolona poleciłam swoim znajomym / domek /i się
        zdecydwali- są zadowloni i polecają dalej- firma jest solidna i terminowa,
        posiadają duży wybór parkietów i mozaik, potrafią też podpowiedzieć i
        zaproponować coś innego jeśli są mniejsze fundusze.
        Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka