Dodaj do ulubionych

Słowacki Raj

07.05.12, 15:06
Grupa gimnazjalistów. Podpowiedzcie jakąś trasę. Chodzi o to aby nie było zbyt....hm...ekstremalnie (strome podejścia po drabinach etc). Mam do dyspozycji kilka godzin.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • smotrawa Re: Słowacki Raj 07.05.12, 16:12
      cały urok słowackiego raju to drabinki, schodki,ale bez przesady ekstremalnych przejść tam nie ma. Chcesz łazić po płaskim to na niziny zabierz.
      • st.ives Re: Słowacki Raj 07.05.12, 16:36
        Dziękuję za pomoc. Dobrze, że napisałeś/łaś bo nie wiedziałabym... Cóż za życzliwość! Wiadomo najważniejsze to komuś dowalić!

• smerv Re: Słowacki Raj 07.05.12, 17:29
          Można dojść szlakiem na Tomasovky vyhlad i albo wrócić po drabinach wzdłuż Hornadu, albo tę samą drogą (albo fakultatywnie dla dwóch podgrup). Weź mapę w rękę i/lub wynajmij sobie przewodnika z Hornej Sluzby (nie jest obowiązkowe, ale rozsądnie jest takiego mieć). Cztery godziny wystarczą
          • mountainguide Re: Słowacki Raj 07.05.12, 20:39
            1.Kup mapę- zacznij ją czytać- jeśli nie wiesz z nie n ic- NIE IDŹ sam/sama.
            2. Najmądrzej- do Klastoriska i nazad- czerwonym z Podlesoka, potem na T. Vyhlad
            3. Jak liczebna jest grupa- jeśli większa grupa pod żadnym pozorem nie pakuj się na żadne drabiny, stupaczki etc., jak nie chodziłeś/aś po górach- weź przewodnika- tatrzańskiego, beskidzkiego, sudeckiego- w przypadku SR, nie ma to znaczenia, dobrze miał zgłoszone okazjonalne świadczenie usług na terenie Słowacji(wysyła się list ze zgłoszeniem do władz SK- też w sumie nasze uprawnienia przewodnickie honorują bez problemu, nawet bez tego).
            Musicie mieć ubezpieczenie na turystykę górską- za każdą akcję HZS się płaci słono, piloci generalnie nie mogą zgłosić wykonywania okazjonalnego zawodu przewodnika z tego co wiem.
            4. Na google można znaleźć całkiem niezłe mapy SR.
            5. Wstęp do SR jest płatny.
            • st.ives Re: Słowacki Raj 07.05.12, 22:13
              bardzo dziękuję.:) mapę oczywiście mam i nawet wstępnie wybrałam drogę. Jadę tam po raz pierwszy i dlatego wolę skorzystać z rad doświadczonych koleżanek i kolegów.
          • st.ives Re: Słowacki Raj 07.05.12, 22:23
            smerv napisał:

> Można dojść szlakiem na Tomasovky vyhlad i albo wrócić po drabinach wzdłuż Horn
            > adu, albo tę samą drogą (albo fakultatywnie dla dwóch podgrup). Weź mapę w rękę
            > i/lub wynajmij sobie przewodnika z Hornej Sluzby (nie jest obowiązkowe, ale ro
            > zsądnie jest takiego mieć). Cztery godziny wystarczą

Smerv, a znasz może stawki dla tych przewodników z Hornej Słuzby?
            • mountainguide Re: Słowacki Raj 07.05.12, 22:42
              Hmmm... tworu takiego jak HoRska Sluzba nie ma od lat 80(była to kompilacja ratowników i pograniczników oraz policji w jednym)- teraz jest HZS(Horska Zachranna Sluzba)- nie pełni ona roli przewodników- na Słowacji obecnie są tylko przewodnicy UIAGM i UIMLA tytularnie(przy czym, UIMLA tworza razem z Polską jedną organizację - SMPG Lider- www.przewodnik-lider.pl- tutaj możesz kogoś poszukać na liście przewodników, jeśli jedziesz z PL, taniej wyjdzie wziąć polskiego przewodnika chyba.
              • bluemar Re: Słowacki Raj 08.05.12, 06:49
                mountainguide napisał:

> Hmmm...>

hmmm...to się nazywa wyczucie.Albo to jest forum gdzie piloci pomagają pilotom
                albo forum ,na którym piloci podpowiadają "paniom z biur".
                Przecież założycielka wątku jest pilotem,który podjął się pilotażu
                na konkretnej trasie-jeżeli biuro zatrudni przewodnika z Polski to ona traci zlecenie.
                Niestety nie znam Słowackiego Raju (: ale życzę powodzenia i sensownych podpowiedzi.
                • mountainguide Re: Słowacki Raj 08.05.12, 08:04
                  Cóż góry są dla przewodników górskich, a nie pilotów.
                  Tak jak pisałem jeśli szuka przewodnika słowackiego może go znaleźć na www.przewodnik-lider.pl, bowiem Słowacy tworzą razem z nami jedną organizację.
            • smerv Re: Słowacki Raj 08.05.12, 12:57
              Masz adresy przewodników lokalnych na stronie www.slovenskyraj.sk/ubytovanie/ubytovanie/ubytovanie.html
              5 minut szukania w internecie
              • smerv Re: Słowacki Raj 08.05.12, 13:05
                Nawet cennik jest, numery telefonów też.
                www.slovenskyraj.sk/ladolezenie.html
                Z tego co widzę - 7 euro za godz. grupa do 40 osób.
    • figamaga Re: Słowacki Raj 08.05.12, 12:43
      Co i jak - to już moi przedmówcy powiedzieli.
      Ja tylko z mojej strony moge dodać, że to co dla nas nie jest ekstremalne, dla części gimnazjalistów może takie być. Czyt. - lęk wysokości, lęk przestrzeni, itp.
      • st.ives Re: Słowacki Raj 08.05.12, 15:26
        Dziękuję wszystkim, którzy chcieli mi pomóc.... i pomogli.:) W końcu jednym z celów tego forum jest chyba pomoc młodszym i niedoświadczonym pilotom.
    • borelka1 Re: Słowacki Raj 12.05.12, 15:47
      Że jak? Słowacki Raj to nie ekstremalne przejścia? A co niby jest ekstremalne? Skok ze spadochronem?
      Byłam jako pilot właśnie tam z grupą licealistów i nigdy więcej takiej odpowiedzialności!
      Przewodnik tak wydarł, że grupa rozciągnęła się na kilometr. Nie skutkowały monity. W kilku miejscach poziom wody w potoku taki, że trzeba było skakać po wodzie - chlupoczące buty więc i ślizgające się w nich stopy. Połowa grupy jak zobaczyła drabiny zawróciła. Poszłam razem z tymi, co się zdecydowali je pokonać. I szczerze, cały czas zastanawiałam się co ma zrobić pilot jak się któremuś noga omsknie i na wodospad poleci? Ani helikopter tam nie wyląduje, ani karetka nie dojedzie.
      A potem pewnie 2 lata pytań w sądzie, czy dobrze, że pozwoliłam doświadczonemu przewodnikowi tak rozwalić grupę, czy powinnam była wrócić z całą skoro połowa stchórzyła, czy może napierw powinnam była przedmuchać chlupoczące buty i czy przypadkiem nie powinnam była na szczycie ręki podawać albo każdego pod tyłkiem asekurować?????

Gratuluję koledze odpowiedzialności i braku wyobraźni...
      Rzeczywiście, przeżycie zajebiste, ci co przeszli się cieszyli, ale ja dwa dni do siebie dochodziłam.
      Indywidualnie, z grupą znajomych polecam jak najbardziej,super przygoda, ale pilotowi i opiekunowi nie.
      • mountainguide Re: Słowacki Raj 13.05.12, 08:03
        @borelka1- widzisz- prawdziwy przewodnik górski nie weźmie Ci więcej niż parę osób w taki teren- w razie gdyby ktoś zaniemógł. Na grupy gimnazjalne/licealne w jakiś dużych ilościach to nadają się proste ścieżki(np. w Beskidach, etc.), Mimo, że relatywnie niski, Słowacki Raj potrafi dać w kość i tak jak mówię- na pewno nie jest to teren samodzielnego działania dla pilotów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka