Dodaj do ulubionych

ciąza tak czy nie ???

08.10.10, 18:38
Witam Drogie Panie,
Mam taki problem
Ostatnią miesiączkę miałam 01.08.2010, mam wszystkie objawy ciąży brak miesiączki, bolące piersi,częste oddawanie moczu.
Lekarz dał mi duphaston i kw foliowy .
Zrobił usg i powiedział ze nie ma zarodka miałam przyjść za 2 tygodnie poszłam nadal brak zarodka mam przyjść za kolejna dwa tygodnie ostawić duphaston zostawić kw foliowy.
Powiedział ,że organizm wie najlepiej co dalej zrobić jeśli jest puste jajo płodowe wydali je a ja zacznę krwawić ale mam przyjść za dwa tygodnie na kolejne usg
chyba oszaleje dwa tygodnie to wieczność !!!
Dziś zrobiłam test ciążowy od razu pojawiły się dwie kreski nie musiałam czekać nawet 3-5 min.
Moje pytanie jest takie czy może wyjść pozytywny test bez zarodka???
czy mogło dojść później do zapłodnienia i moja ciąża jest krótsza niż liczona od 01.08 ost miesiączki?
czy może być brak miesiączki a w kolejnym miesiącu dojść do zapłodnienia??

Proszę o odpowiedź z góry dziękuje

Jestem jak dziecko we mgle
Obserwuj wątek
    • arpona Re: ciąza tak czy nie ??? 08.10.10, 19:59
      Prawdopodobnie ciąża jest młodsza niż to wynika z obliczeń, dlatego nie widać jeszcze zarodka (lub też zagnieździł się on gdzie indziej - czyli ciąża pozamaciczna), ale może to być również puste jajo płodowe - w takim przypadku HCG rośnie do pewnego poziomu, a potem spada, co prowadzi do samoistnego poronienia.

Ja na Twoim miejscu oznaczyłabym poziom HCG i powtórzyła badanie za 2 dni, żeby sprawdzić, czy i jak przyrasta.
      • ania0309 Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 08:49
        kiedy było juz widac pęcherzyk ciązowy??
        • arpona Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 11:36
          Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałam, ale monia nie napisała, że widać było pęcherzyk ciążowy.
        • monia1974 Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 13:21
          a tego nie wiem ...Byłam tak zdenerwowana i zawiedziona ,że nie wiem
    • yonik Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 13:48
      Ja przez ponad dwa miesiące nie miałam miesiączki. Byłam pewna, że jestem w ciąży po raz drugi: nabrzmiałe piersi, z dnia na dzień coraz twardszy dół brzucha, częste oddawanie moczu. Testu nie robiłam, bo stwierdziłam, że jeśli w trzecim miesiącu nie mam miesiączki, to to na pewno ciąża (a szkoda , że nie zrobiłam, bo teraz sama ciekawa jestem jaki byłby wynik, sprawdzić poziom HCG w moim ówczesnym stanie) poszłam po dwóch miesiącach do lekarza pewna tego,że tylko potwierdzi ciąże. Okazało się, że miałam endometrię, 10 cm balon na jajniku i czekała mnie ponad roczna walka z tym świństwem. Załamka.
      Trzymam za Ciebie kciuki.
      • arpona Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 16:29
        Chyba endometriozę?

Monia, sama widzisz, może być różnie, jak pisze yonik. Moim zdaniem, zamiast stresować się kolejne 2 tygodnie do następnej wizyty, może zrób to oznaczenie HCG i pójdź ewentualnie do innego lekarza, jeśli ten, do którego teraz chodzisz, nie może przyjąć Cię wcześniej. Może na innym aparacie USG będzie widać lepiej, co się tam u Ciebie dzieje?
        • ania0309 Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 16:35
          napisałam o tym pęcherzyku bo skoro ostatnią miesiaczke miałas 1.08 to juz powinno byc widać pęcherzyk. A lekarz nie dał ci wydruku usg?? Nic nie mówił co on tam widzi??
          • monia1974 Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 17:21
            mówił o pustym jaju płodowym i ze zarodek może pojawi się później albo nie...

wydruku nie dał.
        • yonik Re: ciąza tak czy nie ??? 09.10.10, 18:01
          arpona napisała:

> Chyba endometriozę?
          >

To jest wszystko to samo: endometria, endometrium, endometrioza - jeden czort sad
          Najgorsze, że nie wiadomo skąd to się bierze i dlaczego.
          Występuje nawet u młodych dziewczyn, które nigdy nie współżyły.
          Jakaś choroba cywilizacyjna.
          • farlinka Re: ciąza tak czy nie ??? 10.10.10, 11:16
            endometrium i endometrioza to nie to samo:
            endometrium to blona sluzowa macicy, nie jest choroba!
            endometrioza to choroba polegajaca na rozroscie blony sluzowej macicy poza macica.

a czegos takiego ja endometria nie ma.
          • chantal10 Re: ciąza tak czy nie ??? 10.10.10, 11:23
            Kochana, chyba sama nie wiesz na co chorowałaś i nie wprowadzaj innych dziewczyn w błąd pisząc, że endometrioza i endometrium to to samo. Każda z kobiet usłyszy, że ma endometrium i po przeczytaniu Twojego postu zacznie się denerwować, że jest na coś chora, co będzie nieprawdą.
            I napisz proszę, co to jest "endometria"?
            • yonik Re: ciąza tak czy nie ??? 10.10.10, 17:02
              chantal10 napisała:
              > I napisz proszę, co to jest "endometria"?

1) en·do·me·tri·a (nd-mtr-)
              n.
              Plural of endometrium.

The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company. Updated in 2009. Published by Houghton Mifflin Company. All rights reserved.

2) Medical Dictionary

en·do·me·tri·um definition
              Pronunciation: /-ˈmē-trē-əm/
              Function: n
              pl -tria ; Pronunciation: /-trē-ə/
              : the mucous membrane lining the uterus that is composed of three layers see stratum basale stratum compactum stratum spongiosum
              Merriam-Webster's Medical Dictionary, © 2007 Merriam-Webster, Inc.
              Cite This Source
              Quantcast

endometrium en·do·me·tri·um (ěn'dō-mē'trē-əm)
              n. pl. en·do·me·tri·a (-trē-əwink
              The glandular mucous membrane comprising the inner layer of the uterine wall.
              en'do·me'tri·al adj.
              The American Heritage® Stedman's Medical Dictionary
              Copyright © 2002, 2001, 1995 by Houghton Mifflin Company. Published by Houghton Mifflin Company.
              Cite This Source
              Science Dictionary
              endometrium (ěn'dō-mē'trē-əm) Pronunciation Key
              Plural endometria
              The mucous membrane that lines the uterus. A fertilized egg must embed itself in the endometrium in order to develop into an embryo. See more at menstrual cycle.
              The American Heritage® Science Dictionary
              Copyright © 2002. Published by Houghton Mifflin. All rights reserved.
              Cite This Source
              Search another word or see endometria on Thesaurus| Reference
              Quantcast
              Endometria
              Relax. Take a deep breath. We have the answers you seek.
              www.RightHealth.com
              Dictionary.com Free Toolbar
              Define Endometria Instantly. Faster Page Loads With Fewer Ads.
              Dictionary.com

3) Estrogen receptor levels in the oviducts and endometria of cynomolgus macaques during the menstrual cycle.

www.biolreprod.org/content/29/5/1303.short
              Pozdrawiam

• sofi75 I co? 10.10.10, 17:22
                glupio?
                • yonik Re: I co? 10.10.10, 19:13
                  Nie, nie głupio. Dlaczego ma mi być głupio?
                  Choć rzeczywiście bardzo potocznie ujęłam znaczenie słowa endometria (endometrium) i endometrioza.
                  Co do samej choroby (endometriozy), to nawet lekarze nie są zgodni co do ostatecznych jej objawów przebiegu i lokowania w organizmie. Może się ulokować nawet w mózgu.
                  Również nie ma ścisłości co do terminologii.
                  Bowiem jeśli wyjdziemy z założenia (powszechnej definicji), że endometria (-ium) to błona śluzowa macicy, to jak wytłumaczyć, że rzadko bo rzadko, ale mężczyźni też zachorowują na endometriozę? Macica im urosła i spowodowało to, że zachorowali na endometriozę?
                  Endo - od wewnętrzny, metria - od miary.
                  A odniesienie (jak już się przyjęło) słowa endometria (endometrium) wyłącznie do macicy nie jest uprawnione.
                  • chantal10 Re: I co? 10.10.10, 23:02
                    Ok, przytoczyłaś jakiś tekst po angielsku, z którego wiele nie wyniosłam, gdyż mój angielski kończy się na mowie potocznej a nie terminologii medycznej. Jednak nie pisz na forum, że endometrioza a endometrium to to samo, bo tak nie jest. I nie rozwódźmy się nad etymologią tych słów tylko ich potocznym znaczeniem, używanym na forum Niepłodność.
                    Ps. czy masz jakiś artykuł w języku polskim dotyczący mężczyzny, który cierpiał na endometriozę? Chętnie poczytam.

A tekst powyżej "czy głupio" miał być zapewne skierowany do mnie wink
                    • yonik Re: I co? 12.10.10, 22:17
                      Już to powiedziałam, ja też bardzo skrótowo potraktowałam znaczenia słów. Powinnam była powiedzieć inaczej: ogniska endometrium=endometrioza, a nie (samo) endometrium=endometrioza. To fakt. i mam nadzieję, że nikt by się wtedy nie przyczepił, no ale trudno wink

Co do mężczyzn, postaram się odszukać. Gdzieś to widziałam, nie był to obszerny opis, kilka zdań, ale po polsku.
                      Jak będę miała chwilkę dłuższą to poszukam i zalinkuję tu, nie ma sprawy.
                      • yonik Re: I co? 12.10.10, 22:32
                        Na szybko, choć nie po polsku:

Q. Is endometriosis confined to women?
                        A. While this has been reported almost exclusively in women, there have been several case reports of histological endometriosis in men. These have occurred all in men with cancer of the prostate who were undergoing high-dose estrogen therapy. In these men, endometriosis was found in the prostate.
                        (mężczyźni zapadli na endometriozę po terapii estrogenowej, i zawsze to było związane z rakiem prostaty. To w skrócie)

To jest stąd:
                        www.bioscience.org/books/endomet/end34-65.htm#34
                        ps tym niemniej po polsku postaram się poszukać.
                        • yonik Re: I co? 12.10.10, 22:38
                          www.endoendo.pl/endo/przyczyny
                          • chantal10 Re: I co? 13.10.10, 15:28
                            Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka