Dodaj do ulubionych

Niedrożny jajowód

02.04.12, 11:53
Jestem po badaniu HSG, które wykazało prawy niedrożny jajowód, natomiast lewy ma opis, że wypełnił się pod koniec podawania kontrastu, kontrast przedsotaje się do wolnej jamy otrzewnowej. Co dalej? Jakie mam szansę na ciążę?
Obserwuj wątek
    • ciupaczzka Re: Niedrożny jajowód 02.04.12, 12:03
      teoretycznie co miesiac owu jest raz z prawego raz z lewego jajnika (chociaz i od tego zdarzaja sie odstepstwa). Wiec szanse na ciaze masz duze.
      Dodatkowo monitring cyklu powinien ulatwic sprawe.
      • asia.pco.1 Re: Niedrożny jajowód 02.04.12, 12:16
        To mnie pocieszyłaś bo byłam załamana diagnozą. Byłam już stymulowana CLO + pregnyl (chyba5 cykli) ale nie pamiętam ile razy owulacja była z lewego sad Bo jak do tej chwili nie udało nam się.
        • ciupaczzka Re: Niedrożny jajowód 02.04.12, 12:29
          o tym, ze owu jest raz z jednego a raz z drugiego powiedzial mi lekarz, a ja jestem wybitnym wyjatkiem, przez lata mialam owu tylko z prawego, lekarz sam nie wiedzial dlaczego, lewy nic nie robil smile pozniej sie okazalo, ze po ostatnim poronieniu zrobily mi sie zrosty na prawym jajniku i od tego czasu lewy pracuje a prawy sie obija.
          Najlepszy jest monitoring
          A do stymulacji moze spr Femare? drozsza ale podobno i endometrium jest znacznie lepsze po niej. SPrawdzalas endometrium przy stymulacji Clo?
    • niunia.n123 Re: Niedrożny jajowód 02.04.12, 15:16
      Hej
      U mnie podobnie po hsg .prawy niedrożny(w dzieciństwie wyrostek robaczkowy) lewy ok. Monitoring cyklu wykazywał ;prawy pracuje a lewy się trochę obija inseminacje wykonywane były na lewej stronie jak owulacja była po lewej stronie jajnika ale nici.Laparoskopia sprawdzenie jajowodów ;Hydrochromotubacja obustronnie pozytywnna i sama widzisz szanse mam a nic nie wychodzi ,teraz po lapar.staram się ale już bez ciśnień co mi pozostało .
      • carolina01 Re: Niedrożny jajowód 02.04.12, 15:38
        Niestety ja jestem kolejnym przykładem na to, że niestety owu nie zawsze jest na zmianę raz z jednego raz z drugiego, ja na chyba 7 cyki owulację z lewego jajnika miałam tylko 1 raz, a było to ważne, bo nie mam prawego jajowodu (usunięty po c. pozam.) Ale napiszę też, że mi na hsg wyszło, że jeden jajowód mam niedrożny, a drugi cienki i poskręcany, a potem w laparoskopii wyszło, że wszystko jest jak najbardziej ok i oba drożne.
        • asia.pco.1 Re: Niedrożny jajowód 03.04.12, 08:00
          To pocieszające, że jednak laparoskopia wykazała u Ciebie inną diagnozę bo wynika, że szansa jakaś u mnie również jest. Ginekolog, która do tej pory mnie prowadziła kieruje mnie do kliniki niepłodności zastanawiam się czy to dobry pomysł. Niektóre dziewczyny miały udrażniane jajowody przez laparoskopię. Czy takie zabiegi wykonuą również kliniki niepł. np. GAMETA w Gdyni. Stymulowana byłam 8m-cy CLO ( za każdym razem urósł 1pęcherzyk), a 5 razy miałam podany pregnyl i po nim pękają mi pęcherzyki.
          • jomi81 Re: Niedrożny jajowód 03.04.12, 08:21
            asia.pco.1, blędna diagnoza po hsg to częsta sprawa. To badanie nie jest zbyt dokładne. Ja sama jestem przykładem tego, że bez laparoskopii nie można się jeszcze przejmować. U mnie hsg wykazało obustronną niedrożność jajowodów, natomiast 2 tyg temu miałam laparo, która pokazała że wszystko jest w jak najlepszym porządku smile smile smile

• asia.pco.1 Re: Niedrożny jajowód 03.04.12, 08:35
              Szok, naprawdę? A może u mnie było tak, że kontrast nie dopłynął? smile bo było tak, że po wstrzyknięciu kontrastu cofnął się i dopiero pod koniec podawania wypełnił jedną nitkę jajowodu lewego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka