Dodaj do ulubionych

PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :(

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:32
Witam Was Dziewczyny!
Pisze tutaj na forum bo wy napewno mi cos powiecie na ten temat....
Jestem trochę poddenerwowana...Wczoraj byłam na pierwszej wizycie u
lekarza.....
Może tak. W poniedziałek robiłam beta HCG - wyszło 25 jednostek -czyli wg.
normy ok. 3-4 tydzień ciąży. Od OM wczoraj minął 6 tydzień.
I tak pan doktor też stwierdził.... jednak na USG był widoczny pęcherzyk ale
nie umiał się doszukać echa zarodkowego.....coś tam było widać ale
niebardzo...tak powiedział....I zaprosił na wizytę kontrolną za tydzień a
także przepisał Duphaston 2 razy dziennie...
Nie wiem co mam o tym myśleć....dlaczego nie widać zarodka?
Jak wy miałyście? Kiedy zobaczyłyście zarodek po raz piewszy?
Boję się, ze coś jest nie tak.....
Proszę napiszcie mi czy mogł być jeszcze niewidoczny zarodek 4-tygodniowy?
Z góry dziękuję!
Nikola
Obserwuj wątek
    • Gość: Nikola Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:37
      ...sad teraz czytam o ciązy biochemicznej....jestem zrozpaczona!!!!
      Czy to może być taka ciąża?
      Ale ja mam b. dobry wynik beta HCG i lekarz coś widzi w pechetrzyku......jednak
      nie jest pewny na 100% - tak mi powidział......
      Dziewczyny co myślicie!!! Ja już mam dość.......
      • maretina Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( 23.04.04, 10:39
        bedzie dobrze! masz widoczny pecherzyk i dobra bete. sam lekarz ci to
        powiedzial.
        spokojnie poczekaj, za kilka dni zobaczysz wszysko co nalezysmile
      • Gość: Magdaaa Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:42
        Nie czytaj za dużo, bo będziesz miała wszystko, jak jasmile)))))A jak dotąd w
        ciązy jeszcze jestem i mam sie dobrzesmile)
    • Gość: Ewa Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:40
      Zarodek widać dopiero koło 5-6 tygodnia.
      Ja bądąc u gina miałam HCG-beta rzędu 7900 a był tylko pęczerzyk.
      Dopiero next week ( dwa tygodnia od pierwszej wizyty) mam się pojawić
      żeby ustalić wiek płodu, bo już zarodek powinnien być widoczny.
      Pani gin powiedziała że pęcherzyk (8 mm) odpowiada mniej więcej 4-5tydz.
      Ale że w tak wczesnej ciązy rozrzuty są duże wieć trzeba spokojnie poczekać na
      konkrety. Reasumując nie pozostaje Ci nic innengo jajk poczekać aż bęzie widać
      zarodek. Bierz duphaston i kwas foliowy wink)
      Pozdrawiam
      Ewa
    • Gość: Magdaaa Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 10:40
      Wyluzuj i przestan się przejmować!!!!!!!Mówiłam ,że tak będzie-to najgorsze
      tygodnie.Trzeba wierzyć ,że jest dobrze.Róznie jest u kobiet.U mnie gin wykrył
      zarodek w 8 tyg.,nic nie mówił o serduszku(powinno byc )ale ja mu po prostu
      wierzę.jak mówi ,że ok to ok.Też mam brac duphaston 3x dziennie i to tylko
      zapobiegawczo.Jak jest pęcherzyk to już jest dobrze!!!!!A jak "coś" jeszcze
      widac to juz jest suuuper. Pamietaj-najwazniejszy spokój.Każdy tydzien przynosi
      cos nowego.
      • Gość: Nikola Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.kg.net.pl / 80.51.87.* 23.04.04, 15:51
        Dzięki dziewczyny za słowa pocieszenia...jak bardzo dla mnie istotne...
        Madziu! Obiecuję, że będę spokojniejsza i nie będę się stresować.
        Już mi trochę lepiej ja przeczytałąm wiadomości od Was.
        Dzięki!
        Teraz pozostaje czekać do czwartku......musi być dobrze....
        Pozdrawiam Was serdecznie!
        Nikola i malutkie szczęście smile
        Pa!
    • Gość: nawia 24 Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 20:38
      nikola to jest bardzo wczesniutka ciaza wiec sie nie martw na tym etapie jest
      wedlug mnie ok,stres tobie jak i dzidzi jest nie potrzebny.nie martw sie
      tylko dbaj o siebie i sie oszczedzaj . pozdrawiam. i nie martw sie .ok?
    • Gość: masza76 Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.04.04, 15:51
      Nikola bądź dobrej myśli, moja szwagierka była w identycznej sytuacji tuż przed
      Świętami Wielkanocnymi, dodatkowo pęcherzyk wg lekarza miał nieprawidłowy
      kształt. Całe Święta w stresie i czarnych myślach, też mieli tydzień czekać. I
      okazło się, że wszystko pięknie sie wykształciło i słyszeli już bijące tętno
      swojej dzidzi.
      Będzie dobrze
    • Gość: Rafal Re: PYTANIE!!!! PROŚBA!!!!!!! :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:25
      Przepraszam, ze sie wylamie, ale moze lepiej nastawic sie na mysl, ze
      niekoniecznie sie tym razem uda, a upragniona dzidzia pojawi sie dopiero w
      nastepnym cyklu.

Szanse, ze tym razem sie powiedzie - przy beta hCG 25 IU/L w 6. tygodniu od OM
      sa trylko wtedy, jesli A. zaszla jakas pomylka, B. masz nieregularne miesiaczki
      i owulacja byla np. w 28 dniu (zakladamy, ze nie znasz daty owulacji). Jesli
      znacz date poczecia (albo zaplodnienia w IVF), to przy takiej becie juz w 15
      dniu po zaplodnieniu szanse na powodzenie wynosza ok.10%, w miesiac - bardzo
      malutkie.

Najbardziej daje do myslenia, ze przy betcie 25 lekarz widzi pecherzyk.
      Pecherzyk widac dopiero od poziomu beta 1000-1500, wiec sa dwa wytlumaczenia:
      A. zachodzi pomylka, masz bete 2500, a nie 25 (zle odczytalas albo pomylka
      laboratorium),
      B. beta byla wyzsza, min.1000, pojawil sie pecherzyk, ale niestety rozwoj
      zarodka sie zatrzymal, i beta opada.

Lekarz nie ma pewnosci, kiedy doszlo do poczecia (bez oceny cyklu nie moze jej
      miec) i zaleca czekanie. Nieraz sie zdarza, ze dziewczyny maja pozne owulacje.

Wybacz, jesli zle robie tak piszac, moze wszystko sie okaze swietnie (zaszla
      jakas pomylka z ta beta), ale ewentulane niepowodzenie jest w opisanej sytuacji
      bardziej realistyczne.
      • Gość: Nikola Re: DO RAFAŁA IP: *.kg.net.pl / 80.51.87.* 24.04.04, 19:24
        Witam! Widzę, ze bardzo dokładnie starałeś się przeanalizować mój przypadek...
        Jednak chyba z tym wynikiem to nie masz dokońca racji.....
        Nie wziołeś pod uwagę przypadku "C" - czyli różne normy w różnych
        labolatoriach...

Dokładnie mój wynik HCG + B w surowicy z 19.04.2004

25,0 IU/ml

Normy:
        3-4 tydzień 0,05 - 43,0 IU/ml
        5-9 tydzień 2,5 - 217,0 IU/ml
        10-13 tydzień do 230,0 IU/ml

Taki miałam wynik.....dlatego tak napisałam.

Dla twojej informacji to miesiączkowałam regularnie....prowadziłam dokładne
        wykresy temperatur i ostatni przedstawiłam na wizycie lekarzowi. Przypuszczam
        też kiedy była ostatnia owu. i lekarz to potwierdził z wykresu jak i z USG -
        pęcherzyk ciążowy ma odpowiednią do tego wielkość.
        Moja ciocia pracuje w tymże labolatorium i nie mogła się pomylić...

Następnym razem jak chcesz się wyłamać to się dokładnie zastanów.....