aga43214 08.08.05, 11:17 wlasnie odebralam wynik na test z metaclopramidem PRL 0 min 218 mlU/l PRL 60 min 3974 mlU/l czy ktos wie co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniuta1 Re: spózcie na moj wynik, plis 08.08.05, 11:51 Oznacza to to, że masz hyperprolaktynemie czynnościową i powinnaś pójść do endokrynologa po bromergon, parlodel albo inne cudo na obniżenie. To nic strasznego, ja przed obciążeniem miałam wynik taki jak Ty a po obciążeniu jeszcze lepszy niż Twój bo 5333 ale od prawie dwóch lat łykam sobie bromka i prl mam w normie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: spózcie na moj wynik, plis 08.08.05, 13:32 Na podst. „Endokrynologii ginekologicznej” Prof. dr hab.med. Piotra Skałby. Prolaktyna Za normę stężenia PRL w surowicy krwi u kobiet przyjmuje się wartość 2 – 25 μg/l. Hormon jest wydzielany w sposób pulsacyjny, z nieznacznymi zmianami z dnia na dzień i stałym wzrostem w czasie snu. Utrzymywanie się stężeń PRL w granicach 20 – 30 μg/l i (lub) nadmierna reaktywność przysadki w testach pobudzenia (np. metoklopramidem) pozwala na rozpoznanie tzw. hiperprolaktynemii utajonej. Znacznie większe stężenie hormonu, powyżej 120 μg/l związane jest najczęściej z obecnością gruczolaka przysadki. W przypadku niepłodności, nawet gdy zachowany jest rytm miesiączkowania, hiperprolaktynemia jawna lub utajona może być przyczyną braku jajeczkowania lub niewydolności ciałka żółtego. Test pobudzenia metoklopramidem: -podaje się doustnie jednorazowo 10 mg metoklopramidu i ocenia się stężenie prolaktyny w próbkach krwi pobranych w 0, 60 i 120 minucie testu. W warunkach prawidłowych po 60 min obserwuje się 2 – 5 krotne zwiększenie stężenia prolaktyny utrzymujące się przez ok. 1 h. W przypadku czynnościowej hiperprolaktynemii reakcja na metoklopramid jest wybitnie wzmożona. Można jeszcze przeprowadzić inne testy sprawdzające wydzielanie prolaktyny, np. test drażnienia brodawki sutkowej, test pobudzania tyreoliberyną, test hamowania nomifenzyną, test hamowania bromoproktyną. Wpływ PRL na układ rozrodczy: działanie na gruczoł sutkowy, które jest synergistyczne( 1) z oddziaływaniem steroidów płciowych, wyrażające się efektami: mammotropowym (zwiększenie masy gruczołu), laktogennym (inicjacja wydzielania mleka) i galaktopoetycznym (podtrzymanie laktacji), działanie na jajniki – niedobór i nadmiar hormonu powoduje niewydolność ciałka żółtego, nadmiar prolaktyny hamuje uwalnianie GnRH (2), receptory prolaktynowe umiejscowione są w wielu tkankach: nadnerczach, wątrobie, nerkach, jądrach, trzustce oraz w tkance limfatycznej. (1 . )synergistyczny- współdziałający z innym podobnym i wzmagający jego działanie [i](2). Gonadoliberyna (GnRH) – podwzgórzowy neurohormon uwalniający LH i FSH jest podstawowym regulatorem wytwarzania i wydzielania gonadotropin Objawy kliniczne i diagnostyka hiperprolaktynemii W większości przypadków HIPERPROLAKTYNEMIA BEZPOŚREDNIO ŁĄCZY SIĘ Z NIEPŁODNOŚCIĄ, STANOWIĄC JEDNĄ Z JEJ CZĘSTYCH PRZYCZYN. Zależnie od wartości stężeń PRL i czasu trwania hiperprolaktynemii obserwuje się m.in. następujące objawy kliniczne związane z zaburzeniem czynności jajników: niewydolność ciałka żółtego, brak owulacji. Wykazano związek między stałą lub utajoną hiperprolaktynemią a występowaniem: zespołu napięcia przedmiesiączkowego, częstego miesiączkowania, krwawień acyklicznych, bolesnych stosunków płciowych, utraty libido, guzów sutka. Bolesne miesiączkowanie, a także plamienia przedmiesiączkowe najczęściej są spowodowane niewydolnością ciałka żółtego. Wiąże się z nią również występowanie w II fazie cyklu płciowego, najczęściej 8 – 10 dni przed spodziewaną miesiączką, zespołu ogólnych i miejscowych dolegliwości, takich jak bóle głowy, nudności, wzdęcia, uczucie ciężaru w podbrzuszu i klatce piersiowej, napięcie i bolesność piersi, częstomocz, drażliwość, zmęczenie, niepokój, depresja, obrzęki. Objawy te określa się mianem zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Oznaczenie prolaktyny wg WHO stanowi podstawowe badanie w diagnostyce niepłodności. Ze względu na wpływ stresu i rytm dobowy prolaktyny krew należy pobierać w godzinach rannych. Badanie należy powtórzyć kilkakrotnie. Leczenie Długotrwałe podawanie leków obniżających PRL daje najlepsze wyniki leczenia w przypadku braku miesiączki, najsłabsze zaś u kobiet z brakiem owulacji i niewydolnością ciałka żółtego z utajoną hiperprolaktynemią. Zajście w ciążę obserwuje się u 30 – 45 % pacjentek. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: spózcie na moj wynik, plis 08.08.05, 13:50 spokojnie, nie piszcie od razu, ze trzeba miec bromergon przy podwyzszonej prl po mtc! jesli jest prawidlowy cykl to nie ma takowej potrzeby! dziewczyna byla juz dwa lub trzy razy w ciazy, zatem jajeczkuje, a jesli ma dobra zwykla prolaktyne to naprawde nie tu lezy przyczyna poronien. Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta1 Re: spózcie na moj wynik, plis 08.08.05, 13:56 Może i nie trzeba ale ja też mam jedną ciążę za sobą i drugiej jakoś się dorobić nie mogę (. Zgadzam się że jeśli ma się PRL po obciążeniu za wysokią i się jajeczkuje to nie trzeba tego leczyć ale jeśli tak jak u mnie owulacja nie występuje wtedy jest się skazanym na bromek - taką przynajmniej zasadę wyznają lekarze do których chodzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko ps. 08.08.05, 13:52 coraz czesciej endokrynolodzy mowia, ze nie ma wiekszego sensu badania prolaktyny po mtc. Odpowiedz Link Zgłoś
aga43214 Re: spózcie na moj wynik, plis 08.08.05, 14:29 moj lekarz powiedzial, ze prolaktyna nie jest przyczyna poronien, nie wiem czy mu wierzyc .... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: spózcie na moj wynik, plis 08.08.05, 16:19 aga43214 napisała: > moj lekarz powiedzial, ze prolaktyna nie jest przyczyna poronien, nie wiem czy > mu wierzyc .... mysle, ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś