Dodaj do ulubionych

Instambuł-Izmir-samochodem

IP: 195.117.241.* 23.03.03, 12:21
mam prośbę proszę napisac jak wyglądają koszty dojazdu autostradą od granicy
bułgarskiej do instambułu i do izmiru (czy jest prom i ile kosztuje), czy
można w Izmirze znaleźć dobre kwatery czystą plażę ciepłe morze, czy jest
jakiś tani motel czy tez kwaterę pod Instambułem czy można znaleźć bez
problemu jakiś parking w tym gigantycznym mieście, gdzie tam robić zakupy mam
na myśli jakies bazary ... dziękuję za wszelkie informację
Obserwuj wątek
    • Gość: ethlin Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 15:16
      Na wstępie napiszę tylko, że ja chyba nie odważyłabym się wjechać do Stambułu
      swoim samochodem - Turcy jeżdzą jak megawariaci, a jeszcze w tak wielkim
      mieście... jeśli chodzi o parkingi - to nie pomogę bo ja po Stambule nie
      jeździłam samochodem. Co do zakupów - to w części turystycznej można zrobić je
      wszędzie - oczywiście najbardziej znany jest Grand Bazar, ale ja nie mam w
      związku z nim dobrych wspomnień, bo to było jedyne miejsce w Turcji gdzie
      daliśmy się oszukać Turkom;-) Do Izmiru można dostać się albo normalnie drogą
      lądową (ale to jest trochę naokoło), albo promem (wiem że na pewno do Yalowa -
      stąd do Bursy juz blisko, no i dalej do Izmiru), nie wiem czy jest bezpośredni
      prom do Izmiru - możliwe. A tak swoją drogą po co chcesz jechać do
      Izmiru?????????? Toż to zwykłe wielkie tureckie miasto, bez szczególnych
      atrakcji (pomijając agorę w nieciekawym otoczeniu, wieżę zegarową i dość
      ciekawe muzeum etnograficzne). No ale podobno o żadnym miejscu nie może
      porządny turysta powiedzieć że jest nieciekawe... myślę po prostu że w Turcji
      jest cała MASA ciekawszych od Izmiru miejsc (nawet niedaleka Bergama).
      Pozdrawiam i życzę fajnej podróży
      • Gość: Kayo Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: 195.117.241.* 24.03.03, 06:04
        już tłumaczę nie wiem po co do Izmiru mój znjomy z Bułgarii jechał tam na
        wczasy więc nie mam pomysłu, myślę o tym że być na ciepłym morzem z pewną
        pogodą, dojechać tam samochodem i nie być w grecjii bo tam jest brudno do
        tychczas wystarczała Bułgaria ale szukam czegoś nowego ... ot cały powód
        poszukiwań ciekawych miejsc w Turcji więc jeśli masz jakieś sugestie rady to
        będę bardzo wdzęczny ... dodam że interesuje mnie mało zaludnione przez
        turystów miejsce ale może to być większe miasto i przedewszystkim czyste morze
        nie brudna cieśnina Bosfor...nad którą kiedyś byłem może coś się zmieniło nie
        wiem ... pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady i sugestie
        • ethlin Re: Instambuł-Izmir-samochodem 24.03.03, 19:36
          Byłam w Turcji w sierpniu 2002, i mnie urzekło Olimpos - położone jest
          niedaleko (tzn. kilkadziesiąt km.) od Antalyi. Miejsce jest przecudowne, jest
          piękna plaża (umiarkowanie zaludniona), piękne ruiny starożytnego miasta
          portowego, niedaleko jest Chimera (jeśli się wybierasz do Turcji to chyba wiesz
          co tam jest). Jeśli podasz mi swój mail mogę wysłać Ci kilka zdjęć stamtąd
          (głównie plaży, ale nie tylko;-) Jak dla mnie było to bodajże najpiękniejsze
          miejsce w Turcji, i najbardziej urzekające. Pozdrawiam
          • Gość: Kayo Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 09:05
            mój mail kayo@gazeta.pl dziękuję wszystkim za tak wyczerpujące informacje, z
            tego co zrozumiałem to ciekawe morze jest dopiero za izmirem z poprzedniego
            postu ... ?
            • Gość: kyra Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: 212.253.25.* 27.03.03, 19:05
              Gość portalu: Kayo napisał(a):

> mój mail kayo@gazeta.pl dziękuję wszystkim za tak wyczerpujące informacje, z
              > tego co zrozumiałem to ciekawe morze jest dopiero za izmirem z poprzedniego
              > postu ... ?

niezupelnie... :) "za Izmirem" masz inna baze hotelowa, wiecej kurortow, hoteli
              5 gwiazdkowych, a co za tym idzie wyzsze ceny. Morze przed czy za Izmirem jest
              wszedzie ciekawe na swoj sposob:)
    • Gość: kyra Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: 212.253.91.* 26.03.03, 00:45
      Na dzien dzisiejszy autostrada Edirne-Istanbul (TEM) 3.000.000TL, tj mniej niz
      8zl, prawie rownolegle biegnie bezplatna, nieco gorsza, ale tez dobra D100 (lub
      E80,ma dwa oznaczenia, potocznie E5:)). Szybki nowoczesny prom, bardzo
      komfortowy Istanbul-Bandirma 67.000.000TL za samochod z kierowca + 11.000.000TL
      za pasazera. Ceny przed wakacjami na pewno ulegna zmianie. 1$=ok.1.700.000TL,
      kurs zmienia sie praktycznie codziennie. Uwaga! Droga benzyna! bezolowiowa
      ok.2.000.000TL, cena rosnie srednio raz w tygodniu.

Okolice Antalii rzeczywiscie bardzo piekne, ale musialbys miec sporo czasu,
      zeby przejechac samochodem od granicy na poludnie, to jest ok.1000km nie zawsze
      autostrada, choc i tak drogi maja zdecydowanie lepsze niz my. Wez tez pod
      uwage, ze Turcja to kraj gorzysty, wiec nie zawsze da sie wdepnac gaz do
      dechy:) do tego bardzo natezony ruch ciezarowkowy i jak wspomniala
      poprzedniczka Turcy jezdza jak wariaci. Nie raz pewnie zobaczysz wyladowana na
      maxa ciezarowe albo autobus pedzacy ponad setke, tam gdzie ty bedziesz bal sie
      przekroczyc 70km/h :) Wymuszanie przez nich pierwszenstwa, to oddzielny temat.

Skoro nie zalezy ci na kurortach i jak na pierwszy raz w Turcji wlasnym
      autkiem, jak najbardziej polecam wybrzeze egejskie. Nie musisz wjezdzac od razu
      do Istanbulu. Przestudiuj mape, jest zjazd z autostrady na Kesan i dalej do
      Canakkale. Tutaj za grosze przeprawisz sie przez ciesnine Dardanele, czyli
      Canakkale po turecku, i dalej na poludnie bardzo malownicza droga gorska, a
      potem wybrzezem do Izmiru. Po drodze masz tysiace hotelikow, motelikow, do
      wyboru pensjonatow. Oprocz tego sporo zabytkow w poblizu, m.in. Troja, Bergama.
      Pisalam kiedys o nich na tym forum, przy okazji zapytania o Ayvalik, a propos
      bardzo fajne miejsce turystyczne z jedna z ladniejszych w okolicy plaz. W tych
      rejonach stosunkowo malo jest turystow zagranicznych, wiecej miejscowych, wiec
      ceny tez sa nizsze niz w rejonie srodziemnomorskim.
      Do Izmiru pojedz sobie na przejazdzke, do morza w tym miescie nie radzilabym
      wchodzic, bo jest brudniejsze i bardziej smierdzace niz Bosfor. Ale juz 100-200
      km za Izmirem masz kurorty turystyczne z 5 gwiazdkowymi i nie tylko hotelami
      Cesme, Kusadasi, Didima i Bodrum.
      Powrot proponowalabym niezla droga do Bandirmy i stamtad 2godz. prom i juz
      jestes w Istanbule, w dodatku prawie w samym sercu turystycznym - 5min
      samochodem do Sultanahmetu i Grand Bazaru, jak nie ma korka, oczywiscie:)
      W Turcji jak najbardziej da sie jezdzic samochodem, ale nie licz na taryfe
      ulgowa u kierowcow, bo masz obce numery. Jest dokladnie na odwrot :) beda cie
      objezdzac i trabic z kazdej mozliwej strony, kiedy ty bedziesz sie zastanawiac
      gdzie masz skrecic. Taki rodzaj folkloru, ale bedziesz mial co wspominac :)
      Latem i w weekendy na pewno bedzie wiekszy ruch na drogach, a za to prawie
      pusty Istanbul, o ile 15 milionowe miasto moze byc puste:)
      W gruncie rzeczy to mily i pomocny narod. Na pewno bedziesz zadowolony z
      wyjazdu.

powodzenia :)
      • Gość: Kayo Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: 195.117.241.* 27.03.03, 23:36
        skoro jesteś już taka uprzejma to proszę powiedz mi na jakie ceny za nocleg
        oraz normalną egzystencję dzienną mam się nastwawić tam nad morzem Egejskim
        przed Izmirem, czuję że nadajesz z Turcji pozdrawiam Cię serdecznie i dzięki za
        wszystkie informacje
        • Gość: Kayo Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: 195.117.241.* 27.03.03, 23:37
          acha i jak jest w turcji z gazem LPG do samochodów czy występuję jako paliwo na
          stacjach benzynowych czy trzeba go szukać ??
          • Gość: kyra Re: Instambuł-Izmir-samochodem IP: 212.253.73.* 29.03.03, 01:34
            Zgadles:)))
            LPG powinien byc na wiekszosci firmowych stacji benzynowych.
            Ceny za nocleg maja duza rozpietosc, od 2-3$ za pensjonat, 15-25$ hotel 3-4* i
            od 50$ wzwyz za dobre 4* i srednie 5*. Bardzo znane kurorty nawet 150-200$ za
            dobe. Ceny podaje bardzo orientacyjnie, bo wszystko zalezy w jakim punkcie jest
            hotel (nad samym morzem drozej), jakie oferuje wyzywienie i oczywiscie czy jest
            sezon, w weekendy i swieta moze tez byc drozej. Ale i tak konkurencja jest
            ogromna, wiec albo mozesz sie potargowac albo pojsc do hotelu obok.
            W sprawie wydatkow na utrzymanie tez trudno oszacowac, bo to jest sprawa bardzo
            indywidualna. Nie wiem jakie masz potrzeby. Generalnie jedzenie w sklepach jest
            w podobnych cenach jak w Polsce, mieso i wedliny drozsze. Alkohol importowany
            jest bardzo drogi, ale za to maja dobre miejscowe wina i niezle piwo.
            Restauracje, bary tez sa tansze niz u nas.
            Przekonasz sie, ze Turcja jest krajem na kazda kieszen. Spokojnie mozna najesc
            sie na ulicy czy w malenkich domowych restauracyjkach za 3-5$ od osoby albo od
            10-15$ wzwyz w porzadniejszych restauracjach. Zawsze jednak upewnij sie co do
            ceny przed zamowieniem, bo Turcy lubia sobie "zaokraglac" ceny jak widza
            cudzoziemca :)
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka