Dodaj do ulubionych

Moravsky Kras

11.05.11, 22:01
Witajcie!
Tak się jakoś dziwnie złożyło, że podczas mojej 13-letniej pracy jako pilot (z przerwami, bo z przerwami, ale mimo wszytsko...), nigdy nie miałem okazji zawinąć do jaskiń Morawskiego Krasu. Za parę dni jednak taka okazja mnie dopadnie, w związku z tym chciałem zapytać szacowne Koleżanki i szacownych Kolegów, czy mogą udzielić jakiegoś wsparcia poprzez rady i wskazówki na temat. Z tego co już wiem, to nie jest za łatwo tam w ogóle trafić (jak więc się kierować, czy są kierunkowskazy), a potem najlepiej wejść jednym wejściem a wyjść drugim ok. 2 km dalej (tylko jak to wytłumaczyć kierowcy, które jak znam życie, nigdy tam nie był... ;-)). Najpierw też trzeba dosiąść jakiegoś pociągu, potem jakieś łódki, a na koniec kolejka wysokogórska...
ech...
Pomożecie?
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie rady i porady!
Pozdrawiam,
seb
Obserwuj wątek
    • voyager_pl Re: Moravsky Kras 11.05.11, 23:07
      Wszystkiego dowiesz się w kasie.Do kierowcy zadzwonisz gdzie ma się podstawić.I niech trochę pomyśli.Morawski Kras to nie Stambuł czy inny Bombaj.
      • agnicha6 Re: Moravsky Kras 11.05.11, 23:37
        na Macochę sa drogowskazy. Zależy z której strony pojedziesz.W każdym razie uważaj na napisy"Macocha", albo "Propast".Bardzo ważne ! Grupę musisz zgłosić co najmniej pół godziny przed wejściem. Musisz i koniec. Najlepiej bądź godzinę przed czasem. Zawsze lepiej mieć zapas czasowy.Do "Macochy" jedzie się długo, bo to górki , więc od Brna zarezerwuj sobie [b]GODZINĘ!na dojazd.Jeśli nie zdążysz, to przepadnie Ci rezerwacja i nie ma zmiłuj sie.Jak już tam dojedziesz to z lewej strony jest wjazd na parking, 100 KC, a potem zaraz idź zgłosić grupę. Jeśli będzie czas to grupa sobie pójdzie coś zjeśc,czy skorzysta z toalety(5 koron), bo są tam budki i knajpki, a Ty zrobisz rekonesans w terenie. Grunt to zgłosić grupę o właściwej porze. Gdybyś nie zdążył, to w zamian można zwiedzać inne jaskinie, ale w tych nie ma polskiego lektora , no i trzeba do nich znowu dojechać,a więc niepotrzebne zamieszanie. Chociaż są bardzo ciekawe. Reasumując, wszystko będzie ok, jeśli zdążysz, lepiej daj sobie nawet 2 godziny zapasu od Brna, niż masz jechać z dusza na ramieniu , czy zdążysz. Tą kolejką linowa tez się zjeżdża kilka minut. Do kolejki zmieści sie 12 osób, więc 45 osoób to kolejne 20 minut. Za robienie zdjęć trzeba zapłacić, więc jeśli będziesz miał nadmiar czasu, to niech ludzie sobie wykupują mozliwośc robienia zdjęć. Poza tym na dole , przy wejściu do jaskini jest sklepik z pamiatkami , a i można wylić kawkę, piwko, zjeść hot doga,sorzystać z WC. Na górze zreszta też.Powodzenia.
        • agnicha6 Re: Moravsky Kras 11.05.11, 23:42
          przepraszam, ale zamiast "wypić " napisałam"wylić". Za szybko piszę i tyle. Przepraszam !
      • sebastunio Re: Moravsky Kras 12.05.11, 23:44
        Kolega/Koleżanka jak widzę stawia bardziej na "emocje" i "czeski film" niż na "spokój" i "luz blues"... ;-)
        Ja niestety jakiś taki sztywny jestem w tych kwestiach i lubię mieć wszystko "poukładane".
        Ale każdy orze jak może...
        • sebastunio Re: Moravsky Kras 12.05.11, 23:46
          chodziło mi oczywiście o wpis voyager_pl
    • helio-trop Re: Moravsky Kras 12.05.11, 10:27
      Wiele zależy od tego ile masz czasu na zwiedzanie. Gdy mam dużo czasu, to podjeżdżam na parking przy hotelu Skalny Młyn. Tam w widocznej z dala kasie płacę za bilety na kolejkę elektryczną i linową w jedną stronę, a wracam na piechotę szlakiem z góry do parkingu. Ten wariant zajmuje ok. 4-5 h. Gdy czasu jest mało warto podjechać na tzw. górny parking - Macocha, który znajduje się tuż obok przepaści. Wtedy kupujesz bilety na kolejkę linową w obie strony i jak zjedziesz, to po ok. 200 m idąc w dół masz wejście do jakskini. Powrót tą samą drogą. W tym wariancie potrzebujesz ok. 2,5 - 3 h. Zaletą obu rozwiązań jest to, że autokar jest cały czas na tym samym parkingu i nie trzeba kierowcy nic tłumaczyć. Powodzenia !
    • smerv Re: Moravsky Kras 12.05.11, 14:47
      W sezonie pod Skalnym Młynem może nie być miejsca na parkingu, na górny parking autokarów nie puszczają, trzeba jechać na prawo w kierunku Jaskini Katerińskiej na inny parking (300 m). Zarezerwować wejście można mailem lub faksem i dobrze mieć potwierdzenie, ale i tak trzeba się w kasie wcześniej zgłosić. Te pół godziny to akurat na dojazd kolejką ekologiczną (traktor z wagonikami, a nie elektryczna). Jaskinia Punkwy (Punkevni Jaskyne) to dwa etapy - spacer + przejażdżka łódką pod ziemią, polski lektor z taśmy. Potem 200 dalej jest dolna stacja kolejki na szczyt przepaści Macocha, wyjazd małymi grupkami, można zejść piechotą kilkoma szlakami - nawet do Skalnego Młyna na parking przez góry, ale ludzie najczęściej wolą zwieźć 4 litery kolejką na dół i tymże traktorkiem wrócić do autokaru. W knajpie Skalny Młyn można zjeść względnie tanio. Dojazd do Blanska, tam jest potem znak na Macochę, ale łatwo przegapić.
      • sebastunio Re: Moravsky Kras 12.05.11, 23:56
        smerv napisał:

> Jaskinia Punkwy (Punkevni Jaskyne) to dwa etapy - spacer + przejażdżk
        > a łódką pod ziemią, polski lektor z taśmy. Potem 200 dalej jest dolna stacja ko
        > lejki na szczyt przepaści Macocha, wyjazd małymi grupkami, można zejść piechotą
        > kilkoma szlakami - nawet do Skalnego Młyna na parking przez góry, ale ludzie n
        > ajczęściej wolą zwieźć 4 litery kolejką na dół i tymże traktorkiem wrócić do au
        > tokaru.

dokładnie taki jest plan wycieczki: jaskinia Punkevni + łódka + kolejka na Macochę...
        Czyli rozumiem, że najlepiej jest zaparkować "na dole" - Skalni Młyn, podejść do Kasy, kupić bilety na "traktor" + jaskinia + kolejka na macochę i wrócić z powrotem z buta lub traktorem???
    • sebastunio Re: Moravsky Kras 12.05.11, 23:49
      Natomiast BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ: agnicha6, helio-trop, smerv - powiem szczerze, że jestem w pozytywnym małym szoku, bo mówiąc szczerze nie sądziłem, że tak szybko uda mi się dowiedzieć tylu KONKRETÓW! Wielkie dzięki!
      Szerokości! ;-)
      Pozdrawiam, seb
      • agnicha6 Re: Moravsky Kras 13.05.11, 08:32
        :-)) Ja zawsze robię tak: przyjeżdżam na parking "Propast Macocha", daję grupie 15 min. na toaletę,a ja idę zgłosić grupę do budki obok.Tam wykupuję bilety do jaskini i na kolejkę w obydwie strony (80 KC dla dorosłych). W zależności ile mam czasu, to albo schodze z grupą na dół,żeby zobaczyć urwisko,to około 20 minut tam i z powrotem,albo robię to dopiero po powrocie ze zwiedzania.Taras widokowy nad samą przepaścią jest od miesiąca płatny dodatkowo(20 KC). Potem biorę grupę,idę do kolejki, zjeżdżamy partiami po 12 osób i idziemy do jaskini , gdzie częśc trasy zwiedza sie pieszo, a część łódkami.Wszędzie poprowadzi Cię przewodnik.Po imprezie zbieram ludzi, wsiadamy w kolejkę i jedziemy z powrotem do góry. To moja wersja, ale na pewno każdy ma inną .
        • smerv Re: Moravsky Kras 13.05.11, 14:41
          Czyli zawsze można od przodku albo od zadku. Ja zaczynam od Skalnego Młyna. Rozumiem, że drugi wariant jest z dojazdem drogą 373 od Ostrova u Macochy.
    • sebastunio Re: Moravsky Kras 14.05.11, 15:27
      Na stronie jaskiń czeskich jest taka mapka:

caves.cz/en/caves/punkva-caves/operation/guided-tours/
      Czy tak właśnie będę mógł z grupą to zrobić, jak pokazuje ta mapka?
      Mapa sugeruje, że najpierw z buta, aż do "Przepaści Macochy" a potem powrót łódeczką aż do początku... Z tego co jednak Wy pisaliście, to tak pięknie nie jest... ;-)
      Mogę się tą mapą sugerować, czy nie?

Pozdrawiam ciepło!
      • agnicha6 Re: Moravsky Kras 14.05.11, 23:03
        Zgadza się, jechałam drogą 373.Sebastunio, nie przejmuj się, będzie wszystko dobrze, ta mapka mnie niestety przerosła :-))) Najważniejsze przyjechać na czas z grupą, a reszta się poukłada. Przecież masz przewodnika w jaskini i na łódkach, a o resztę popytasz na miejscu i na pewno sie zorientujesz bez problemu co i gdzie.Powodzenia !
        • sebastunio Re: Moravsky Kras 21.05.11, 23:12
          Veni, Vidi, Vici !
          ;-)

Dziękuję wszystkim za porady i wsparcie. Wygląda na to, że oprócz małej wtopki z dojazdem (Kierowca znał "skrót", dzięki któremu dojechałem do Blanska z Prostejova "od góry" i ledwo zdążyliśmy na czas), wszystko poszło ok. i grupa nawet nie zorientowała się, że byłem tam "first time" ;-)

Nie wiem czy wiecie, ale górny taras jest dodatkowo płatny - 10 Kć. Niby grosze, ale moja grupa się zbuntowała: "traktor płatny, łódki płatne, lanovka płatna - to dlaczego taras jeszcze płatny?" Na nic się zdało moje tłumaczenie, że to na cele społeczne... - poszliśmy na dolny taras i też było git!

Tak sobie teraz myślę, z perspektywy czasu, że chyba jednak lepiej pojechać na górny parking, tam zgłosić grupę do jaskiń, zjechać lanovką na dół (lub zejść jak jest czas), zaliczyć jaskinię i wrócić na górę. Szczególnie kiedy mamy mało czasu, lub nieruchawą ekipę i bez kasy na traktory.... ;-)

A nie wiem czy wiecie, ale na górze w tym fast foodzie z drewnianymi stolikami dostałem żreć za friko w dowód wdzięczności za to, że kilka osób kupiło po langoszu.... ;-)
          Jadę tam znowu w środę. Zobaczymy czy to był wybryk natury, czy też taka tradycja.... ;-)

Dzięki za pomoc i jakby ktoś potrzebował info "co i jak" w Morawskym, to jestem do dyspozycji - sebastunio(at)gmail.com

Pozdrawiam.
          • dddbb Re: Moravsky Kras 23.05.11, 08:19
            Rzeczywiście, w tym roku pojawiła się pani, "sprzedająca wejście" na górny taras. Cel szczytny, ale źle, że nie ma o tym wcześniej informacji.
            A akcja w budkach przy górnym tarasie to standard
          • helio-trop Re: Moravsky Kras 29.05.11, 18:03
            Gdyby ktoś z koleżeństwa zechciał podać aktualne ceny za kolejkę linową i ekologiczną w wariantach w jedną i obie strony, to będę bardzo wdzięczny. Mam wrażenie, że mój zleceniodawca niedoszacował tej kwoty.
            • smerv Re: Moravsky Kras 29.05.11, 18:22
              www.punkevni-jeskyne.cz/lanovka-vlacek.php
              • helio-trop Re: Moravsky Kras 29.05.11, 18:50
                Dzięki smervie !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka