Dodaj do ulubionych

czerwcowe IVF

23.05.12, 05:20
Czesc dziweczyny,

Niedawno 2010 zalozyla majowe in-vitro a tu czas szybko leci i co niektore z nas szykuja sie na majowe.
Ja dzis wlasnie dostalam telefon z mojej kliniki, ze moje nowe ubezpieczenie medyczne zaaprobowalo pokrycie 1 cyklu leczenia IVF-ICSI, ktore musi zakonczyc sie w ciagu 3 miesiecy. Przyznam, ze do tej pory to cale leczenie traktowalam raczej czysto teoretycznie a tu wyglada, ze juz za 2 tyogdnie ma sie na prawde rozpoczac.
Wiec przerazenie mnie ogarnia i tyle. No bo czy ja jestem gotowa na to cale zamieszanie? czy dam sobie rade? czy sie uda? czy dam rade pracowac na tych lekach? czy?...
I czy ja jestem gotowa na dziecko?

I rece mi sie trzesa jak mam sie zabrac za czytanie stosow literatury, ktorymi mnie uraczono w klinice. I musze podpisac tysiace form o mrozaczkach, o pokryciu ewentualnych dodatkowych kosztow leczenia, o...
Tak wiec - jak juz ktos powiedzial - w kupie razniej.
Ktos jeszcze ma leczenie zaplanowane na czerwiec?
Obserwuj wątek
    • natkat02 Re: czerwcowe IVF 23.05.12, 15:13
      ja chyba tez sprobuje. 2 lata temu urodzilam synka po udanym pierwszym in vitro, teraz w maju mialam probe z 2 mrozonych zarodkow, dzis niestety wynik bety ujemny. ogarnal mnie smutek i niepokoj, czy sie uda, jakos po pirrwszym udanym wierzylam w powtorny sukces. mam jeszcze 6 zarodkow. trzeba probowac dalej. trzymam kciuki za nas wszystkie.
    • katiko Re: czerwcowe IVF 24.05.12, 02:51
      Czesc natkat02!

Wow! Jestem zazdrosna o ten sukces za pierwszym razem. I serdecznie Ci gratuluje! Mi powiedziano, ze oczywiscie przy tak mlodym wieku (32) i tym, ze oboje z mezem jestesmy zdrowi na pewno nam sie uda za pierwszym razem. Z drugiej strony powiedzieli nam tez, zeby nie robic sobie za duzo nadziei ze sie uda za pierwszym razem. Mowia, ze srednio nalezy sprobowac 4 razy.
      A mi sie oczywiscie marzy ze ten pierwszy raz to bedzie to...
      I ze jesli nie, to mam nadzieje ze uda im sie jakies embriony zamrozic.

Natkat02! Mozesz mi powiedziec gdzie przechowujesz mrozaczki (w Polsce czy gdzies indziej) i ile to kosztuje?

Ja mieszkam obecnie w Stanach i u mnie cala akcja powoli do przodu. Dzis dostalam telefon z kliniki, ze wyslali moja recepte do apteki, i telefon z apteki o numery ubezpieczenia by mogli sprawdzic z nimi co pokrywa a co nie i wystawic mi fakture i wyslac paczke kurierem (chyba zakladaja, ze wszyscy co lecza nieplodnosc maja za duzo kasy bo nawet nie proponowali zebym to odebrala sama! No i 12 rzeczy na liscie!!!
      Od Valium i strzykawki, przez antybiotyki, po hormony! Nie mialam pojecia ze tego tyle!!!
      Mam coraz wiecej stracha. Wogole nie lubie lekow.Na codzien nawet witamin nie biore, jedynie rzeczy na alergie.

I zeby dobic sie do reszty zapytalam na jaka kwote szacuja cene tych lekow i aptekarz odpowiedzial, ze przy braku ubezpieczenia na minimum 3000usd (10 000zl)!!! Same leki!
      Stad tez ucieszylam sie, ze nie skasowalam jeszcze starego ubezpieczenia bo starsze ma lepsze doplaty do lekow i koniec koncow moze sie okazac o wiele bardziej przydatne niz 200 czy 300$ w kieszeni (placilam z gory za pol roku wiec teraz zwrociliby mi czesc jesli bym z niego zrezygnowala do konca maja). Tak wiec jutro bedzie do mnie dzwonic apteka i da mi znac jaka kwote mam doplacic do tej calej szuflady lekow.

Problem: slaba jakosc nasienia
      Szacunkowa ilosc dni do rozpoczecia cyklu IVF: 11

• natkat02 Re: czerwcowe IVF 24.05.12, 14:00
        hej, ja to wszystko robie w Invimedzie w warszawie, u nas przyczyna po mojej stronie, mam jakiegos zrosta i to prawdopodnie przez niego jajeczko nie potrafi dojsc do plemniak czy na odwrot...no w kazdym razie mielsimy mega szcsecie za pierwszym razem, byly podane 2 zarodki. synek ma teraz ponad 2 lata. i jakos tak wierzylam ze drugi raz tez nam sie uda, a tu klops...i teraz zlapalam dolka, ze co bedzie jak sie nie uda w ogole....mam jeszcze 6 zarodkow, czyli przy dobryjm szczesciu 3 proby.... pierwsze in vitro kosztowlao mnie tutaj cos kolo 10 tys PLN, moze troche wiecej, nie liczylam tego dokladnie, teraz kazda proba tranfer 1500 PLN, plus badania, jakeis wizyty około 500 PLN, czyli koło 2000 PLN. no nic, musimy probowac i sie nie poddawac. czekam tearz na okres i od razu sie zapisuje na nastepny transfer chyba na czerwiec.
        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 24.05.12, 14:06
          aha, a co do ceny magazynowania zarodkow, to mysmy zaplacili chyba za 3 lata z gory 900 PLN, ale nie pamietam dopkladnie.
          • natkat02 Re: czerwcowe IVF 30.05.12, 12:08
            halo, halo, ktos podchodzi tez w czewrcu? potrzebuje kogos do towarzystwasmile
            • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 30.05.12, 19:24
              halo, halo, a ja podchodzęsmile nie jesteś samasmile wczoraj dowiedziałam się od dr, że w sob mam transfer 2 zamrożonych zarodków. to podejście nr 2 na cyklu naturalnym. optymizm na full, a jak samopoczucie u ciebie?
              • natkat02 Re: czerwcowe IVF 31.05.12, 09:05
                ooo, to podobnie jak jak, teraz bedzie 2 podejscie z mrozakow na naturalnym cyklu, boje sie strasznie, nakrecilam sie juz teraz ze musi sie udac, co bedzie- zo0baczymy.... ja mam wizyte w przyszly poniedzialek i pewnie transfer w piatek, bo czwartek to boze cialo. takze bedziesz pierwszasmile najgorsze to czekanie potem do testu...
                • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 19:44
                  hej kobitki! ja już po transferze, dostałam jednak tylko jednego mrozaka, drugi nie dawał rady po rozmrożeniu, nawet na zdjęciu wyglądał źle..szkoda..ale za to ten bąbel, którego dostałam wyglądał świetniesmilemam nadzieje, że będzie chciał u mnie zostaćsmilesamego transferu nawet nie poczułam, optymizm mam ciągle na full. nie miałam nawet nic przeciwko temu, żeby sam zabieg zrobił mi inny dr - mojemu coś ważnego wypadło..oby ten dr był dla mnie szczęśliwy!
                  katiko, aż trudno uwierzyć że masz tyyyyle leków, szok!
                  natkat02, będziemy razem czekaćsmilebędzie raźniej, prawda?
                  zalamanalala81, kiedy w końcu twój transfer?
      • aasb Re: czerwcowe IVF 01.06.12, 17:18
        katiko napisała:

Mi powiedziano, ze oczywiscie przy tak mlodym wieku (32) i tym, ze oboje z mezem jestesmy zdrowi na pewno nam sie uda za pierwszym razem.

> Problem: slaba jakosc nasienia

Przepraszam, że się czepię, ale jedno zdanie zaprzecza drugiemu.
        Poza tym wybacz stwierdzenie, ale gdybyście byli zupełnie zdrowi to nie potrzebowalibyście wsparcia medycyny, żeby zajść w ciążę.
        Oczywiście życzę żeby udało się za pierwszym razem i trzymam kciuki smile
        • katiko Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 14:58
          No wlasnie tu jest caly numer.
          Przebadali nas od A do Z.
          I jedyne problem jaki u nas znalezli to u mnie:
          - niskie ale w normie poziomy: Vit D3, B12, i zelaza, i genetyczne zagrozenie cukrzyca
          U mojego meza:
          - mala ruchliwosc i ilosc plemnikow, ktore przezywaja iles tam czasu. Przy czym ksztalt normalny.
          Cala reszta od hormonow, po aktywnosc mozgu w porzadku.

Jak na razie idziamy na IVF. Jesli sie nie uda to IUI z dawca, mam nadzieje ze z rodziny meza.
    • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 31.05.12, 17:55
      Witaj, nie jesteś sama, ja też mam zamiar podejść do transferu mojego jednego, jedynego mrozaczka, jutro mam usg, a prawdopodobnie do 5 czerwca będzie już transfer, jak się nie uda, to już nie mam nic...uncertain Bardzo mnie to stresuje, dlatego zaplanowałam urlop na pierwsze tygodnie czerwca, żeby mieć święty spokój i dać mu jak najlepsze warunki zagnieżdżenia się, oby pomogło. A atmosfera u mnie w domu z mężem napięta i to mi najbardziej przeszkadza uncertain//
      • endopech Re: czerwcowe IVF 31.05.12, 19:38
        ja myślałam że dołącze sie do czerwcowego ivf a tu mam zonga i załamanie na maksa mimo tabletek anty urosła mi torbiel endo 6 cm i niestety czeka mnie operacja i nie martwiłabym sie tym tylko, że to już moja trzecia będzie sad narazie mam w miarę ok wyniki
        fsh 6 i amh 2,5 ale boje się obniżenia rezerwy...ale mój doktorek nie podejmie się stymulacji z tą torbielą...ech może i lepiej ją usunąć...czy ktoś był stymulowany z torbielą endo ???
      • katiko Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 15:03
        Zalamana, trzymam kciuki zeby sie udalo!
        Badz dobrej mysli!
        Pamietaj, ze jesli ty czegos chcesz calym sercem to caly Swiat tego chce dla Ciebie!

• katiko Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 15:04
        Zalamana, trzymam kciuki zeby sie udalo!
        Badz dobrej mysli!
        Pamietaj, ze jesli ty czegos chcesz calym sercem to caly Swiat tego chce dla Ciebie!
    • katiko Re: czerwcowe IVF 01.06.12, 01:39
      Aj dziewczyny, u Was wszystko to tak szybko idzie!
      I do tego wyglada, ze wy juz jestescie po tej calej stymulacji hormonalnej by wyprodukowac wiecej jaj.
      U mnie - po dzisiejszym telefonie z kliniki to nawet nie wiem czy in-vitro bedzie na koniec czerwca czy na poczatek lipca. W kazdym razie na ostatni tydzien czerwca i 2 pierwsze poczatki lipca zakazano mi planowanie jakichkolwiek wycieczek.

Jak widac wy juz wiecie co nieco na ten temat a ja to pierwszoklasista.
      W kazdym razie, przedwczoraj przywiezli olbrzymia paczke z apteki:
      1) pomocniczek jak sobie robic zastrzyki
      2) pojemnik na igly (bio hazard)
      3) Diazepam 5mg - 2 tabletki
      4) Cefoxitin 1gm - 1 fiolka
      5) Desogen - 28tabletek antykoncepcyjnych
      6) Doxycycline 100mg - 8 tabletek
      7) Gonal F (follitropin alfa) - 20 zastrzykow
      8) Leuprolide acetat - 1 fiolka + 28 strzykawek
      9) Methylprednisolon 16mg - 4 tabletki
      10) Menopur (menotropins) - 15 dawek do zastrzykow + 15 zastrzykow 0.9% Sodium Chloride
      11) Novarel HCG 10000jednostek (10000j Gonadotropin, 100mg Mannitol, 16mg Dibasic Sodium Phosphate, 4mg Monobasic Sodium Phosphate)
      12) Progresterone Ethyl Oleate 50mg/ml - 2 fiolki
      13) Vivelle 0.1mg/day - 10 plastrow
      plus okolo 45 dodatkowych strzykawek i igiel.
      Na szczescie ubezpieczenie pokrylo ponad 90%, wiec ja zaplacilam 270$.

Dzis w zwiazku z tym, ze to moj pierwszy dzien miesiaczki zadzwonilam do kliniki i wzielam 1 tabletke Desogen. Pielegniarka oddzwonila i kazala mi to brac do 20 czerwa, od 16 czerwca zaczac poranne zastrzyki Leuprolide i brac az mi kaza przestac. A 25 czerwca rano mam przyjechac na USG i badanie krwi, i dalej mnie poinstruja.
      USG ma byc podobno codziennie lub co drugi dzien ale na szczescie jest w godzinach poza moja praca (miedzy 7:15 a 8:15 rano).

Zaczynam kalendarz by sie z tym wszystkim nie pogubic.

• aasb Re: czerwcowe IVF 01.06.12, 17:23
        Matko, ile leków wink
        ja przy wszystkich swoich stymulacjach brałam maksymalnie 3 preparaty na raz.
        Teraz (dziś zaczął się 8tc) biorę kwas foliowy+duphaston+luteinę+estrofem.
        • katiko Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 00:01
          Mi tez sie wydaje, ze tego cholernie duzo.
          No nic, sprobuje chociaz raz.
          Na razie sie pocieszam, ze ta anykoncepcja to w celu zmniejszenia ryzyka przestymulowania.
          • aasb Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 10:55
            Trzymam kciuki żeby wszystko się udało smile
    • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 19:54
      Dziewczyny, wczoraj w 14 dc miałam usg i mma na wtorek transfer na 5 czerwca, wtedy moja chrześnica ma urodziny smile Może to jakiś znak?
      Dziewczyny, a czy Wy się jakoś mega specjalnie przygotowujecie do tego transferu oprócz leków?
      • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 02.06.12, 21:02
        staram się wyluzować, dziś co prawda szłam bez humoru, ale na luzie. i 2 kubki wody przed samym zabiegiem, żeby macica była wyprostowana (po zabiegu od razu sikusmile )
        nie stresuj się taksmile trzymam kciukismile
      • katiko Re: czerwcowe IVF 03.06.12, 17:21
        Hejka,

Ja bede pierwszy raz wiec nic nie wiem, poza tym ze mam wypic co najmniej 0.5litra wody.
        I wciasc 1 tabletke valium (chyba, tzn. albo w dzien pobrania albo w dzien transferu - maja mi wyslac kaelndarz). Nic wiecej mi nie powiedzieli, a poza tym by lepiej by mnie ktos zawiozl i odebral bo po valium nie moge prowadzic.
        • aasb Re: czerwcowe IVF 03.06.12, 17:51
          katiko
          przed punkcją nie można nic pić ani jeść, nawet gumy do żucia (tak przynajmniej było w moim wypadku). Chodzi o to, żeby przy podaniu znieczulenia nie wystąpiły mdłości i wymioty - tak mi to wytłumaczono. Ja nie brałam żadnych tabletek przed punkcją.
          Natomiast godzinę przed transferem trzeba wypić ok 1l wody.
          Strasznie u Ciebie dziwnie to wygląda, że wysyłają Ci informacje, a nie masz normalnej rozmowy z lekarzem.

> Hejka,
          >
          > Ja bede pierwszy raz wiec nic nie wiem, poza tym ze mam wypic co najmniej 0.5li
          > tra wody.
          > I wciasc 1 tabletke valium (chyba, tzn. albo w dzien pobrania albo w dzien tran
          > sferu - maja mi wyslac kaelndarz). Nic wiecej mi nie powiedzieli, a poza tym by
          > lepiej by mnie ktos zawiozl i odebral bo po valium nie moge prowadzic.
    • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 04.06.12, 18:55
      Hej, czy wy też macie taka nerwową atmosferę przed transferem, czy tylko ja tak reaguje? Popstrykałam się z mężem i teraz czuję się taka osamotniona...jeszcze jutro jadę sama na ten transfer bo mąż w trasie będzie i tak sobie myślę, że sama chyba tylko chcę te dziecko, sama ku temu dążę, sama się torturuję lekami, myślę o tym itp. Sama sobie...a mąż, jeszcze nie rozumie dlaczego jak się tak wściekam, że mając w sobie tablicę mendelejewa nie można być spokojnym, że jak jutro się nie uda, to wszystko trzeba będzie zaczynać od nowa, a ja juz nie mam na to siły, ja psychicznie już chyba nie wyrabiam, że mam ochotę uciec i zacząć swoje życie zupełnie od nowa...sad(( Nienawidzę takiego życia już...
      • aasb Re: czerwcowe IVF 04.06.12, 20:49
        zalamanalala81
        faceci chyba tak przeżywają na swój sposób takie rzeczy. I to chyba nie oznacza, że On tego nie chce czy się nie przejmuje. My podchodzimy do tego bardzo emocjonalnie, a Oni chowają swoje emocje. Ja pamiętam jak przed 1 transferem mój mąż wieczorem pojechał sobie z kolegą na jakieś spotkanie i wrócił bardzo późno mimo, że wiedział, że ja schizuje i następny dzień był dla mnie bardzo stresujący. Pogadaliśmy sobie, wyjaśniliśmy w jaki sposób przeżywamy to wydarzenie i później ja się nie czepiałam (pamiętałam, że jestem naszprycowana hormonami), a On starał się bardziej mnie rozumieć.
        Te wszystkie nasze zabiegi, leki strasznie na nas wpływają i czasem powodują niepotrzebne nieporozumienia, ale to nie oznacza, że jesteśmy same, a naszym facetom nie zależy na tym.
        Pogadaj z mężem powiedz co czujesz, poproś żeby też powiedział co czuje - to oczyści atmosferę. I pamiętaj jak się uda to On będzie szalał z radości smile a Ty zapomnisz o tych nieporozumieniach.
        Trzymam kciuki za jutro i głowa do góry smile
        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 05.06.12, 13:40
          hej wszystkim, przede wszystkim potwierdzam, ze ja tez zawsze nerwowa, bo jednak to stres mega, czekamy na to kazdego miesiaca i w ogole. ja jutro wizyta i chyba w sobote transfer. i czekanie. to ktora ma juz wyznaczony termin na test po transferze?
          a co do przygotowania, to do punckji fakt na czczo, a do transferu 1l wody, ostatnio myslalam, z eumre, bo za duzo wypilam i ledwo wytzrymalam po transferze 10 minut, zeby moc poboiec do wc, a 10 min trzeba lezec, naprawde mnyslalam tylko o tym, zeby dostrwac, a te minuty byly wkurat wtedy bardzo dlugiesmile tym razem musze troche mniej wypicsmile
    • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 05.06.12, 18:39
      Hej, ja już jestem po, mam już szkraba w sobie, teraz najgorsze 10 dni przede mną...kto jeszcze???
      • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 05.06.12, 23:33
        Gratulacje!
        Teraz spokojnie czekaj, ale jak tu wytrzymać ten najbardziej stresujący moment? Ja jestem w trakcie brania Menopuru, w czwartek ostatnia dawka i jadę do kliniki na pierwsze usg, żeby zerknąć, czy i jak wyrosłosmile Mam wielką nadzieję i jestem nastawiona bardzo pozytywnie!
        Czy może ktoś podchodzi do zabiegu w Białymstoku?
        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 06.06.12, 09:20
          to czekanie jest najgorsze....ale juz tez bym chciala byc po transferze, pewnie bede miuala w weekend, moze dzieki euro przeleci ten czas jakos szybciejsmile
          • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 06.06.12, 11:50
            natkat02 trzymam kciuki przez weekend! Przede mną jeszcze troszkę, nie mogę doczekać się piątku, dowiem się wtedy czegoś więcej. Na razie dzielnie robię zastrzyki, jutro już ostatnismile Ale nic nie czuję, żadnych objawów...... Mam tylko nadzieję, że tak ma być.....
            Piszcie, co u Was, czy może ktoś jest na podobnym etapie, co ja?
            • natkat02 Re: czerwcowe IVF 06.06.12, 13:14
              te zastrzyki pamietam to byla tez niezla sprawa, przy pierwszym sie ba;lam, a potem lecialam juz jak wytrawna pielegniarkasmile
              • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 06.06.12, 13:39
                Natka, a możesz napisać, jak wyglądał okres po zastrzykach, czy codziennie chodziłaś na usg i ile to trwało dni zanim doszło do punkcji? Będę wdzięczna.
                • natkat02 Re: czerwcowe IVF 11.06.12, 08:40
                  juz dokladnie niestety nie pamioetam, to bylo w zasadzie 3 lata temu, chodzilam jakos czesto, moz ei codziennie, na szcsecie mieszkam w wawie, wiec nie byl to problem. ale ogolnie to jakos szybko poszlo wszystko. teraz lece z mrozaakmi, mam nadzieje, ze sie uda i nie bede sie mjusiala znowu stumulowac....straszniue bym chciala, zeby sie udalo....chociaz to brzmi glupawo i banalnie.....smile ale wbrew temu co ktos tutaj napisal, ze nie mo0zna slepo wierzyc w sukces, ja uwazam, ze trzeba, bo bez tego wewnetrznego przekonania, jets trudniej to wszystko ptzetrwac.
      • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 10.06.12, 21:55
        halo! a co tu taka cisza? żyjecie? smile
        czekam na testowanie, chyba będę pierwsza..a może spokojnie poczekam na @? jutro 10 dpt..test najwcześniej w środę..
        a zalamanalala81 kiedy testuje? a pozostałe staraczki? pisać szybko!
        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 11.06.12, 08:38
          ja dziś transfer o 16...wiec testowanie 23.06, w maju mialam identycznie 11 maja i testowanie 23 majasmile moze tym razem jednak się udasmile
          • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 11.06.12, 14:39
            Trzymam za dziś kciuki! Trzeba być dobrej myśli i nastawiać się pozytywniesmile To może nam tylko pomóc! Ja już 10 dawka Menopuru, jutro kontrolna wizyta i mam nadzieje na dobre wieści! Przedwczoraj miałam wielkości 15mm 16mm 17 mm estradiol 800...lekarz nie skomentował, jedynie, że estradiol ładnie rośnie... Coraz bardziej odczuwam jajniki, więc chyba coś się tam dziejesmile Piszcie co u was dziewczyny!
          • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 11.06.12, 17:24
            Natka, napisz jak się czujesz po transferze i w ogóle!
            • natkat02 Re: czerwcowe IVF 12.06.12, 09:28
              no już po, poszlo gladko, nawet jakos nie bylo źle z tym pelnym pęcherzem, bop w maju przesadzilam i ledwo wytrzymalam, zeby sie nie posiusiac po transferzesmile ale troche zlapalam dola, bo musieli az 4 rozmrozic, bo 2 nie przezyly....czyli jak teraz sie nie uda to mam jeszcze tylko 2....ech, skzoida gadac. teraz test za tydzien w piątek. teraz trzeba jakos przezc te parenascie dnismile
              • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 12.06.12, 19:26
                Wszystko będzie dobrze! Musicie być silne i dzielne smile Dziewczyny, ja w czwartek mam punkcję. Generalnie to już się nie mogę doczekać, wierzę, że wszystko będzie dobrzesmile Mam 10 pęcherzyków.... Transfer pewnie niedziela-poniedziałek..... W sumie to nie mogę się już doczekać... cały czas na coś czekamy... smile
        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 12.06.12, 09:29
          to kiedy twoj test? jutro?
          • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 12.06.12, 21:03
            według dr który w zastępstwie robił mi zabieg to w pt, ale dr który robił mi pierwszy transfer mówił, że już po 10 dniach, czyli wczoraj...i sama już nie wiem.. jutro środa, kusi mnie beta..a najlepsze jest to, że wcale nie myślałam o tym, nic a nic, normalnie pracowałam, nie oszczędzałam się jakoś specjalnie, po prostu zapomniałamsmile mam nadzieje, że to dobrze. ciągle czytam wątek majowy...dziewczyny! ile tam szczęścia! ja chcę, że by i u nas tak byłosmile
            • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 13.06.12, 10:36
              zalamana, co u Ciebie, jak się czujesz? Robiłaś już test?
              • natkat02 Re: czerwcowe IVF 14.06.12, 08:54
                jak tu wytrzymac jeszcze tydzien...niech lktos juz zrobi test i cieszmy się razem na zachętę!!!
                • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 14.06.12, 09:58
                  ja się bojęsmile nie robię, czekam na brak @ smile
                  • endopech Re: czerwcowe IVF 14.06.12, 11:01
                    dziewczyny doradźcie...czy trzeba usuwać torbiele endo przed in vitro ? ( mam 2 jeden ok 5 cm drugi ok3 cm) już miałam 2x operacje na endo ...kolejnej się boję ze względu na rezerwe jajnikową...?
                    • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 14.06.12, 21:38
                      endopech napisała:

> dziewczyny doradźcie...czy trzeba usuwać torbiele endo przed in vitro ? ( mam 2
                      > jeden ok 5 cm drugi ok3 cm) już miałam 2x operacje na endo ...kolejnej się boj
                      > ę ze względu na rezerwe jajnikową...?

niestety, nie doradzę w tym temacie...
              • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 14.06.12, 20:33
                Hejka i ja sie boje zatestowac ale w sobote robie sikanca a w poniedzialek bete. Oprocz piersi to nic nie czuje i stresa mam... ktos juz testowal? Czuje ktos cos.?
                • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 14.06.12, 21:36
                  hej. ja w niedzielę mam transfer, pobrano mi 10 komórek.....
                  • natkat02 Re: czerwcowe IVF 15.06.12, 09:25
                    trzymam kciuki, dawajcie od razu tutaj znać po testowaniu, ja nie czuje nic, ztn wczoraj pobolewł mnie brzuch jak na okres, troche sie obawiam, bo w maju tez mnie tak bolało i się nie udalo...no ale nie wiem sama, dziewczyny maja tu rozne objawy albo nie mają i chyba nie da się tego wyczytać z tych naszych "objawow"....ja jeszcze rowno tydzien czekania....
                • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 17.06.12, 19:52
                  Dzisiaj w 12 dpt zatestowałam sikańca i niestety 1 krecha... poddaję się, nie mam już mrozaków ani kasy na leczenie uncertain/////////////////////
                  • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 17.06.12, 21:43
                    A Ty się koleżanko nie załamuj tak szybko i rób jutro betę, osobiście nie wierzę testom sikanym bo znam wiele przypadków, kiedy się nie sprawdziłysmile także głowa do góry i rano marsz na betę, ok? trzymam kciukismile
                    ja jutro testuję..w końcu..
                    spokojnej nocy koleżankom!
                    • natkat02 Re: czerwcowe IVF 18.06.12, 08:41
                      wlasnie, siklance są niepewne i ja nigdy ich nie robie do bety, idz koniecznie na bete i daj znac. ja 3 lata temu po udanym inv zrobilam sikanca dopiero po becie pare dni i wyszla bladziutenka kreska, wiec naprawde nie zmieniajcie kolejnosci, bo nie potrzebny stres!
                      kto jeszcze testuje??
                      ja wczoraj 6dpt i po stosunku z mezem mialam zauwazylam delikatne plamienie przy sisuianiu, stres, przeczytalam pol internetu, zaluje ze w ogole wsolzylam wczoraj, n ie wiem czy mozna czy nie mozna??? wtedy mi dr powiedzial 3 lata temu ze nie, teraz nic nie moiwli i jakos nie pomyslalam....cholera. mam nadzieje ze to nic powaznego. dzis juz nic.
                      • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 18.06.12, 18:04
                        też jestem za zrobieniem bety, także proszę mieć nadzieję i jutro testować! Co do sex-u to nie mam pojęcia czy tak czy nie, osobiście wstrzymam się jeszcze trochę... smile A tak w ogóle to miałam transfer w niedzielę, wiec przede mną jeszcze trochę czekania. Zamierzam zrobić test w 12 dpt.
                        • olivka2010 Re: czerwcowe IVF 18.06.12, 18:12
                          dziewczyny ja miałam w zaleceniach po ivf napisane że nie można współżyć przez 14 dni po transferze
                  • zalamanalala81 Re: czerwcowe IVF 18.06.12, 21:42
                    Beta ujemna...
                    • zawsze.re Re: czerwcowe IVF 18.06.12, 21:56
                      moja też....
                      • natkat02 Re: czerwcowe IVF 19.06.12, 08:48
                        o nie....naprawde jest mi bardzo przykro......to takie fatalne uczucvie bezsilnosci.... wiem co czujecie, znam to uczucie niestety..... jedyne co wam napisze oprocz tego, to zbeyscie sie nie poddawaly i dalej walczyly, ja tak nbede robic dalej jak sie nie uda!
                        • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 19.06.12, 11:35
                          ...... dziewczyny, bardzo mi przykro...naprawdę - wczoraj to przeczytałam, ale nie mogłam nic odpisać... bo smutno bardzo. Musicie teraz zregenerować siły, odpocząć i próbować dalej, nie poddawać się, bo o ten cud trzeba walczyć, jeśli się bardzo tego pragnie!
                          • natkat02 Re: czerwcowe IVF 20.06.12, 13:10
                            zaczynam miec niezłego pietra, ja za 2 dni test, juz o niczym innym nie mogę my,śleć, oczywiscie mam juz urojoną ciąże, wilczy apetyt i w ogóle.....i pewnie w piątek będzie jak obuchem w łeb.....
                            • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 20.06.12, 14:27
                              co to za przedwczesne rokowania! Proszę cierpliwie czekać do piątku - wszystko będzie dobrze! A który to będzie dpt, bo gdzieś mi umknęło? Ja dopiero 4 dpt., planuję zrobić test w 12 dpt. Trzymam kciuki za piątek!!!Chcę usłyszeć cudowną wiadomość!
                              • natkat02 Re: czerwcowe IVF 20.06.12, 15:00
                                to będzie 11dpt, kazali mi zrobic, ostatnio robilam w 12, ale tym razem to wypada w sobote. ech, nie wiem jak wytrzymam w piatek do tego telefonu....nie mam teraz juz zadnych pobolewan w brzuchu, mialam tylko chwile po transferze, teraz nic. od delikatnej plamki w 6 dpt nic, echo.wmawiam sobie ze czuje piersi, ale juz sama nie wiem czy je czuję, czy niesmile jedna wielka niewiadomasmile
                                • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 20.06.12, 20:22
                                  będzie dobrze. mnie czasem trochę brzuch kuje, a może jajniki... piersi już prawie nie bolą, a przed samym transferem i tuż po bolały przeokropnie! To czekanie jest najgorsze, tak bym chciała, żeby była już ta pozytywna informacja!
                                  • natkat02 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 10:38
                                    ja juz po becie, za jakieś 3 h powinnam miec wyniki......zaczynam miec serce w gardle....
                                    • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 11:56
                                      Trzymam kciuki i czekam na pozytywne wieści!!! Też zaczynam się juz stresowac.....Będzie dobrze!
                                      • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 16:12
                                        Napisz coś, jak wyniki?!
                                        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 18:53
                                          Udalo sie!!!!!! Beta 102!!!!!!!
                                          • katiko Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 18:56
                                            smile Ciesze sie z Toba calym sercem Natkat02!!!
                                            • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 19:15
                                              katiko, a co u cIebie? NA jakim jesteś etapie?
                                          • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 19:13
                                            HURA!!! Bardzo się cieszęsmile Ale musisz się teraz cieszyć! Gratulacje! Dziewczyny, piszcie, co u Was.
    • katiko Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 18:55
      Hej dzieczyny,

Sorki, zalozylam ten post i sie nie odzywalam przez caly czas. Na szczescie mialam pelno na glowie i malo czasu o mysleniu o terapii.
      Moj maz obronil tydzien temu doktorat!
      Poza tym robie zastrzyki z lupronu i w poniedzialek ide na kontrolne USG - czyli wyglada na to, ze moje IVF o ile uda sie im pobrac wystarczajaca ilosc komorek bedzie w lipcu a nie w czerwcu.
      To nic.

Przelecialam wzrokiem wasze wpisy i widze, ze niektorym sie nie udalo.
      Przykro mi bardzo sad Mam nadzieje, ze robicie cos milego/fajnego by sie podbudowac psychicznie.
      Ja, bojetnie jaki bedzie wynik w sierpniu jade na wakacje do Hiszpanii - juz kupilam bilety i zlozylam wniosek o urlop - to bedzie wynagrodzenie za wszystkie stresy, zastrzyki, dodatkowe x kilo.

Jakie metody by sie wyluzowac stosujecie?

• natkat02 Re: czerwcowe IVF 22.06.12, 21:20
        Dzięki, po pierwszej fali radości już pierwa obawy, czy wszystko będzie ok.
        Sposobów na spokojne przejście tego to chyba nie ma...wink ja po prostu założyłem, ze to trwa i nie da się tego obejść. Ale dziś byłam strzepkiem nerwów, zadzwonili z kliniki dopiero o 17!!! Myślałam, ze pozabijam.
        Ale trzeba wierzyć, ze się uda, ja po majowym nieudanym stwierdziłam, ze im wiecej nieudanych prób tym bliżej udanej, bo statystyki mówią, ze do 3-4 razy się udaje, jakoś tak
        Kochane trzymam najmocniej kciuki za was, będę tu nadal codziennie z wami!
        • katiko Re: czerwcowe IVF 25.06.12, 23:05
          smile szczesciara.

Ja zas dzis mialam bazowe USG; widac tam 5+7 komorek. Ale lekarz powiedzial, ze moze sie okazac ze hormony uaktywnia inne do wzrostu i bedzie wiecej, albo te z jakis powodow nie urosna i bedzie mniej. I ze ta obecna ilosc o niczym nie mowi, i nic nie gwarantuje. I to czym mam sie cieszyc to, ze sa bo to oznacza ze wciaz mam zapas komorek, i ze nie mam zadnych cyst.
          No to sie ciesze...

Poza tym przestalam brac Desogen w zewszly czwartek, i od jutra zmieniam dawke Lupronu z 10jednostek na 5 (ranek), i zaczynam 150 Gonal-F + 75 Menopur (wieczor).
          I w piatek kolejne USG i badanie krwi. Z glupoty chyba umowilam sie na 7 rano...

• natkat02 Re: czerwcowe IVF 26.06.12, 08:48
            czyli że kiedy transfer?
            • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 00:24
              Dziewczyny, jutro, tzn. dzis testuję, to w sumie dopiero 11 dpt, ale chyba się zdecydowałam.....
              • natkat02 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 08:35
                trzymam kciuki! ja tez etstowalam w 11dpt. czekam zatem na wiesci pozytywne!!!!!
                • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 10:24
                  stchórzyłam..... pójdę jutro z samego rana.... chyba się denerwuję...
                  • natkat02 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 11:26
                    o rany, no bo się neicierpliwę, juz bym chciala, zebysmy wszystkie byly szczesliwe po.....
                    • nadia_03 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 16:23
                      jednak się zdecydowałam i poszłam, w expresowym tempie dostałam wynik...niestety... beta 5,8.... to za mało jak na 11dpt....... nie ma juz chyba sensu powtarzać testu, tym bardziej, że od 1h boli mnie brzuch, jak co miesiąc, przy okresie..... Na razie cisza, w ogóle nie rozmawiamy....emocje strasznie duszę w sobie.... pewnie wieczorem wybuchnę.... sad
                      • lamia39 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 16:59
                        nadia tak cudownie przez caly ten czas podtrzymywalas wszystkie na duchu.
                        bardzo cie wspieram myslami teraz. mam nadzieje ze sie nie poddajecie i ze to nie koniec.
                        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 27.06.12, 20:54
                          Wiem jakie to uczucie...miesiąc temu w maju tez mi się nie udało..,.. Tym bardziej namawiam- nie poddawajcie się! Nadia, koniecznie walcz dalej, uda się na pewno!
                          • katiko Re: czerwcowe IVF 28.06.12, 02:15
                            Natkat!
                            U mnie nic nie wiadomo. Zadnych dat. Powiedzieli, ze zalezy jaka bedzie moja biologiczna odpowiedz na stymulacje.
                            Od wczoraj zmienily mi sie troche leki:
                            5j Lupron rankiem
                            150 Gonal-F
                            75 Menopur

Nie wiecie przypadkiem czy moge mieszac Menpur + Gonal-F 40min wczesniej przed uzyciem?
                            Czy tez tylko chwile przed zastrzykiem?
                      • katiko Re: czerwcowe IVF 28.06.12, 02:12
                        Nadia, sciskam Cie mocno.
                        Bardzo mi przykro, ze "samotnie" bo nie dzielac sie z najblizszymi przez to przehodzisz.
                        Nie poddawaj sie prosze.

I my wszystkie! Damy rade smile
                        • natkat02 Re: czerwcowe IVF 28.06.12, 08:32
                          katiko, ja juz nie pamietam totalnie tych lekow, jak je bralam, bo teraz mialam crio, wiec niestety nie pomoge.
                          nadia, ustal sobie od razu plan dalszy walki i nim podązaj, bo jeszcze teraz patrzac na zapędy PIS, trzeba się spieszyc, oszołomy jedne.
                          trzymam za was dziewczyny mega mocno, naprawqde nie raz ty wylalam morze lez na tym forum, ale mowie wam, uda sie wam tak jak mi na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka