Dodaj do ulubionych

endo - co na poprawę ??

19.07.04, 09:19
Witajcie !
Dziś mój 3 dc. Koljeny cykl z clo. Niestety w poprzednim miałam nieco
małe endo. Z takich naturalnych wspomagaczy to znam czerwone wino.
Czy znacie może jakieś leki (najlepiej ziołowe lub homeopatyczne).
Bardzo proszę o poradę. Już zaczęłam cykl i mam nadzieję, że w nim zajdę
( każdy kolejny cykl to nadzieja).
Dodam, że jestem po trzech poronieniach i obecnie mam już problem z zajściem.

Poradżcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • emis.p Re: endo - co na poprawę ?? 19.07.04, 09:57
      pomóżcie, proszę...

pozdrawiam serdecznie
      Ewa
      • Gość: Witka Re: endo - co na poprawę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 11:58
        Ja słyszałam o orzeszkach, pistacjach (tylko nie solonych) i o leku acard, ale
        też proszęo bardzoej "profesjonalną" odpowiedź.
        • aquarius72 Re: endo - co na poprawę ?? 19.07.04, 12:28
          Sama chciałabym to wiedzieć... więc podciągam
          • tania75 Re: endo - co na poprawę ?? 19.07.04, 19:32
            Podciągam, bo mam taki sam problem
            • wiktoriaa Re: na endo 19.07.04, 20:02
              mi na endo bardzoo pomaga wino czerwone ..takie o jakim wspomniałąś najlepiej
              wytrawne lub półwytrawne..dobrze sobie pic lampke ,dwie dośc czesto (nie
              wpadniesz w alkoholizm)orzechy włoskie,ziemne..
              z medykamentów nie ma jako takiego niestety.. ale wino bardzo pomaga...
              pozdrawiam
    • ikrol1 Re: endo - co na poprawę ?? 19.07.04, 22:34
      Na poprawę endometrium jest wino, wszelkiego rodzaju orzechy, ryby i soja. Ta
      ostatnia zawiera najwięcej naturalnych fitoestrogenów. Możesz sobie kupić w
      aptece preparat zrobiony z wyciągu soi. To taki preparat dla kobiet po
      menopauzie. I u nich i u ciebie chodzi o dostarczenie organizmowi estrogenów.
      Ale ten lek można zacząć brać dopiero od ostatniego dnia kuracji klomifenem, bo
      wczesniej może zaburzyc stymulację (clo jest antyestrogenem więc dostarczanie
      organizmowi estrogenów osłabia jego działąnie stymulujace jajniki). Efekty
      stosowania takich środków nie są oszołamiające, ale czasami to wystarczy.
      Piszesz, że jest to twój kolejny cykl z clo. A konkretnie to który ? Napisz
      proszę. Jestem ciekawa czy od pierwszego cyklu z clo masz kłopoty z endometrium
      czy może najpierw było dobrze a teraz po kilku cyklach stymulacji jest źle.
      Pozdrawiam. Ilona
      • Gość: emis.p Re: endo - co na poprawę ?? IP: 212.244.177.* 20.07.04, 08:46
        Dziękuję Wam za rady.
        To mój drugi cykl z clo. Wiem, że clo źle wpływa na endo i dlatego chcę
        brać coś na poprawę. Chodziło mi przede wszystkim o coś naturalnego.
        Wasze propozycje są ciekawe.

Bardzo dziękuję
    • lidek0 Re: endo - co na poprawę ?? 20.07.04, 08:19
      Ja brałam Ovestin /w plastrach/ Accard o ile wiem nie jest na endometrium.
    • Gość: Witka Re: endo - co na poprawę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 09:57
      cytuję za portalem mamo.tato.:
      "Czyli niska dawka aspiryny (do 81 mg na tabletkę) wydaje się przynosić dużą
      zasługę dla poprawy płodności. W Polsce można zakupić preparat o nazwie Acard®
      (75 mg). Jeśli podejrzewasz się o poronienia, jeśli poroniłaś w przeszłości
      zapytaj lekarza o tę formę leczenia. Niektóre typy poronień związane są ze
      słabo rozwiniętą śluzówką macicy. Inne z obecnością antyciał
      antyfosfolipidowych. Są to białka, które najwyraźniej związane są problemami
      krzepliwości. Mogą prowadzić do powtarzających się poronień. W takich wypadkach
      istnieje zmniejszony dopływ krwi do rozwijającego się zarodka z powodu zbytniej
      krzepliwości krwi. Aspiryna redukuje ryzyko zakrzepów.

Poprawia jakość śluzówki macicy, dopływ krwi do jajników i macicy. Dzięki temu
      wspomaga pracę układu rozrodczego, w tym wzrastanie pęcherzyka z dojrzewającym
      jajeczkiem wewnątrz.
      • Gość: Anna Re: endo - co na poprawę ?? IP: *.strusia.comnet.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:09
        Co ile brać ten akard- mozna codziennie po jednej tabletce?
        • Gość: emis.p Re: endo - co na poprawę ?? IP: 212.244.177.* 21.07.04, 08:10
          Podciągam, ponieważ również jestm ciekawa jakie dawki dziennie powinnam brać.

pozdrowionka
          Ewa
          • Gość: Witka Re: endo - co na poprawę ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 10:08
            Myślę, że wystarczy 1 tabletka Acardu, bo ma 75 jednostek, a nie należy brać
            więcej niż 81 jednostek. Ale sama biorę go z pewną dozą niepewności...
            • Gość: emis.p Re: endo - co na poprawę ?? IP: 212.244.177.* 21.07.04, 10:25
              Dziękuję Witko !
              Jeszcze dzisiaj muszę kupić Acard. Pokładam duże nadzieje w tym cyklu (6 d.c.).

pozdrawiam
              Ewa
              • Gość: sassi. Re: endo - co na poprawę ?? IP: 80.51.74.* 21.07.04, 12:28
                wiecie co, Acard to lek na serce. Czy jestescie pewne, ze jest bezpieczny? Co
                innego tabletka aspiryny bajerowskiej, a co innego specjalistyczny lek dla
                chorych na serce. ja tez chce cos zrobic dla swojego endo, ale chyba
                poprzestane na winie, bo cos sie boje takich eksperymentow - biore juz taka
                tone lekow, ze nie wlaczylabym na wlasna reke dodatkowych.....
                • aquarius72 Re: endo - co na poprawę ?? 21.07.04, 12:43
                  Mnie też się wydaje, że chyba nie powinno się stosować takich leków na własną
                  rękę. Z tego co słyszałam stosowanie acardu ma na celu poprawę krążenia i
                  przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów w łożysku, dlatego stosuje się go by
                  zapobiec poronieniu, ale czy ma jakiś wpływ na wzrost endometrium?
    • Gość: cetka Re: endo - co na poprawę ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.07.04, 19:46
      zapytaj swojego lekarza o progynowe. ja od owulacji bralam 2 x 1 tbl. i edno
      sie poprawilo w tym cyklu.
    • zojda Re: endo - co na poprawę ?? 27.07.04, 20:04
      ja też właśnie zaczęłam brać Acard
      na własną rękę
      trochę się bałam, ale postanowiłam brać go przez dwa cykle a potem zobaczę na
      USG, jak to wygląda
      wiem, że jest to lek na serce, ale właśnie jego dziewczyny chwalą najczęściej
      podobno naprawdę pomaga. Duzo pozytywnych opinii dostał na portalu mamo-tato.pl
      przeczytałam, że należy go brać od 1-go dnia cyklu do owulacji. potem przerwa,
      i znowu od początku
    • Gość: ala 8 Re: endo - co na poprawę ?? IP: *.torun.mm.pl 27.07.04, 22:10
      Myślę, że Akardu nie ma się co obawiać bo to odpowiednik 1/6 aspiryny.
      Wiem,że na poprawę endometrium w cyklu stymulowanym czasami zapisuje się
      estrogeny. Ostatnio w poczekalni wpadła mi w ręce ulotka preparatu SOYA MENO,
      jest to preparat dla kobiet w okresie menopałzy, które wymagają uzupełnienia
      niedoboru estrogenów. Zawiera suchy ekstrat z nasion soi.
      To udało mi się przeczytać na ulotce, sama go jednak nie brałam.
      Może któraś z dziewczyn wie więcej na jego tego.
      Jestem bardzo ciekawa.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka