Dodaj do ulubionych

Grecja - gotowka czy karta

IP: *.*.*.* 20.08.01, 14:20
Witam,

Wybieram sie niedlugo na Krete i mam drobny problem. Nigdzie w bankach nie moge
dostac drachm, a kantory zdzieraj w nieprawdopodobny sposob (40% roznicy miedzy
kupnem i sprzedaza). Wobec tego zastanawiam sie, czy nie jechac z karta
platnicza. Pytanie tylko, czy np. za pomoca karty Maestro (Eurocard/Mastercard)
uda mi sie na Krecie wyplacic drachmy badz zaplacic za cokolwiek. Bank
twierdzi, ze jak bedzie znaczek EC/MC na bankomacie, to nie ma problemu.
Pytanie czy ktos widzial bankomaty akceptujace w/w karty.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Pozdrowienia,
dredasek
Obserwuj wątek
    • Gość: Damian Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.mofnet.gov.pl 20.08.01, 16:12
      BRON CIEBIE BOŻE OD KUPOWANIA DRACHM W POLSCE ALBO WIEZIENIA TAM DOLARÓW,
      PROWIZJE CIEBIE ZJEDZĄ weź karty, najlepiej także debetowe, mają mniejsze
      prowizje od wypłat z bankomatu i tak bierz pieniądze, 2 czy 3 % takiej prowizji
      zrekompensują Ci super kursy międzybankowe, zaoszczędzisz sporo kasy, tam są
      straszne kursy wymiany i prowizje a u nas Drachmy mają chore ceny
      • Gość: dredasek Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.*.*.* 20.08.01, 16:18
        Wielkie dzieki. Czy masz moze informacje na temat istnie na Krecie bankomatow
        obslugujacych system Mastercard?

Pozdrowienia,
        dredasek
        • Gość: Damian Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.mofnet.gov.pl 21.08.01, 08:33
          bankomaty tamtejszego banku narodowego przyjmują te karty, będą z pewnością
          obecne także na Krecie, więc nie masz się czym przejmować
    • Gość: marta Re: Grecja - gotowka czy karta IP: 157.25.69.* 21.08.01, 08:50
      Ja bylam na Krecie w czerwcu i kupowalam drachmy w banku Pekao SA (po uprzednim
      zamówieniu telefonicznym).
      Zdarzało mi się płacić na Krecie kartą kredytową i wyciągać pieniądze z
      bankomatu, których na jest bardzo mało. Niektóre bankomaty w mniejszych
      miejscowościach wyglądają tak, że strach do nich włożyć kartę.
      Uważam, że lepiej jest kupić znaczną część waluty w Polsce, bo przynajmniej
      wiesz po jakim kursie kupujesz. W przypadku płatności kartą, pieniądze
      ściągnęli mi po mniej więcej miesiącu, kiedy kurs był zdecydowanie mniej
      korzystny.
      Decyzja należy do Ciebie. :-)
      Pozdrawiam
      Marta
      • Gość: dredasek Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.*.*.* 21.08.01, 10:36
        Wielkie dzieki.
        Niestety dzwonilem do kilku bankow i w kazdym byla ta sama odpowiedz - drachm
        nie ma i bywaja bardzo rzadko. Praktycznie oznacza to niemozliwosc zakupu
        waluty po ludzkim kursie. A drachma i tak w ciagu ostatnich 2 miesiecy
        podrozala o ok. 10%. Poczekam na jeszczze jakies opinie.
        Pozdrawiam,
        dredasek
        • Gość: Ewa Re: Grecja - gotowka czy karta IP: 217.67.196.* 21.08.01, 14:00
          Ja bym Ci jednak radziła wziąć gotówkę: DEM lub USD. Moi znajomi za choinkę nie
          mogli wyplacić forsy z różnych bankomatów: ani z VISY ani z MC. Transakcja była
          niemożliwa do zrealizowania. Musieli potem pożyczać od innych, bo się spłukali.
          Kantory w hotelach mają średnio prowizję ok. 2%, a poza tym nie jest tam wcale
          drogo...
          Ewa
      • Gość: mikmik Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.telenergo.pl 21.08.01, 15:46
        Gość portalu: marta napisał(a):

> W przypadku płatności kartą, pieniądze
        > ściągnęli mi po mniej więcej miesiącu, kiedy kurs był zdecydowanie mniej
        > korzystny.

Coś nie tak Marto, w przypadku płatności kartą rozliczana jesteś z danej
        transakcji zgodnie z kursem obowiązującym na dzień transakcji. Nie ma tu
        znaczenia czy była to karta wypukła czy z serii "elektron".
        Jedynie stare zaszłości w rodzaju rozliczenia wszystkich operacji według kursu na
        ostatni dzień miesiąca stosuje Bank PKO BP od niedawna S.A.
        • Gość: marta Re: Grecja - gotowka czy karta IP: 157.25.69.* 22.08.01, 08:28
          Być może - ja wyciągałam na kartę Visa Concerto z banku Pekao SA. A płaciłam
          kartą Visa Citibanku.
          W obu przypadkach zdecydowanie korzystniejszy kurs drachmy był, kiedy kupowałam
          tę walutę w banku.

Dredasek, spróbuj w Pekao SA - ja nie miałam żadnego problemu z kupieniem
          drachm, tylko tak jak pisałam, należy zamówić wcześniej.
          Odradzam branie USD lub DEM, bo w tym wypadku płacisz dwa razy prowizję za
          wymianę pieniędzy. To już lepiej karta.

Pozdrawiam
          Marta
          • Gość: mikmik Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.telenergo.pl 22.08.01, 11:01
            a propos, w Citibanku to reguła. Płaciłem nia w czercu/lipcu w Indonezji na
            Bali i sprawdzałem ich na bieżąco na koncie mojej Visy w Internecie. Rozliczali
            transakcję na dzień jej realizacji co w moim przypadku było bardzo korzystne bo
            waluty stały nisko.
            Pozdrówka
    • Gość: Damian Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.mofnet.gov.pl 21.08.01, 14:59
      znalazłem cos takiego

Re: Karta Maestro, Visa Electron w Grecji
      Autor: Gość portalu: lola
      Data: 20-08-2001 23:09 adres: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
      --------------------------------------------------------------------------------
      W mniejszych miejscowościach może ich nie być. Czasem wypłacają na kartę biura
      turystyczne, ale biorą jakąś prowizję. Byłam w lipcu na Krecie. Wszystkie karty
      w bankomatach świetnie działały (CITIBANK< Viza-elektron, Maestro, WBK, ) Za
      100 drachm na kartę CITIBANKU zapłaciłam później w Polsce 1,16 zł, na viza-
      elektron z PKO BP - 1,12 zł To było w drugiej połowie lipca.
      • Gość: dredasek Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.*.*.* 21.08.01, 16:11
        Jeszcze raz dzieki. Dziekuje wszystkim, ktorzy zechcieli dodac kilka slow.
        dredasek
    • Gość: Patka Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.pool.mediaWays.net 21.08.01, 15:26
      Czesc, ilekroc wyjezdzam na urlop, zabieram zawsze ze soba czeki turystyczne.
      Dostaje je w banku (niemieckim), nie wiem jak to funkcjonuje w Polsce. To, moim
      zdaniem najbezpeczniejsze wyjscie. Jesli zgubisz gotowke, to koniec, po
      wakacjach. Karta? Mialam przy sobie, w wiekszych miastach nie ma z wyplata
      problemow, a czeki, jak zgubisz, to sa w bamku ubezpieczone i dostaniesz zwrot.
      Zyce Ci milego urlopu.
    • Gość: Damian OSTATNIE AD VOCEM IP: *.mofnet.gov.pl 22.08.01, 08:38
      abstrachując od tego, czym będziesz płaciła i jak zdobędziesz na miejscu
      gotówkę, karty weźmiesz ze sobą i w takim wypadku polecam gorąco dokładnie
      sprawdzić, jakie prowizje z tytułu operacji gotówkowych pobiera Twój bank. Ja
      ostatnio bardzo niemiło przekonałem się, że PKB pobiera złodziejskie min. 10
      PLN za wypłatę gotówki na kartę debetową Maestro, o wiele bardzie opłaca się
      wypłacać pieniądze na kartę kredytową Master''a. :-(((
      pozdrawiam
    • Gość: Leszek Re: Grecja - gotowka czy karta IP: 172.30.27.* / 62.87.254.* 22.08.01, 12:28
      Byłem w Grecji tydzień temu. Wszyscy mieli niemieckie marki. Ja oprócz tego
      miałem karte kredytową Visa Classic, inni korzystali też z kart Maestro. Płacąc
      w sklepach kartą Visa Classic okazało się, że trochę drożej płaciłem za Drachmę
      niżbym kupił Marki i wymienił na drachmy. Dlatego jeśli kupisz Marki to
      wyjdziesz najlepiej. Oczywiście karta też przydatna jest na czarną godzinę.
      • Gość: dredasek Re: Grecja - gotowka czy karta IP: *.*.*.* 22.08.01, 14:22
        Zatem najlepszym rozwiazaniem wydaje sie wziecie karty i marek. Chociaz dziwne
        wydaj mi sie "przeplacanie" Visa, skoro naliczanie jest po kursie z dnia
        transakcji. Wszystko zalezy od kursow miedzybankowych, a obecnie i tak zlotowka
        leci na leb, czyli ciezko powiedziec, czy warto teraz kupic marki, czy nie, bo
        byc moze w przyszlym tygodniu zlotowka pojdzie troche do gory i wszystko moze
        sie odwrocic.
        Pozdrawiam,
        dredasek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka