Dodaj do ulubionych

Nieudana proba ICSI

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.04.02, 10:08
2 miesiace temu mialam przeszlam nieudana probe in vitro (transfer 2 zarodkow).
Jak sie pozniej okazalo pozostale po punkcji 6 zarodkow przestalo sie rozwijac
i nie udalo sie ich zamrozic. Lekarze nie bardzo potrafia odpowiedziec dlaczego
tak sie dzieje, uwazajac czy wine za taki stan rzeczy ponosza czynniki
biologiczne.
Ciekawa jestem czy ktoras z Was, byla w takiej samej sytuacji i co mowili
lekarze. Ja biorac pod uwage fakt, ze nigdy nie udalo mi sie zajsc w ciaze, a
wszystkie - dobre podobno- zarodki przestaly sie dalej rozwijac, bylabym
sklonna szukac jakiejs glebszej przyczyny.
Co o tym myslicie?
Pozdrawiam,
Edyta
Obserwuj wątek
    • Gość: waga Re: Nieudana proba ICSI IP: 62.244.145.* 30.04.02, 10:15
      Edyto - ja też jestem po nieudanym ICSI, miałam podane 3 zarodki (mam 35lat), a
      z pozostałych 7 zarodków do etapu blastocysty doszły tylko 2 i te 2 zamrozili,
      więc zamrażają tylko najbardziej rozwinięte i te które wykazują, że sie dalej
      rozwiną. Odpowiedź lekarzy dlaczego jest wymijająca - ogólnie biologia!!
    • Gość: AGA Re: Nieudana proba ICSI IP: 217.153.35.* 30.04.02, 10:57
      Piszę to z pamięci, więc mam tylko nadzieję, że nic nie pokręciłam.
      Kiedyś na forum eksperckim, kiedy odpowiadali lekarze z Novum (nie wiem
      dlaczego teraz tego nigdzie nie można znaleźć na gazecie)dr Kozioł odpowiadała,
      że oni nie czekają aż zarodki rozwiną się do stadium blastocysty, bo wówczas,
      wg dr Kozioł, zarodki słabo się mrożą i rozmrażają. Dlatego w Novum nie czekają
      do etapu blastocysty a jedynie obserwują rozwój zarodków 3-4 dni i wtedy mrożą
      te, które prawidłowo się rozwijają.
      Nie wiem, która metoda jest lepsza - słyszałam, że zwolennicy rozwoju do
      blastocysty uważają, że tylko zarodki rozwinięte do takiego stadium mają szanse
      się przyjąć w organiźmie kobiety i nie ma sensu "zajmować" się innymi; dr
      Kozioł, sądząc po jej wypowiedzi, uważa nieco inaczej. TO chyba takie know-how
      poszczególnych ośrodków.
      A dlaczego się rozwijają lub nie, to tego raczej nikt nie wie.
      • Gość: Iwona Re: Nieudana proba ICSI IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.06.02, 14:54
        Powinnismy jednak pamietac ze Novum (to nie jest reklama smile)) ma na swoim
        koncie ciaze po transferze hibenruskow, inne osrodki niestety zupelnie nie
        udostepniaja swoich danych.
    • Gość: Paweł Re: Nieudana proba ICSI IP: *.toya.net.pl 08.06.02, 22:23
      Spróbój zgłosić sie do imunologa.
    • Gość: Edyta Re: Nieudana proba ICSI IP: XBSVR* / 40.0.96.* 11.06.02, 11:06
      Dziekuje, za wszystkie rady i opinie. Rozpoczelam wlasnie leczenie u prof.
      Kurpisza - immunologa z Poznania. Mam nadzieje, ze przyniesie ono oczekiwany
      przez nas efekt.

• Gość: Zosia Re: Nieudana proba ICSI IP: 2.2.STABLE* / *.BMJ.net.pl 11.06.02, 11:44
        Edyta, ja miałam dokładnie taką samą sytuację. Podali mi dwa piękne zarodki, a
        pozostałe 6 (2 klasy A, 2 klasy B) mieli zamrozić po 5 dniach. Niestety nie
        rozwinęły się. A transfer też okazał się nieudany. Lekarz nie miał za bardzo
        pomysłu z czego to mogło wynikać. Skierował mnie na badania genetyczne (mąż już
        był) - negatywny wynik roziązałby zagadkę, ale jeszcze go nie znam. Przebąkiwał
        też o warunkach przechowywania zarodków; nie powiedział wprost, ale
        zasugerował, że mógł spowodować to czynnik zewnętrzny. A trzeci powód możliwy,
        to po prostu biologia i statystyka. Ciekawa jestem jakie masz wyniki badań
        immunologicznych. Ja miałam niby przeciwciała przeciwplemnikowe, ale
        piszę "niby" bo sprawa jest podejrzana. Jakbyś chciała pogadać to napisz na
        zochan@poczta.gazeta.pl , lub znajdziesz mnie na Bocianie.
        Pozdrawiam, Zosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka