13.01.16, 20:18
Ile kosztuje przeprowadzenie 3 prób INVITRO? Czytałam, że jeśli w 3 próbach się nie uda to należy sobie odpuścić.Na forach jest informacja o ok. 15000 zł, ale czy to cena za próbę, czy ogólny koszt kilku prób??Moje pytanie wydaje się dziwne, ale w pierwszej próbie pobiera się kilka jajeczek od kobiety, które używane się w kolejnych próbach- a to bardzo duży wydatek finansowy.
Obserwuj wątek
    • gosi-ak82 Re: IN-VITRO 14.01.16, 11:04
      Czesc, zalezy gdzie sie leczysz ale wiekszosc klinik inVitro robi tak,ze za kazda probe( kazdy transfer) placisz oddzielnie. W czechach np. tam gdzie ja sie lecze, zwykle Invitro kosztuje okolo 12 tysiecy za jeden transfer, drugi tyle samo ale 3 jest wspolfinansowany. tak akyrat robi klinika ReproGenesis z Brna, ale w Polsce i w kazdej klinice jest to inczej. Najlepiej napisac maila.smile
      • bf22 Re: IN-VITRO 14.01.16, 22:22
        jeden transfer 12k? Nie punkcja? To ja juz bym zbankrutowala big_grin
    • olenka150 Re: IN-VITRO 14.01.16, 22:24
      Witam, polecam klinike Arleta, generalnie róznice w obsłudze sa kolosalne pomiędzy polskimi klinikami a Arletą, wiem to z doswiadczenia, po 6 latach dzieki Arlecie mamy potomstwo
    • bf22 Re: IN-VITRO 14.01.16, 22:26
      w kazdej probie mozesz miec rozna ilosc transferow wiec ciezko mi uwierzyc, ze mozna kategorycznie mowic, ze po 3 powinno sie odpuscic.
      Ja mialam do tej pory 2 podejscia i jak wszystko wykorzystam to bedzie w sumie 7 transferow... a poznalam dziewczyny, ktore mialy po 1 zarodku na probe... albo po 6 wiec IVF IVFowi nie rowny. No i duzo zalezy od wytrzymalosci psychiki.

MZdrowia placi klinikom, ktore biora udzial w programie po 7,5k - na taka kwote zgodzily sie kliniki. Do tego dochodzi Ci koszt lekow (do czerwca sa jeszcze refundowane). Mysle, ze trzeba sie liczyc z 10k na podejscie. Niektore kliniki maja program "In Vitro do skutku" ze stala oplata bez wzgledu na ilosc podejsc - musisz sprawdzic.
    • betka1984 Re: IN-VITRO 14.01.16, 22:46
      Zależy co masz na myśli, pisząc próba. Transfer czy cała procedurę (leki, pobranie komorek itd)? W jednej procedurze moze byc jeden transfer albo kilka po mrozeniu zarodkow. U mnie z jednej procedury byly 3 transfery, kosztowało to w sumie ok 15 tys kilka lat temu. Co do ilosci prob, to tylko mialam powiedziane, ze do nastepnej procedury wlacza dodatkowe leki i ze jesli nie udadza sie 4 procedury (ok 3-4 transfery na kazda) to zeby odpuścić.
      • alic-e83 Re: IN-VITRO 15.01.16, 09:09
        Wydawało mi się, że największym kosztem jest proces pobierania jajeczek, który się robi tylko za pierwszym razem. Ze przy drugiej bądź trzeciej próbie koszt maleje.

To jeszcze nie jest pewne czy IN VITRO będzie potrzebne, trafiłam do kliniki w Opolu. Na razie jestem przed wizytą, aby rozpocząć próbę inseminacji. ale chciałabym wiedzieć o jakiej kwocie mowa w przypadku IN VITRO. Na refundowany zabieg nie mam co liczyć, bo już nie zdążę się załapać na program. Zamierzam się wypytać lekarza o koszty. Pewnie spadnę z krzesła jak usłyszę cenę! Ale myślę, że nie zależnie od kwoty i tak spróbujemy smile.

Nie ukrywam, że boję się samego procesu stymulacji i pobierania jajeczek. Mam tylko jeden jajnik - nie chcę go stracić.

Jaka musi być przerwa pomiędzy kolejnymi próbami?
        • bf22 Re: IN-VITRO 15.01.16, 09:52
          spokojnie. Na razie trzymaj sie inseminacji - moze IVF wogole nie bedzie potrzebne!

Najdrozsza jest stymulacja i punkcja - tak jak piszesz i robi sie to przy kazdej probie ... a pomiedzy probami masz transfery zarodkow, ktore wyhoduja. Wiem, ze niektore kliniki maja opcje all inclusive - placisz na poczatku ustalona kwote i w niej masz wszystko... probe, transfery, badania krwi - a w niektorych placisz za kazda usluge i wtedy stymulacja/punkcja najdrozsza a transfery to tylko jakis tam procent tej kwoty.

No ale nie nakrecaj sie na raziesmile 3mam kciuki!!!!
          • alic-e83 Re: IN-VITRO 15.01.16, 09:59
            Bardzo dziękuję za informacje.

• bf22 Re: IN-VITRO 15.01.16, 10:51
              tutaj www.klinikabocian.pl/koszty-leczenia/ceny-procedur/ masz przykladowy cennik. Niestety nie wiem czy ta klinika jest droga czy tania w stosunku do reszty klinik. No ale orientacyjnie mozna zerknac smile
        • betka1984 Re: IN-VITRO 17.01.16, 21:43
          Koszt lekow, wizyt, punkcja, ICSI i pierwszy transfer 2 zarodkow kosztowaly 10.000 zl. Transfer mrozonych zarodkow + wizyty 2000 zl. Po pierwszym nieudanym transferze mialam miesiac przerwy, potem crio. Co do przerw miedzy procedurami nie pomoge, bo mialam jedną. Na razie jak kolezanka napisala skupcie sie na leczeniu, mozliwe, ze In vitro wcale nie bedzie potrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka