Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX

04.04.05, 08:45
Pomóżcie, bo ja to humanista kompletny i nie rozumiemsmile
W ulotce Zoladexu napisane jest, ze brać CO 28 DNI, i to koniecznie.
No, ok, wzięłam zastrzyk 1.04. I co teraz? Czy następny bedzie za 28 dni,
czyli 29.04?
Czy 1.04 traktujemy jak dzień "zero" i biorę dopiero 30.04?
Pogubiłam się nieco smile
Pozdrawiam, Wasz imbecylek
Obserwuj wątek
    • mysiurek1 Re: Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX 04.04.05, 09:47
      Na moje oko następny 29 ale mogę się mylić, pozdrówka
    • agat78 Re: Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX 04.04.05, 10:35
      Ja brałam tak dipherelinę, co 28 dni.
      I liczyłam tak jak cykl miesiączkowy. Dzień zastrzyku - 1 dniem i następny
      brałam po 28 dniach czyli 29 dnia cyklu. Czyli jak Ty wziełas 01.04 to następny
      bierzesz 29.04.

Pozdrawiam
    • 1nova Re: Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX 04.04.05, 10:36
      Tak naprawde to nie ma az tak wielkiego znaczenia czy wezmiesz dokladnie za 28
      dni. Tylko zeby mniej wiecej byly rowne odstepy miedzy zastrzykami - mozesz
      wziac 29 albo 30, a nastepny juz tak samo wg schematu.
      • ikkebra Re: Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX 04.04.05, 11:16
        Dziekuje na odp.smile
        Ta ulotka mnie zmyliła: "nie wcześniej i nie później niż 28 dni" brzmiało
        groźnie.
        choć jak brałam Diphereline 2 lata temt, to nie pamietam, zebym robiłą az takie
        obliczenia, robilam to trochę na oko
        pozdrawiam

• monia515 Re: Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX 04.04.05, 11:32
          Ikkebra- jaka jest teraz cena Zoladexu? To jest zastrzyk tak?
          • ikkebra Re: Jak to jest z tymi 28 dniami? ZOLADEX 04.04.05, 11:58
            Zoladex kosztuje tyle co Diphereline: 411 zł
            Ja miałam od przedstawieciela medycznego, placilam po 200 zł za zastzryk
            Na razie kupilam 2
        • agat78 dipherelina 04.04.05, 11:43
          A jak ją znosiłaś, pamiętasz? Ile wziełaś zastrzyków? Byłas z niej zadowolona?
          Kiedy dostałas @ po niej, pamietasz? Ja w sobote wzięłam 3, ostatni, zastrzyk.
          Jestem strasznie ciekawa kiedy @ dostane. Wiem, że musze być cierpliwa i moge
          czekać nawet do 100 dni, ale...
          i dlaczego bierzesz teraz inny lek? Czyżby endo powróciło?
          Pozdrawiam
          • ikkebra Re: dipherelina 04.04.05, 12:01
            Diphereline bralam 6 m-cy. Poza uderzeniami gorąca nic mi nie było.
            Okres po niej nie chciał przyjść przez miesiąc wiec go wywołałam przez Duphaston

A zoladex biorę bo ta cholerna endo wróciła.
            Ale mój obecny lekarz twierdzi, ze to byl błąd w leczeniu, bo powinnam była
            mieć HSG podczas brania Diphereliny (korzystajac z braku okresu)
            Wtedy gdybym miała drożne jajowody trzeba było wywyołac mega owulację i heja!
            No ale dopiero teraz to zrobię, na razie mam torbiel 4 cm

• agat78 Re: dipherelina 04.04.05, 12:29
              Przepraszam, że tak Cię dręcze pytaniami, ale powiedz mi jeszcze którego
              stopnia miałaś endo i gdzie ulokowaną? Czy miałas oba jajowody niedrożne? Ja
              miałam jeden niedrożny, który mi udrożnili podczas laparo i niewielkie ogniska
              endo w dziwnych miejscach, ale raczej niezagrażających ciąży. Dostałam
              diphereline na 3 miesiące i mam się zgłosić na kontrole zaraz po @. Nic mi gin
              nie wspomniał o HSG podczas leczenia.
              Piszesz też, że @ nie chciała przyjść przez miesiąc. Ale miesiąc od czego? Od
              ostatniego zastrzyku, czy miesiąc po tych 60 dniach, o których pisze na ulotce?

Dzieki za wszelkie wskazówki.
              • ikkebra Re: dipherelina 04.04.05, 12:39
                Ok, już mówie.
                Ja nie wiem jakiego stopnia miałam endo. Miałam w okolicach szyjki i odbytu,
                oraz w jajnikach, na prawym miałam torbiel 6 cm.
                Podczas operacji nie stwierdzili czy mnam drożne, a przynajmniej nic o tym nie
                wiem. Teraz myślę ze nie byłam chyba zbyt dobrze prowadzona i tyle.

A okres nie chciał przyjść od momentu kiedy Dipherelina już przestała działać
                to znaczy minęło 28 dni, a ja nie po prostu nie wzięłam kolejnego zastrzyku.
                Poczekałam miesiąc i sie wkurzyłam i wzielam Duphaston
                • agat78 Re: dipherelina 04.04.05, 12:49
                  Dzięki Ci. To ja miałam lżejszy przypadek. Mi niedrożność stwierdzili wcześniej
                  podczas HSG i dlatego skierowali na laparo. A podczas laparo znaleźli endo. Ale
                  z tego wszystkiego nie spytałam się gina kiedy powinna przyjść @. Widzę, że Ty
                  szybko zareagowałaś. Słyszałam, że trochę trwa zanim organizm wróci do siebie
                  po menopauzie i dlatego nawet na ulotce pisze, ze @ powinna wrócić w ciągu 60-
                  70 dni od dnia podania ostatniego zastrzyku, a jak nie przyjdzie to wtedy
                  trzeba ją wywoływać.
                  Czyli u Ciebie przyszła po ilu dniach? Chyba wyjdzie z 60? Prawda? Czyli u mnie
                  by wypadło w I połowie czerwca. ohh.... niech ten czas leci szybciej
                  • ikkebra Re: dipherelina 04.04.05, 12:59
                    No, jakoś tak 60 dni, faktycznie
                    Ja też bym chciała zeby było już lato, nawet jakbym była po operacji, to bym
                    koło sierpnia mogła się chyba starać już sad(
                    Znowu mam nieśmiałe marzenie, zeby Wigilia była już w ciązy
                    Ale już boję się marzyć................ sad(
                    • agat78 Re: dipherelina 04.04.05, 13:06
                      Dzięki za szybką odpowiedź.
                      Ja też mam takie nieśmiałe marzenia już od samego początku starań. Miejmy
                      nadzieję, że niedługo się spełnią. Tylko o czym wtedy będziemy marzyć?

Pozdrawiam cieplutko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka