Dodaj do ulubionych

HSG - BEZBOLESNE !!!

22.06.05, 09:26
Dziewczyny, pisalam juz o tym kilkakrotnie i widze ze wciaz pojawiaja sie watki przerazonych
dziewczyn skierowanych na klasyczne HSG, ktore robi sie pod kontrola RTG i bywa bardzo bolesne.

Ja juz 4 lata temu mialam zrobione w Krakowie:

!!! HSG pod kontrola USG z kontrastem Echovist !!!

ktore jest niebolesne (inny rodzaj kontrastu), nie wymaga hospitalizacji ani znieczulenia i mozna po
15 min po prostu isc do domu. Droznosc widac tak samo jak na rentgenie, a nie ma szkodliwego
promieniowania.

Dowiedzcie sie, czy w waszym miescie ktos tego nie robi i jesli sie da, oszczedzcie sobie nerwow i
bolu.

Pozdrawiam
(mama dwulatka-icsi w novum)
Obserwuj wątek
    • kkkkk4 Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 09:28
      Czy mozesz podać kontakt do tego gabinetu i koszt zabiegu (nie jestem z
      Krakowa).
      Z góry dziękuję.
      • lili Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 09:36
        osteomed.net.pl/
        robil to Endokrynolog-Ginekolog
        (jest jeden-zobacz liste, nie chce byc posadzana o reklame, zajmuje sie glownie nieplodnoscia )
        koszt wtedy to ok 400 zl

ale z tego co wiem, w innych miastach tez to robia, trzeba tylko wiedziec o co pytac.
        • invicta1 Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 10:10
          w Gdańsku zdaje się Invicta to robi-byc może będę musiała zrobić drożność, ale
          za Chiny ludowe nie dam się prześwietlać "tam" rtg!
          • sylwana7 Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 16:45
            ja mialam robione hsg w szpitalu na klinicznej w gdańsku . czy bolało to nie
            pamiętam bo przy zakładaniu kulociągu stracilam przytomnośc i miałam zapaść ale
            nie przejmujcie sie tym bo podobno byłam pieswszą taką pacjętką która
            postawiła szpital na nogi i przy wpuszczaniu kontrastu asystował anastezjolog
            i zostawili mnie na noc bo sie sami bali.Drugi raz na to badanie nie pójde za
            nic w świecie!!!!
            • lili Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 19:03
              no i po to pisze, zeby omijaly was takie przygody.

przez to wszystko mozna przejsc w miare szybko sprawnie i bezbolesnie jesli jest sie w posiadaniu
              odpowiednich informacji.
              ja dzieki info z tego forum i z bociana dobrnelam szczesliwie do happy endu.
    • cetka Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 19:44
      cholender - tylko jak to znalesc????? zadzwonilam do informacji medycznej w
      wwie, znali tylko 3 placowki, ale tylko pod haslem "HSG", dzwonilam, robia
      tradycyjnie...
    • ksara4 Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 22.06.05, 22:30
      Dziewczyny, jak to znajdziecie to dajcie znać, mnie akurat interesuje Wawa.
      za nic nie zrobię tradycyjnego!
      • cetka Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 23.06.05, 17:26
        nie mam pojecia, gdzie szukac. w informacji medycznej nic nie wiedza na ten
        tematsad((
        • lili Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 23.06.05, 22:31
          pogrzebalam w internecie
          inne nazwy to:

sono-HSG
          HSSG
          HyCoSy
          HyCoSo

tu mozecie sobie poczytac wiecej :

www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/15/05.html
          www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/12-13/12.html
          www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/histero.html
          www.fertilitycenterberlin.de/services_pl.php
          www.ginekolog.krakow.pl/

(niestety namiary znow na Krakow-jeszcze jedno miejsce gdzie to robia)
          • tekla12 Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 23.06.05, 22:54
            www.cmlim.pl/new/cm-lim/index.php?p=163&sid=2572cf012bc391a7bded10d52e2ed28f
            • cetka Re: HSG - BEZBOLESNE !!! 24.06.05, 18:12
              tekla - o co chodzi z tym linkiem? pisza na nim, ze robia to za pomoca rtg, a w
              tym watku szukamy usg z kontrastem echovist? dla pewnosci dzwonilam jednak do
              nich, bo myslalam, ze moze czegos nie doczytalam, co ty znalazlas, ale tam
              jakas bryndza - nawet nie wiedzieli, ze je robia. jak im podalam, ze na stronie
              swojej pisza, ze robia, to nie wiedzieli za ile ani zadnych innych szczegolowsad
              • tekla12 do cetka 24.06.05, 21:01
                CM LIM pojawił się jakiś czas temu w postach o hycosy tutaj albo na bocianie,
                więc podałam link do ich poradni leczenia niepłodności, skoro szukałyście info.
                Przykro mi, że nie dość, że nie robią to jeszcze nic nie wiedzą.
                • ooo7 Re: do cetka 26.06.05, 10:38
                  Dziewczyny lekarz mi powiedział, ze to Echovist jest kiepskie bo nie pokazuje
                  dokłądnie jezeli jajowody są niezupełnie drozne. Owszem pokaże dobrze
                  niedrozność ale jak jest pół na pół to nie jest dokłądna diagnoza.
                  • lili Re: do cetka 01.07.05, 10:46
                    ta niedokladnosc to jakies 2-5%
                    rzuccie okiem na dwa pierwsze linki (post wyzej) tam sa dokladne dane porownawcze

a tu troche fachowej literatury smile

Ultrasonograficzna histerosalpingografia w ocenie macicy i jajowodów
                    (Donna R. Session, MD, Jodi P. Lerner, MD, Grace S. Lee, BAC, Janet M. Choi, MD, Amalia C. Kelly, MD
                    from the *Mayo Clinic, Rochester, Minnesota, and ?Department of Obstetrics and Gynecology and
                    Biology, Columbia University College of Physicians and Surgeons, Nowy Jork, Stany Zjednoczone.
                    Tłumaczył Andrzej Nienartowicz )
                    STRESZCZENIE
                    Cel: Przedstawić przegląd korzyści i zagrożeń związanych z zastosowaniem ultrasonografii z użyciem
                    kontrastu w ocenie macicy i jajowodów.
                    Metody: Dokonano przeglądu piśmiennictwa do października 1996 za pomocą komputerowego
                    systemu przeszukiwania danych bibliograficznych (Medline). Przejrzano wszystkie odnośne pozycje
                    piśmiennictwa i podsumowano ich znaczenie kliniczne.
                    Wyniki: Ultrasonografia z użyciem kontrastu wykorzystuje roztwory elektrolitowe lub
                    mikropęcherzykowe, aby wzmocnić wizualizację światła przewodów i wykryć przepływ.
                    Sonohisterografia udowodniła swą wartość kliniczną w ocenie nieprawidłowości macicy. Jest
                    dokładniejszą metodą niż histerosalpingografia radiologiczna w rozpoznawaniu wrodzonych wad
                    powstałych w wyniku zaburzeń wzrostu i łączenia się przewodów Müllera. Zastosowanie środków
                    kontrastowych zawierających mikropęcherzyki umożliwia bezpośrednią wizualizację jajowodów.
                    Wnioski: Sonohisterosalpingografia jest bezpieczną i skuteczną metodą ambulatoryjnej oceny macicy i
                    jajowodów.

Osiągnięty w ostatnich latach postęp w ultrasonograficznej ocenie zmian budowy macicy i drożności
                    jajowodów dokonał się między innymi dzięki kontrastowej histerosalpingografii sonograficznej (sono-
                    HSG). Metoda ta stanowi alternatywę dohisteroskopii diagnostycznej oraz histerosalpingografii
                    radiologicznej (RTG-HSG)1,2. Zabieg ten wymaga wypełnienia pod kontrolą ultrasonograficzną jamy
                    macicy środkiem kontrastowym wprowadzanym przez cewnik przezszyjkowy. Wypełnienie jamy macicy
                    roztworem soli fizjologicznej zwiększa możliwość wykrycia nieprawidłowości macicy. Zdolność
                    uwidocznienia wewnętrznych i zewnętrznych konturów macicy stanowi przewagę ultrasonografii nad
                    RTG-HSG. Rozpoznanie takich patologii macicy, jak polipy endometrialne, mięśniaki czy wrodzone
                    wady macicy może odbywać się ambulatoryjnie. Jest też mniej czasochłonne niż obrazowanie w
                    rezonansie magnetycznym (MRI), które również udowodniło swoją przydatność przy rozpoznawaniu
                    wad wrodzonych macicy. Dzięki zdolności dokładnego rozpoznawania nieprawidłowości macicy można
                    uniknąć zabiegów operacyjnych o znaczeniu wyłącznie diagnostycznym. Można także oszczędzić
                    pacjentce zabiegu w przypadku nieobecności wykrywalnych anomalii, a w razie ich stwierdzenia -
                    podjąć właściwe kroki terapeutyczne. Wprowadzenie w ostatnim czasie echogennych środków
                    kontrastowych do sonografii poprawiło możliwość uwidocznienia jajowodów, gdyż zawarte w nich
                    pęcherzyki gazu silnie odbijają ultradźwięki. Obszerne badania wieloośrodkowe wykazały ich
                    przydatność w określaniu drożności jajowodów w diagnostyce niepłodności3. Wstępne dane sugerują,
                    że takie postępowanie może okazać się celowe również i w diagnostyce ciąży ektopowej4-5.

Wszechstronna diagnostyka niepłodności obejmuje badanie nasienia, pomiary stężeń hormonów,
                    pomiary podstawowej ciepłoty ciała, a ostatecznie ocenę drożności jajowodów. Dostępne są trzy
                    metody diagnostyczne: persuflację CO2, którą uważa się za niewiarygodną, HSG i CLP. W Niemczech,
                    często wykonuje się HSG w znieczuleniu ogólnym, a pacjentki są krótkotrwałe hospitalizowane. Wadą
                    HSG jest ekspozycja na promieniowanie rentgenowskie2, 6, 7. Natomiast CLP jest najbardziej efektywną
                    metodą wykluczenia niedrożności jajowodów jako przyczyny niepłodności i umożliwia wszechstronną
                    ocenę narządów jamy brzusznej. W metodzie tej zostaje wstrzyknięty barwnik celem potwierdzenia
                    drożności jajowodu. Histeroskopia, którą wykonuje się na ogół w połączeniu z CLP, dostarcza
                    informacji jedynie o jamie macicy, ale nie o drożności jajowodu.Nowa metoda HyCoSy jest wartościową
                    alternatywną metodą zarówno do oceny jamy macicy, jak i drożności jajowodu 8-13. Wyniki badania
                    wskazują, że podczas ambulatoryjnego badania HyCoSy bez znieczulenia, odczuwany dyskomfort jest
                    możliwy do przyjęcia dla większości pacjentek.
                    Wyniki badania HyCoSy są zgodne z uzyskanymi za pomocą HSG lub CLP. W przeciwieństwie do HSG,
                    HyCoSy nie wymaga ekspozycji na promieniowanie rentgenowskie. Jest ponadto metodą bardziej
                    wszechstronną, gdyż podczas kontroli drożności jajowodu, można uwidocznić macicę w kilku
                    płaszczyznach.
                    Należy jednak pamiętać o tym, że nie wszystkie jajowody dają się uwidocznić za pomocą HyCoSy.
                    Odsetek niepowodzeń wynosił 1, 9%, co jest wartością porównywalną do CLP 7.

• ksara4 Re: do cetka 05.07.05, 18:54
                      dziewczyny, czy naprawde nie robia tego w Warszwie? nikt nie znalazl?
                      niemozliwe, ze robia w Krakowie a w Warszwie nie. To jechac do Krakowa? kurcze,
                      dziwne to jakies!!!
                      • eweks0 Re: do cetka 06.07.05, 15:25
                        próbowałam się dowiedzieć czy robią to gdzieś w Łodzi dzwoniłam i niestety i w
                        Salve i w Gamecie robia standardowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka