Dodaj do ulubionych

Pytanie o Paryż

11.07.07, 19:24
Wiatam,
do Paryża wybieram sie pierwszy raz,potrzebuje pare info od osob pilotujacych po Paryżu:
- adres jakiegos fajnego centrum handlowego(coś na kieszeń gimnazjalistów,no i zeby byl Mc Donalds itp.)
- miejsca parkingowe dla autokaru w okolicach najwiekszych atrakcji,kiedys jeden kierowca mowil mi ze dla autokarow w paryzu sa jakies bilety parkingowe calodzienne,czy to prawda?jesli tak to gdzie i za ile sie je kupuje
- ciekawe,darmowe atrakcje do ktorych mozna wejsc

Z gory serdecznie dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • myysteryy Re: Pytanie o Paryż 11.07.07, 20:35
      Moge Ci polecić w odp na 1 pytanie: dzielnica nowoczesna Paryża, stacja metra La'defonce (jeśli sie nie pomyliłem w literówce), tam masz nowy Łuk Paryski przy okazji, i duuuuuuże centrum handlowe z masą sklepów, i do tego duży hipermarket Auchan.
      A gdzie wejść? kup karte muzealna i wszędzie do każdego muzeum możesz wejść for free.
      pozdrawiam
    • papryczka_ag Re: Pytanie o Paryż 12.07.07, 10:12
      Centrum handlowe - polecam Les Halles wraz z okolicznymi sklepami. Tuż obok
      flunch i mac.

Co do parkingu - z reguły spławiam kierowców gdzieś dalej żeby nie parkowali w
      centrum. W razie takiej konieczności korzystamy na ogół z parkingu pod Luwrem.

Fajne miejsca - cóż, pełno tego ale z rzadka za darmo. Fakt - karta muzealna
      jest całkiem przydatna ale to zalezy od programu.

Jak chcesz więcej o tych wejściach, to wyślij mi program jaki masz a na pewno
      Ci pomogę.
      • vitek_pl Re: Pytanie o Paryż 12.07.07, 11:07
        Jade razem z Ewelina na te sama wycieczke. Program jest taki ze mamy 1 dzien by
        pieszo przepedzic dzieciaki z kolonii po Paryzu bo 2gi dzien sieda w
        Disneylandzie. Wymyslilem mniej wiecej taki program zwiedzania: Montmartre, Luk,
        Wieza, Concorde, Luwr, Katedra, Dzielnica Lacinska i ewentualnie cmentarz Pere
        Lachaise z grobem Chopina. Mysle ze to wysstarczy. Co Wy na to?
        • fjord2007 Re: Pytanie o Paryż 12.07.07, 20:19
          Hej!
          Ja zrezygnowalabym z cmentarza, ale CENTRE POMPIDOU to cos dla dzieci,
          mlodziezy i doroslych, a czego nie ma gdzie indziej. Zobacz na strone
          www.centrepompidou.fr/home30ans/index.html.
          Pozdrawiam.
    • slawekjar Re: Pytanie o Paryż 13.07.07, 00:16
      > - miejsca parkingowe dla autokaru w okolicach najwiekszych atrakcji,kiedys jede
      > n kierowca mowil mi ze dla autokarow w paryzu sa jakies bilety parkingowe calod
      > zienne,czy to prawda?jesli tak to gdzie i za ile sie je kupuje

www.autocars.paris.fr
    • exquis Re: Pytanie o Paryż 20.07.07, 14:51
      Czesc ewe26!

- We francji na jedzenie isc do sieciowego baru/restauracji samoobsługowej
      flunch.

- Parkingi sa przy atrakcjach albo gdzies w okolicy.
      Należy wykupić opłate parkingową. Kupuje się ją na owych parkingach.

- Osoby do 18 r.ż. do zabytków państwowych wchodzą za okazaniem
      paszportu/dokumentu tożsamości. Np. do Louvre, muzeum d'Orsay, panteon, łuk
      triumfalny, wersal.
      Do kościołów (czyli np. katedra Notre Dame) wchodzi sie bezpłatnie.
      Szczegóły mailem.

Bon courage!
      exquis
      • exquis Re: Pytanie o Paryż 21.07.07, 01:12
        Jeszcze dla jasności:
        Do owych zabytków państwowych osoby do 18 roku życia z paszportem/dokumentem
        tożsamości wchodzą także bezpłatnie.
        Pzdr
        exquis
      • pozdroztron Re: Pytanie o Paryż 17.08.07, 12:07
        Katedra Notre Dam jest super, tu są filmy z niej

skarby-swiata.pl/paryz/paryz/katedra_notre_dame.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka