uzman 23.10.07, 09:13 Witam serdeczeni, Mam drobne pytanko. Jestem pilotem i dostałem niedawno propozycję oprowadzenia paru ludzi po mieście. Grupa będzei mniejsza niż 10 osób. Czy nie mając uprawnień przewodnika miejskiego będzie to legalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerwonemaki1 Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 23.10.07, 10:54 Jeżeli jesteś pilotem to nie powinieneś zadawać tego pytania, bo o tym "studiuje" się na kursach dla pilotów i KAŻDY pilot zna odpowiedź!(bez ironii - czysty fakt). Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 23.10.07, 11:30 Jak widać nie każdy. Dzięki za poświęcenie czasu na pisanie odpowiedzi. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wroclaw1975 Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 23.10.07, 17:29 Wszystko zależy od tego, o jakie miasto chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 26.10.07, 14:18 Powiedzmy, że o Wrocław. Albo Kraków. Albo Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
artur109 Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 23.10.07, 22:47 Ja bym zaryzykował :) przecież nie musisz chodzić po mieście i afiszować się legitymacją pilocką, jeżeli masz wystarczająco bogatą wiedzę krajoznawczą możesz zawsze wytłumaczyć się, że oprowadzasz rodzinę lub znajomych, ustawa nie narzuca zapewnienia przewodnika grupie niezorganizowanej !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plisow Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 25.10.07, 19:50 Jakie to polskie, jedyna rzeczowa odpowiedź, reszta-jak ominąć prawo. Jak Kali ukraśc to dobrze ,jak Kalemu to źle.Polak potrafi!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 26.10.07, 09:08 No ale w końcu jaka jest ta rzeczowa odpowiedź, bo nie wiem. Czy mogę za pieniądze oprowadzać grupy do 10 osób po mieście pełniąc rolę przewodnika miejskiego, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 26.10.07, 09:09 Chodzi rzecz jasna o miasta zaznaczone w ustawie. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 26.10.07, 11:15 Przeczytaj sobie najpierw ustawe a potem zadawaj pytania. Ustawa wyraznie mowi ile osob liczy grupa i w jakich miastach nie mozna oprowadzac bez uprawnien przewodnika. Jesli masz za duzo kasy, mozesz zaryzykowac mandat w wysokosci 500zl. Powodzenia i milej lekturki:) Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 26.10.07, 12:56 Czyli wiem, ale nie powiem. A ja naiwnie myślałem, że to forum jest po to żeby pomagać. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bierowiec Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 26.10.07, 13:23 Prawda jest taka że pilot wycieczki a przewodnik turystyczny po danym mieście (z ustawy) to nie to samo. Nalezy tego przestrzegać. Jeśli masz oba uprawnienia - oczywiście poprzedzone wcześniejszym kursem i pozytywnie zdanym egzaminem to wtedy jest w porządku. Jaka jest rzeczywistość - różnie bywa. Czasami od pilota biuro wymaga żeby pełnił w niektórych miastach rolę przewodnika. Nawet teraz coraz częściej w katalogach z ofertami wycieczek przy wyszczególnianiu składników ceny wycieczki jest napisane, że cena zawiera: opiekę "pilota - przewodnika". Co do ustawy. Po to są pewne przepisy, żeby ich przestrzegać. Skoro są odrębne kursy na przewodnika miejskiego to widocznie wykładają tam coś innego niż na kursie dla pilota. Decyzja należy do Ciebie. Ale samą mnie zastanawia fakt: co by było gdybym grupie znajomych pokazywała Kraków i opowiedziała im trochę historii przy okazji? różnica jest chyba taka, że od obcej "grupy" za pokazywanie miasta dostajesz zapłatę finansową. Jeśli propozycja oprowadzania po mieście wyszła od jakiegoś biura podróży - które dobrze wie, że nie masz uprawnień przewodnickich - to ja bym się poważnie zastanawiała nad współpracą z nimi. Dla nich to oszczędność: wolą pilotowi zapłacić za "dzień" pracy powiedzmy 100-150 zł niż wynajmować przewodnika, który za 3 godziny profesjonalnej obsługi weźmie od biura przyjmijmy 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Litości, forumowicze!!! 26.10.07, 14:18 a.bierowiec napisała: > Co do ustawy. Po to są pewne przepisy, żeby ich przestrzegać. I właśnie o to chodzi, że zapisy ustawy nie są jasne. Z chęcią bym prawo przestrzegał, gdybym wiedział o co w nim chodzi. Stąd moje krótki i proste pytanie, na które jak na razie nikt nie odpowiedział. Odpowiedź jest podobno prosta i łatwa, ale nikt jej udzielić nie potrafi. Czy dowiem się od kogoś w końcu, czy oprowadzanie odpłatne grup poniżej 10 osób po miastach chronionych ustawą jest zgodne z prawem czy nie????? Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Litości, forumowicze!!! 26.10.07, 14:29 Masz jeszcze na podorędziu jakieś inne prawdy ludowe? Z chęcią poczytam, ale może w innym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Odpowiedz 26.10.07, 16:08 Przelecialam ustawe i znalazlam ze liczebnosc grupy dla organizatora turystyki aby obowiazywala koncesja i obsluga pilota lub/i przewodnika wynosi co najmniej 10 osob. Wydaje mi sie ze jest to jedna liczba w calej ustawie ale moge sie mylic. Wtedy na pewno znajdzie sie tu ktos z moich kolegow i sprostuje. Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Re: Odpowiedz 26.10.07, 16:30 No właśnie - jest powioedziane tylko tyle, że od dziesięciu organizator musi zapewnić przewodnika, ale nie ma nic o tym, że do 10 każdy może oprowadzać. Stąd pytanie, które wcale nie jest takie banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_pl Re: Odpowiedz 26.10.07, 17:34 Skoro nic nie pisze ze do 10 mozesz oprowadzac to oprowadzaj i sie nie pytaj. Ostatnio szedlem z 5 osobami z mojej wycieczki po rynku krakowskim, podeszla do mnie osoba z lokalnej organizacji przewodnickiej i juz chciala mi wypisac mandat za nielegalne oprowadzanie wycieczki. Wiec jest ryzyko oprowadzac nawet te 5 osob. Jesli masz za duzo kasy, zaryzykuj ale ja bym nie ryzykowal. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bierowiec Re: Litości, forumowicze!!! 27.10.07, 09:21 Dla mnie jasne jest to że pilot wycieczki a przewodnik turystyczny np. po danym mieście to nie to samo. Jeśli jestem pilotem to zajmuję się pilotażem a pracę przewodnika miejskiego zostawiam ludziom z właściwymi uprawnieniami. Nikt nie mówił, że ustawa jest jasno skonstruowana. A pytanie, zadane przez ciebie jest ważne i moim zdaniem przydałaby się jakaś konkretna odpowiedź na nie. Mnie sprawa z twojego pytania osobiście nie dotyczy ale z chęcią dowiedziałabym się jak to w końcu jest według np. osób odpowiedzialnych za turystykę z Urzędu Marszałkowskiego. Może warto by wysłać maila z takim zapytaniem do kilku różnych Urzędów i poczekać co odpowiedzą. Może to i głupi pomysł ale przynajmniej będziemy miec odpowiedź od osoby, która powinna się znać na przepisach turystycznych i jano odpowiedzieć na pytanie.Taką mam przynajmniej nadzieję. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
artur109 Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 27.10.07, 21:21 Pytanie niby błahe ale że odpowiedź wielu przysparza pewnych trudności !!!!! Otóż tak jak napisałem wcześniej gdyby grupę tę stanowili moi znajomi lub rodzina myślę że oprowadziłbym ich po mieście (oczywiście nieodpłatnie) nie afiszując się jednocześnie uprawnieniami pilota !!!!! piszesz jednak, że ty dostałeś propozycję oprowadzenia grupy ... więc zależy od kogo ta propozycja wyszła ? bo jeżeli od biura - organizatora to jest to pewne naruszenie norm prawnych art 10a ustawy o ut, a więc wówczas twoja działalność byłaby nielegalna ... Odpowiedz Link Zgłoś
diabelski_tuzin Re: Oprowadzanie po mieście małej grupy 28.10.07, 16:38 Witam, pytanie uzmana jest jasne: "Czy nie mając uprawnień przewodnika miejskiego będzie to legalne?". Odpowiedź też jest krótka i jasna: nie. Patrz art. 60-1 par. 4 pkt 1 Kodeksu wykroczeń wprowadzony przez art. 46 ustawy o usługach turystycznych. I tyle. A reszta jest już tylko dywagacjami, jak uniknąć konsekwencji. Dodam, że sprawa dotyczy nie tylko przewodnictwa w 10 miastach wymienionych w rozporządzeniu Min. Gosp., ale w ogóle przewodnictwa miejskiego (pisałem kiedyś o Olsztynie), terenowego i górskiego. Zachęcam do uzyskania uprawnień przewodnika, co sam dwa lata temu uczyniłem. 13 Odpowiedz Link Zgłoś