kaszamw 12.09.05, 18:24 zapisałam się do św zofii na hsg. kiedy poprosić o znieczulenie i jakie? mam małą tolerancję na ból. przy dużym bólu mdleję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksara4 Re: hsg znieczulenie 12.09.05, 18:44 ja tam nie ufam tym panstwowym szpitalom, robia z czlowiekiem co chca...tyle sie naczytalam na ten temat, ze odpuscilam sobie hsg, zrob sobie lepiej hycosy, mniej boli, tylko, ze sie placi 280zl. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszamw Re: hsg znieczulenie 13.09.05, 13:59 ja tez nie ufam szpitalom państwowym. boję się hsg. niektóre z was twierdzą, że prawdziwe kłopoty zaczęły się dopiero po hsg (zrosty itp.) doktor u której byłam ostatnio po pożegnaniu się z novum nalega na zrobienie hsg. sama wybrałam szpital św. zofii, nie wiem czy trafnie. jak macie jakies sugestie to mówcie. co to za hycosy, o którym piszesz? w zofii i tak mam zapłacić 200 pln, więc co za różnica. przed chwila dzwoniłam i pytałam jakie znieczulenie podaja pani powiedziała, że domieśiowo pyralginę. to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: hsg znieczulenie 15.09.05, 07:41 A na jakiej podstawie nie ufasz państwowym szpitalom, jakie masz z nimi doświadczenia? Ja polecam właśnie państwowe, tym bardziej, że HSG jest bezpłatne. Jak ktoś leczy się to koszty maja jednak znaczenie. Ogólnie polecam Żelazną. Były już wątki o HSG tam i dziewczyny bardzo sobie chwaliły, ja byłam tam przy innej okazji i bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
mousee Re: hsg znieczulenie 13.09.05, 08:58 To lekarz powinien zdecydować jakie powinnaś dostac znieczulenie. Absolutnie nie pozwalaj na zrobienie sobie hsg bez niego jeśli żle znosisz ból. Ja miałam hsg w lipcu i akurat dla mnie to był koszmar. Lekarka przekonała mnie że niepotrzebne mi znieczulenie i przez nią strasznie cierpiałam. Oczywiście nie jest to regułą że będzie boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre DLACZEGO? 13.09.05, 09:31 Kiedy czytam wypowiedzi o tym, jak bardzo bolesne jest HSG, zachodze w glowe - dlaczego nie robi sie go standardowo ze znieczuleniem??? Czy jest jakas odpowiedz na to pytanie, chocby uzasadniona medycznie? Nigdzie nie natknelam sie na taka informacje. To przeciez nieludzkie narazac kobiety na takie - czy na pewno konieczne? - cierpienie? Nawet u dentysty proponuja znieczulenie, a podejrzewam ze bol jest mniejszy... Podejrzewam, ze jesliby choc jeden facet zostal choc raz poddany HSG (przy zalozeniu, ze mialby jajowody, he, he) - podnioslby sie wielki krzyk i natychmiast wprowadzonoby znieczulenie. A kobieta - wszystko zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka9 Re: hsg znieczulenie 13.09.05, 14:23 czesc, ja miałam robione hsg. Dostałam na wstepie 2 czopki na rozkurcz miesni. Reszta nie jest taka straszna. Nie jest to znowu az taki duzy ból. Wazne jest kto i jak to badanie wykonuje. ja robiłam je prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka777 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 12:19 własnie wczoraj w szpitalu proaskim (W-wa) miałam robione HSG co do bólu - trochę bolało na początku, ale do wytrzymania - bez znieczulenia Lekarz i pielegniarka mili, rzeczowo wyjaśnili (wiedziałam co i jak juz wcześniej, ale i tak raz jeszcze wytłumaczyli), pielegniarka pytała się w trakcie jak to wszystko znoszę i czy ze mną OK po fakcie stwierdzam, że zmieczulenie nie było potrzebne w miom przypdku, ale każda z nas inaczej reaguje i odczuwa, niektóre piszą o bolesnym zabiegu HSG i zapewne nie przesadzają - to wszytko zależy od naszego organizmu oraz od opieki medycznej, ja miałam b. dobrą opiekę w szpitalu praskim Odpowiedz Link Zgłoś
aga286 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 16:49 kasia ja miałam HSG w szpitalu na Starynkiewicza, znieczulenie dostałąm jakieś 15 min przed całym badaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 17:03 hycosy robi jakis lekarz na Jan Pawła, jest to badanie podobne do hsg ale po pierwsze jest inny rodzaj kontrastu, mniej bolesny i szkodliwy, poza tym robia usg a nie rtg, co tez jest istotne, nie wierze, ze rtg i to kilka zdjec nie jest szkodliwe, nawet jak robi sie rtg zeba to karza zakladac gumowy fartuch. Robia tez taka probe, jak bardzo boli to przestaja, bo sa dni, gdzie jest wieksza wrazliwosc na bol i wtedy powinno sie przerwac zabieg od razu, ale szpitale panstwowe tego nie praktykuja. Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 17:05 a pyralgina nie pomaga mi nawet na bol @ co dopiero na taki! to tylko troche usmierza ale bardziej jest to " pic na wode". Odpowiedz Link Zgłoś
cesaria2 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 21:26 Ja hsg mialam robione bez jakiegokolwiek znieczulenia i musze przyznac, ze nie bylo takiej potrzeby. Przezylam, nawet nie bolalo za bardzo, jedynie po samym zabiegu mialam niewielkie krwawienia przez dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ksara4 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 21:29 tak, a ile dziewczyn swirowalo i mdlalo z bolu???? Odpowiedz Link Zgłoś
monik39 Re: hsg znieczulenie 14.09.05, 22:11 Ja np przeżyłam koszmar. Badanie robiłam na Karowej. Okazało się że na jednym jajowodzie mam zrosty-pewnie stąd ten ból. Wróciłam na salę o własnych siłach,ale jak sie położyłam prawie że wyłam z bólu.Wieczorem dostałam gorączki i po wzięciu w dzień wielu tabletek no-spy wieczorem nic mi juz na ból nie pomogło.Na drugi dzień było lepiej. Nie wiem czy kiedykolwiek poddam sie temu zabiegowi bez znieczulenia. Raczej wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś