Dodaj do ulubionych

Poradźcie mi:/

18.01.05, 10:22
Po roku straconym (leczono męża) okazało się, że mam endometriozę. Po
pierwszym cyklu zażywania Clo, lekarz stwierdził, że prawy jajnik jest taki
jak ma być, nad drugim trzeba jeszcze popracować. Mam od jutra zażywać Clo.
11 c mam iść na usg i przy okazji mierzyć temperaturę. Mam pytanie, naiwne
pewnie. Czy mierzenie temperatury pokaże mi, że miałam stuprocentową
owulację, tzn. chyba nie mogę mieć pewności, że o ile pokaże sie owulacja na
termometrze, to pęcherzyk pękł. Czy to tylko usg pokazuje? I czy CLO jako
jedyny na razie lek pomoże mi w tym? Pomóżcie mi, jestem strasznie bezradna,
już konsultuje się z czwartym lekarzem. Oprócz ostatniego, wszyscy uważali,
że to wina męża, teraz się okazało, że jednak ja mam endometriozę.
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: Poradźcie mi:/ 18.01.05, 10:30
      a na jakiej podst.lekarz stwierdził endometriozę ?
      Clo jest stymulantem na wzrost pęcherzyków
      endometriozę wykrywa się w laparoskopii, inaczej są to tylko przypuszczenia i
      ona niekoniecznie musi być przyczyną niezachodzenia w ciążę
      mam koleżnakę z IV stopniem endometriozy i nie miała absolutnie żadnych
      obajwów,dopiero jak lekarz na rutynowym USG wykrył torbiel 6cm wysłał ją na
      laparo.,które właśnie ją wykryło
      temp.owszem może pomóc,ale nie jest 100% potwierdzenie owulacji
      mimo ksiązkowego wykresu można nie mieć owu.
      USG najlepiej
      wydaj mi się,ze tówj lekarz błądzi po omacku i tak rutynowo dał CLO...
      • monia515 Re: Poradźcie mi:/ 18.01.05, 15:56
        To prawda! Endometriozę można stwierdzić naocznie- laparoskopia albo operacja
        lub torbiele zaobserwowane podczas USG mogą wskazywać na endometriozę. W moim
        przypadku było tak, że podczas rytynowej kontroli lekarz stwierdził torbiel 8
        cm (który wyrósł niewiadomo kiedy!), ale nie wiedział od razu czy jest to guz
        endometryczny czy inny. Skierował mnie na operację i dopiero po otwarciu mógł
        stwierdzić w 100% z czym ma do czynienia (konieczne jest również bad. hist-
        pat). Cała jama brzuszna, jajniki, jajowody były oplecione endometrium- wyciął
        co mógł, a potem jeszcze 1,5 roku leczyłam się farmakologicznie. Potem zrobiono
        mi HSG i parę misięcy od zakończenia leczenia zaszłam sama z siebie w ciążę.
        Niestety poroniłam. Od tego czasu minęły 3 lata- cały czas się staram zajść,
        ale nic z tego. Myślę, że wróciła endometriza- torbieli nie mam, ale może mam
        posklejane jajowody?? W każdym razie wybieram się na kolejne (4!) HSG- jak uda
        się udrożnić jajowody, to od razu robię kolejną inseminację. Pozdrawiam
    • laura771 Re: Poradźcie mi:/ 18.01.05, 10:32
      Cześć,
      mam osobiste doświadczenia w temacie mierzenia temperatury. Otóż wykres
      wyglądał dobrze, był skok znaczny w około połowie cyklu i ta podwyższona
      temteratura utrzymywała się do końca cyklu. Można było więc przypuszczać, że
      owulacja była i mniej więcej orientować się kiedy należy się przytulać.
      Zdecydowałam się jednak pójść na monitoring i się zdziwiłam, bo pęcherzyk wcale
      nie pękał. Także moja rada, to lepiej iść na monitoring USG tak mniej więcej 1-
      2 dni przed spodziewaną owulacją i 1-2 dni po owulacji, tak jak zaleci już
      lekarz. Będziesz 100% pewna, czy pęcherzyk Ci pękł czy nie. Zainwestuj w to
      przez cykl albo dwa. Zwłaszcza, że mąż ma słabsze plemniki.
    • dawida_24 Re: Poradźcie mi:/ 18.01.05, 10:59
      U pierwszego lekarza miałam robioną laparoskopię, po tej laparoskopii zaszłam w
      ciążę, ale poroniłam, mój ostatni lekarz stwierdził po wynikach laparoskopii,
      że jak byk mam endometriozę, zrobił mi usg. No ale co mi da, że pójdę w 11 dc
      na usg, musiałabym chyba iść jeszcze w 15 dc. Już sama nie wiem. Ten lekarz,
      doktórego teraz chodzę jest ponoć bardzo dobry, ale dzięki znajomościom sie do
      niego dostałam i przyjmuje mnie tylko w szpitalu. To mało znaczące dla mnie,
      niech tylko mi coś poradzi. Już tracę nadzieję, że któryś mi pomoże.
      • aggulek Re: Poradźcie mi:/ 18.01.05, 11:34
        Dawida, moja rada jest taka:
        napisz na bocianie do lekarza eksperta, podaj to wszystko co napisali Ci w
        rozpoznaniu po laparoskopii. Wtedy rozwieją się Twoje wątpliwości czy
        stwierdzono wtedy endometriozę czy nie smile. Poza tym jeśli była endometerioza to
        powinno być zastosowane jakieś leczenie, więc czy brałaś jakieś tabletki np.
        antykoncepcyjne po zabiegu?
        I nie przejmij się na zapas, że masz iść "tylko" w 11 dc. na usg. Myślę, że
        lekarz zobaczy jak się sprawa ma tj. czy pęcherzyk rośnie i być może sam każe
        przyjśc np. za dwa dni. Jeśli nie - to przecież możesz go zapytać czy nie
        występuje taka konieczność i powiedzieć, że chciałabyś wiedzieć co się dalej z
        tym pęcherzykiem bedzie działo. Lekarze czasami żyją w swoim "matrixie" i
        trzeba ich delikatnie sprowadzić na ziemię. Głowa do góry i do dzieła!!!
        Pozdrawiam i trzymam kciuki -A.
    • dawida_24 Re: Poradźcie mi:/ 18.01.05, 11:52
      Dziękuję wszystkim
    • dawida_24 Do aggulek 18.01.05, 11:55
      Jaka jest strona na bociana?
      • aggulek Re: Do aggulek 18.01.05, 11:58
        www.nasz-bocian.pl
        Żeby zadać pytanie na forum musisz się zarejestrować (bezpłatnie - dla porządku)
        i przejść na forum. Tam jest dział ekspertów-lekarzy z Białegostoku.
        Pzdr. A.
    • dawida_24 Do aggulek 18.01.05, 12:05
      Dziękujęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka