Dodaj do ulubionych

inseminacja, bardzo prosze o info

30.06.05, 23:21
Dziewczyny, wiem,ze sporo tu sie pisze na ten temat, ale czy mozecie napisac
jak ten zabieg wyglada dokladnie, krok po kroku, gdzie go najlepiej zrobic w
Wawie i jakie sa ceny prywatnie i panstwowo. i jakie sa wymagane badania?
Obserwuj wątek
    • monia515 Re: inseminacja, bardzo prosze o info 01.07.05, 09:10
      Miałam 2 IUI w Novum i 2 w Gravidzie.
      W Novum leczyłam się w latach 90-tych, więc nie będę sie rozpisywać, bo na
      pewno zaszły tam zmiany.
      W Gravidzie miałam w tym roku:
      -badania -hormony, HSG, cytologia, badanie nasienia, PCT- wszystkie badania,
      które robi sie podczas leczenia
      -stymulacja CLO i monitoring
      -w 12 dc. - pregnyl
      -w tym samym dniu otrzymaliśmy do domu pojemniczek
      -po 36 godz. podgląd
      -godzinę przed IUI oddanie nasienia (w domu)
      -obróbka nasienia
      -podanie cienkim cewnikiem- bezbolesne
      -powrót do domu.
      • monia515 Re: inseminacja, bardzo prosze o info 01.07.05, 09:12
        Zapomniałam.
        Koszt:
        -wizyta 70 zł, podglądy 40 zł.
        -IUI- 700 zł.
        + CLO i pregnyl.
        • ksara4 Re: inseminacja, bardzo prosze o info 01.07.05, 12:30
          dzieki, czyli nic strasznego.Ale czy zawsze jest wymagane hsg? bo niektore
          dziewczyny chyba ne mialy?
          a jakie sa wskazania do tego zabiegu? jak nasienie ok to zrobia? chodzi o wrogi
          sluz?
          • naka1 Re: inseminacja, bardzo prosze o info 01.07.05, 12:34
            różne są wskazania do IUI a najczęściej stosuje się ją kiedy zaturalne starnia
            nic nie dają. jest to po prostu dalszy etap. możnaby mówić owszem - wiesz nieco
            osłabione wyniki nasienia, wrogi śluz, przeciwciała, problemy z szyjkną macicy
            itd. ale bardzo czesto jest to po prostu kolejny etap - pomiędzy staraniami
            naturalnymi a in vitro. jakby na to nie patzreć. mój maz ma np. dobre wyniki
            nasienia, oboje nie mam nawet śladowych ilosci pzreciwciał w sowim organizaźmie
            więc... teoretycznie po wywołąniu owu powinniśmy się starć naturalnie , ale
            lekarz zalecił IUI i to po gonadotropinach żeby zwiększyc szanse. smile
            • monia515 Re: inseminacja, bardzo prosze o info 01.07.05, 12:43
              Jeśli nic nie wskazuje, że mogłabyś mieć niedrożne jajowody (przebyty stan
              zapalny przydatków, endometrioza, przebyte operacje), to HSG nie jest
              zlecane... chyba, że próbujesz juz bardzo długo i nic. Na przykład w Novum
              zlecają HSG po 3 nieudanych IUI. Jeśli chodzi o nasienie, to wyniki nie muszą
              byc rewelacyjne- przed IUI lekarz 'obrabia' nasienie i wybiera tylko te
              najlepsze plemniczki. Wrogi śluz jest wskazaniem do IUI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka