barbara79 08.05.04, 11:18 hej dziewczynki! napiszcie proszę czy przed badaniem hsg można się przytulać? dzieki pa pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: evi Re: hsg a przytulanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 16:54 Właściwie to nie jest wskazane bo moga dostac sie jakieś bakterie, ale z własnego doświadczenia wiem, że jest to raczej małoprawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara79 Re: hsg a przytulanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:04 evi dzięki że zawsze mogę na Ciebie liczyć chyba sie powstrzymamay rzed hsg - na wszelki wypadek. jak Ty przeżyłaś hsg? jakies przygotowania itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: hsg a przytulanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 21:49 Nie ma sprawy!!! Ja jakoś przeżyłam hsg, nie było aż tak źle. Ale od początku: na badanie poszłam w sumie z bomby w ciągu 4 dni byłam juz w szpitalu. Rano o 8 zamledowałam się z posiewem o OB, kazali mi się przebrać w piżamkę, której z resztą nie miałam bo nie wiedziałam, że będę lezeć w szpitalu. Także pamietaj o tym szczególe. Wez też sobie jakąś gazetkę i podpaski bo po zabiegu bedziesz troszke krwawić. O 11 miałam juz zabieg- dostałam znieczulenie;najgorszy ból był przy zakładaniu takiej rurki przez którą wpuszczaja kontrast. Potem zabrali mnie na prześwietlenie-tam na miejscu wpuscili kontrast-wszystko trwało bardzo krótko-moze z 20 minut. Po zabiegu leżałam do 14-bolał mnie brzuch jak przy miesiączce-dostałam lek przeciwbólowy i po sprawie. Po 14 dostałam wypis i do domku. Zapytasz pewnie jeszcze kiedy po hsg mozna juz cos próbować, ja przytulałam się z mężem po ok 3 dniach po zabiegu-dobrze się czułam nie miałam już krwawienia. Barbaro! Nie ma się czego bać;będziesz wiedziała na czym stoisz, u mnie wykryli dzięki hsg niedrozny lewy jajowód-12 maja idę na laparoskopię! Powodzenia, trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara79 Re: hsg a przytulanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 23:34 dzięki za odpowiedź I PORADY w poniedziałek idę się umówić na konkretny termin na hsg, może zrobią mi od razu ale wątpię. chciałabym mieć już to z głowy , to i ta operację która mnie czeka, bo już się nie mogę doczekać kiedy będę mogła zaczynać starania. Jesli będziesz chciała coś wiedzieć o laparo to pytaj, służę pomocą. Szkoda że mi nic nie zrobili w czasie laparo (zbyt poważny stan) ale się nie poddaje, jakoś będzie , dobrze że w ogóle coś chcą zrobić. powodzenia, bedę trzymała kciuki 12-stego i po 12-stym też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: hsg a przytulanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 08:40 Jeżeli jesteś teraz na poczatku cyklu tzn w poniedziałek bedziesz miała ok 8-10 dc to jak będzie miejsce w szpitalu to napewno ci zrobia HSG. Chociaż z tymi dniami to nie jest reguła-wszyscy trąbią że mozna robic te zabiegi właśnie od 8- 12 dnia cyklu, a ja mam laparo 18!!!! I w związku z tym mam prośbę-napisz mi Barbaro,czy tak można?Wiem, że te zabiegi robia przed owulacją a ja mam mieć po? Podałam lekarzowi przy kwalifikacji do zabiegu datę ostatniej miesiączki a on wyznaczył mi termin na 12 maja, czyli 18dc.Sama nie wiem co o tym mysleć, az sie boję, że mogą nie zrobić mi tej laparo a wtedy 1 cykl w plecy (( Powodzenia w poniedziałek, żebysmy obie miały to juz z głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: hsg a przytulanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.05.04, 11:15 sluchaj, a oni cie czyms przykryli, jak cie przewozili z j mca w 2?... ile osob jest przy tym badaniu? w ktorym dc robi sie hsg?... Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: hsg a przytulanie 09.05.04, 11:51 więc tak: ja miałam laparo w 17 d.c. dlatego żeby sprawdzić czy dochodzi do owu lekarz powiedział że muszą "sprawdzić co się tam dzieje" właśnie w terminie owu lub po tym terminie. Dziewczyna która była ze mną na sali też miała laparo w 18 d.c. więc chyba wszystkie jesteśmy w cyklu z laparo w plecy. w poniedziałek mam 6 d.c. więc nie wiem jak to będzie ale chce już byc po tym wszystkim, bo zaczyna mi to na głowę udeżać. powodzonka pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: hsg a przytulanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 18:56 No to super-masz jak w banku HSG w tym tygodniu, tylko leć sie szybko zapisać- najlepszy czas na to badanie! Dziekuje za rady-może faktycznie dobrze że tego 18dc będę miała to badanie, a już myślałam, że lekarz się rąbnął w obliczeniach. Do Cetki: po zainstalowaniu rurki przez którą jest wpuszczany kontrast na chwilkę pojechałam do sali jeszcze w koszulce, potem PRZYKRYTA kąderką(też w piżamce)przewieźli mnie na Rentgen. Przy zakładaniu rurki było lekarz gin,położna i anestezjolog, który podał mi znieczulenie. Pozdrawiam was kochane!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARBARA79 Re: hsg a przytulanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 08:42 evi jak będziesz po wszystkim to daj znać jak ci poszło. pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara79 Re: hsg a przytulanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 09:54 evi , byłam się umówić hsg będę miała w czwartek. mam przyjść na 8 rano i zabrać te rzeczy o których mówiłaś, potem dostanę l-4 do pracy - cieszę sie z tego zwolnienia, bo będę mogła odpocząć po wszystkim. pozdrawiam cieplutko, bo pogoda nie bardzo przyjazna. pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: hsg a przytulanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 11:08 Super!!! Tylko nie zapomnij książeczki ubezpieczeniowej, z akutalizacją-jest porzebna do zwolnienia!I jeszcze NIP swój, pracy, dowód osobisty, no i oczywiście książeczkę RUM. Ja też miałam HSG w czwartek;potem do niedzieli leniuchowałam! A w ten czwartek będę miała laparo, wieć będziemy "cierpiały" razem! Daj znać jak poszło! Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś