getmail 26.07.12, 17:17 taniej, ciekawiej, mniej szablonowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: a co cię to obchodzi ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.12, 18:23 bo nam się nie chce, po to są biura, żeby odpocząć od 'wszystkiego' ja chcemy - jeździmy sami, ale z wiekiem, nie zawsze jest czas i chęci, żeby samemu o wszytsko sie martwić, szczególnie na wczasy !!! i właśnie po to płacimy więcej, i chcemy uzyskać to za co płacimy - po to są biura podróży :) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: a co cię to obchodzi ? 26.07.12, 18:45 dodajmy, że biura są też w Niemczech, UK i innych krajach Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: a co cię to obchodzi ? 26.07.12, 18:58 Bo są . Bo tak. Bo to forum turystyka zorganizowana ,a mysmy się tu zapisali i musimy .Bo chcemy podbudować ego ,tym co wyjeżdżają bez . Jest wyszukiwarka ,mozna tam wpisać pytanie i uzyskać setki odpowiedzi na to wyjątkowo oryginalne pytanie . Przed Tobą stawiało je wielu . A biura nadal istnieja i istnieć będą . Bo są po prostu wygodne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: a co cię to obchodzi ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.12, 19:37 Bo wcale nie zawsze jest taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staćmnie Re: a co cię to obchodzi ? IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.12, 20:39 Najtaniej to do sąsiada na działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.ta Re: a co cię to obchodzi ? IP: *.ip.netia.com.pl 03.08.12, 12:40 "Bo są . Bo tak. Bo to forum turystyka zorganizowana ,a mysmy się tu zapisali i musimy .Bo chcemy podbudować ego ,tym co wyjeżdżają bez." Ha, Ha! Boskie, i jakby z mojej głowy wyjęte! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: a co cię to obchodzi ? 16.08.12, 11:40 > Bo są . Bo tak. Bo to forum turystyka zorganizowana ,a mysmy się tu zapisali i > musimy Pietnacha40 dokładnie opisała i moje powody :-) Musimy he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciuwa Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.play-internet.pl 26.07.12, 21:15 A czemu nie szyjesz sobie sam ubrań? Na pewno byłoby taniej. Albo czemu sam nie robisz sobie mebli? Dopiero nieszablonowo! A czemu ludzie chodzą do restauracji jak mozna w domu zjeść? W domu taniej! Głupie pytanie, głupia odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.07.12, 22:00 Leczyc tez sie mozesz sam, przed sądem nie musisz mieć pełnomocnika itd. A jaka pewnosc ze nikt Cie nie oszuka jak sam sobie zgrasz - linie nie poodwołują lotów i tym bardziej mozesz byc uziemiony bo do hotelu tez nie dotrzesz etc. 4-5 gwiazdkowe hotele często są taniej z biurem. Upadłośc jakichś kilku biur o których pierwszy raz się słyszy to nie dziwota. Korzystanie z nich to było tak jak kupowanie chińskiego auta o nieznanej marce. A na Triadę czy Sky Club - te znane - to od tylu lat narzekano... Że samemu niby taniej - ale nie każdy jest studentem z plecakiem itd. Wylądowanie w środku nocy po locie tymi tanimi liniami też czesto stwarza problem - taxi za 300 zł do hotelu etc. Odpowiedz Link Zgłoś
warmianka35 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 26.07.12, 22:21 Nie sądzę, żeby było taniej. Jakiś czas temu ktoś przedstawiał kalkulację "bezbiurowego" wyjazdu i jak najbardziej wyszło drożej. Poza tym nie wyobrażam sobie, abym na urlopie każdego dnia miała się martwić gdzie będę spała, co jadła itp. Szczególnie uciążliwy sposób podróżowania gdy się ma małe dzieci lub, na przykład, nie zna języka angielskiego..Po to się płaci, aby po roku pracy leżeć pod palmami i przez chwilę o nic się nie martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.mofnet.gov.pl 27.07.12, 07:50 Przewoznik tez moze paść czy poodwoływać loty (a nawet poprzesuwać). Hotel tez moze paść albo w konia zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 08:53 Bo mi się nie chce. Siadam na leżaku, przeglądam katalog, coś mi się podoba i zamawiam. Tak trudno zrozumieć, że nie każdy lubi to co Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 16.08.12, 11:44 > Siadam na leżaku, przeglądam katalog, coś mi się podoba i zamawiam. przyznaję że też tak miewam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 09:05 Bo tanie linie też bankrutują Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 09:24 z biurem wygodniej ;) ja wole miec wszystko załatwione. Poza tym sam lot do Egiptu czy gdziekolwiek kosztuje tyle, co pobyt z wylotem z biura, więc...;) Poza tym kjezdze na objazdówki, sama bym sobie tylko poogladała popykała zdjęci ai tyle, ew.poczytała pzrewodniki...wile jak mi ktoś pokaze, oprowadzi, pokaze ciekawe miejsca, opow historie, ciekawostki, zorganizuje wszystko. Ja akurat lubie miec plan, co kiedy, wszystko ustalone...a potem na pobycie robie już ci chce, oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 09:26 sama tez jezdze ale po Polsce - w góry, nad morze, ew. na Słowacje, Węgry czy nad inne bliskie miejsca, żeby tylko odpoczac, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 11:27 Czy taniej ? to bym polemizował,spróbujcie sobie zorganizować pobyt (nie mówię o zwiedzaniu) w hotelu 5* w Egipcie lub Turcji w środku sezonu.Gdy dostaniecie pokój taniej niż w BP w tym czasie to zwracam honor.Ale z mojego doświadczenia ,wiem bo sprawdzałem kilka hoteli to niemożliwe.Więc trzeba rozgraniczyć dwie kwestie zwiedzanie czy leżenie.Poza tym jak ktoś napisał to forum turystyki zorganizowanej.............. Odpowiedz Link Zgłoś
jool-ka20 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 11:16 Zamierzam w przyszłym roku samodzielnie zorganizować wyjazd do Portugalii razem z 16 córką. Proszę o wskazówki i informacje od czego zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.12, 12:06 Wejdź na strony takie jak homeaway czy ownersdirect. Szukaj, ogladaj, wybieraj. Jak coś Cię zainteresuje pisz maila do właściciela, zadawaj dodatkowe pytania - o to co jest dla Ciebie ważne (np czy odbierze Cię z lotniska za darmo czy transfer jest dodatkowo płatny, jaka forma płatności - całośc przed wyjazdem czy tylko zaliczka, a reszta po przylocie itp ). Jednocześnie szukaj połączeń lotniczych np centerfly. Oczywiście zakładam że Ty lub córka znacie angielski (tak naprawdę wystarczy podstawowa znajomosc). Przy wyborze miejsca proponuję zwracac uwagę właśnie na odleglośc od lotniska (tak do 100 km max) żeby transfer nie był zbyt uciążliwy. Życzę powodzenia i gwarantuję że nie pożałujesz tak spędzonych wakacji. ZORGANIZOWANYCH przez...siebie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłamwidziałam Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.wroc.roedl.pl 27.07.12, 12:34 Z autopsji: z tym angielskim to w Portugali może być niespodzianka... Czasami przerażająco słaba znajomość! Zdarzyło mi się że kelner nie rozumiał WATER, zrozumiał dopiero AQUA. Polecam wziąć coś jak rozmówki portugalskie, ponieważ inaczej nawet menu w knajpie nie rozczytamy, a co dopiero drogowskazy czy rozmowy z tubylcami. Odpowiedz Link Zgłoś
jool-ka20 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 13:45 Córka zna angielski. Dziękuję za wskazówki i cenne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
jool-ka20 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 13:53 Mam jeszcze pytanie dot. biletów lotniczych. Czy tańszych biletów należy szukać już dziś i rezerwować na lipiec 2013 czy też zdarzają się promocje np w marcu czy kwietniu na loty w lipcu 2013? Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 i jeszcze do jool-ka20 27.07.12, 14:36 jeśli lecisz samolotem ,to ja bym radziła zacząć od wykupu lotu ,a poźniej dopiero bookować noclegi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.home.aster.pl 06.08.12, 14:35 A co z pozostałymi pietnastoma córkami? zostawisz na lotnisku? Są pełnoletnie? Odpowiedz Link Zgłoś
gerv.azy Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 14:58 Wyjeżdżamy. Wrzucamy do walizki co niezbędne i fruuuu w świat bez rezerwacji. Ale bywa i tak, że od takich wyjazdów trzeba odpocząć i wybyczyć się, odmóżdżyć. Wtedy all inclusive jest najlepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
maigold Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 17:17 Jeżdżę i bez biur i z biurami. Jeżdżę bardzo często. Gdyby jechała raz w roku to miałabym czas na wyszukanie połączeń, noclegów. Na objazdówkach dogranie logistyczne to podstawa (promy, przeloty wewnętrzne) i jest to czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shirley Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.12, 18:15 Ciekawe skąd takie rzucanie się w odpowiedziach na normalne, niezaczepne pytanie? Z biurem jeździ się bo: - prościej - płacisz i masz, nie trzeba samemu kombinować, szukać lotów, szukać hoteli, planować tras (w przypadku zwiedzania), - często taniej, szczególnie w lastach i w krajach typu Egipt czy nawet Grecja, a na pewno w przypadku wielu objazdówek, - łatwiej dla kogoś, kto nie zna języków lub nie jest obcykany z internetem, - wygodniej dla kogoś, kto chce się tylko uwalić na leżaku, opalać i drinkować, - jest szeroka oferta, przynajmniej w większych biurach, dużo miejsc i tras do wyboru. Fakt, że coś za coś, bo na objazdówce masz dwa miasta w jeden dzień, zamiast podążania swoimi ścieżkami i przeznaczania ile czasu chcesz i na co chcesz, a na pobycie masz turystyczny kompleks hotelowy zamiast rajskiego zakątka, ale nie można mieć wszystkiego i każdy wybiera tak, jak lubi i jak mu wygodniej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 18:25 bo to pytanie pada co chwilę i zazwyczaj ma lekko lub bardziej zaczepną formę . Zadający pytanie udaje głupiego . Rozumiem ,że wczasy zorganizowane to nowość . Wtedy pytanie jest na miejscu . Ale pierwsze biuro podróży powstało w 19 wieku . Większość po prostu ma dosyć tłumaczenia kolejnemu ,wielkiemu ,samotnemu podróżnikowi ,dlaczego woli mieć podane na tacy. Jak taki samodzielny ,to jest wyszukiwarka i na tym forum już padło setki odpowiedzi na to pytanie . Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 19:23 bo takie pytania za dają ludzie, którzy w innym miejscu piszę, że wszyscy korzystający z biur to debile itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
maigold Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 19:34 Podróżowanie to jedna z moich pasji. Wyjeżdżam często bez biur, ale to wymaga organizacji i czasu. Jestem w stanie bez biur zorganizować sobie 2-3 wyjazdy w roku. Inne pasje, obowiązki, praca sprawiają, że 2-3 kolejne są z biurami. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmydarling Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 27.07.12, 19:50 Samochód też możemy naprawić sami, będzie taniej i nieszablonowo:)) Pod warunkiem, że mamy czas i umiejętności i że nam się chce! Czasem warto jechać samemu, bo może być dużo taniej, większa elastyczność podróżowania, ale w niektórych przypadkach-kierunkach biura podróży są bezkonkurencyjne - np. Egipt, Tunezja, Turcja. Natomiast inny przykład - Chorwacja, tutaj chyba 90% osób jeździ na własną rękę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gar Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.231.0.111.koba.pl 02.08.12, 17:17 bo taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.08.12, 18:13 a ja chciałabym pojechać na Gran Canarię ale do Las Palmas nie ma bezpośrednich lotów z Polski poza czarterami a czarter trzeba kupić w biurze, które wykupiło dany lot tak więc na GC tańsze są oferty z biur podróży Odpowiedz Link Zgłoś
sharon77 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 03.08.12, 23:00 Jak tak dalej pójdzie to niedługo nie będzie wyjścia i będziemy musieli nieszablonowo wyjeżdżać... :/ a szkoda bo biura mają duże zniżki i ciężko byłoby zorganizować sobie wakacje w podobnej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 04.08.12, 10:43 niby dlaczego ? bo upadły jakieś małe biura, o których nikt nie słyszał ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.play-internet.pl 04.08.12, 08:02 Czy samemu taniej? Wczasy wykupione w biurze są zwykle tańsze. Czy ciekawiej samemu? W przypadku podróży z przemieszczaniem się z miejsca na miejsce na pewno, ale w przypadku wczasów stacjonarnych, co twoim zdaniem jest takiego ciekawego w tym że osobno rezerwujesz przelot, osobno hotel, organizujesz sobie transfer i kupujesz ubezpieczenie? Zbędny kłopot. Nieszablonowo? Tak, to jest zaleta jeśli ktoś na siłę chce się czymś wyróżnić, nie każdy tego potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.12, 09:24 Tak, samodzielnie zorganizowany wyjazd jest droższy. Płacę za pewnośc że spedzę urlop tam gdzie planowałam, że będzie dokładnie tak jak przedstawiono na zdjęciach, że przez 2 tygodnie bedę miała swój "raj na ziemi" a nie piekiełko które potrafią zafundowac biura podróży. Wyróżnianie się??? Długo musiałabym myślec żeby wpaśc na taki pomysł, współczuję Ci gosc takiego podejścia do życia. Czy naprawdę sądzisz, że zakup biletu lotniczego, wykupienie ubezpieczenia i rezerwacja wybranego miejsca stanowią niezwykle skomplikowaną operację logistyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 04.08.12, 10:47 a jak się samemu wszystko załatwi to nigdy nie ma problemów ? samolot się nie opóźni, hotel nie okaże się inny niż na zdjęciach itp ? Byłem na wyjeździe z biurem z 30 razy i nigdy nie miałem "piekiełka", może trzeba lepiej wybierać i staranniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.play-internet.pl 04.08.12, 12:18 > Tak, samodzielnie zorganizowany wyjazd jest droższy. No właśnie, widzę że też uważasz że założyciel wątku jest w błędzie. > Płacę za pewnośc że spedzę > urlop tam gdzie planowałam, że będzie dokładnie tak jak przedstawiono na zdjęc > iach, że przez 2 tygodnie bedę miała swój "raj na ziemi" a nie piekiełko które > potrafią zafundowac biura podróży. Taka pewność jest bardzo złudna zarówno w przypadku tych którzy wybierają biura podróży dla pewności jak i dla tych którzy wolą sami dla pewności. > Wyróżnianie się??? Długo musiałabym myślec żeby wpaśc na taki pomysł, współczuj > ę Ci gosc takiego podejścia do życia. Nie, nie, o nieszablonowości pisał założyciel wątku, to nie moje podejście do życia, tylko osób które czują się lepsze z tego powodu że nie kupują wyjazdów w biurach. > Czy naprawdę sądzisz, że zakup biletu lotniczego, wykupienie ubezpieczenia i re > zerwacja wybranego miejsca stanowią niezwykle skomplikowaną operację logistyczn > ą? Ja tak nie sądzę, nie mam z tym problemu. Tak sądzą ci którzy jeżdżą bez biur i czują się z tego powodu lepsi. Ja tylko nie widzę po prostu zalet takiej operacji w porównaniu z wykupieniem całego pakietu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.12, 14:00 Każdy ma swój sposób na spędzanie wakcji. Dla mnie "lepszą" opcją jest zorganizowanie wyjazdu samodzielnie, dla innych z biurem podróży. Oczywiście może się zdarzyc, że właściciel mieszkania czy domu zamieścił zdjęcia posesji sąsiada:-) a "beach less than 50m" okaże się oddalona o kilometr. Może, ale mnie się nie zdarzyło. Większości podróżujących z BP nie zdarzyła się zmiana hotelu po przylocie czy odwołanie imprezy 30 dni przed wylotem. Mnie się zdarzyło. Tak to już jest, że bazujmy na własnych doświadczeniach i szukamy najlepszych dla siebie rozwiązań. Pozostaje nam życzyc sobie wzajemnie jak najmniej negatywnych "niespodzianek" zarówno podczas wyjazdów samodzielnych jak i zorganizowanych przez BP. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 04.08.12, 15:30 Tak jak wszyscy piszą. Zależy, co chcemy zobaczyć, czy już byliśmy w danym kraju, czy mamy specjalne zainteresowania, czy znamy miejscowy język, co chcemy robić...Ja spędzam wakacje i tak, i tak. Nie pojadę na przykład nigdy w życiu z żadnym biurem do Francji, dlaczego? Bo na mur beton gwoździem programu będzie Paryż, który już sobie kilka razy dokumentnie zwiedziłam. Bo znam biegle francuski. Bo umiem się poruszać po Francji. Bo lubię jeździć i po autostradach (szkoda, że płatne, ale jednak), i po drogach krajowych, i po miasteczkach. Bo mają kilka sieci niedrogich hoteli idealnych dla mnie i mojego sposobu spędzania wakacji. Bo po Francji jeżdżę własnymi ścieżkami. Bo jest bezpiecznie. A jeśli na przykład wyjadę do Indii czy Iranu, to tylko z biurem. Bo daleko. Bo jak już jechać taki szmat drogi, to niech mi ktoś pokaże najważniejsze zabytki, niech załatwi, żeby wpuścili, i niech to nie trwa pół roku, bo nie mam czasu. Niech mnie ktoś nie wywiezie na pustkowie i nie zażąda 3xtyle, co było umówione, żebym mogła wrócić. Itd. itp. Pewną zagwozdkę mam z Australią: na razie mnie nie stać, ale - z jednej strony kraj bezpieczny (w sensie zagrożenia od ludzi, chodzi mi o tereny zaludnione), kulturalny, infrastruktura jest i język znam, z drugiej strony ogromne odległości, konieczność dobrego logistycznego zgrania wielu rzeczy, i jechać do 1 czy 2 miast nie ma sensu. Wyjściem pośrednim między "podróżowaniem samodzielnym" a "wykupieniem wakacji w biurze" jest samodzielne kupienie biletów i dogadanie się z miejscowym biurem turystyki przyjazdowej co do wycieczek na miejscu i (czasami) także noclegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.12, 17:59 Bardzo często z biurem podróży jest taniej, szczególnie gdy jedzie się z dziećmi, bo same bilety lotnicze dla dzieciaków są droższe niż 2 tygodniowy pobyt dla nich w wypasionym hotelu z all inclusive (oczywiście z przelotem), biura podróży jeżeli w danym hotelu wykupują pokoje na cały sezon to mogą wynegocjować o wiele niższe ceny niż osoba indywidualna jadąca z rodziną, poza tym z biurem tak samo przecież jadę w tym terminie, który mi pasuje, bo wtedy mam urlop. Z biurem podróży nie muszę się o nic martwić, wybieram hotel do którego chcę jechać, termin, robię rezerwację, płacę zaliczkę potem resztę i mam załatwione wszystko, łącznie z transferem z lotniska pod hotel. Ludzie na całym świecie korzystają z biur podróży, nie wiem dlaczego Polacy mają sobie komplikować życie, trzeba po prostu wybierać sprawdzone biuro podróży i mieć wygodny i bezstresowe wakacje. Ale jeżeli ktoś chce załatwiać wszystko we własnym zakresie to nikt mu przecież tego nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.12, 18:34 Cieszę się Kasiu, że nie miałaś negatywnych doświadczeń z BP. Tylko wyjaśnij mi proszę co dla Ciebie znaczy sprawdzone BP. Wymień mi jedno biuro działające na polskim rynku, z kręgu "renomowanych" które by: nie zmieniło godzin przelotów na mniej korzystne dla klientów, nie odwołało zarezerwowanych już wakacji, nie zmieniło wybranego hotelu po przylocie, nie umieściło klientów w pokojach o najniższym standardzie. Jestem przekonana że każde biuro które wymienisz posiada któryś z tych grzechów na sumieniu (vide: wpisy na tym forum). Ja osobiście planując urlop nie lubię grac w ruletkę. Poza tym gwarantuję Ci, że zorganizowanie urlopu prywatnie jest równie proste jak wykupienie imprezy w BP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.12, 19:06 Ja akurat jeżdżę od 7 lat z TUI i jak na razie nigdy nie miałam odwołanych wakacji, zmienionego hotelu czy nawet rodzaju pokoju jaki miałam zarezerwowany (np. z widokiem na morze), godziny przelotu miałam zmienione raz o ok. godzinę. Właśnie dzisiaj wróciłam z kolejnego wyjazdu z nimi do Turcji i wszystko było punktualnie, na najwyższym poziomie, łącznie z hotelem i wycieczkami fakultatywnymi. Cała rodzinka wróciła zadowolona. I nadal zamierzam latać z biurami podróży, bo od tego są żeby mi zorganizować udany urlop. A organizując wszystko samodzielnie (na co nie mam zwyczajnie żadnej ochoty), nie mam np. najmniejszej gwarancji, że przelot tanimi liniami nie zostanie odwołany, bo właśnie padły i to dopiero jest ruletka, bo hotel zarezerwowany, a nie ma jak dolecieć (albo jeżeli inny przewoźnik też lata w tym terminie w to miejsce to np. po dużo wyższych kosztach). Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 04.08.12, 19:33 nigdy czegoś takiego nie miałem, a latałem z różnymi biurami, z tym że zawsze kupuję lasty, na dwa dni przed wylotem nieraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.183.151.24.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.08.12, 21:51 z biurem jest taniej mnie grecja z dojazdem -wyzywieniem w hotelu z basenem przy plazy kosztuje 100zł/osobo dzień w polsce zaplace minimum 400 za sam hotel bez jedzenia i basenu do niektórych krajow nie dojedziesz bez kłopotów do popularnej tunezji jak jedziesz bez biura musisz miec wize ktorą cieżko dostac po ostatniej arabskiej wiosnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a przykladowe ceny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.08.12, 21:05 NIGDY nie bylam z biurem podrozy, glownie z powodow finansowych (rodzina 4 osobowa, dorosli) moze podam przyklady z kolejnych lat: 2007 - Costa Brava - wrzesien - easyjet - calkowity koszt 1600 zl/ 4 os (3*, Full Board) 2008 - Costa Blanca - Ryanair - lipiec - 3000 zl (3*, Full Board) 2009 - Costa Brava - sierpien - Ryanair 3000 zl (3*, Half Board) 2011 - Tajlandia, Malezja 2 tyg. 2 os. Air Asia - 8 000 zl (hotele 3*, 4*) 2011 - Majorka, wrzesien, ryanair 3 os/1600 zl HB 2011 - Egipt - listopad - easyjet hotel 5* All, 3000 zl/4 os (Polak spotkany w hotelu placil tyle od osoby) 2012 - Singapur, Malezja,Kambodza - Air Asia 3os. calk. koszt 7 000zl (bilet do Kuala Lumpur 1200 zl, bilety wew. ok 30zl, 40 zl i do Kambodzy 300 zl.) 2012 - Majorka, wylot za tydz. :)) ryanair 3 os, HB - 3000 zl - to koszty calkowite, hotele, transfery + bilety Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: przykladowe ceny 04.08.12, 21:09 to chyba nie są ceny z wylotami z Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: przykladowe ceny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.08.12, 21:49 no niestety z PL tylko na Costa Brava (Girona) i Majorka, i ceny bez bagazu rejestrowanego, i siedzenie na necie godzinami :)) a i Air Asia juz nie lata z Europy :(( Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: przykladowe ceny 04.08.12, 22:01 ceny bez bagażu, a z biurem to z bagażem :) w czerwcu byłem z Itaką na Costa Dorada, płaciłem 1099 pln od osoby za 3 * z HB, wylot z Warszawy do Barcelony z bagażem, transferem itp. W lutym byłem w Lizbonie, można powiedzieć, że za samolot nic nie zapłaciłem, bo to był lot za mile w Miles and More. 1600 na Mojorce za 3 osoby, to gdzie mieszkaliście ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przykladowe ceny IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 08:18 Faktycznie z biurem nigdy nam się nie udało tak tanio. Czy to są wszystko wyjazdy na tydzień tam gdzie nie podajesz na ile czasu? Najbardziej zainteresowały mnie wyjazdy na Majorkę. Te dalsze też, ale w najbliższym czasie w naszym przypadku nie wchodzą w grę, a poza tym z tego co piszesz to już teraz nieosiągalne. Majorka za 1600 zł/3 osoby, czy to właśnie ten wyjazd z Polski? Zresztą tegoroczny wyjazd na Majorkę w szczycie sezonu za 1000 zł za osobę to też przyznaję nie do zrobienia z biura w sierpniu. Nie widziałam przelotów na Majorkę poniżej ok. 500 zł za osobę, fakt że szukaliśmy tylko z naszego miasta i sprawdzaliśmy cenę z bagażem rejestrowanym. Przy takich cenach to i przelot i hotel musi być w bardzo okazyjnej cenie, jak to zgrać? Najpierw szukasz przelotu, czy hotelu? Z jakim wyprzedzeniem rezerwowaliście te wyjazdy na Majorkę? Jak sobie radzicie bez bagażu rejestrowanego, rozumiem że dokupujecie część rzeczy na miejscu? Czy są jeszcze jakieś kruczki oprócz tego że wyjazd nie ze swojego miasta i bez bagażu? Czy w podane ceny wliczasz koszt dojazdu na lotnisko i ew. parkingu i noclegu jeśli wylot jest nad ranem? Jak wygląda transfer? W naszym przypadku nie wchodzi w grę transport publiczny, wliczasz w cenę taksówkę, albo wynajęcie samochodu? Jeśli jedzie się z biura nie ma potrzeby wynajmowania samochodu na cały pobyt, więc powinno to być jakoś uwzględnione. Czy lotów i hoteli szukasz w zwykłych wyszukiwarkach, czy masz inne sposoby? Czy loty są bezpośrednie? Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Bo tylko niewielu ludzi 04.08.12, 23:01 zna obce zwyczaje, realia, korzyści, pułapki i do tego reprezentuje typ ludzi oblatanych jak pies po śmietnikach. Pewien mój znajomy wyjechał indywidualnie do Włoch. Przyjechał do wynajętego lokum w piątek o godz. 13,05 i zastał wszystko pozamykane na amen. Oczywiście zadzwonił gdzie trzeba i się dowiedział że wynajmujący otworzy dopiero w poniedziałek bo od godz. 13,00 w piątek on ma już wolne. Oj, ile ja znam jeszcze takich przykładów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Bo tylko niewielu ludzi 04.08.12, 23:16 oj jest tego sporo, niedawno jak zarezerwowałem sobie hotel we Frankfurcie, to wydawało mi się, że miałem transfer z lotniska, ale tak mi się wydawało, transfer był, ale chyba z 30 euro kosztował i musiałem do hotelu zadzwonić, a potem czekać z pół godziny aż przyślą busa i znaleźć ich :) Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Bo tylko niewielu ludzi 05.08.12, 21:34 Hi hi, każdy, kto podróżuje samodzielnie, pamięta swoje wpadki. Moja jest taka: przez dwa kolejne lata plan wakacji był taki - przez Niemcy do Francji samochodem. W pierwszym roku zaplanowałam nocleg jeszcze po polskiej stronie i...dojechałam tam o 16, czyli bez sensu było tak blisko mieć nocleg. Oczywiście coś fajnego się zorganizowało (zwiedzanie), ale w następnym roku chciałam być sprytna i wymyśliłam, że będziemy jechać, jechać, a jak nam się już odechce, to rozejrzę się za znakami drogowymi wskazującymi na hotel i myk! Do takowego. No i jadę tą niemiecką autostradą, znaków nie ma. Jeden hotelik wypatrzyłam - zamknięty na głucho. O drugi się dopytałam na stacji benzynowej - też zamknięty, chociaż widać, że goście są. Trzeci przy autostradzie - zamknięty. Jeden był czynny w miasteczku, ale drogi, elegancki taki, a to już była chyba 3 w nocy. Wściekłe jak diabli przespałyśmy się na parkingu w aucie. Co się okazało: (1) w Niemczech przeciętny hotel turystyczny ma recepcję czynną do 23 (2) na autostradach nie ma żadnych strzałek ani drogowskazów na hotele, nawet jak są o 5 km w bok (3) są w Niemczech - choć znacznie mniej niż np. we Francji - niedrogie hotele, często na obrzeżach miast, w strefach przemysłowych, w pobliżu autostrad, czyli idealne, z dużymi parkingami, i jak się wcześniej zarezerwuje, to z numerem rezerwacji można się dostać do takowego nawet w nocy. Dodatkowo, od czasu tej przygody wozimy w samochodzie dwie poduszki oraz śpiwory albo koce. Tak na wszelki wypadek, żeby nie zmarznąć jak psy, jakby przyszło się przespać. Dobrze, że to czerwiec był. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Bo tylko niewielu ludzi 05.08.12, 21:38 a ja w domu myślałem, że jakby co to pieszo dojdę, to sierpień była, ale padało i się ciemno zrobiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Statystycznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 00:06 najwięcej skuch przytrafiło mi się jednak przy samodzielnie organizowanych wyjazdach. Głownie dotyczyły zakwaterowania. Np. domek i owszem był kilkaset metrów od morza (w opisie było jak byk "przy plaży"), ale to była przystań jachtowa a nie prawdziwa plaża, owszem był "apartament" ale hmm mocno taki sobie itd itd. Paradoksalnie najfajniejsze wakacje miałam przy okazji... wyjazdów służbowych i różnego rodzaju spotkań w różnych zakątkach świata. Wystarczyło dopłacić za kilka dni w hotelu i było super. Czyli wyjazd tylko częściowo organizowany samodzielnie. A z biurem? A niby czemu nie? Mnie na takich wakacjach zależy tylko na resecie, zmianie klimatu, pobyczeniu się i poczytaniu książek na plaży, bez codziennych obowiązków. Wszystko na ten temat. To niby w imię czego mam nie skorzystać z opcji full wypas, czyli jeden klik, jeden przelew i moja rola to dostać się na lotnisko i się odprawić. I dziękuję. Jeśli pominiemy ryzyko schrzanionych wakacji np. przez kiepski hotel, lokalizacje (ryzyko istnieje zarówno z BP jak i bez), to sposób organizowania wyjazdu nie ma żadnego wpływu na udane wakacje. Moim zdaniem wszystko zależy od oczekiwań, nastawienia, wyluzowania, ludzi których spotykamy itp. Mam często wrażenie, że niektórzy ludzie którzy tak się znęcają nad wyjazdami z biurami chcą się koniecznie pochwalić: "ej, patrzcie jaki ze mnie światowiec. Hotel znajdę, lot zarezerwuję. Ba, ubezpieczenie wykupię. Nie to co ci z tych biur, co ich za łapkę trzeba prowadzić. Jestem normalnie mega gość". Tak jakby to było coś wow i niesamowitego, a nie banalna rzecz polegająca głownie na umiejętności czytania. I pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Statystycznie... 05.08.12, 01:24 To nie jest nic niesamowitego, wiele razy organizowałem sam wyjazdy i to nie na Majorkę, tylko np. 5 razy do USA, z objazdami i noclegami w kilku stanach, przelotami wewnętrznymi itp.To nie jest nic niesamowitego i nie ma się czym chwalić. Nigdy też nie napiszę, tak jak inni, że ci co wyjeżdżają z biurami są gorsi, głupsi itp. Tak nie jest, każdy robi jak chce i cieszmy się, że jest wybór. Jeszcze nie tak dawno nie było Easyjetów, Ryaianairów, a bilet na lot gdzieś do europy kosztował ponad 1000 pln. Jest wybór i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: Statystycznie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 12:01 Ach, voyager przecież to był żart i nie odnosił się do Ciebie, tylko do tych tak straszliwie dumnych z siebie, bo sobie coś tam zarezerwowali. Ja myślę, że całkiem sporo ludzi, jak Ty, jak ja korzysta z jednej i z drugiej opcji, wszystko zależy od celu i wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Ale dlaczego w pytaniu 05.08.12, 10:24 zakładasz, że NIE jeździmy? Ja jeżdżę. Inni też jeżdżą, a inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwak Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.komputerlan.pl 05.08.12, 23:28 Bo jesteśmy początkującymi turystami, nie mamy doświadczenia, a poza tym pracujemy i nie mamy za bardzo czasu na ogarnięcie wszystkiego, plus jesteśmy leniwi i chcemy żeby załatwili za nas wszystko, od czegoś w końcu te biura są, prawda? :D Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 05.08.12, 23:52 Ja nie jestem początkujący a też jeżdżę :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakanu Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 06.08.12, 09:54 Wystarczy tylko raz spróbować samodzielnie. To nie jest skomplikowane a frajda dużo większa :) Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 06.08.12, 11:34 jakanu napisał(a): > Wystarczy tylko raz spróbować samodzielnie. To nie jest skomplikowane a frajda > dużo większa :) No widzisz - właśnie nie dla każdego. Dla mnie organizowanie sobie wakacji to nie jest frajda. Wolę, żeby wszystko zrobiło za mnie biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwak Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.12, 17:52 Ja też nie lubię zamartwiać się i zastanawiać, jesli mam juz wreszcie urlop ;) taka natura, może ktoś jest urodzonym organizatorem, ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julita Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.183.223.115.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.08.12, 21:26 Na to trzeba mieć czas, jak toś pracuje cały rok, od rana do wieczora, to nie ma czasu na załatwianie tego wszystkiego związanego z podróżą. Przynajmniej Ja tak mam, dlatego od lat wyjeżdżam z Rainbow i jestem bardzo zadowolona, mam wszystko podstawione pod nos, bo oto chyba chodzi w wypoczynku, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnadota Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 06.08.12, 11:30 Bo nie zawsze do miejscowości wypoczynkowych można dolecieć tanimi liniami, a czasem nawet rejsowymi i w takim przypadku często lotnisko jest od miejsca planowanego wypoczynku oddalone o kilkaset kilometrów. Dochodzi więc dodatkowe wiele godzin podróży miejscowymi środkami lokomocji. Jesli ktoś to lubi i nie przeszkadza mu, że w podróży na urlop spędza zamiast kilku godzin - kilkanaście albo i więcej - nie ma sprawy. Ale nie wszystkim to odpowiada, szczególnie rodzinom z dziećmi czy ludziom starszym. Oczywiście, jadąc tylko na zwiedzanie - jak najbardziej, samodzielne organizowanie sobie wyjazdu jest na pewno frajdą. Ale jeśli ktoś nastawia się przede wszystkim na wypoczynek - to niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 09:38 Nie chcę się powtarzac ale czytając Wasze wpisy widzę całkowitą ignorancję jeżeli chodzi o samodzielne zorganizowanie wyjazdu. Lotnisko kilkaset km od miejsca wakacyjnego??? Nie rozumiem Cię czarnadoto. Jeżeli chcę spędzic wakacje w Andaluzji lecę do Malagi, jeżeli na Lazurowym Wybrzeżu lecę do Nicei a nie Paryża ;-), to chyba logiczne. Poza tym gwarantuję Ci, że nie musisz korzystac z "miejscowych środków komunikacji" gdyż właściciele zawsze zapewniają transport do apartamentu czy domu. Dlaczego uważasz, że zorganizowanie wyjazdu nastawionego na wypoczynek jest szczególnie skomplikowane? Jaka jest różnica między przeglądaniem ofert BP a ofert na stronach typu homeaway? Tu i tu musisz dokonac wyboru, wyszukac hotelu/apartamentu odpowiadającego Twoim potrzebom. Napisanie maila do właściciela zajmuje 3 min, zakup biletów lotniczych 5 min i... masz zapewnione wspaniałe bezstresowe wakacje podczas których możesz przeleżec 2 tyg na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.12, 09:50 Nie wiem dlaczego dla Ciebie to trudne do pojęcia, że są ludzie (do których zresztą ja również nalezę), którzy po prostu nie mają ochoty na zajmowanie się samodzielnym organizowaniem sobie wakacji i wolą przeglądać oferty biur podróży, aby im zlecić całościowe zorganizowanie wypoczynku, za tę usługę zapłacić i tyle. Ja mogę Ci zagwarantować, że zawsze wybieram ofertę doskonale odpowiadającą moim potrzebom. Biura podróży działają na całym świecie i miliony ludzi z nich korzystają, więc są potrzebne. Ty możesz organizować sobie wyjazdy we własnym zakresie, ale nie musisz innym na siłę udowadniać, że to takie proste i wszyscy powinni sami robić to tak jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 10:34 Byc może są na tym forum osoby które chętnie skorzystały by z takiej formy wypoczynku, ale mają małe doświadczenie, obawy czy obiekcje więc po prostu staram się je rozwiac. Nic więcej. Przekonanych do biur podróży nie przekonam, wahających się, rozczarowanych usługami BP może tak ( i na pewno nie będą żałowali:-). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.12, 10:40 Sądzę, że jeżeli ktoś jest zainteresowany samodzielnym organizowaniem sobie wakacji to z pewnością sam poruszy taką sprawę na forum (założy np. wątek z poradami i informacjami dla takich turystów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 11:04 Wydaje mi się, że jest to właśnie wątek służący przedstawianiu za i przeciw dwóm odmiennym formom zorganizowania wyjazdu. Mam wrażenie że krytykując mnie za narzucanie "na siłę" swoich racji, sama zachowujesz się podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnadota Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 09.08.12, 10:42 Nie zawsze latamy do Europy. Wybierając się np. do Marsa Alam w Egipcie chcąc lecieć rejsowym trzeba dolecieć do Kairu a to ponad 700 km od Marsa Alam a więc trochę daleko czyż nie? I zapewniam Cię, że żaden właściciel hotelu z Marsa nie wyśle po nas samochodu do Kairu. Co do wynajmowania domu lub mieszkania - już to kiedyś przerabialismy ze znajomymi - akurat nam to nie odpowiada, po prostu na urlopie chcę mieć spokój z zakupami, przygotowywaniem posiłków itp. Oczywiście można jeść w restauracjach - jeśli kolacja to ok, ale nie wyobrażam sobie biegania codziennie rano do miasta celem zjedzenia sniadania a potem schodzenia z plaży aby w południe znowu iść (lub jechać) do miasta na lunch. Dlatego wolę pobyt w hotelu z wyzywieniem na miejscu - jak chcę - to jem w hotelu, a jak mam ochotę spróbować miejscowej kuchni - to idę np. na kolację do miejscowej knajpki. Ale oczywiście - co kto lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terra Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 11:20 Czarnadoto jeżeli chodzi o Egipt to nie polemizuję, ponieważ nigdy nie organizowałam samodzielnie urlopu w tym kraju (oczywiście kilka lat temu odwiedziłam go z BP;). Rozumiem, że pewne aspekty samodzielnego wyjazdu dla mnie atrakcyjne np przygotowanie posiłków(sic!), dla kogoś innego mogą byc udręką (zwłaszcza dla rodziny z dziecmi). Tak więc masz rację - organizujemy wyjazd "pod siebie", swoich partnerów, mężów, dzieciaki. Nie potępiam nikogo kto jeździ z BP, ja po prostu preferuję inna formę, która dla innych może byc nieakceptowalna. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 06.08.12, 15:04 Komu AAA, a komu tylko CCC - rating biur podróży. Ostrzeżenie przed ECCO Holidey www.rp.pl/artykul/705167,922193-Komu-AAA--a-komu-tylko-CCC---rating-biur-podrozy.html Pełen Ranking biur podroży daje do myślenia Ciekawe ilu znajdzie sie przedstawicieli biur podroży ----------------------------------------- A tak z innej bajki to teraz była Brazylia z Neckermanna z Niemiec na 12 dni za 2090zł www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=13486&start=710 Brazylia www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=13486&sid=c99308ae3ea1f6e26c823507441a8616&start=750 www.fly4free.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.tbs-net.rekin.net 09.08.12, 16:21 jeśli organizujemy sami i wszystko wypali to ok, ale jeśli zarezerwujesz bilet i nocleg, pojedziesz a w międzyczasie zbankrutuje linia lotnicza, a to się zdarza, to masz problem z powrotem do kraju i kolejne dodatkowe koszty a nie zawsze są miejsca w innym samolocie na dany dzień, który Cię interesuje i możesz przymusowo zostać dłużej na co nie każdy może sobie pozwolić, możesz również w ogóle nie polecieć i to i tak jest minejszy problem niż sytuacja szukania drogi powrotu do domu; a tak urząd marszałkowski, który ostatnio z powodzeniem pełni rolę firmy pośredniczącej w transporcie turystycznym zadba o Twój powrót, oczywiście na koszt podatnika, co też jest paranoją, bo gwarancja ubezpieczeniowa najczęściej nie wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś
rk_roxi [...] 08.08.12, 13:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz wyjeżdżamy sami IP: 93.91.208.* 08.08.12, 16:54 tablica.pl/oferta/wyjazd-do-bawarii-ID1dmtN.html#8e1e1be3;promoted;r:;s: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiolka Re: wyjeżdżamy sami IP: *.183.239.169.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.08.12, 21:29 eee tam, Ja wolę jeżdzić w grupach zorganizowanych, zresztą jeżdżąc po Polsce można sobie jechać na własną rękę. Ja byłam w tamtym roku w Tunezji, w tym roku w Egipcie i szczerze mówiąc ciężko by mi było zorganizować wczasy na własną rękę, poza tym biuro beefree organizuje bardzo fajne wyjazdy, więc jak jest taka możliwość to po co się samemu męczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 16.08.12, 11:31 > czemu nie wyjeżdżacie bez biur? a czy koniecznie musimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 20:39 dwa dni temu w tv pokazywali turystów, którzy nie mieli jak wydostać się z Sycylii bo jakieś włoskie linie lotnicze zbankrutowały i jeśli byli na własną rękę to musieli czekać na miejsce w innym samolocie i drugi raz zapłacić za bilet Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 16.08.12, 20:45 a naszych na koszt podatnika się sprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.12, 21:52 owszem na koszt podatnika, ale to wina stanowiących prawo a nie turystów, poza tym w koszcie ubezpieczenia, które płaci turysta obowiązkowo jest zawarty koszt ewentualnego sprowadzenia turystów w razie bankructwa biura, a że ubezpieczenie zwykle nie pokrywa w 100% tych kosztów to jak juz napisałam wina prawa, które obowiązuje; mi tez nie podoba się, że dokładam do tego jako podatnik, ale nie bardzo mam wybór Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 16.08.12, 21:54 wakacje to nie ratowanie życia, każdy powinien wracać na swój koszt, jeśli jego tanie gruponowe biuro padło. Sam kupuję w droższych i jeszcze na innych muszę się zrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
warmianka35 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 09:38 Jestem pewna, że osoby, które tak żalą się, że sprowadza się turystów na koszt podatników, znalazłyby się za granicą i nie miały, na przykład, już pieniędzy na ponowne opłacenie biletów lotniczych ( a w przypadku rodzin jest to bardzo prawdopodobne) od razu zmieniłyby zdanie. Też nie jestem zachwycona, że tyle biur upadło w tym roku i coś tam poszło z mojej kieszeni, ale jakie jest wyjście przy obecnym stanie prawnym? Skazywać rzesze ludzi na koczowanie na ulicach aż uzbierają na powrót ? Jakiś czas temu padł Orbis i jak pamiętam trzeba było sprowadzić do kraju parę ładnych tysięcy klientów. A to, co jak co, nie było małe, nierenomowane, gruponowe biuro i nie można było zarzucić jego klientom, że wykazali się beztroską wybierając jego oferty. A więc aż tak bardzo nie krytykujmy tych, których sprowadzono na nasz koszt, bo nigdy nie wiadomo czy i my, nawet korzystając z dużych, renomowanych biur nie znajdziemy się w takiej sytuacji za granicą, że będziemy musieli skorzystać z pomocy rodzimych podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 11:14 To powinno być na zasadzie pożyczki, sprowadza urząd a potem ludzie to zwracają. Jeśli my znajdziemy się w takiej sytuacji, to mamy karty kredytowe i zawsze możemy sobie bilet kupić. Zawsze pokazują, że ludzie którzy wyjechali na wakacje jak coś się stanie, to nawet na butelkę wody nie mają, nic, zero... Zawsze trzeba mieć jakiś zapas, albo karty kredytowe, bo nigdy nie wiadomo co się może stać. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 14:38 oddać powinien właściciel biura . Nawet jak kupuję towar po przecenie czy wybieram najtańszą usługę ,to za to płacę i to ,za co zapłaciłam , otrzymuję . Tak funkcjonuje cały handel prywatny i usługi . Nie potrafię pojąć ,dlaczego właściciele biur są zwolnieni z tego obowiązku . To aż się prosi o nazbieranie kasy i ogloszenie upadłości . Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 18:01 jasne, że powinien, ale skoro nie ma to czemu wszyscy mają się zrzucać ? Wszystko funkcjonuje tak, że jak ktoś Ci nie zapłaci, to musisz iść do sądu i się z nim sądzić, urząd marszałkowski Ci nie odda. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 19:12 to już ,jak pisał ktoś powyżej ,wina prawa ,a nie turysty . Coś powinno się zmienić w zasadach prowadzenia takiej działalności i może by się zmieniło ,ale amber przyćmił wszystko inne :D Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 19:23 Eh... takie to u nas prawo, sądy, prawnicy, szkoda gadać... wiem coś o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: 62.244.159.* 17.08.12, 20:15 takie jest nasze prawo, podejrzani o zabicie odpowiadają z wolnej stopy, a facet za to, że nie spłacał rat za telewizor (tydzień temu było o tym w tv) dostał rok więzienia bez zawieszenia z zamianą na bransoletkę elektroniczną i brak możliwości oddalenia się powyżej bodajże 30 metrów od przekaźnika, który to monitoruje Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 17.08.12, 22:09 niestety, a złodzieje co ukradną miliony chodzą sobie i się śmieją, maskara :( Odpowiedz Link Zgłoś
tres09 Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? 23.08.12, 08:14 Akurat klienci Orbisu nie byli sprowadzani do kraju na koszt podatników. Orbis był ubezpieczony na taką kwotę że ubezpieczyciel opłacił sprowadzenie klientów do kraju i jeszcze na luzie wystarczyło na zwrot 100% zaliczek tym którzy nie wyjechali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ani Re: czemu nie wyjeżdżacie bez biur? IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.12, 17:34 ale to niestety wyjątek w naszej rzeczywistości, obowiązkowe ubezpieczenia są niedoszacowane w stosunku do ryzyka Odpowiedz Link Zgłoś