Dodaj do ulubionych

endometrium

13.04.05, 20:35
czesc !! mialam robione Usg moje endometrium wynosi 4,6 mm , nie mam okresu
od paru mniesiecy, podobno aby dostac okres,endo musi wynosic ok 9 mm. .Jak
Mozna jakos pogrubic endometrium??
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: endometrium 13.04.05, 23:02
      hej! to nie kwestia grubosci endometrium, choc to moze byc jakims wyznaczkiem,
      ale kwestia regulacji hormonow! jesli Twoj gin czeka na pogrubienie sluzowki,
      abys Ty dostala @, powinnas zmienic go (gina) czym predzej wink jesli nie masz
      okresu od kilku miesiecy nie powinien czekac tylko zbadac podstawowe hormony,
      aby ustalic przyczyne problemu! nie pomoga specyfiki typu olej z wiesiolka,
      orzechy itp. jesli hormony sa do kitu!
      powodzenia!
    • zaisa Re: endometrium 14.04.05, 01:58
      Zgadzam się z przed..., no koleżanką piszącą przede mną (bo chyba nie
      przedmówczynią?) - z hormonami wyraźnie nie tak.
      Pierwsze, co się podaje na wywołanie miesiączki i na pogrubienie endometrium to
      progesteron. Właśnie progesteronem w postaci luteiny zostałam podkarmiona w celu
      zgrubienia endometrium i spowodowania obfitszej miesiączki (miał się złuszczyć
      polip endometrialny, nie wiem, czy mu wyszło). W każdym razie endometrium w
      kolejnym cyklu 3-4 dni przed owulacją miało już 10mm Wcześniej miało tyle przed
      miesiączką. I właśnie progesteron podaje się jak zbyt długo po poronieniu nie
      pojawia się miesiączka. Ale na pewno jest to lek na receptę, nic na własną rękę
      nie zrobisz. Poza tym niski poziom progesteronu może być spowodowany wysokim
      poziomem prolaktyny albo też innymi kombinacjami hormonów. Dobrze by było gdybyś
      trafiła do ginekologa-endokrynologa. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka