Dodaj do ulubionych

Poziom HCG, a dalszy przebieg ciąży

04.01.15, 12:10
Znalazłam kilka artykułów naukowych z ośrodków IVF, gdzie przeprowadzono badania dot. rokowania dla dalszego przebiegu ciąży,w zależoności od poziomu Beta HCG badanego w 14 lub w 16 dpo. Ponieważ często pojawiają się w wątkach pytania "czy moje hcg nie jest za niskie" wklejam tu na razie linki do artykułów po angielsku, później może przetłumaczę kluczowe fragmenty. Mam nadzieję, że się przyda.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10685527
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110569010000506
carikay11.hubpages.com/hub/16dpo
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: Poziom HCG, a dalszy przebieg ciąży 04.01.15, 12:23
      Najpierw krótkie tłumaczenie wniosków z pierwszego linku.

Poziomy beta HCG badano w 16 dniu po owulacji/punkcji (czyli odpowiednio np. w 13 dniu po transferze 3 dniowego zarodka, lub 11 dniu po transferze blastocysty).

Niski poziom HCG (pomiędzy 25 a 50 IU/L) był powiązany z niskim prawdopodobieństwem kontynuacji ciąży <35%, podczas gdy poziom przekraczajacy 500 IU/L dawał ponad 95% prawdopodobieństwo kontynuacji ciąży.

Wnioski z Department of Obstetrics and Gynaecology, The University of Adelaide, The Queen Elizabeth Hospital, Woodville, South Australia, Australia
    • kalina_lin Re: Poziom HCG, a dalszy przebieg ciąży 04.01.15, 12:25
      Ostatni link - podobne wnioski z badania:

What your hCG numbers may indicate at 16dpo

25 - 50 hCG at 16dpo
    • kalina_lin Re: Poziom HCG, a dalszy przebieg ciąży 25.01.15, 16:51
      Jeszcze jedna ważna informacja - odnośnie usg serduszkowego, robionego zwykle w 6 tygodniu ciąży. Dobrze jest na to usg wybrać dobrego specjalistę, z dobrym sprzętem USG. Możliwe dzięki temu jest zmierzenie tętna zarodka, co jest bardzo ważną informacją na temat dalszych rokowań. Generalnie bardzo niepokojące na tym etapie są tę?na poniżej 100 uderzeń na minutę.
      W tym artykule można znaleźć wykres obrazujący ryzyko poronienia w zaleźności od tęna:
      parenting.pl/portal/6-tydzien-ciazy

Tutaj trochę więcej danych z badań na ten temat:
      www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2012/10/ocena_rytmu_serca_zarodka_i_plodu.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka