Dodaj do ulubionych

macica dwurożna

10.03.04, 08:22
Mam pytanie do dziewczyn z macicą dwurożną. Czy któraś z Was miała bądź
przygotowywuje sie do operacji usunięcia rogów (operacja "plastyczna
macicy")? Jeżeli któraś z Was to przeżyła to proszę o jakies informacje na
temat takiej operacji, bo mnie to czeka na początku maja. Czy faktycznie po
tej operacji zaszłyście bez problemu w ciążę i urodziłyście zdrowego
dzidziusia? Gdzie miałyście robioną taką operację w którym ze szpitali w
Polsce?
Obserwuj wątek
    • budziocha Re: macica dwurożna 10.03.04, 19:16
      czesc.zaskoczylas mnie ta operacja.
      ja kilka lat temu tez dowiedzialam sie, ze mam macice dwurozna, ale nie bylo
      mowy o zadnym zabiegu (chyba ze cos w medycynie sie zmienilo).
      urodzilam synka, druga ciaze poronilam a teraz jestem ciazy i ponoc moja macica
      nie jest juz taka dwurozna.
      pozdrawiam.
      • herba5 Re: macica dwurożna 10.03.04, 19:24
        Z trym że ja już jedną ciąże poroniłam a teraz bez skutecznie staram się o
        dzidzię . No i nic. Mój gin mówi że ta OP jest konieczna.
        • buba1 Re: macica dwurożna 11.03.04, 08:16
          Ja też mam macice dwurożną (zakładałam nawet wątek na ten temat jakieś 2
          tygodnie temu), 2 razy poroniłam w 5 t.c., dwurożność wykazało mi HCG ale
          lekarz zaleca jeszcze HSC. Czy Ty miałaś histeroskopię?
          Podobno bardziej przeszkadza przegroda a nie sama dwurożność, ale ja nie wiem
          jak to jest u mnie.
          • herba5 Re: macica dwurożna 11.03.04, 09:05
            Ja mam właśnie przegrodę. Ale różnica między dwurożną macicą a macicą z
            przegrodą wg mojego gin nie jest tak duża. Histeroskopię miałam, nic
            przyjemnego. Mój gin uważa że ta operacja jest niezbędna aby zajść w ciążę no i
            przede wszystkim ją donosić.
    • lidek0 Re: macica dwurożna 11.03.04, 10:23
      Ja mam macicę dwórożną i lekarz nawet próbowł ją skorygować, ale się nei udało.
      jak sie potem dowiedziałam od innych lekarzy dobrze się stało. Po korekcji nikt
      nie dałby mi gwarancji, że endometrium zagoi się na tyle, że przyjmie zarodek i
      wtedy byłabym okaleczona na całe życie. Ale to był mój przypadek, każdy jest
      inny. Powinnaś o ile jeszcze tego nie zrobiłaś konsultować to z 2 innymi
      lekarzmi. Mnie 2 powiedziało korygować a 3 innych /moja lekrka się z nimi
      konsultowała/ nie. Powinnaś przede wszytkim odwiedzić lekarke, która miała
      ciąże w macicach dwurożnych i porozmawiać z kimś takim. Ja polecam w Warszawie
      swoja lekrarkę. Ona prowadziła moja ciążę i wszystko było ok.
      • Gość: izka Re: macica dwurożna IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.04, 12:57
        ja tez mialam dwurozna macice, o ktorej dowiedzialam sie po piatym poronieniu.
        zrobiono zabieg podobno ja skorygowano, ale teraz wlasnie bezskutecznie staram
        sie zajsc w ciaze (od 3 lat)czyzby bylo to spowodowane nie zagojeniem sie
        endometrium? pierwszy raz o tym slysze nikt nie uprzedzal mnie o takiej
        mozliwosci. jestem przerazona!!!
    • herba5 Re: macica dwurożna 14.03.04, 18:22
      A możesz mi napisać gdzie, w jakim mieście miałaś robiony zabieg? Mój lekarz mi
      powiedział że możliwość komplikacji jest niewielka. Ale przy następnej wizycie
      wszystko się dokładniej wypytam, bo od następnego miesiąca przygotowywuję się
      do operacji. Przygotowanie trwa około 2 miesięcy.
      • Gość: Gabrielka Re: macica dwurożna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 09:33
        Herba5 - napisz czy konsultowałaś swój przypadek z innymi ginami!
        Ja nie mam szczęścia do lekarzy i gdyby nie przypadek nie miałabym dziś
        macicy! - bo trafiłam do "specjalisty" (z Poznania, ordynator jednego z
        oddziałów na polnej, profesor), który uważał, że mam raka macicy i trzeba ją
        jak najszybciej usunąć. Dopiero trzeci lekarz i konsultacje w stolicy pokazały,
        że to WIELKIE bzdury z tym rakiem.
        Czekam na odpowiedz.
        Gabrielka (z dwurożną macicą)
        • herba5 Re: macica dwurożna 15.03.04, 13:08
          Im więcej o tym wszystkim czytam tym bardziej się boję, ale naturalnie to chyba
          i tak nie zajdę. Przytulam się do męża i nic. Konsultowałam sie w sumie z 4
          lekarzami. Każdy mówi to samo. Lekarz który robił mi histeroskopię twierdzi że
          moja wada jest poważna i jest to przyczyna niepłodności i poronienia.
          Izka napisz proszę coś więcej na temat samej operacji jak sie do niej musiałaś
          przygotowywać i jak to przebiegało po samym zabiegu. Czy coś bolało po
          operacji, jakieś krwawienia, jak długo?
          • Gość: izka Re: macica dwurożna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 13:48
            Herba, moj przypadek nie nalezal do standardowych. tzn sam zabieg przeszedl
            niby pomyslnie, ale nie wybudzili mnie w tym samym dniu tylko dopiero w
            nastepnym. wystapil u mnie incydent obrzeku pluc. lekarz ktory wykonywal zabieg
            powiedzial ze nigdy wczesniej mu sie to nie zdarzylo, nie wyjasnil mi tez za
            bardzo przyczyny tego zjawiska, wiec to chyba taka moja "uroda". niestety nie
            pamietam czy jakos sie specjalnie przygotowywalam, ale po samym zabiegu czulam
            sie dobrze, zadnych duzych bolesci, nawet szwy sama sobie zdjelam. jedno co
            zmienilo sie po zabiegu to duzo bardziej obfite i dluższe @ czego wcześniej nie
            bylo. obawiam sie ze za duzo Tobie nie pomoglam. jak bedzie po wszystkim to
            koniecznie napisz. trzymam za Ciebie kciuki.
        • herba5 Re: macica dwurożna 15.03.04, 13:10
          Gabrielka, sorry ale czy z taką macicą urodziłaś dzidziusia bądź byłaś w ciąży?
          • Gość: Gabrielka Re: macica dwurożna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 14:11
            Niestety nie mam dzidziusia i dopiero się staram. (Nie jajeczkuję bez hormonów -
            a jestem dopiero na początku prób i błędów). Ale jedyne pocieszenie to takie,
            że nie poroniłam.
            Na "e-dziecko" - "ciąża i poród" jest co najmniej jedna dziewczyna, która
            urodziła z taką macicą lub zobacz:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=10893143&a=10893143
            Trzymam kciuki, żeby ta operacja nie przyniosła Ci więcej kłopotów niż korzyści.
            Gabrielka
      • Gość: izka Re: macica dwurożna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 10:34
        do herba5
        sluchj wlasciwie to bylo to tak:
        po 5 poronieniu trafilam do poznania do prof. kurpisza. tam mialam robione
        szczepienia z limfocytow (tego nie jestem pewna) kuzyna mojego meza. ten cykl
        trwal 6 m-cy, a potem mialam zachodzic w ciaze, ktorej juz nie powinnam poronic
        (poniewaz za przyczyne poronien uznano zbyt podobne antygeny moje i meza.
        jednak cykl sie zakonczyl minelo ok pol roku, a poniewaz nie zachodzilam w
        ciaze (wczesniej wystarczylo mnie dotknac, zebym byla w ciazy) moj ginekolg
        zrobilm mi HSG i tu sie okazalo ze mam dwurozna macice. gin stwierdzil ze to
        jest prawdziwa przyczyna poronien i zrobil mi zabieg usuniecia przegrody. po
        jakims czasie wykonano badanie kontrolne, na ktorym stwierdzono, ze juz teraz
        jest w miare ok. o tym roblismy jeszcze kilka innych badan na ktorych wszystko
        bylo dobrze, tyle ze ja nadal nie zachodzilam. wszyscy wiec zaczeli doradzac
        zebym w koncu wyluzowala i to na pewno pomoze. mija trzeci rok wyluzowania
        (zadnych badan, lekow, chodzenia po lekarzach) a tu ciagle nic. dlatego
        postanowilam wrocic do dzialania. aha zabieg mialam wykonany w Bydgoszczy w
        szpitalu Biziela. aktualnie nie mama pojecia gdzie sie udac, niektorzy polecaja
        gamete w lodzi, ale to trochę daleko.
        pozdrawiam serdecznie
    • lidek0 Re: macica dwurożna 15.03.04, 16:11
      Dodam tylko, że ja naturalnie zaszłam w ciążę i nie brałam żadnych leków na
      podtrzymanie czy rozciąganie macicy. Dziewczyny, nic nie piszecie o inych
      wynikach, hormonach, chorobach odzwierzęcych czy wynikach nasionek. Może tam
      leży przyczyna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka