Dodaj do ulubionych

Pomocy! Wyniki.

25.10.04, 16:42
Dziewczyny pomóżcie w interpretacji, bo naszej Ewy chwilowo nie ma. Jakieś 4
tygodnie temu zrobiłma TSH i wyszło 4,45 przy normie do 4,2. Zapisałam sie do
endokrynologa. jutro mam wizytę. W piątek zrobiłam wyniki i dzisiaj
odebrałam. TSH 4,06 ( spadło?), FT3 3,08 ( norma 2,57-4,43), FT4 1,17 ( norma
0,93-1,7). Możliwe ,że TSH spadło przy braniu tylko wiesiołka? Czy reszta też
jest o.k? Nie moge zajść w ciążę staramy się pół roku i nie mam owu.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 16:44
      troszke rozhwiana ta tarczyca. nie znam sie na tym super, ale moze gin zleci Ci
      badania w kierunku przeciwcial tarczycowych anty TPO i anty TG.
      • pandziksa Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 16:56
        Czy przyczyną mogą być brane długo tabletki antykoncepcyjne? Wątpię ale szukam
        różnych możliwości. Boję się, że jutro endokrynolog powie mi, że przecież mam
        już w normie, albo coś takiego.
        • maretina Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 17:06
          to nie antyki raczej. nie wazne co, wazne zeby uregulowac i wtedy moze sie udac.
    • to-ja-007 Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 17:10
      Tsh nie spadlo od wiesiolka. To normalne, ze tsh sie waha. Za miesiac moze byc
      znowu powyzej normy.
      Praca tarczycy a tym samym ilosc hormonow tarczycy zalezy np. od diety (ilosci
      jodu). Poza tym jest zwiazek miedzy kobiecymi hormonami a hormanami tarczycy,
      dlatego znowu moga byc jakies drobne wahniecia w przeciagu cyklu.
      Niestety musisz isc do lekarza. Ja bym tylko na Twoim miejscu zbadala
      przeciwciala przeciwtarczycowe, zeby wykluczyc Hashimoto (przy Hashimoto nie
      powinno sie podawac lekow z jodem a niestety niektorzy lekarze o tym zapominaja).

Wiesiolek nie ma wplywu na tarczyce, tak samo jak tabletki antykonc. nie
      spowodowaly, ze masz niedoczynnosc tarczycy. Tak naprawde to ze wzgledu na
      jedynie podwyzszone tsh - masz tzw. subkliniczna forme niedoczynnosci tarczycy.
      Niedoczynnosc tarczycy - sie dziedziczy albo to pamiatka po Czarnobylu. sad
      Moge Cie tylko pocieszyc ze jak zaczniesz leczyc tarczyce to owulacja wroci i
      lepiej sie poczujesz (przy takim tsh moglas juz miec i inne objawy - uczucie
      zimna, depresja?, zaparcia?, wypadanie wlosow, czestsze alergie/przeziebienia -
      przez oslabiony uklad immunolog., sklonnosc do tradziku etc. ).
      • pandziksa Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 17:19
        Moja mama niedoczynności nie ma więc chyba to po czarnobylu, mieszkam nad
        morzem koło Szczecina i tam promieniowania było mało. Chociaż na uczelni
        mówili, że wyły liczniki i przyszło wojsko i pozabierało.
      • pandziksa Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 17:29
        Zapomniałam ,że objawy to prawie wszystkie mam.
    • ikrol1 Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 18:43
      Rzeczywiście jest to subkliniczna niedoczynność tarczycy. Nie powinna mieć
      wpływu na owulacje. Przewaznie z takimi wynikami ma się kłopoty dopiero w ciąży
      i czasem trzeba brać leki. Nie wiem czy endokrynolog będzie chciał cos z tym
      zrobić. Mozesz poszukac przyczyny tego stanu rzeczy np badając przeciwciała
      a-TPO. A badałaś prolaktynę ? Ilona
      • pandziksa Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 19:07
        Badałam prolaktynę i mam skaczącą. Podaję wyniki z 24,06 11,9 a po MTC 165,5,
        następne wyniki z 04,10 25,9 a po MTC 173,4. Dostałam castagnus, ale podobno
        taka skacząca prolaktyna jest przy niedoczynności a ja mam jej prawie wszystkie
        objawy. Castagnus dostałam po 1 wyniku. Dodam jeszcze,że w kwietniu odstawiłam
        tabletki i zauważyłam ,ze nie mam teraz takiego śluzu jak przed tabletkami.
        tabletki brałam około 7 lat - nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie.
    • ikrol1 Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 20:24
      Może jednak warto spróbowac leczenia takiej niedoczynności. Twoje wyniki są w
      normie i takie rzadko sie koryguje, ale one nie sa idealne. Dla przykładu moge
      podać prolaktynę. Idealny wynik to wynik poniżej 15 ng/ml a norma jest do 25.
      Jesli chodzi o tarczycę to idealne wyniki to TSH poniżej 2,5 a FT4 i FT3 w
      górnej połowie normy a nie jak u Ciebie w dolnej. Daj zanc na forum co powie
      endokrynolog. sama jestem ciekawa. Pozdrawiam jeszcze raz. Ilona
      • pandziksa Re: Pomocy! Wyniki. 25.10.04, 20:31
        Dam znać jutro.
    • to-ja-007 Re: Pomocy! Wyniki. 26.10.04, 10:50
      Z tym blokowaniem owulacji to chyba sporo zalezy od konkretnego organizmu.
      U mnie przez wlasnie takie nie za wysokie ale skaczace tsh - mialam skaczaca
      prolaktyne i mimo ze prolaktyna stale miescila sie w laboratoryjnych normach -
      to z owulacja bywalo roznie. Odkad biore leki prolaktyna jest ok.
      Aha - mna sie lekarz zainteresowal - jak sie "pochwalilam", ze mam stale
      temperature w okolicach 35. Czasami spadala mi nawet ponizej 35 stopni.

ps. z innych objawow przypomnialo mi sie jeszcze niskie cisnienie, wysoki puls,
      wolna przemiana materii a tym samym tenedncja do tycia, zbyt wysoki poziom
      "zlego" cholesterolu.
      • ewa.analityk1 Re: Pomocy! Wyniki. 26.10.04, 11:07
        wiesz takie delikatne skoki to normalne, co do wiesiołka wiesiołek poprawia
        wchłanianie jodu i zalecany jest przy niedoczynności tarczycy, nawet na ulotce
        pisze. Przeciwciała warto zrobić. Objaw obniżonej temperatury jest typowy dla
        niedoczynności tarczycy, prolaktyna też powiązana z TSH wariuje.
        Co do objawów u mnie też było niskie ciśnienie, wysoki puls, zmęczenie, sucha
        skóra szczególne na łokciach, senność, tendencja do tycia
        • pandziksa Re: Byłam u endokrynologa.. 26.10.04, 17:10
          Trochę się rozczarowałam bo oczywiście on nie widział w wyższym TSH nic złego
          nawet jak powiedziałam mu o objawach. Stwierdził,że sama sobie wmawiam. Bardzo
          ciekawe, tylko objawy mam już od dawna i nawet nie przypuszczałam,ze mogą być
          związane z tarczycą. Łaskawie dał mi 25 Letrox na obniżenie TSH i kazał zrobić
          TSH za 3 miesiące. Powiedział,że może wtedy się "odblokuje". Jestem trochę
          rozczarowana ale ogólnie mam nadzieję,że sie mi polepszy. Tylko to 25 to nie za
          mała dawka?
      • bzubza Re: Pomocy! Wyniki. 04.11.04, 18:58
        A bylas u gin czy u endokrynologa? Bo nie kazdy gin sie zna, ale oni nie umieja
        sie do tego przyznac. Najlepiej znalezc dobrego gin-endokrynologa. Wiem, ze nie
        jest to proste, ale warto poszukac. Pa
    • bzubza Re: Pomocy! Wyniki. 11.11.04, 21:30
      I co u Ciebie slychac? Jak tam TSH sprawdzalas ponownie? Bierzesz jakies leki?
      Sprawdzalas P/c anty TG i P/c anty TPO?
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka