Dodaj do ulubionych

ruby on rails vs node.js

24.09.15, 11:58
Cześć.

Jestem początkującym web devem. Umiem podstawy HTML i CSS oraz trochę HAMLa. Chciałbym tworzyć własne, proste aplikacje. Chciałbym nauczyć się zapisywania i odczytywania treści do bazy. Trochę się rozglądałem za różnymi językami i frameworkami i doszedłem do wniosku że chciałbym aby to były railsy lub nodejs. Moi znajomi kodują głównie w tych językach.

Moje pytanie brzmi: który z tych języków będzie lepszy na początek - railsy czy nodejs. Wiem, że javascripty są wszędzie :)
Obserwuj wątek
    • bxmmultimedia Re: ruby on rails vs node.js 24.09.15, 12:33
      bxm.pl tworzenie stron warszawa - polecam jako firmę projektującą strony w warszawie i krakowie
    • stanlox Re: ruby on rails vs node.js 07.07.20, 10:51
      Both frameworks have a steep learning curve. with Rails you have no choice - you have to learn all three: M, V and C from MVC, all at the same time, but that would be the case with any MVC framework around, with Rails being among easiest, I'd say.

What you could do instead is to start with some simpler framework, such as Sinatra, until you get comfortable with basic concepts of Ruby and HTTP, and then slowly progress further towards richer presentation (views and CSS) and database-based models.

I suggest that you read some info about each framework. Here's a good comparison
      yojji.io/blog/ruby-on-rails-vs-node-js

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka