Dodaj do ulubionych

wyniki badań nasienia-aglutynacja

18.11.10, 14:30
Odebraliśmy dziś wyniki. Wynik aglutynacji (+). Wiem co to oznacza, ale może któraś z Was orientuje się, czy to bardzo utrudnia zajście w ciążę? Czy da się to szybko wyeliminować, np. witaminami, lekami? Znalazłam informacje o witaminie C. Czy (+) może oznaczać obecność przeciwciał p/plemnikowych? (możliwe wyniki to wg. lab. -, +,++,+++)
Obserwuj wątek
    • arpona Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 18.11.10, 15:52
      Pisałam już w którymś z wątków na tym forum o problemach z aglutynacją u męża koleżanki, nie wiem, czy brał on na to jakieś leki, ale problem chyba nie był zbyt duży, skoro "zaszli" w ciągu pół roku od początku starań, badania były zrobione gdzieś w okolicy 4 miesiąca, więc w ciągu tych dwóch aglutynacja albo się poprawiła, albo nie była istotną przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dzisiaj mają trójkę dzieci, więc najwyraźniej nie jest to jakaś przeszkoda nie do przeskoczenia. Na pewno zmniejsza jakoś szansę na zapłodnienie, ale nie przekreśla ich. Myślę, że istotne jest sprawdzenie, z czego ta aglutynacja wynika (może jakaś infekcja?).

Jeśli chodzi o "+" na wyniku dot. przeciwciał p/plemnikowych, to oznacza to ich małą ilość.

• teligo Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 18.11.10, 16:13
      Zwiększona aglutynacja może wskazywać na obecność przeciwciał przeciwplemnikowych, ale nie musi. Warto byłoby moim zdaniem zbadać czy faktycznie występują, można zrobić MAR-test.
      • kahakasurdo Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 18.11.10, 16:49
        Bardzo Wam dziękuję!
    • onna_78 Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 27.11.10, 15:28
      my mamy taki wynik -tj.(+). Moja ginekolog zaleciła nam obojgu pić specyfik na kaszel - od 8-go dnia aż do owulacji - przy cyklu wspomaganym clo, czyli na ok 7 dni przed owu. ACC600 podobno rozrzedza każdą wydzielinę - i moją i męża. Jest o tym dużo na "nasz-bocian" ale tam chyba polecają też tańszy mucosolvan.
      • kahakasurdo onna_78 28.11.10, 20:22
        Czy ten syrop można kupić bez recepty? Może spróbujemy w następnym cyklu.
        • onna_78 Re: onna_78 28.11.10, 21:22
          acc600 to są tabletki musujące i są na receptę, na dodatek dość drogie więc lepiej, żeby działały wink Mucosolvan jest bez recepty. tu jest kilometrowy wątek, w którym o nim wyczytałam: www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=26&t=69486
          • romashka Re: onna_78 28.11.10, 22:51
            Kahashurdo, u nas wyszła aglutynacja (+) i też się tym zamartwiałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Po jakichś 4 m-cach od badania, w drugim cyklu na clo u mnie (wcześniej nie miałam owulacji) - udało się big_grin
            Nie zdążyliśmy się nawet zdiagnozować, skąd ta aglutynacja smile
            • kahakasurdo Re: onna_78 29.11.10, 16:06
              Dziękuję dziewczyny smile Ja już jestem dość sfrustrowana tym wszystkim sad Muszę się jakoś zebrać do kupy. Dzięki jeszcze raz.
    • kahakasurdo Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 17.12.10, 21:34
      Zaglądam do Was, żeby powiedzieć, że w tym własnie cyklu z badaniami nasienia i hormonów moich zaszłam w ciążę smile Moja gin się ze mnie śmieje, że skutecznie się ich przestraszyłam wink
      Pozdrawiam Was wszystkie i życzę powodzenia!

https://davf.daisypath.com/YPovp2.png
      • onna_78 Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 17.12.10, 22:37
        gratulujęsmile miło czytać takie newsy.
        • romashka Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 18.12.10, 01:28
          Haha, gratuluję serdecznie big_grin
          Życzę spokojnych 9 m-cy smile
          • kahakasurdo Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 20.01.11, 22:35
            Wpadłam jeszcze raz...Ale z wiadomościami takimi jak widac w sygnaturce sad
            Będę pewnie zaglądać częściej...
            • chiyo28 Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 21.01.11, 07:31
              kahakasurdo strasznie mi przykro. Czy sprawdzałas MLR ?
              • wuika Re: wyniki badań nasienia-aglutynacja 21.01.11, 08:33
                O kurczę, tak mi przykro sad
                • kahakasurdo chiyo 21.01.11, 16:22
                  Co to jest MLR?
                  Jeszcze nic nie sprawdzałam, wizytę u gin mam 8.02.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka