Dodaj do ulubionych

oferty biur podróży a oferty internetowe - ceny

18.12.07, 20:23
Chcę zarezerwować tygodniowy pobyt w dobrym hotelu w weekend majowy
w Turcji. W oczekiwaniu na propozycję biura podróży przejrzałem też
strony internetowe ITS. Okazało się, że znakomita wiekszość
propozycji biura podróży (rzekomo również współpracującego z ITS'em)
jest od kilkudziesięciu do nawet kilkuset EUR droższa od tych które
znalazłem w sieci. Oczywiście dla tych samych hoteli. Przy czym na
stronie internetowej mam możliwość wyboru pokoju (z widokiem na
morze lub bez) a w biurze podrózy nie (lub od razu pada
zastrzeżenie, że promocyjna cena dot. widoku np. na tzw. ogród).
Dlaczego? Czy taka jest praktyka dużych operatorów czy też problem
leży po stronie biura do którego się udałem? Wydaje się, że
człowiek "z ulicy", kupujący wycieczkę dwa razy do roku nie powinien
mieć lepszych cen niż biuro podróży sprzedające ich setki. Co
radzicie - olać biuro i rezerwować przez internet czy też dać mu
jeszcze szansę na znalezienie skoro już nie lepszej to przynajmniej
takiej samej cenowo oferty?
Obserwuj wątek
    • egythai Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 19.12.07, 07:42
      Tak naprawdę wiele znaczy od sprzedającego.
      masz wiele dobrych biur podróży, które Cię profesjonalnie obsłużą,
      jak również masz wiele złych serwisów internetowych...
      nie ma reguły.
      zatem wybór ostateczny należy do Ciebie.
      Sprzedaż przez internet rozwija się bardzo mocno. Dla sprzedającego
      łączy się to ze znacznie niższymi kosztami niż w przypadku
      biura "stacjonarnego" i czasami ma to swoje odzwierciedlenie również
      w cenie.
      zatem - tylko Twój wybór i chyba niewiele to ma wspólnego z dawaniem
      szansy, a raczej z prawami wolnego rynku

pozdrawiam
    • engadin Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 19.12.07, 13:17
      zajrzyj na holidaycheck.pl
      moze znajdziesz opinie o swoich hotelach
    • ewelinam10 Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 19.12.07, 16:59
      Witaj...wszystkie agencje, które mają podpisane umowy z organizatorami mają
      obowiązek sprzedaży ofert w cenach jakie są dostępne na ich stronach, nie mają
      prawa zaniżać ani zawyżać ceny(przynajmniej ja mam takie uregulowania w
      umowach). Więc albo tych ofert Pani z biura nie mogła znaleźć albo....jak chcesz
      to powiedz o jaką ofertę Ci chodzi a sprawdzę co jest na ten termin. Serdecznie
      pozdrawiam
      • larlargal Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 02.01.08, 20:10
        ewelinam10<--widzę dobrze sprostowała to, gdyż wiele osób, które wybierają sie
        poza Polskę nie zdają sobie sprawy z tego faktu, i podchodzą z dystansem do
        pośrednictwa- a to błąd;)
      • elmo.ja Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 03.01.08, 01:18
        ewelinam10 napisała:

> Witaj...wszystkie agencje, które mają podpisane umowy z organizatorami mają
        > obowiązek sprzedaży ofert w cenach jakie są dostępne na ich stronach, nie mają
        > prawa zaniżać ani zawyżać ceny(przynajmniej ja mam takie uregulowania w
        > umowach). Więc albo tych ofert Pani z biura nie mogła znaleźć albo....jak chces
        > z
        > to powiedz o jaką ofertę Ci chodzi a sprawdzę co jest na ten termin. Serdecznie
        > pozdrawiam

dokladnie, agent nie moze miec wiekszych cen, ale moze za to odradzac np wyjazd
        do jakiegos konkretnego hotelu z uwagi na opinie klientow czego biuro robic nie
        moze,

wiec to co odroznia i wyroznia biura i agencje od siebie to w tym momencie tylko
        fachowoc obslugi a w tym blizej slonca chyba przoduje, ja wynika z moich
        doswiadczen i opinii na forach
    • pola23.5 Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 21.12.07, 11:28
      to prawda. Cena wycieczki musi byc taka sama zarówno w biurze jak i u agenta
      czyli np. jesli zamawiasz przez internet. Ja ze swojej strony polecam
      blizejslonca.pl. zawsze podchodziłam z dystansem do zamawiania wycieczek przez
      portale internetowe, ale bardzo mile zaskoczyli mnie podejsciem do klienta i
      swoim zaangażowaniem w zorganizowanie mojej rodzinie udanego wypoczynku.Polecam
      zadzwonic do call center, tam tez znajdą i dobiorą wycieczkę indywidualnie do
      klienta.
      • cameltravel Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 24.12.07, 00:11
        z tego co zrozumialam
        chodzi ci o biuro LTI ?
        niemieckie biura mają rózne ceny - róznica w euro może polegac na doliczeniu
        sobie przez agenta - kwoty za przelew lub dodanie ubezpieczenia które w
        niemczech nie jest obowiązkowe.
        co do cen polskich organizatorów - nie powinno być różnic - chociaż doskonale
        wszyscy wiemy że są agenci którzy zawyżają ceny ...
        zwłaszcza last minute

Pozdrawiam
        Ewa
        • cameltravel sory za pomyłkę 24.12.07, 00:12
          Nie LTI a ITS :)
          sorki ...
          ehh te FTI, ITS, ITS i inne niemiaszkie :)

Ewa
      • larlargal Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 02.01.08, 20:08
        pola23.5 napisała:

> to prawda. Cena wycieczki musi byc taka sama zarówno w biurze jak i u agenta
        > czyli np. jesli zamawiasz przez internet. Ja ze swojej strony polecam
        > blizejslonca.pl. zawsze podchodziłam z dystansem do zamawiania wycieczek przez
        > portale internetowe, ale bardzo mile zaskoczyli mnie podejsciem do klienta i
        > swoim zaangażowaniem w zorganizowanie mojej rodzinie udanego wypoczynku.Polecam
        > zadzwonic do call center, tam tez znajdą i dobiorą wycieczkę indywidualnie do
        > klienta.

Myślałem, że call center działa tylko w momencie zakupu danej wycieczki a nie
        przed;)) Czyżbym był w błędzie??
        • elmo.ja Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce 03.01.08, 01:15
          larlargal napisał:

> Myślałem, że call center działa tylko w momencie zakupu danej wycieczki a nie
          > przed;)) Czyżbym był w błędzie??

byl, ale juz cie naprowadzimy :)

maja call center, i to swietnie dzialajace, z bardzo mila pania ;)

mozesz do nich dzwonic w kazdej chwili, nawet przez skype z kafejki w egipcie :)

maja tez cos w rodzaju infolinii posprzedazowej, tzn sami do ciebie zadzwonia po
          powrocie z wyceiczki i zapytaja jak bylo, co sie podobalo a co nie, aby
          nastepnym bylo latwiej i milej
          • Gość: zenek Re: oferty biur podróży a oferty internetowe - ce IP: *.magma-net.pl 08.01.08, 00:49
            elmo.ja napisał:
            > byl, ale juz cie naprowadzimy :)
            >
            > maja call center, i to swietnie dzialajace, z bardzo mila pania ;)
            >
            > mozesz do nich dzwonic w kazdej chwili, nawet przez skype z kafejki w egipcie :
            > )
            >
            > maja tez cos w rodzaju infolinii posprzedazowej, tzn sami do ciebie zadzwonia p
            > o
            > powrocie z wyceiczki i zapytaja jak bylo, co sie podobalo a co nie, aby
            > nastepnym bylo latwiej i milej

racja, ja dzwonilem do nich z egiptu, wlasnie z kafejki w hotelu, chcialem
            dokupic wycieczke fakultatywna, zadzwonilem, pogadalem, (z mila pania :) )
            nastepnie zaplacilem przez internet i nastepnego dnia pojechalem gdzie chcialem :)

nie wiem jak wam, ale mnie bardzo odpowiada taka obsluga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka