Dodaj do ulubionych

Asthenozoospermia - leczenie???

15.04.11, 19:32
Witam,
szukamy przyczyn braku małego bąbla i po badaniu nasienia męża - wynik ASTHENOZOOSPERMIA. 0 plemników o szybkim, linearnym ruchu.
Czy ktoś może podpowiedzieć, co i jak z leczeniem? Wizyta u androloga planowana na maj, może do tego czasu możemy już popracować nad jakością smile
Na razie nie popadam w pesymizm
Obserwuj wątek
    • witaska Re: Asthenozoospermia - leczenie??? 18.04.11, 22:52
      Czy nikt nie miał doczynienia z małą ruchliwością plemników??
      Bardzo proszę o podpowiedź
      • 19kasia Re: Asthenozoospermia - leczenie??? 18.04.11, 23:04
        U nas tak było, potem okazało się, że nawet gorzej. Byliśmy u kilku lekarzy - żaden nie pozostawiał złudzeń. Jeśli tego jeszcze nie zrobiliście, na pewno warto powtrzórzyć badanie. Pozdrawiam
    • a_beatle Re: Asthenozoospermia - leczenie??? 19.04.11, 08:24
      A jaka liczba? Jaki czas abstynencji?
      Mój M. też w pierwszym badaniu miał 0% w ruchu A, ale abstynencja trwała więcej niż tydzień; takie badanie nie ma wartości diagnostycznej; zaczął jednak brać Salfazin i L-karnityne; drugie badanie po 3 miesiącach dużo lepsze, łącznie ruch A+B ok. 40%;
      i jest dzieckosmile
      Lekarz androlog zachęcał do inseminacji już po pierwszym badaniu. Zmieniliśmy lekarzawink Uspokoił nas mówiąc, że parametry nasienia są zmienne.
      Powodzenia!
      • witaska Re: Asthenozoospermia - leczenie??? 19.04.11, 15:02
        Dziękuję Wam za odpowiedzi smile
        Czas abstynencji - 4 dni, więc wydaje się odpowiedni.
        Liczba plemników (1 x 106/ml) - 36,0
        Ogólna liczba plemników w ejakulacie (1 x 106) - 180,0

Zamierzamy powtórzyć badanie w maju, wtedy także będzie wizyta u adrologa. Naczytałam się, że faktycznie często pierwsza propozycja 'leczenia" to inseminacja. Moja ginekolog powiedziała, żeby na razie się nie przejmować, póki się nie powtórzy badań.

Zastanawiałam się, czy można jakieś witaminki mu dać póki co, które może pomogą ale na pewno nie zaszkodzą. Na razie zakupiłam Androvit, muszę sprawdzić czy Salfazin to cos podobnego.
        • organza77 Re: 02.05.11, 06:54
          U męża również to zdiagnozowano, ale mąż nie był u androloga. Na własną rękę zaczęliśmy leczenie: najpierw Salfazin i Zincas Forte(na receptę). Potem odstawiliśmy Salfazin na rzecz kobiecego Prenatalu Complex. Poza tym razem ze mną pił zioła- mieszankę nr 3 ojca Sroki.
          Efekt - 1 inseminacja zakończona sukcesem, jestem w 10 tygodniu ciąży smile
          • witaska Re: 03.05.11, 14:51
            Super!!!!
            Trzymam kciuki za szczęśliwe zakończenie!!

Na razie robimy wszystko, żeby nie trzeba było inseminacji. Dlatego wizyta u androloga i powtórzenie badań. Nie jestem przeciwna inseminacji, nie zrozum mnie źle, ale najpierw chcielibyśmy się upewnić, że parametry się nie poprawiają i nie można podleczyć chłopaków.
            Jeśli nie będzie zmian - inseminacja będzie kolejnym krokiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka