st.ives 07.05.12, 15:06 Grupa gimnazjalistów. Podpowiedzcie jakąś trasę. Chodzi o to aby nie było zbyt....hm...ekstremalnie (strome podejścia po drabinach etc). Mam do dyspozycji kilka godzin. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smotrawa Re: Słowacki Raj 07.05.12, 16:12 cały urok słowackiego raju to drabinki, schodki,ale bez przesady ekstremalnych przejść tam nie ma. Chcesz łazić po płaskim to na niziny zabierz. Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Słowacki Raj 07.05.12, 16:36 Dziękuję za pomoc. Dobrze, że napisałeś/łaś bo nie wiedziałabym... Cóż za życzliwość! Wiadomo najważniejsze to komuś dowalić! Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Słowacki Raj 07.05.12, 17:29 Można dojść szlakiem na Tomasovky vyhlad i albo wrócić po drabinach wzdłuż Hornadu, albo tę samą drogą (albo fakultatywnie dla dwóch podgrup). Weź mapę w rękę i/lub wynajmij sobie przewodnika z Hornej Sluzby (nie jest obowiązkowe, ale rozsądnie jest takiego mieć). Cztery godziny wystarczą Odpowiedz Link Zgłoś
mountainguide Re: Słowacki Raj 07.05.12, 20:39 1.Kup mapę- zacznij ją czytać- jeśli nie wiesz z nie n ic- NIE IDŹ sam/sama. 2. Najmądrzej- do Klastoriska i nazad- czerwonym z Podlesoka, potem na T. Vyhlad 3. Jak liczebna jest grupa- jeśli większa grupa pod żadnym pozorem nie pakuj się na żadne drabiny, stupaczki etc., jak nie chodziłeś/aś po górach- weź przewodnika- tatrzańskiego, beskidzkiego, sudeckiego- w przypadku SR, nie ma to znaczenia, dobrze miał zgłoszone okazjonalne świadczenie usług na terenie Słowacji(wysyła się list ze zgłoszeniem do władz SK- też w sumie nasze uprawnienia przewodnickie honorują bez problemu, nawet bez tego). Musicie mieć ubezpieczenie na turystykę górską- za każdą akcję HZS się płaci słono, piloci generalnie nie mogą zgłosić wykonywania okazjonalnego zawodu przewodnika z tego co wiem. 4. Na google można znaleźć całkiem niezłe mapy SR. 5. Wstęp do SR jest płatny. Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Słowacki Raj 07.05.12, 22:13 bardzo dziękuję.:) mapę oczywiście mam i nawet wstępnie wybrałam drogę. Jadę tam po raz pierwszy i dlatego wolę skorzystać z rad doświadczonych koleżanek i kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Słowacki Raj 07.05.12, 22:23 smerv napisał: > Można dojść szlakiem na Tomasovky vyhlad i albo wrócić po drabinach wzdłuż Horn > adu, albo tę samą drogą (albo fakultatywnie dla dwóch podgrup). Weź mapę w rękę > i/lub wynajmij sobie przewodnika z Hornej Sluzby (nie jest obowiązkowe, ale ro > zsądnie jest takiego mieć). Cztery godziny wystarczą Smerv, a znasz może stawki dla tych przewodników z Hornej Słuzby? Odpowiedz Link Zgłoś
mountainguide Re: Słowacki Raj 07.05.12, 22:42 Hmmm... tworu takiego jak HoRska Sluzba nie ma od lat 80(była to kompilacja ratowników i pograniczników oraz policji w jednym)- teraz jest HZS(Horska Zachranna Sluzba)- nie pełni ona roli przewodników- na Słowacji obecnie są tylko przewodnicy UIAGM i UIMLA tytularnie(przy czym, UIMLA tworza razem z Polską jedną organizację - SMPG Lider- www.przewodnik-lider.pl- tutaj możesz kogoś poszukać na liście przewodników, jeśli jedziesz z PL, taniej wyjdzie wziąć polskiego przewodnika chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Słowacki Raj 08.05.12, 06:49 mountainguide napisał: > Hmmm...> hmmm...to się nazywa wyczucie.Albo to jest forum gdzie piloci pomagają pilotom albo forum ,na którym piloci podpowiadają "paniom z biur". Przecież założycielka wątku jest pilotem,który podjął się pilotażu na konkretnej trasie-jeżeli biuro zatrudni przewodnika z Polski to ona traci zlecenie. Niestety nie znam Słowackiego Raju (: ale życzę powodzenia i sensownych podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mountainguide Re: Słowacki Raj 08.05.12, 08:04 Cóż góry są dla przewodników górskich, a nie pilotów. Tak jak pisałem jeśli szuka przewodnika słowackiego może go znaleźć na www.przewodnik-lider.pl, bowiem Słowacy tworzą razem z nami jedną organizację. Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Słowacki Raj 08.05.12, 12:57 Masz adresy przewodników lokalnych na stronie www.slovenskyraj.sk/ubytovanie/ubytovanie/ubytovanie.html 5 minut szukania w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Słowacki Raj 08.05.12, 13:05 Nawet cennik jest, numery telefonów też. www.slovenskyraj.sk/ladolezenie.html Z tego co widzę - 7 euro za godz. grupa do 40 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
figamaga Re: Słowacki Raj 08.05.12, 12:43 Co i jak - to już moi przedmówcy powiedzieli. Ja tylko z mojej strony moge dodać, że to co dla nas nie jest ekstremalne, dla części gimnazjalistów może takie być. Czyt. - lęk wysokości, lęk przestrzeni, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Słowacki Raj 08.05.12, 15:26 Dziękuję wszystkim, którzy chcieli mi pomóc.... i pomogli.:) W końcu jednym z celów tego forum jest chyba pomoc młodszym i niedoświadczonym pilotom. Odpowiedz Link Zgłoś
borelka1 Re: Słowacki Raj 12.05.12, 15:47 Że jak? Słowacki Raj to nie ekstremalne przejścia? A co niby jest ekstremalne? Skok ze spadochronem? Byłam jako pilot właśnie tam z grupą licealistów i nigdy więcej takiej odpowiedzialności! Przewodnik tak wydarł, że grupa rozciągnęła się na kilometr. Nie skutkowały monity. W kilku miejscach poziom wody w potoku taki, że trzeba było skakać po wodzie - chlupoczące buty więc i ślizgające się w nich stopy. Połowa grupy jak zobaczyła drabiny zawróciła. Poszłam razem z tymi, co się zdecydowali je pokonać. I szczerze, cały czas zastanawiałam się co ma zrobić pilot jak się któremuś noga omsknie i na wodospad poleci? Ani helikopter tam nie wyląduje, ani karetka nie dojedzie. A potem pewnie 2 lata pytań w sądzie, czy dobrze, że pozwoliłam doświadczonemu przewodnikowi tak rozwalić grupę, czy powinnam była wrócić z całą skoro połowa stchórzyła, czy może napierw powinnam była przedmuchać chlupoczące buty i czy przypadkiem nie powinnam była na szczycie ręki podawać albo każdego pod tyłkiem asekurować????? Gratuluję koledze odpowiedzialności i braku wyobraźni... Rzeczywiście, przeżycie zajebiste, ci co przeszli się cieszyli, ale ja dwa dni do siebie dochodziłam. Indywidualnie, z grupą znajomych polecam jak najbardziej,super przygoda, ale pilotowi i opiekunowi nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mountainguide Re: Słowacki Raj 13.05.12, 08:03 @borelka1- widzisz- prawdziwy przewodnik górski nie weźmie Ci więcej niż parę osób w taki teren- w razie gdyby ktoś zaniemógł. Na grupy gimnazjalne/licealne w jakiś dużych ilościach to nadają się proste ścieżki(np. w Beskidach, etc.), Mimo, że relatywnie niski, Słowacki Raj potrafi dać w kość i tak jak mówię- na pewno nie jest to teren samodzielnego działania dla pilotów. Odpowiedz Link Zgłoś