Dodaj do ulubionych

luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!!

23.01.05, 09:11

powiedzcie mi dziewczyny jak ma luteina wplynac na to ze moje cykle beda
wreszcie z owulacja.mam cykle po 50-70dni,bezowulacyjne,gin dal mi luteine
teraz ma mi wywolac miesiaczke (mam brac przez 7 dni i pozniej czekac na @)a
od nastepnego cyklu mam sie starac o dzidzie i brac luteine od 16 do 25 dnia
cyklu.czy to wywola owu????gdzies czytalam ze luteina w sumie tylko @
wywoluje!!!!niby na ulotce pisze ze wywoluje owu ze pomaga poniekad zajsc w
ciaze ale ja juz sie poguvbilam!!!!!!
powiedzcie mi jest szansa ze zaciaze biorac luteine?????
Obserwuj wątek
    • incrediblesound Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 23.01.05, 09:35
      Luteina nie pomaga zajść w ciążę. To jest progeteron, który ma spowodować, ze
      jak go odstawisz to błon aśluzowa macicy zacznie się złuszczać i następuje
      krwawienie. Lekarz podał Ci luteine peewie dlatego by narzucić organizmowi
      bardziej regularne cykle. STandardowo podaje sie w II fazie cyklu 16-25 i potem
      przychodzi @. Luteina skróci Ci cykle nie wywoła Ci jednak owulacji, której
      najprawdopodobnie nie masz - ponieważ jakby by była to z pękniętego pęcherzyka
      Graffa powstałoby ciałko żółte które produkuje progesteron a potem zanika (jak
      nie doszło do zapłodnienia) i przychodzi @. To tak w wielkim skrócie. Ja też
      tak miałam początkowo długie cykle nawet 120 dni a potem już @ sama nie
      przychodziła.
      Ja na Twoim miejscu zrobiłabym oznaczenia hormonów pierwsze w 3 dc: LH; FSH i
      ewentulanie prolaktyne. Mozesz zrobic też estradiol. Zrobiłabym sobie tez
      monitoring w tym cyklu: USG np. w 10dc, 13, 16 - żeby zobaczyć co sie dzieje z
      pęcherzykami. Jak zrobisz wszystkie badania to będziesz już w tym cyklu
      wiedzieć wstępnie co jest nie tak. Z własnego doświadczenia szkoda czasu na
      faszerowanie sie luteiną i łudzenie sie że ona wywoła owulację bo tak Ci
      powiedział lekarz. Zrób badania jeżeli nie lekarz to na pewno dziewczyny pomogą
      Ci je wstępnie zinterpretować i podejmiesz decyzję czy zmienić lekarza czy ten
      Twój jakoś będzie z Tobą współpracowała.
      pozdrawiam Madzia
    • kathrin78 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 23.01.05, 20:33
      Luteina pomoże zarodkowi, jeśli do zapłodnienia dojdzie, natomiast nie wywoła owulacji. Jeżeli masz cykle bezowulacyjne, to abyś miała szanse zajść w ciążę trzeba stymulować owulację.
    • pandziksa Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 23.01.05, 20:56
      Miałam długie cykle i gin powiedział mi ,ze gdyby tylko chodziło o ich
      wyregulowanie i skrócenie to dałby mi luteinę ale ponieważ chcę zajść w ciążę
      to da mi Clostilbegyt lek wywołujący owulację. On powienien ją przyśpieszyć.
      Tak się stało z 33 dnia cyklu owulacja przesuneła mi się na 20 a potem na 17
      dzień cyklu. Szybsza owulacja powoduje skrócenie cyklu.
      • gocha500 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 24.01.05, 11:43

a ile ten lek kosztuje?????
        • kalinosia Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 24.01.05, 13:23
          CLO kosztuje grosze, ok 6 zł. Ale z tym lekiem nie ma żartów. Podczas
          stymulacji konieczny jest monitoring. Clo bierze się najczęściej od 5 do 9 dc
          (ilość zaleca lekarz) i 1-sze usg najlepiej zrobić już w 8 dc, potem co 2 , 3
          dni az do momenty stwierdzenia na usg, że pęcherzyk(ki) pękły, że jest ciałko
          żółte i płyn w zatoce Douglasa (czyli, że owu przebiegła prawidłowo). Trzeba
          wziąć pod uwagę, że można nie zareagować na małe dawki clo (np 1/2 tabl lub 1
          tabl dziennie), wtedy w nastepnym cyklu dawkę się podnosi. Ja np. zareagowałam
          dopiero na dawkę 3 x1! Przy mniejszych dawkach praktycznie nic nie rosło
    • monek26 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 24.01.05, 12:18
      witaj, mam takie same zdanie jak dziewczyny. Tez mam podobna sytuacje do
      Ciebie , cykle dlugie i bez owu a @ wywolywana luteina. Ale od tego miesiaca
      zaczynam monitoring cyklu, jestem tez po badaniach hormonkow. Dzis mam 9 dc i
      pierwsze USG , bede wiedziec co dalej , w kazdym razie gin ma mi przepisac
      wlasnie CLO.Pozdrawima
    • mamalgosia a ja trochę inaczej 24.01.05, 14:32
      niż moje przedmówczynie...
      Przyczyną braku owulacji może być także zbyt wysoki poziom prolaktyny. Zbija się
      go różnymi lekami (są tu nawet specjalistki od tego), ale czasem okazuje się, że
      jeśli równocześnie wystepuje niedobór progesteronu, to wystarczy ten poziom
      podnieść (luteiną, lub - lepiej - duphastonem), a prolaktyna wyregulowuje się
      sama. No i cykle stają się owulacyjne. Oczywiście tak będzie tylko w przypadku,
      gdy jest to jedyna przyczyna braku owulacji. U mnie tak własnie było. MIałam co
      prawda przepisane CLO, ale go nie wzięłam
      • pimpek_sadelko Re: a ja trochę inaczej 24.01.05, 15:12
        mamalgosia napisała:

> niż moje przedmówczynie...
        > Przyczyną braku owulacji może być także zbyt wysoki poziom prolaktyny. Zbija
        si
        > ę
        > go różnymi lekami (są tu nawet specjalistki od tego), ale czasem okazuje się,
        ż
        > e
        > jeśli równocześnie wystepuje niedobór progesteronu, to wystarczy ten poziom
        > podnieść (luteiną, lub - lepiej - duphastonem), a prolaktyna wyregulowuje się
        > sama. No i cykle stają się owulacyjne. Oczywiście tak będzie tylko w
        przypadku,
        > gdy jest to jedyna przyczyna braku owulacji. U mnie tak własnie było. MIałam
        co
        > prawda przepisane CLO, ale go nie wzięłam
        no ta ja z innej beczki, owulacja, piekna, progesteron piekny a prolaktyna za
        wysoka. zbil ja dopiero bromergon. wtedy cykle sie skrocily, owulacja byla
        jeszcze lepsza bo miedzy 12-14 dc a nie 18 jak wczesniej.
    • delta.x Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 24.01.05, 14:52
      Ja też trochę inaczej...
      Branie luteiny wcale nie musi zablokować owulacji (pytałam o to lekarza) i nie
      pierwszy raz się z tą opinią spotkałam. Owulacja ma szanse wystąpić w trakcie
      brania luteiny, być moće wynika to z tego, że naturalny progesteron zaczyna
      wydzielać się jeszcze zanim nastąpi owulacja, czyli zażywanie luteiny może
      pomóc owulacji (piszę "być może" bo nie jestem lekarzem i nie będę się
      wymądrzać wink.
      Pozdrawiam.
      • gocha500 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 24.01.05, 20:53
        dzieki dziewczyny za odpowiedz!!!!!!
        ja np zawsze prl mialam w granicach gornej normy np 22-23/24 jednostki dla
        kobiet(nie znam tych jednostek wink) topewnie tez wlasnie wplywa na brak owu,ale
        mam nadzieje ze luteina mi pomoze!!!ze dam rade zajsc.

a powiedzcie mi co jesli np teraz po tygodniu bbrania luteiny nie dostane @?????
        isc do lekarza????????????????
        • incrediblesound Prolaktyna a luteina ! 24.01.05, 22:07
          Hej
          Prolaktyna w górnej granicy bardzo często utrudnia zajście w ciąże !!!Najlepiej
          żeby była nieco poniżej środka normy. Luteina aboslutnie nie pomaga obniżyć
          prolaktyny - we wczesniejszym poście pisałam jak działa luteina i jaki jest cel
          jej przyjmowania.
          Jeżeli gin Ci nie przepisał czegoś na zbicie prolaktyny to pozostaje Ci
          albozmienic gina na fachowca albo brać ziołowy lek Castagnus, który naturalnie
          reguluje cykl i obniża lekko podniesioną PRL. SPytaj w aptece albo poczytaj na
          forum - było wiele wątków o zbyt wysokiej PRL i o zbawiennych skutkach jej
          obniżenia (cykle się skracają, wraca ovu).
          Nie licz na to że luteina jest lekiem, który wyreguluje Ci cykl i przywróci
          owulacje!
          pozdrawiam
      • kathrin78 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 24.01.05, 21:12
        Luteina nie blokuje owulacji, ale przez to, że to progesteron zmienia się śluz na niepłodny, czyli tym samym utrudnia zapłodnienie. Naturalny progesteron w większej ilości uwalnia się dopiero wtedy, gdy ciałko żółte pracuje - czyli po owulacji.
    • witka1234 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 23.02.14, 10:25
      Witam ja stosuje Luteine prawie trzy lata i mi Luteine nie pomaga w zajściu w ciążę tylko uregulowac mi w okresem i stosuje Luteine w dniu cyklu 18 do 25 cyklu dwa razy dziennie. I nie wieżę ze Luteine pomaga w zajściu w ciąże mi.mię pomaga pozdrawiam
      • jolek77777 Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 21.05.17, 10:40
        Ja miałam 24 dniowe cykle bezowulacyjne i lekarz przepisał mi luteinę żeby wydłużyć cykl i stymulować owulację i dziś jest 27 dzień cyklu i nie mam miesiączki jutro robię test....
    • waldyss Re: luteina,cykle bezowu a zajscie w ciaze!!! 20.07.17, 08:48
      oooooo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka