24.10.08, 23:03
Witam!

Drodzy Koledzy i Koleżanki, czy ktoś ostatnio prowadził imprezę m.in do Brukseli?
Interesuje mnie czy przebudowa /remont/ parkingu przed wejściem do Pałacu Królewskiego <Parc de Bruxelles> jest już zakończona? Czy można tam zaparkować autokar zamiast przy dworcu?
Wybieram się tam niedługo i jak pomyślę o zapchanym parkingu obok dworca to...

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam
Martyna
Obserwuj wątek
    • kamyk4 Re: Bruksela 25.10.08, 23:10
      Nie mam pojecia czy przebudowa sie juz zakonczyla ale polecam ci
      inne miejsce do parkowania dla autokarow tuz za katedra sw.Michala i
      Gudulii (w kosciele dostepne sa briszury informacyjne w jezyku
      polskim o kosciele).
      Ulica nazywa sie De Berlaimont, wjezdza sie na nia od Kruidtuinlaan
      i mozna parkowac po obu stronach jezdni az do stacji benzynowej. A
      stad juz rzut beretem do wszystkich atrakcji.
      • vitek_pl Re: Bruksela 26.10.08, 09:02
        Wczoraj wrocilem z Brukseli. Nie polecam tego miasta. Cale rozkopane i strasznie
        trudno tam przejechac autokarem. Zarowno plac krolewski jak i ten nieco dalej w
        stylu austriackim (zapomnialem nazwe) sa w budowie. Najlepszym miejscem na
        postawienie autokaru jest jak napisal przedmowca katedra. Stamtad jest bardzo
        blisko do Grand Place
        • hayabusa100 Re: Bruksela 26.10.08, 11:08
          dzięki wielkie za info!

to miejsce, o którym piszecie obok Katedry znam doskonale, tylko ostatnio jak tam bywałam to stały same autokary na 9 - tce i nie mogły się ruszyć w żadną stronę uniemożliwiając przejazd... no niestety tak to bywa z Brukselą!

Pozdrawiam serdecznie
          • vitek_pl Re: Bruksela 26.10.08, 20:36
            Za dnia parking stal pusty, dopiero pod wieczor zjezdzalo sie mnostwo autokarow.
            Wiem doskonale bo mieszkalem blisko parkingu i nasz autokar tam wlasnie stacjonowal
            • hayabusa100 Re: Bruksela 26.10.08, 21:09
              wiesz... ja byłam kilka razy w Brukseli w lipcu, parking zapchany na maxa, dlatego ciekawi mnie jak to wygląda np. październik/listopad
              dzięki jeszcze raz za info!
              pozdrawiam serdecznie
              • kamyk4 Piwo w Brukseli 27.10.08, 10:58
                To jak juz jestesmy w Brukseli ktorej nie znosze bo dla mnie to
                takie betonowe miasto bez kawalka zieleni to ja polecam sklep z
                piwem gdzie mozna je rowniez degustowac. Taka degustacja kosztowala
                turystow 1 euro od osoby i dostalismy po dwa kieliszki piwa u
                fantastycznego wlasciciela, zapalonego piwosza ktory pieknie
                opowiadal o piwie az sie ludziom oczy swiecily. Opowiada po
                francusku, belgijsku, angielsku (nie jestem pewna co do
                niemieckiego) Sklep jest zaraz za galeria sw. Huberta wiec w samym
                centrum, dobrze jest napisac mejla ale ja zwykle wpadam tam pol
                godziny przed deustacja i mowie ze zaraz napadnie go 50 osob niech
                szykuje kieliszki. Pierwsze dwie degustacje placilam nastepne byly
                za darmo bo zrobilismy mu taki utarg w sklepie:) A piwa ma przerozne
                w troszke lepszych cenach niz w sasiednich sklepach (ok. 0,50 euro
                mniej) no i oprocz klasykow to ma takie smaczki jak piwa
                czekoladowe, malinowe, truskawkowe itp. Ludzie je uwielbiaja! Podaje
                namiary:
                Pierre's Delices&Caprices
                rue des Bouchers 68
                tel. +32(0)2 512 14 51
                thebelgianbeershop@gmail.com
                • vitek_pl Re: Piwo w Brukseli 27.10.08, 14:01
                  A skoro juz o piwie mowa, polecam doskonaly pub, tez w poblizu Galerii Huberta,
                  "La Mort Subite". Dokladnego adresu nie pamietam bo ide tam na pamiec:) Fajna
                  knajpa do ktorej chadzal piosenkarz Jacques Brel. Bylem tam ostatnio w czwartek
                  z ludzmi, byli zachwyceni! Za kazdym jak jestem w Bxl prowadze tam ludzi i
                  jeszcze nikt nie narzekal:)
                  • hayabusa100 Re: Piwo w Brukseli 27.10.08, 14:17
                    wiesz nawet betonowe miasta jak np. Bxl mają jakieś fajne miejsca :)
                    o tych pubach słyszałam przed wyjazdami byłam tam osobiście <choć nie lubię piwa> mają fajny klimat, zwłaszcza ten pub, o którym pisze Witek. miałam w grupie dwóch Panów, fascynatów alkoholi, zwłaszcza piwa i gdy Ich tam zaprowadziłam byli zachwyceni!!!
                    Po oprowadzeniu po mieście usłyszałam, że nie znaleźli innego "podobnego klimatycznie" pubu jak La Mort Subite :)))

pozdrawiam serdecznie
                    Martyna
                    • vitek_pl Re: Piwo w Brukseli 27.10.08, 14:57
                      Pamietam jak w kwietniu wiozle dyrektorow bialostockich szkol na jakies
                      szkolenie do Bxl to co wieczor dyrektorzy szli do tej knajpy a ja musialem tez z
                      nimi isc by ich nie obrazic a z rana mialem ciezka glowe a musialem dla nich te
                      szkolenia tlumaczyc:) Ale fakt, fajniejszej knajpy ze swieca szukac:)
                      • hayabusa100 Re: Piwo w Brukseli 27.10.08, 18:56
                        hehe dobre :) widzisz jakoś trzeba było połączyć naszą pracę z nocnymi przyjemnościami :) co do knajpki - polecam wszystkim!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka